Sprutpistol (36 Bilder): Hur Man Väljer En Sprutpistol För Färg? Betyg, Enhet Och Typer, Sprutpistoler Med Lågt Tryck Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Sprutpistol (36 Bilder): Hur Man Väljer En Sprutpistol För Färg? Betyg, Enhet Och Typer, Sprutpistoler Med Lågt Tryck Och Andra

Video: Sprutpistol (36 Bilder): Hur Man Väljer En Sprutpistol För Färg? Betyg, Enhet Och Typer, Sprutpistoler Med Lågt Tryck Och Andra
Video: Examination of the Eyes and Vision - OSCE Guide 2024, April
Sprutpistol (36 Bilder): Hur Man Väljer En Sprutpistol För Färg? Betyg, Enhet Och Typer, Sprutpistoler Med Lågt Tryck Och Andra
Sprutpistol (36 Bilder): Hur Man Väljer En Sprutpistol För Färg? Betyg, Enhet Och Typer, Sprutpistoler Med Lågt Tryck Och Andra
Anonim

Att lära sig allt om sprutpistoler kan vara till stor nytta. Men först måste du ta reda på vad enheten är och typerna av en sådan teknik, hur man väljer en sprutpistol för färg från huvudbetygen. Vi måste vidare utforska lågtryckssprutpistoler och andra modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Redan från själva namnet "sprutpistol" kan man dra en viktig slutsats om essensen av denna enhet. Detta förkortade namn betecknar färgsprutpistoler … Jämfört med traditionella metoder för manuell färgning fungerar sådana enheter mycket mer exakt och bekvämare. Konstruktörerna ser till att alla regulatorer och andra komponenter som behövs för normal användning tillhandahålls. Sprutan fungerar länge utan större översyner tack vare det genomtänkta reservdelslagret. De som har provat en sådan enhet i handling minst en gång kommer aldrig att säga att vanliga rullar och borstar är bekvämare.

Moderna sprutpistoler sparar inte bara energi. De är mycket mer produktiva än att måla för hand, och kan arbeta på stora ytor och applicera färgämnen av olika kompositioner på dem.

Vad som är viktigt, om tekniken observeras kommer det inte att vara svårt att applicera färg i ett enhetligt lager. Strukturellt kan en sådan enhet implementeras annorlunda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns alltid allmänna grundkrav:

  • maskinens lätthet och dess enskilda delar;
  • minimal trötthet hos målare under arbetet;
  • hög korrosionsskydd;
  • användning av sprayhuvuden av olika storlekar, vilket möjliggör olika bearbetningslägen.
Bild
Bild

I alla fall passerar färgen också genom filtret. Dess användning eliminerar igensättning av bläckhuvudet. Den grundläggande principen för sprutpistolens användning kan uttryckas i sprutning:

  • luftlös;
  • pneumatisk;
  • på ett blandat sätt.

När du väljer ett luftfritt eller kombinerat system är det möjligt att minska förbrukningen av färgkompositionen per tidsenhet. Sådana system är också ganska effektiva

Men du måste förstå att endast erfarna proffs kommer att kunna använda dem så att det inte blir oskärpa.

Bild
Bild

Nybörjare är mer benägna att använda handhållna pneumatiska maskiner. Deras enkelhet och lätthet blir dock till slut låg produktivitet.

Och det är också nödvändigt att ta hänsyn till hur färgblandningen kommer in i sprayenheten. Detta kan hända:

  • från den övre behållaren;
  • från bottenbehållaren;
  • under tryck från försörjningssystemet;
  • från sidans färgackumulator.

Fram till för några decennier sedan användes sprutpistoler endast av proffs. Men situationen har förändrats för länge sedan - det finns färgapparater för hemmabruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkla modeller visar sig vara ganska praktiska. Sådana anordningar, förutom själva färgningen, används för:

  • vitmålade tak;
  • applicering av en primer;
  • sprutlack;
  • ta bort tapeter;
  • skadedjursbekämpning av prydnadsväxter och fältväxter;
  • applicering av korrosionsskyddande föreningar;
  • konfektyrmanipulationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Pneumatisk

Detta är en klassisk look för en sprutpistol .… Denna design utvecklades före andra alternativ. Det noteras att det gör att du kan arbeta snabbt och dessutom utan kvalitetsförlust. Tekniken är mycket enkel: först bryts färg- och lackmaterialet i enskilda partiklar, och sedan bildas en slags fackla av dem. Förutom traditionella högtryckssprutpistoler (annars kallade konventionella system) finns det lågtrycksanordningar; i det senare fallet är det fortfarande en skillnad i volym.

Med alla fördelar med pneumatik sprutas mycket färgämne utanför den behandlade ytan. Att minska detta belopp är en utmaning som ingenjörer ständigt kämpar med.

Det är känt att pneumatiska sprutpistoler användes under den första tredjedelen av 1900 -talet. Men det är märkligt att den allra första versionen utvecklades för rent medicinskt bruk. Det är bara relativt nyligen som lågtryckssystem har dykt upp som är mer ekonomiska än "konventionell" teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk

Sådana anordningar är också nödvändiga. De används utan anslutning till kompressorn, som i föregående fall, och en elektrisk drivenhet krävs inte . Förskjutningen av vätskan och dess utsläpp till den önskade ytan utförs genom verkan av en handpump. Denna teknik är relativt kompakt och autonom och kan användas även när andra enheter är ineffektiva. Inuti fodralet är dolda:

  • sug- och urladdningsenhet;
  • cylindriskt block;
  • kolvpump;
  • sug- och leveransslangar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

På tal om metoderna för sprutning av färger och andra ämnen vore det konstigt att ignorera deras fördelning med hjälp av en elmotor. Elektriska sprutpistoler kan hantera både luft och luftlös. Bland dem finns det både relativt kompakta handhållna modeller och målningsstationer. I det andra fallet är drivkraften märkbart högre, liksom prestandan. Men storlekarna skiljer sig inte så mycket.

Bild
Bild

Toppmärken betyg

Starta en översikt över sprutpistoler som är relevant från modellen BOSCH PFS 5000 E . Detta är en elektrisk anordning, vars kropp liknar en tredimensionell triangel. Typisk strömförbrukning är 1,2 kW. Snabbstädning tillgänglig och utrustad med 3 sprayhuvuden. Betydande vikt och allvarligt buller är allvarliga nackdelar.

Om sådana problem kompenseras genom att justera tillförseln av luft och färg är det upp till köparna att avgöra.

Bild
Bild

Bland tillverkarna av professionella sprutpistoler för industri och konstruktion sticker tekniken ut Wagner … Den är lämplig för komplexa jobb. Det finns också ett hushållssegment bland Wagner -sortimentet. Produkter av detta märke avger ett relativt litet aerosolmoln (tack vare innovativ teknik). Enheternas livslängd är ganska lång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anhängare av beprövade och relativt enkla modeller av rent mekanisk karaktär bör föredra konsoler KSOM … Detta vitryska varumärke har använts länge.

Tillverkaren vägrar medvetet att tillverka högteknologiska enheter.

Bild
Bild

Bland de billigaste kinesiska sprutpistoler finns:

  • Hilda;
  • DEKO;
  • Iwata;
  • TASP;
  • Osioc.

I Italien tillverkas sprutor av Walcom, Asturomec, Foxweld. Om vi pratar om tillverkare från andra länder, är anmärkningsvärda:

  • Patriot (USA);
  • Ryobi (Japan);
  • Ryska märken "SPETS" och "Caliber".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Det är fullt möjligt att välja mekaniska (aka manuella) sprutpistoler för hemmabruk . Sådana system klarar perfekt enkla uppgifter - vitkalkning av väggar eller behandling av träd i trädgården. Men att måla vilken stor yta som helst med en sådan teknik är redan ganska smärtsamt. Du kan inte räkna med noggrannhet när du utför arbete. Det är sant att "mekaniken" vanligtvis fungerar länge.

Fullständiga konstruktions- och reparationsarbeten, särskilt för stora områden, utförs mer korrekt med en pneumatisk sprutpistol. I detta fall bör uppmärksamhet redan ägnas åt användningen av kompressorer och mottagare, deras egenskaper samt kontroller. Fördelen med modern pneumatik är att den är väl lämpad även för tjock färg och lack på trä, för andra viskösa ämnen.

Högtryckssystem målar snabbt och ganska smidigt och är billiga. Även en betydande spridning av färg till sidan minskar inte deras popularitet i hushålls- och professionella segment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men erfarna målare föredrar vanligtvis HVLP -varianten, som är stor i volym och utformad för lågt tryck . Det kommer att överföra 60-65% av färgämnesblandningen exakt till ytan som ska målas. Men man kan inte klara sig utan en högkvalitativ kompressor som levererar grundligt rengjord luft. I skickliga händer används en sådan maskin för att måla på metall, på emalj eller på rost. Inom bilreparationer och industrisfärer är typen av LVLP efterfrågad, vilket är dyrare än andra, men gör det möjligt att överföra upp till 80% av det nödvändiga ämnet till ytan som ska målas.

För elektriska sprutor är prestanda direkt relaterad till motorns effekt. För vardagligt arbete i vardagen räcker det, enligt experter, 700 watt. Dekorativ målning utförs ofta med 200-watts modeller. De är lämpliga för stenciling och målning på glasunderlag. Färgningshastigheten är vanligtvis korrelerad med mängden färg som avges per minut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftmaskiner är bra på grund av bildandet av ett jämnt och fast lager. Det är enkelt att justera effekten efter dina behov. Turbinen kommer dock att vara ganska högljudd. Airless -teknik använder en kolvpump. En sådan enhet kommer sannolikt inte att måla stora föremål, men det kommer att slutföra ett professionellt ark eller garageport.

Det är viktigt att uppmärksamma massan av sådana modeller . Om sprutpistolen innehåller en bärbar pump kan den mycket väl väga upp till 5 kg. De enklaste versionerna (1-1,5 kg) är lämpliga för känsligt arbete under lång tid. De används ofta för att dekorera bildramar.

Sprayfärgens intensitet bestäms av munstyckets tvärsnitt. Emaljer, lacker och flytande färgämnen matas genom ett hål på 0,13-0,17 cm i storlek. För jord, kittblandningar och tjock färg behövs en kanal på minst 0,18 cm. För att göra maskinen mer mångsidig är den ofta utrustad med utbytbara redskap.

En alternativ lösning är att justera munstyckets tvärsnitt.

Bild
Bild

Verkstäder och airbrushentusiaster bör vara uppmärksamma på handtaget. I det här fallet är greppvänlighet och lyhördhet för manipulationer mycket viktigt. Avancerade finsmakare väljer modeller efter design. Det är viktigt att överväga färgens kemiska sammansättning .… Till exempel har oljefärg vanligtvis en hög viskositet och måste därför användas på ett speciellt sätt.

Vattenbaserade kompositioner är också ganska viskösa, men samtidigt är de också mycket klibbiga. Det är värt att notera att avancerad utrustning med säkerhet kan fungera med nästan alla färgämnen .… Det rekommenderas dock att diskutera denna punkt i förväg. Konventionellt kan en sprutpistol också betraktas som ett munstycke för en sprayburk med en aerosolblandning. Trots sin begränsade prestanda håller en sådan enhet åtminstone händerna rena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Det är värt att överväga att sprutpistolen ska användas mycket noggrant . Alla ytor för målning och andra typer av bearbetning är förberedda i förväg. Metall och sten bör avfettas. Färgens viskositet väljs också individuellt. Det kan varieras genom att tillsätta ett lösningsmedel.

Innan du använder en ny enhet eller ovanlig färg måste ett test utföras. Det är nödvändigt att se om färgämnet bubblar, om det appliceras jämnt. Man måste komma ihåg att elektriska och pneumatiska system är källor till ökad fara. När du arbetar med dem grundläggande försiktighetsåtgärder måste följas.

Hur du ställer in en specifik enhet beskrivs tydligt i de bifogade instruktionerna. Det beskriver också hur man sköljer det efter arbetets slut.

Bild
Bild

Färgning utförs från planens vinkel . Flytta apparaten från vänster till höger. Varje remsa appliceras under den föregående, men täcker den med 50%. När du målar väggarna ska ränderna gå 10-12 cm ovanpå varandra i följd. Det är väldigt enkelt att undvika fläckar när du arbetar med en sprutpistol - du behöver bara börja från kanterna och först sedan gå vidare till horisontella plan.

Först då kan du måla över allt tillsammans - horisontaler och kanter. Oerfaren målare gör saker annorlunda, varför de stöter på problem. Om ränder dyker upp måste de tas bort eller slipas av. Goda resultat uppnås endast genom färgning i 2 lager . Den andra görs först efter att den initialt applicerade massan har torkat helt.

Om det beslutas att måla taket är det nödvändigt att utfärda en stråle som inte är längre än 70 cm. Endast i detta fall kommer färgämnet att appliceras enhetligt. Färgen ska sprutas i 90 graders vinkel mot ytan. Cirkelarbete rekommenderas. Som med väggar, 2 lager måste appliceras på taket i följd.

Bild
Bild

Träet är förbehandlat med lack, primer och andra förberedande material. Metallytor förbehandlas med lösningsmedel och tvättas med varmt vatten.

Om områdena är skadade måste de vara kittade . Flytta sprutpistolen långsamt och utan ryck. Olika element är färgade från alla sidor.

Hammarfärger kan endast appliceras med professionella sprutpistoler utrustade med en kompressor. Munstyckena måste ha ett stort tvärsnitt. Färgämnet späds med xylen eller lösningsmedel. Hammerfärg appliceras strikt i ett pass, genom att skapa överlappande ränder . Detta kan göras i 1, 2 eller 3 lager efter eget val.

Rekommenderad: