Nålfiler (50 Foton): Vad är Det? GOST. Hur Skiljer De Sig Från Att Skärpa Filer? Sammet Smycken Filer Och Andra Typer. Hur Ser De Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Nålfiler (50 Foton): Vad är Det? GOST. Hur Skiljer De Sig Från Att Skärpa Filer? Sammet Smycken Filer Och Andra Typer. Hur Ser De Ut?

Video: Nålfiler (50 Foton): Vad är Det? GOST. Hur Skiljer De Sig Från Att Skärpa Filer? Sammet Smycken Filer Och Andra Typer. Hur Ser De Ut?
Video: Pagoni - Glidknut 2024, Maj
Nålfiler (50 Foton): Vad är Det? GOST. Hur Skiljer De Sig Från Att Skärpa Filer? Sammet Smycken Filer Och Andra Typer. Hur Ser De Ut?
Nålfiler (50 Foton): Vad är Det? GOST. Hur Skiljer De Sig Från Att Skärpa Filer? Sammet Smycken Filer Och Andra Typer. Hur Ser De Ut?
Anonim

En fil eller en fil är en reducerad version av en fil . De är olika i form, den totala storleken kvarstår. Längden på dessa miniatyrfiler är bara 8, 12 eller 16 cm. Hur filerna ser ut och hur man väljer dem kommer att diskuteras i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Minifil - fil - ett verktyg som används för fin ytbehandling . Utåt är detta en riktigt liten fil. Den är också gjord av högkvalitativt stål, har rader med hack i olika storlekar. Halva filens längd är ett handtag. Handfiler är ofta utrustade med ett handtag av trä eller plast för bekvämlighet. Även om användningen är sällsynt kan du arbeta utan det, även om det inte är så bekvämt.

Förutom handfiler finns det alternativ för en sticksåg eller en elektrisk såg

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområdet för filer är tillräckligt stort, detta beror på en stor variation av deras former och storlekar av hack . Nålfiler används ofta i smycken och modellering. Att göra dubblettnycklar kan inte klara sig utan dem; de används för känsligt träarbete, till exempel för att justera muttern på en gitarr. Naturligtvis kan du prova att använda en platt fil för att slipa knivar, men det finns mer specialiserade och därför mer effektiva verktyg för detta.

I allmänhet är användningen av en fil motiverad där exakt, men samtidigt känslig materialbehandling krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer de sig från filer?

Den största skillnaden från en fil är i storlek . Handfiler är omätligt mindre.

Verktygets dimensioner påverkar naturligtvis också skårornas storlek. Egentligen uppfanns det för att göra små hack av filer. Skillnaden i hackets storlek kan vara ganska signifikant, särskilt för de så kallade sammetfilerna, som inte tar bort mer än 0,05 mm av materialytan i ett pass.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Mängden nålfiler är enorm, detta dikteras av storleken på deras användningsområde. Du kan börja med en sektionsform. I uppsättningarna filer som levereras till detaljhandelsnätverket kan du hitta platt rektangulär, fyrkantig, rombisk, triangulär, rund, halvcirkelformad, halvcirkulär, trapetsformad, knivformad, oval … Och det här är inte en komplett lista, det finns mer exotiska sorter. De skiljer sig också i dukens form, till exempel finns det raka linjer med en trubbig ände, och det finns också koniska sådana som gradvis avsmalnar mot spetsen. Spårfilen har, tillsammans med en bred plan kant, smala kanter utformade för bearbetning av olika typer av spår.

Bild
Bild

Klassisk filen ser ut som en mindre kopia av filen. Det är dessa verktyg som oftast säljs som en del av kit. Vissa specialjobb kan kräva mer specifika saker. Till exempel, smycken uppsättning filer kan tyckas för en okunnig person som en helt absurd uppsättning verktyg som uppfunnits av en galen mästare. Sådana invecklade filer är faktiskt nödvändiga för exakt bearbetning av ädelmetallföremål med komplex ytavlastning. Särskilt och tunn nål fil för bearbetning av olika hål.

Av stor betydelse för valet av verktyg är den så kallade kornstorleken - skårans storlek eller slipmedlet som används för sprutning. Ja, mineraliska slipmedel som korund (smörjmedel) eller konstgjorda slipmedel med liknande hårdhet används ofta i diamantfiler.

Bild
Bild

Låt oss titta på några exempel på filklassificering.

Efter typ av ansikten

Filernas ansikten kan ha olika former: platta, konvexa (runda, halvcirkelformade) - de har alltid ett snäpp, men storleken är kanske inte densamma. Ofta tar icke-specialister för en slät yta ett ansikte som inte har synlig grovhet-detta är den så kallade sammetfilen som är avsedd för slipning av ytan på arbetsstycket som bearbetas.

Så här ser ibland halvringade smyckesfiler ut, med en platt kant med ett mer märkbart skår och en halvcirkelformad med ett sammetskår.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillverkningsmaterial

Högkolstål av speciell härdning fungerar som material för tillverkning av nålfiler . Materialet har ökat hårdhet, men sprödhet blir baksidan, vilket är oundvikligt med denna tillverkningsmetod. Grov hantering kan leda till att bladet går sönder, vilket gör det omöjligt att använda verktyget ytterligare. Vanligtvis används dessa filer för bearbetning av trä eller metall.

Diamantfiler har mer specifika egenskaper, där ett slipmaterial, vanligtvis av artificiellt ursprung, ibland keramik, sprutas på en relativt mjuk metallbearbetningsyta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av hack

Ytan på stålfilen är skuren som en klassisk fil. Naturligtvis, när det gäller en minifil, kommer den att vara mycket mindre. Detta är just kärnan i minskningen av ett sådant instrument.

Skårornas antal och storlek är standardiserade. I det här fallet sätts siffror på den icke-fungerande ytan. Siffran bestämmer antalet hack för varje centimeter längd: nr 1 - 28-40 hack, nr 2 - 40-52, och så vidare upp till 122 hack i filen med nr 5.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av handtag

Nålfilhandtag finns i en mängd olika utföranden. Detta bestäms av funktionen i denna del av verktyget . Längden på handtaget på en handfil kan vara samma som arbetsdelens längd, och ibland ännu längre för korta filer. Som regel har den ett cirkulärt tvärsnitt. Det är bekvämt att sätta på handtaget på ett sådant handtag. Ibland kan du tillsammans med filuppsättningarna köpa ett flyttbart handtag som kan användas genom att bifoga önskad fil till handtaget och ta bort det efter användning. Ibland säljs filerna redan med ett plasthandtag. Det bästa anses vara ett icke avtagbart pressat pappershandtag, specialbehandlat.

Handtagen på filerna avsedda för användning i specialenheter har en annan form och längd. De är i allmänhet kortare än handverktyg.

Handtaget kan också vara platt, till exempel för filer som är anpassade för arbete med en sticksåg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderniserad

Modernisering av handverktyg sker när det är anpassat till elektriska apparater. Så här såg uppsättningar nålfiler ut för arbete med ett elektriskt verktyg som ger arbetsdelen translationella rörelser - en sticksåg eller en elektrisk såg.

Det är mycket obekvämt att använda sådana filer i "manuellt" läge. Specialisering, som vanligt, ledde till en förlust av mångsidighet.

Att arbeta med en fil med en elektrisk enhet minskar dock arbetskostnaderna för ytbehandling avsevärt .… Sådana verktyg används alltmer där en stor mängd av samma typ av arbete krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild

Som redan nämnts kommer specialarbete definitivt att kräva specialverktyg. Det här är de verktyg som juvelerare behöver.

Speciella smyckesnålfiler - rifflar - är svåra att förväxla med ett annat instrument. Den speciella formen, speciella hack - allt skiljer dessa specialiserade filer. Med deras hjälp utför de grov bearbetning av arbetsstycket och dess efterbehandling fram till slipning. Oftast har ett sådant verktyg magnetiska egenskaper - detta är nödvändigt för att göra det lättare att separera avfall (de minsta metallspånen). Stålstoft lockas till instrumentet, bara ädelguld eller silverdamm finns kvar på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Former och storlekar

Standardiseringen av filernas form och storlek ledde till utvecklingen av GOST, enligt vilken produktionen av detta verktyg sker. Enligt den nuvarande GOST 1513-77 producerar industrin fem typer av stålfiler:

  • om handtaget på verktyget är markerat med siffrorna 1 eller 2 kan det användas för den hårdaste bearbetningen;
  • nummer 3 och 4 är lämpliga för mer känsligt arbete;
  • nummer 5 kan endast användas för efterbehandling och slipning.
Bild
Bild
Bild
Bild

GOST 32461-84 dikterar de grundläggande kraven för diamantfiler, bestämmer deras kornstorlek, storleken på de sprutade mineralpartiklarna samt bladets form.

Alla filer är indelade i tre storleksgrupper beroende på deras längd

  • Små med en längd på arbetsdelen på 50-80 mm-de kallas också ibland minifiler.
  • Genomsnitt vars längd på arbetsdelen är 120 mm.
  • Stor filen har en längd på arbetsdelen på 180 mm.

Detta är redan en slags övergångsgrupp till filer.

Bild
Bild

Olika former av filens arbetsdel är också standardiserade

  • Platt trubbig ände filer kan ha kanter med olika snittstorlekar, vilket avgör omfattningen av deras applikation.
  • Fyrkantig fil , har vanligtvis samma kanter. Den kan användas för att bearbeta spår med rät vinkel.
  • Rombisk arkivering kan vara efterfrågad vid bearbetning av spår som har både en spetsig och stumpvinklad struktur.
  • Vid bearbetning av komplexa reliefelement i arbetsstycket kan det vara omöjligt att klara sig utan filer, med smidiga övergångar: halvcirkelformad och oval. Den första har oftast en platt kant med ett litet hack och en halvcirkelformad kant med en större, men kombinationen av storleken på skårorna kan vara annorlunda. Ovalen är jämnt täckt med ett snitt av samma typ.
  • Runda i tvärsnitt Nålfiler har också en typ av hack. De kännetecknas vanligtvis av en kilformad, ofta kallad acikulär form.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Nålfilsproduktion har ett antal krav . För det första är det nödvändigt att säkerställa att legeringen har rätt sammansättning. Avvikelser från teknik är oacceptabla, eftersom verktyget kräver ökad hårdhet. För det andra, och detta är inte mindre viktigt, tillämpningen av skåran, som ska vara utan luckor och samma djup. För det tredje, härdning, processen måste ske utan tekniska störningar, annars kan produkten härdas ojämnt, vilket kommer att orsaka dess deformation eller skapa förutsättningar för bildning av sprickor och som ett resultat av att arbetsdelen bryts.

Inte alla företag kan tillhandahålla villkor för produktion av produkter som filer och nålar.

Produktionen av produkter med ökad hårdhet från specialstål har behärskats i de så kallade gamla industriregionerna. Ett antal europeiska företag är specialiserade på detta, faktiskt inte materialintensiva produkter alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss försöka presentera ett slags betyg på tillverkare av denna specifika produkt

De högsta kraven på produkternas kvalitet ställs av ett schweiziskt företag HOFFMANN -GRUPPEN … Traditionellt, för tillverkarna i detta land, genomgår produkter flerstegskontroll. Som ett resultat visas endast uppsättningar som uppfyller alla standarder på hyllorna, vars pris vid första anblicken verkar högt. Men när det gäller schweiziska filer är det ganska motiverat.

Detta är en slags standard för högkvalitativa filer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyska företag PFERD och HAUPA erbjuder en mängd olika filuppsättningar från stora, klassificerade minifiler till vanliga storlekar på handfiler. Antalet objekt i uppsättningen är från 6 till 12 stycken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Traditionellt erbjuds högkvalitativa uppsättningar av en polsk tillverkare TOPEX … Seten innehåller stålhandfiler i olika former med olika snittstorlekar, vanligtvis i uppsättningar om 6 från denna tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sovjetillverkade arkivuppsättningar är fortfarande populära . Trots åren som har gått sedan Sovjetunionens sammanbrott, produkter med det sovjetiska kvalitetsmärket och GOST finns på något sätt på marknaden och förlorar inte sina fans.

Bild
Bild

Traditionerna för produktion i Ryssland har inte gått förlorade, och nu erövras marknaden ganska framgångsrikt av en inhemsk tillverkare med ett lakoniskt namn " Ryssland ". Högkvalitativa uppsättningar filer som helt överensstämmer med GOST fortsätter att produceras av företagen "Tulamash", "Volzhsky instrument" och några andra.

Bild
Bild

Ingen tillverkare i vår tid kan dock konkurrera med många kinesiska företag. Några av dem, särskilt det rysk-kinesiska joint venture " Bison ", producera produkter av mycket hög kvalitet som uppfyller ryska GOST -standarder.

Bild
Bild

Valet av kinesiska produkter är enormt, men glöm det inte de flesta produkterna under välkända europeiska märken produceras också i kinesiska fabriker . Det finns också namnlösa produkter, vars kvalitet inte garanteras av någonting, dess främsta fördel är som regel dess låga pris.

Valfria tillbehör

Att arbeta med en fil, trots att det här verktyget verkar vara enkelt, är inte så lätt . På grund av verktygets lilla storlek och den höga hårdheten hos tillverkningsmaterialet, i kombination med bräcklighet, går bladet lätt sönder. Risken för detta ökar avsevärt om arbetsplatsen är dåligt utrustad. Dessutom är det ineffektivt att arbeta med en liten fil i ena handen och hålla arbetsstycket i den andra, särskilt när exakt ytbehandling eller efterbehandling krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sådana fall bör det i masterns arsenal finnas filer inte bara med olika kornstorlek och form, utan också olika extra hjälpanordningar.

Det kommer att vara användbart att ha en arbetsbänk för arbete, det är bättre att vara stationär, och på den behöver du en mini-skruv eller klämmor.

För bekväm förvaring av verktyget är det bättre att använda en hållare där du kan placera de filer som är nödvändiga för arbetet, så att de inte rör på arbetsplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du väljer en fil bör du utgå från behoven. Utbudet av dessa verktyg är enormt och det är fullt möjligt att hitta rätt för ett specifikt jobb . Om filerna ständigt krävs, till exempel för att justera nycklar, i modellering, smycken, radioteknik och många andra platser, är det bättre att köpa uppsättningar med flera delar av olika egenskaper.

Satsen innehåller vanligtvis de mest populära typerna, men det kan finnas mindre vanliga alternativ. Ofta köps en ny uppsättning just på grund av dessa sällsynta föremål. I det här fallet kan de mest populära samla över tiden flera bitar. Du kan naturligtvis köpa nålfiler en efter en, men man måste ta hänsyn till att trots hårdheten utvecklas till och med mycket högkvalitativt stål med tiden och diamantsprutningen smuler och filens egenskaper minskar. Av denna anledning har workshops vanligtvis mer än en körfil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Som redan nämnts är användningen av en fil inte svår, men den har, som i alla fall, sina egna nyanser

  • Under hantering och lagring bör man försöka undvika oljiga ytor , och eventuell kontakt med smörjmedel. Detta minskar avsevärt de slipande egenskaperna hos skåran eller sprayen.
  • Långvarig användning av stålfiler kan leda till igensättning av skåran med de minsta spånen , spelar en viktig roll i denna process av laddningen som bildas under drift, som lockar till sig metallstoft. Det är fullt möjligt att rengöra skåran från metallen; för detta kan du använda en stålborste.
  • Du kan "skärpa" en fil eller till och med en fil med kemikalier , citronsyra äter väl "smuts". Vissa prover av hushållskemikalier gör ett utmärkt jobb med denna uppgift. För att ta bort spår av olja, torka av det med det populära köksmedlet "Fairy", du kan också använda "Mole" avloppsrenare.
  • Det är viktigt att inte tillåta uppkomst av rost på filernas yta, det "äter" skåran och rundar det . Rostborttagare för bilar är inte dåliga för att hantera en sådan gissel.
  • Det är bekvämt att använda ett avtagbart handtag för att arbeta med filer , vissa moderna tillverkare levererar sådana filuppsättningar de producerar.
  • När du arbetar med en fil är det viktigt att välja en som är stor och hackad enligt uppgiften . Det är också möjligt att såga ett spår med en arkiverad fil, men det kommer att ta mycket tid och ansträngning.

Rekommenderad: