Hur Använder Jag En Sprutpistol? Hur Man Målar Sig Själv Med Hammarmålning Med En Sprutpistol? Under Vilket Tryck? Målning Av Metallkonstruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Hur Använder Jag En Sprutpistol? Hur Man Målar Sig Själv Med Hammarmålning Med En Sprutpistol? Under Vilket Tryck? Målning Av Metallkonstruktioner

Video: Hur Använder Jag En Sprutpistol? Hur Man Målar Sig Själv Med Hammarmålning Med En Sprutpistol? Under Vilket Tryck? Målning Av Metallkonstruktioner
Video: hur man sminkar sej till fester 2024, April
Hur Använder Jag En Sprutpistol? Hur Man Målar Sig Själv Med Hammarmålning Med En Sprutpistol? Under Vilket Tryck? Målning Av Metallkonstruktioner
Hur Använder Jag En Sprutpistol? Hur Man Målar Sig Själv Med Hammarmålning Med En Sprutpistol? Under Vilket Tryck? Målning Av Metallkonstruktioner
Anonim

Högkvalitativ målning av stora ytor kräver användning av en speciell apparat som kallas en sprutpistol. Det finns många modeller och varianter av denna enhet, men oavsett vilken enhet som väljs måste dess funktioner användas klokt, enligt tekniken. Det vill säga att du fortfarande måste kunna måla korrekt med en sprutpistol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man färg?

Innan du ändrar utseendet på väggarna med en ny beläggning måste du förbereda färgen. Det är flera faktorer som spelar roll.

  • Om färgen är mycket viskös och mycket tjock sprids den inte jämnt . Det kommer att ta mer tid för torkning, det kommer att bli en överkonsumtion av material. Och när du målar lutande plan eller vertikaler kommer kvaliteten på arbetet att försämra fläckarna avsevärt. Och för att åtgärda detta krävs en ny fläck. Och även med färgens viskositet kan man inte räkna med oegentligheter, grovhet, mikrosprickor fyllda med färgkompositionen.
  • Om färgen tvärtom är för flytande måste du lägga ytterligare lager, eftersom den önskade effekten inte kan uppnås från första eller till och med andra gången . Hållbarheten för en sådan beläggning kommer också att ifrågasättas, och det kommer att ta mer tid att måla fasaderna.

Med en sprutpistol kan du använda alkyd, vattenbaserad, olja, akrylfärger samt nitro-emaljer. Vilken typ av färg kommer att bero på väggmaterialet. För en träyta är en olja eller akrylkomposition lämplig, och om det är ett mer modernt material är akrylfärg, alkyd eller vattenemulsion bättre på den.

När det gäller valet av lösningsmedel är det bättre att ta det som rekommenderas av färgtillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte varje färg- och lackblandning är en färdig produkt som kan användas direkt efter öppnandet. De flesta formuleringar är koncentrat som kräver utspädning med något mer vätska. Det kan antingen vara ett lösningsmedel eller vatten för en vattenemulsion. Vilka proportioner ska vara, anges vanligtvis på behållaren i instruktionerna.

Du kan kontrollera blandningens viskositet med hjälp av en viskosimeter, eller helt enkelt genom att ta en stark pinne och röra, försöka känna av densiteten och utvärdera den . Den optimala konsistensen bestäms av spraytestmetoden. Om en jämn film inte observeras till följd av sträckning av dropparna, men knölarnas form bevaras, späds inte blandningen tillräckligt. Blandningen som är klar att spraya har vanligtvis en konsistens som kan jämföras med flytande kefir.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avstånd och bana

Det optimala avståndet från enheten till ytan är 15-20 cm. Till exempel är bredden på en vuxens handflata med knutna fingrar cirka 12 cm, och om fingrarna sprids isär är det 20 cm. Här är landmärke. Avståndet kan skilja sig något med avseende på typ och viskositet för färgkompositionen, från sprutinställningarna, från själva anordningen.

Här är några viktiga tips från experterna

  • Om du håller sprutpistolen mycket nära föremålet som ska målas, kommer den överdrivna koncentrationen av kompositionen att leda till att ytan får ett stenigt utseende (något som liknar ett citrusskal). Läckage är inte uteslutna.
  • Om sprayen hålls längre än nödvändigt, börjar färgdropparna torka innan de når ytan. Detta kommer att orsaka ökad dammning, och du får en "torr" beläggning med en hög, irrationell färgförbrukning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgning bör utföras i horisontella rörelser, från vänster till höger. Enheten hålls jämnt, säkert, bibehåller samma hastighet och gör så många parallella passningar som möjligt . Varje nästa passage måste överlappa den föregående med minst hälften. Kan överlappas med 2/3. Det viktigaste är inte mindre än 50%. Om du inte uppfyller detta krav kan du möta det största misstaget att måla ytan med en sprutpistol - otillräcklig överlappning av facklan. Ränder kommer att finnas kvar på väggen, särskilt på metallytor.

Det är nödvändigt att starta rörelsen lite åt sidan av den övre vänstra kanten, utan att utan dröjsmål trycka på frigöringen av apparaten . På högerkanten kan nedstigningen släppas, men rörelsen fortsätter tills vi har passerat till en ny passage. När exakt för att dra avtryckaren är praktiskt taget den viktigaste punkten i färgningsförfarandet. I grund och botten kommer denna förståelse med erfarenhet, övning i denna fråga är allt.

Medan sprutan rör sig från vänster till höger, övervakar färgämnet brännarens säker överlappning. Det är inte tillåtet att beskriva en stor båge med enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tryck

Trycket vid inloppet till apparaten är en standardiserad parameter, som vanligtvis regleras av tillverkaren av sprutpistolen. Och denna indikator anges alltid i teknisk support för enheten. Det är viktigt att justera det till inloppstrycket med en regulator med en manometer som ansluts till sprutpistolens handtag. På vägen för tryckluft från kompressorn till atomiseraren utesluts inte förluster på upp till 1 bar (ibland ännu mer). Regulatorn, som är ansluten till apparatens handtag, bidrar till en mer exakt tryckinställning.

Låt oss ta en titt på hur du justerar trycket

  1. Öppna skruvarna till den maximala nivån (detta avser skruvarna som reglerar luftflödet och flammans storlek).
  2. Tryck på avtryckaren så att lufttillförseln startar. Justeringsskruven roterar på manometern, det föreskrivna inloppstrycket är inställt.
  3. Efter att inloppstrycket är inställt öppnas sprutpistolen helt med tre till fyra varv på regulatorn. Efter att ha säkerställt att alla justeringsskruvar är öppna så mycket som möjligt och att kompositionens viskositet är normal kan du testa apparatens funktion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tja, om enheten har en inbyggd tryckmätare är det ännu enklare, automatiseringen fungerar. Det finns också fall där enheten är enkel, billigt köpt på marknaden, och det finns helt enkelt inga indikationer om inloppstrycket . Därefter bestäms inloppstrycket empiriskt. Det är nödvändigt att hälla färgkompositionen i tanken med fokus på den vanliga viskositeten, helt öppna regulatorerna och genom att vrida justerskruven på manometern uppnå en extremt jämn utskrift av facklan till testdelen - 15 cm. Och trycket som kommer att bestämmas blir därmed arbetstrycket vid entrén.

Det är sant att det är värt att notera att man redan i detta skede, tyvärr, kan bli besviken på billiga färgsprutor. h

Medan sprutan rör sig från vänster till höger, övervakar färgämnet brännarens säker överlappning. Det är inte tillåtet att beskriva en stor båge med enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytförberedelse

Planen som ska målas måste inriktas inledningsvis. Det bör behandlas med finkornigt sandpapper och dammas därefter . Faktum är att efter målning kommer alla oegentligheter på väggen eller annan yta att bli mer märkbara.

En bra, förberedd yta är en fettfri, torr, dammfri yta . Om fett och smuts finns kvar på den är vidhäftningstätheten med den applicerade kompositionen långt ifrån optimal. Materialet slits lätt och det kan bildas bubblor på det. Men det är nödvändigt att slipa ytan så att ljus grovhet främjar penetration i färgens porer, vilket redan ökar limningens hållfasthet.

Innan du börjar måla kan du träna på tjock kartong . Detta är hur handen "stoppas", och det kommer att vara tydligt hur man målar, vad flödet kommer att vara. Fasaden (eller ett annat plan / yta som ska målas) måste visuellt delas in i zoner. De som har prioritet i färgning markeras. För att bli mer fri att navigera i detta kan du köra i pinnar, använda lameller eller andra landmärken - i fallet med en fasad kommer detta att fungera. Väggmålning börjar vanligtvis med mindre betydande områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgteknik

För att färgningen ska vara enhetlig, homogen och av hög kvalitet är det nödvändigt att lära sig att "förstå" materialet, dess egenskaper och acceptansen av färgen.

Metall

Metallens absorptionsförmåga är initialt inte särskilt hög, därför använder personer med erfarenhet av att måla metallkonstruktioner sprutpistolen. I vilket fall som helst måste du träna. Det är nödvändigt att spruta hammarfärg på metall utan att stanna, med långsamma och smidiga första rörelser . Skiktet ska ligga parallellt. Efter att de första stegen tagits accelereras täckningstakten, en plats bearbetas i olika riktningar.

Det är mycket viktigt att hålla samma avstånd när man målar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä och plywood

Foder, brädor, trämöbler - det är det som aktivt ändrar färg med en sprutpistol. Och om små föremål framgångsrikt målas med en rulle eller pensel, kräver stora volymer, fasader fortfarande ett annat tillvägagångssätt. Vanligtvis används akrylfärger och alkydoljefärger för detta företag. Det är nödvändigt att måla MDF eller trä vid en lufttemperatur på minst +18 grader, trädets fuktinnehåll bör inte överstiga 14%.

I detta fall kommer sprutpistolens arbetstryck att vara från 2 till 4 atmosfärer. Men dosstorleken väljs inom intervallet 2,4 mm. Det är nödvändigt att måla trädet i ett lager; re-applicering krävs inte, helst. Efter målning torkas ytan; konstgjorda strömmar av varm luft kan användas.

Spruthastighet ca 1 m på 2 sekunder . Om du dröjer lite, finns det omedelbart risk för droppning, och om hastigheten ändras, fluktuerar, kommer beläggningens enhetlighet att ifrågasättas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Färgen sprids inte genom utstrykning, utan genom droppar som släpps ut under tryck. Lösningen lämnar munstycket, en stråle bildas, platt eller rund.

Processen är följande:

  • kompressorn och finfördelaren är anslutna, trycket ställs in (3 bar);
  • den filtrerade kompositionen laddas i behållaren i den mängd som krävs för kontinuerlig beläggning;
  • provet är gjort på en kartongbit;
  • sprutpistolen förblir på samma avstånd (ca 15 cm), avviker inte;
  • färgning sker i en rak linje;
  • hela ytan är fylld med färg, konsekvent, jämnt;
  • utrustningen rengörs efter arbete med ett lösningsmedel.

Om basen initialt är hal ska den grovt mekaniskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plåster

Först kan du förbereda en behållare med en volym på 10 liter, där pigment och vit färg tillsätts. Kompositionen omrörs tills konsistensen är slät. Om blandningen visar sig vara tjock tillsätts vatten till den, innehållet blandas noggrant. Spruthuvudet fästs på sprutpistolen. Flera prover görs på testbrädan. Om beläggningen är homogen kan du byta till gips.

Under hela arbetstiden hålls sprutan i rät vinkel. Handen ska röra sig smidigt, från botten till toppen. Du ska inte stanna i ett område på länge. Du måste vara särskilt försiktig i hörnområdena. Det ska inte finnas några omålade områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Sprutpistolen används mycket aktivt, och för helt andra ändamål - någon ville måla grinden på egen hand, någon bestämde sig för att ändra färgen på väggen i huset eller till och med fasaden, någon svängde på att måla en bil. Huvudfunktionen för en sprutpistol, vare sig den är kolv eller på annat sätt, är just att applicera såväl dekorativa som skyddande beläggningar . Verktyget är främst avsett för arbete med färger, lacker, fläckar, grundfärger, impregneringar och till och med lim.

Men enheten har också mindre förväntade användningsområden . Till exempel kan den användas för att spraya växter på platsen, du kan utföra vårkalkning av trädstammar, du kan till och med desinficera lokalerna med speciella medel. Sprutpistolen fungerar perfekt med alla lösningar i flytande form, och eftersom deras fraktioner kan passera genom munstycksöppningen blir enheten multifunktionell. Det viktigaste är att komma ihåg om dess snabba rengöring och noggrann användning. Naturligtvis utförs allt arbete i skyddskläder, glasögon, handskar, andningsskydd.

Rekommenderad: