Förbrukning Av Kitt Per 1 M2 Vägg: Hur Mycket Kitt Behövs För Gips, Beräkning Av Normen Per Kvadratmeter För Gips

Innehållsförteckning:

Video: Förbrukning Av Kitt Per 1 M2 Vägg: Hur Mycket Kitt Behövs För Gips, Beräkning Av Normen Per Kvadratmeter För Gips

Video: Förbrukning Av Kitt Per 1 M2 Vägg: Hur Mycket Kitt Behövs För Gips, Beräkning Av Normen Per Kvadratmeter För Gips
Video: Возведение фальшстен из ГВЛ, OSB и кирпича. 2024, Maj
Förbrukning Av Kitt Per 1 M2 Vägg: Hur Mycket Kitt Behövs För Gips, Beräkning Av Normen Per Kvadratmeter För Gips
Förbrukning Av Kitt Per 1 M2 Vägg: Hur Mycket Kitt Behövs För Gips, Beräkning Av Normen Per Kvadratmeter För Gips
Anonim

Spackling är en ganska vanlig typ av efterbehandling i konstruktion. Detta är ett av de sista stadierna av efterbehandling, som genomfördes omedelbart innan du klistrade tapeter eller målade väggarna. Det används i fall där det är nödvändigt att jämna ut väggens yta, bli av med grovheten. För att få den jämnaste ytan är det nödvändigt att ta hänsyn till många faktorer, och det viktigaste är att veta materialförbrukningstakten.

Särdrag

I arbetet är den viktigaste principen gradvishet. Kärnan i inriktningen är den fullständiga fyllningen och utjämningen, först av stora och sedan av mindre defekter.

För att utföra arbetet kompetent bör du följa reglerna:

  • Lufttemperaturen i rummet bör ligga inom +10 - 30 grader.
  • Luftfuktigheten bör inte överstiga 50%.

Innan spackling påbörjas är det absolut nödvändigt att grunda väggarna så att ytan skyddas från damm och smuts och vidhäftningen mellan kittblandningen och väggen förbättras.

Det är också viktigt att ordentligt förbereda lösningen enligt tillverkarens instruktioner. Kvaliteten på den färdiga blandningen påverkas av behållarens renhet, blandningsprocessens läskunnighet och proportionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att beräkna förbrukningen är det nödvändigt att bestämma typen av kittmassa, eftersom de alla har individuella egenskaper. Typ av kitt beror i sin tur på ytmaterialet och graden av dess skada, liksom på vad som behöver göras med väggen ytterligare: färg, tapeter eller kakel.

Typer av blandningar

Den moderna byggmarknaden representeras av en mängd olika kittblandningar. Det finns många olika klassificeringar, men den viktigaste är differentieringen av kitttyperna efter beredskapsgraden. Enligt denna parameter är kittet uppdelat i två typer:

Torr

Denna typ av kittblandning har många fördelar och är en ganska populär lösning för efterbehandling. Priset för det är mycket lägre än för det färdiga spacklet, det lagras längre och är bekvämare att transportera. Det är inte svårt att förbereda ett torrt pulver för applicering, konsumtionen av det beredda materialet blir liten. Det är dock nödvändigt att strikt observera proportionerna när du förbereder lösningen och också knåda en ny lösning varje halvtimme, eftersom den gamla kommer att torka ut vid den tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färdiga

Ett sådant kitt kommer att kosta köparen lite mer, men det kommer betydligt att spara tid vid blandning. När du arbetar med en färdig blandning behöver du inte heller gissa de ideala proportionerna. Nackdelarna med denna typ av blandning är att förbrukningen av det färdiga materialet ökar och hållbarheten, tvärtom, blir kortare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kitttyperna skiljer sig också i sin interaktion med typen av yta som ska behandlas.

Förutom de viktigaste sorterna, som kommer att diskuteras nedan, är blandningarna uppdelade i följande grupper:

  • Limblandning används för målningsarbete. Det är flexibelt, torkar snabbt och kan hålla länge. Det är dock inte lämpligt för utomhusarbete, det är inte resistent mot fukt och mekaniska skador.
  • Latex kitt lämplig för alla typer av ytor. Kostnaden är högre än för lim, men detta kompenseras av bättre tekniska egenskaper. Lätt att applicera, smulas inte under påverkan av stress. Nackdelen är lågt motstånd mot temperaturfluktuationer.
  • Kitt Tex är mycket efterfrågad på grund av möjligheten att applicera på nästan vilken yta som helst, liksom en mängd olika färgpaletter. Har hög stabilitet, tolererar endast dåligt temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vattendispersionsblandning - den mest ekonomiska typen, samtidigt som den har goda prestandaegenskaper. Nackdelen är lagringens komplexitet - det är lämpligt att göra detta i en lufttät behållare.
  • Fasad typ av kitt används för att dekorera utsidan av huset. Denna blandning kännetecknas av hög motståndskraft mot temperatureffekter, okänslighet för fukt, låg kostnad. Minus - efter avslutad kan det börja spricka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typerna av blandningar kan också särskiljas från varandra beroende på tillverkare . Trots det stora antalet olika märken sticker flera kvalitetsprodukter ut som definitivt kan användas i renoveringsprocessen:

Spackel "Vetonit " Är en blandning av hög kvalitet för puts av väggar före efterbehandling. "Vetonit" används endast i torra rum, för en kvadratmeter behöver du lite mindre än ett och ett halvt kilo av blandningen. Om du lägger materialet i ett 1 mm tjockt lager, när du använder kitt för tapeter / målning, kommer förbrukningen att vara lika med ett och ett halvt kilogram per kvadratmeter. meter yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Shitrok" - kittblandning , som kännetecknas av en ganska låg flödeshastighet. Med en skikttjocklek på 1 mm är det lika med 0,5 kg per 1 m2. Det är en polymer kitt, som kan delas in i latex- och akryllösningar. Kan användas för väggar av gipsskivor, innehåller inte asbest, säljs färdig att använda.

Bild
Bild

Vad beror utgiften på?

Hur mycket kitt behövs för att slutföra reparationen, vilka parametrar påverkar dess förbrukning - det här är huvudfrågan som måste lösas innan arbetet påbörjas. För att undvika att hamna i en obehaglig situation, när det kort före arbetets slut visar sig att det inte finns tillräckligt med material, är det nödvändigt att beräkna det erforderliga beloppet i förväg.

Faktorer som påverkar konsumtionen:

  • väggarnas skick (grovheten, förekomsten av sprickor) och materialet från vilket de är gjorda;
  • typ av kitt (fasad, dekorativ, för inredningsarbete);
  • kittapplikationsteknik;
  • korrekt beredning av blandningen;
  • nästa steg i reparationen (målning, vitmålning eller tapetsering).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men först och främst påverkar typen av kitt konsumtionen av kittet. Beroende på typ av arbete är kittet indelat i tre grundläggande grupper:

Start (utjämning)

Det är denna typ som kännetecknas av den högsta förbrukningen. Ett sådant kitt används i det första arbetsskedet, det används för att jämna ut ytan, täta sprickor och flis. Penetrerar djupt in i väggen, applicerad ovanpå gipset

Bild
Bild
Bild
Bild

Universell

Den andra typen av kitt konsumeras i något mindre mängder än den ursprungliga. Det kan fungera som ett övergångssteg från början till slut, eller ersätta båda typerna på en gång, men bara om det är nödvändigt att eliminera mycket små brister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling (dekorativ)

Arten med lägst konsumtion. Den appliceras som det sista steget innan finishen avslutas och används för att ge väggen maximal jämnhet. Efterbehandlingsblandningen kan också användas som ett första skikt om endast mindre ytfel ska avlägsnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt beräkning av materialmängden är ett viktigt steg som krävs innan arbetet påbörjas. Om kittet är mindre än vad som krävs, kommer det att vara nödvändigt att förbereda en ny och sedan försöka docka den med den tidigare applicerade blandningen. Om mängden av blandningen överstiger normen, kommer den att förbli okänd, eftersom det inte längre kommer att vara möjligt att använda den. Varje misstag i beräkningarna fördröjer slutprocessen, skjuter upp reparationen.

Hur räknar man ut?

För att beräkna den exakta mängden material som ska användas vid reparationsarbetet bör följande göras:

  1. ta reda på det exakta området i rummet;
  2. mäta höjden och summan av väggarnas längder;
  3. beräkna väggarnas tjocklek med hänsyn till alla ytdefekter;
  4. bestämma tjockleken och antalet kittskikt (med hänsyn till ytdefekter).
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att mängden blandning som används också beror på andra mindre viktiga faktorer. Det händer ofta att en ganska stor mängd outtagligt material återstår i arbetet med verktyg, kompositionen hårdnar tidigare än den används. Det händer också tvärtom: du måste göra om vissa områden i processen, vilket kommer att kräva en extra blandning. I allmänhet kan de oundvikliga förlusterna nå upp till 10% av den totala mängden material, så det är värt att överväga denna punkt när du förbereder blandningen. Dessutom beror förbrukningshastigheten för kittet på basen av den använda blandningen.

Grunden kan vara:

  • cement;
  • plåster;
  • lim.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plåster

Innan du börjar arbeta måste du ta reda på hur gips skiljer sig från kitt.

Båda används i dekoration och tjänar till utjämning, men det finns viktiga skillnader mellan dem:

  • Gips, till skillnad från kitt, används i mycket större volymer. Med hjälp av kitt maskeras som regel bara små defekter, medan gips jämnar ut skadade områden i större skala.
  • Priset på kitt är betydligt högre än priset på gips på grund av skillnader i sammansättning.

För att beräkna den erforderliga mängden kitt för en putsad yta är det nödvändigt att ta hänsyn till klimatindikatorer och utföra arbete endast inom det intervall som tillverkaren anger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hänsyn till alla rekommendationer från tillverkaren, per kvm. m yta kräver vanligtvis ett och ett halvt kilo kitt. Man bör dock ta hänsyn till tjockleken på det applicerade lagret och väggens kvalitet, samt fyllningsytan.

För väggar utan betydande defekter räcker det med att applicera ett lager på 1 mm (beräkningen är lika med ett kilogram per 1 m2) av startspacket och 0,5 mm (0,6 kg / m2) av den avslutande. Att öka skikttjockleken resulterar i en proportionell ökning av förbrukningen. Glöm inte att fylla på igen, vilket är bättre att ta med i beräkningen redan innan arbetet påbörjas. Förbrukningen är ungefär lika med ett kilogram per kvadratmeter.

Gipsvägg

För närvarande är gips en av de vanligaste alternativen för att inreda ett rum. Det finns en uppfattning att det inte är nödvändigt att kitta beläggningen i närvaro av gips, eftersom den redan har en plan yta. Denna åsikt är emellertid felaktig. Du bör definitivt använda en efterbehandlingskitt för att förhindra att färg eller lim absorberas i gipset.

Den exakta förbrukningen är direkt relaterad till den yta som ska behandlas. Det finns ett litet knep som gör att du kan minska mängden blandning: innan du fyller måste gipsplåtar behandlas med en primer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mängden material för arbete beror på kompositionen.

Konsumtionstabellen ser ut så här:

  • Vid blandning av cementbaserat kitt är beräkningen 1,2 kg per kvadratmeter.
  • En polymerbaserad blandning förbrukas mindre än andra - endast 0,6 kg per 1 m2, men denna typ av komposition är den dyraste.
  • Gipsblandning är det mest ekonomiska alternativet. Förbrukningen är 1 kg per 1 m2.

Gips är ganska enkelt att arbeta med. Om arken initialt installerades korrekt kan man undvika noggrann inriktning. Före finishbeläggningen kommer det att vara nödvändigt att täta fästfogarna och skruvarnas lock ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra ytor

Vid arbete på andra typer av ytor bör väggarna täckas med ett lager primer. I allmänhet är mängden kitt på betong bara något i strid med kostnaderna för ovanstående typer av ytor. För en slät betongvägg är det första lagret inte tjockare än 5 mm, och det andra inte överstiger 3 mm i tjocklek. Med hänsyn till lagrets tjocklek görs beräkningen av förbrukningen per kvadratmeter.

Bild
Bild

Du kan också spackla på träytor. Men skiktet av det applicerade materialet bör inte överstiga 2 mm.

En förutsättning när man använder kitt är att tjockleken på dess lager måste ligga inom 5-10 mm, annars börjar den torkade blandningen kollapsa och skala av väggen.

Rekommendationer

Vid fyllning av ytor bör arbetssekvensen och deras teknik observeras noggrant. När du förbereder fyllmedlet från en torr blandning, följ noga instruktionerna från tillverkaren. Använd endast rena behållare, blanda noggrant, tillsätt vatten strikt i erforderliga mängder.

Fel beredd blandning:

Kommer att öka förbrukningen av material, vilket innebär att det kommer att höja uppskattningen för reparationer

Kommer att avsevärt minska kvaliteten på arbetet

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg blandningens densitet - för att utjämna stora defekter behövs en tjockare konsistens av kittet, vilket kommer att medföra en ökad konsumtion av kompositionen.

Innan arbetet påbörjas bör du se till att den valda blandningen är korrekt och beräknar dess förbrukning.

Efterlevnad av enkla regler eliminerar risken för dåligt arbete.

Rekommenderad: