Filer För Trä (25 Foton): Rasp, Fil Och Andra Typer. Borra Filer (skärare). Hur Använder Man Det Rätt Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Filer För Trä (25 Foton): Rasp, Fil Och Andra Typer. Borra Filer (skärare). Hur Använder Man Det Rätt Hemma?

Video: Filer För Trä (25 Foton): Rasp, Fil Och Andra Typer. Borra Filer (skärare). Hur Använder Man Det Rätt Hemma?
Video: Slöjdvargen visar hur du raspar och filar din utsågade form 2024, Maj
Filer För Trä (25 Foton): Rasp, Fil Och Andra Typer. Borra Filer (skärare). Hur Använder Man Det Rätt Hemma?
Filer För Trä (25 Foton): Rasp, Fil Och Andra Typer. Borra Filer (skärare). Hur Använder Man Det Rätt Hemma?
Anonim

Filen är ett av de äldsta verktygen som används för att bearbeta delar och arbetsstycken. Dess popularitet är fortfarande hög idag. Detta beror på att verktyget är enkelt och pålitligt. För arbetet måste du dock välja den mest effektiva uppsättningen som gör att du snabbt kan klara uppgiften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En fil för trä är ett arbetsblad (stång) av stål, på vars yta ett skår är gjord. Detta verktyg är mycket effektivt på en mängd olika ytor, inklusive trä och metall. Och också många användare gillar det för sitt låga pris.

Filer för metall och trä är olika, vilket kan ses av hacket . Det kan ju vara olika i djup och profil. Som ett resultat väljs ett lämpligt verktyg för varje specifik applikation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom blocket har filen ett handtag, som är tillverkat av trä eller plast. Typiskt är de två delarna av verktyget anslutna med en klämring. Det är i handtaget som filen hålls när du arbetar. Vissa varianter av enheten kan vara tvåhänta och likna ett plan i sitt utseende.

Utnämning

Filer är utformade för att ta bort ett tunt lager av trä. Som ett resultat blir arbetsstyckets yta plan och får önskad form . En kvarn kan utföra liknande uppgifter. Det är dock mycket svårt att arbeta med det när det är nödvändigt att utföra känsliga typer av arbete eller om detaljerna är för små.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns en mängd olika filer på marknaden idag. Många av typerna är mångsidiga och fungerar lika bra med trä och metall. Beroende på hur arbetsdelen ser ut är verktygen indelade i typer och alla har sitt eget namn.

Bild
Bild

Enkelsnitt

Enstaka filer har enkelriktade linjer på ytan. De används vanligtvis när man arbetar med mjuka metaller, trä och plast. Du kan lika effektivt använda verktyg för slipning av bågsågar avsedda för trä.

Bild
Bild

Dubbel tvärsnitt

Ett dubbel- eller tvärsnitt ser ut som en linje ritad i två riktningar. Som ett resultat bildas en form som ser ut som en rombe. Detta hack är också känt som ett tvärsnitt. Det är mycket effektivt eftersom det tillåter arbete att utföras med hög hastighet. Med ett sådant verktyg kan du inte bara ta bort metallskiktet, utan också slipa flisen till damm . Oftast används en dubbelspåranordning när det är nödvändigt att bearbeta hårdmetall, till exempel stål, gjutjärn eller brons.

Bild
Bild

Det är värt att notera att huvudlinjerna i filen ligger i en vinkel på 75-80 grader. När det gäller det extra hacket appliceras det i en vinkel på 55 grader.

Bågskärning

Fräsbågspår är nödvändiga i de fall det är nödvändigt att visa bra kvalitet och hög hastighet. Filer med denna typ av hack är valda för arbete med trä och icke-järnmetaller.

Bild
Bild

Rasps

En fil som kallas rasp har stora tänder. Denna art har hög produktivitet. Det måste dock komma ihåg att kvaliteten på arbetet kanske inte är helt önskvärd, eftersom enheten är ganska rå . Den är designad för trä, sten och plast. De fungerar inte med metaller.

Bild
Bild

Stämplade filer

En stämplad prickskärning ser ut som en liten burr på nätet. Dessa skärdelar är bra för att skära mjuka material som läder, trä eller gummi.

Bild
Bild

Nålfiler

Nålfiler är små filer med ett fint hack. De rekommenderas för användning när det är nödvändigt att bearbeta svåråtkomliga platser på delar eller ytor. Enheter av denna typ kan vara vanliga för metall eller trä, samt diamantbelagda för hårda ytor (keramik, sten, glas) . Nålar behövs ofta av juvelerare och konstnärer för att skapa gravyrer.

Bild
Bild

Tillbehör till elverktyg

Naturligtvis är handfiler billiga, men när du arbetar med dem måste du anstränga dig mycket. Du kan förenkla ditt sliparbete med ett elverktyg. Idag har många tillverkare modeller av automatiserade filer. De, liksom manuella, är indelade i flera typer.

  • Nätverksmodeller högpresterande och fungerar från en konventionell 220 V. Ofta kallas de också slipning eller rem, eftersom det finns ett smalt slipband på arbetsdelen. Den största nackdelen med en sådan enhet är att den är en prototyp av en platt fil.
  • Sladdlösa verktyg behöver inte ström från ett uttag. Faktum är att motorn går på batteri. Enhetens arbetskropp i detta fall är ett bandmunstycke.
  • Pneumatiska filer när de arbetar använder de energi från tryckluft. Den största fördelen med denna typ av verktyg är dess överkomliga kostnad. Tryckluften gör att du kan arbeta med bra hastighet. Apparaten måste dock anslutas med en högtrycksslang till kompressorn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att förtydliga att med vissa färdigheter kan en drill användas som en fil. För att göra detta är det tillräckligt att plocka upp speciella munstycken (fräsar) för det.

Typer efter formen på sektionen av arbetsdelen

Filer skiljer sig också åt i arbetsområdet. Detta låter dig välja det optimala verktyget för bearbetning av en viss yta (del).

  • Plattskärare är idealiska om du behöver arbeta på en plan yta.
  • Triangulära eller triangulära verktyg används för spårning, spårning, inre hål.
  • En fyrkantig fil är bra för användning där det är nödvändigt att göra hålstorleken större. Den är också lämplig för utformning av rätvinklar inuti hålrum.
  • Den runda versionen används bäst när det är nödvändigt att utföra arbete med skärpning av kedjorna. Enheter av denna typ är också mycket effektiva för utformning av hål och ytor med konkaviteter.
  • Det halvcirkelformade verktyget är mångsidigt. När allt kommer omkring kan du göra rundningar och arbeta med plana ytor.
  • Det rektangulära utseendet är lämpligt för en mängd olika ytor, inklusive formade.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Ett stort antal modeller av filer från välkända tillverkare presenteras på den moderna marknaden, bland vilka det finns japanska, ryska, polska, kinesiska och andra. De mest populära märkena är Husqvarna, Makita, Intertool, Master, Mega, Metabo, Bosch, Matrix, Stayer, Stihl, Vira, Topex, Metallist, Zubr, Sibrtech.

Träfiler har ett grövre snitt. Hårt stål används oftast för tillverkning. Och även handtaget är viktigt för dem, vilket ska vara ergonomiskt. Experter rekommenderar att du inte väljer enskilda verktyg, utan omedelbart färdiga uppsättningar med 3 filer eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

För nybörjare kan du välja NEO Rasp Set. Uppsättningen innehåller runda, platta och halvcirkelformade filmodeller. Detta gör det möjligt att hantera ett stort antal operationer.

För tillverkning av verktygsblad använder tillverkaren legerat stål med hög hårdhet. När det gäller handtagen är de gjorda av bekvämt halkfritt material.

Uppsättningen av verktyg för träarbete från det polsk-kinesiska företaget TOPEX innehåller också optimala filformer . Enheterna är speciellt utformade för att fungera med träämnen. På grund av längden på 20 centimeter och de bekväma handtagen kommer filerna säkert att ha stor tillämpning.

Bild
Bild

Top Tools -verktyg lockar köpare främst till sin överkomliga kostnad . Alla tre filerna med traditionella stångformer är gjorda av kolstål. Detta gör att de kan användas för att arbeta med alla typer av trä. Bland nackdelarna med enheter från denna tillverkare noterar användarna obekväma handtag.

Hur fungerar man med en fil?

För att kunna bearbeta trädets plan korrekt måste du lära dig hur du använder en fil korrekt. Och efterlevnad av vissa regler kommer att undvika skador och förlänga instrumentets livslängd.

  • Den bearbetade produkten behöver inledande rengöring från damm och spån. Du kan använda mjuka borstar för detta. Detta är nödvändigt för att bättre kunna utvärdera hur ytan ska slipas.
  • Träämnen ska klämmas fast i en skruvstång för att få rätt vinkel. Hög kvalitet kan uppnås om en vinkel på 90 grader upprätthålls mellan filen och den böjda armen.
  • Vid ansökan är det nödvändigt att tillämpa vissa ansträngningar med höger och vänster hand under arbetet. På så sätt skadas inte träet vid svarvning.
  • Ytan måste bearbetas diagonalt till träkornet. Detta beror på trädets makroskopiska struktur.
  • Du bör ta filen i din högra hand och alltid i handtaget. Vänster hand ska vara på kanten av arbetsytan. Verktyget används för fram- och återgående rörelser. Samtidigt, flytta bort från dig själv och mot dig själv.
  • För bästa kvalitet är det nödvändigt att sopa spånen då och då med en pensel.
  • Du kan äntligen få produkten att se perfekt ut med sandpapper.
  • Rengör verktygen i slutet av arbetet.

Rekommenderad: