Rund Fil: Fil För Metall Och Trä, Fil För Borr 2-3 Mm Och 4-5 Mm, 200-300 Mm Och Andra Diametrar

Innehållsförteckning:

Video: Rund Fil: Fil För Metall Och Trä, Fil För Borr 2-3 Mm Och 4-5 Mm, 200-300 Mm Och Andra Diametrar

Video: Rund Fil: Fil För Metall Och Trä, Fil För Borr 2-3 Mm Och 4-5 Mm, 200-300 Mm Och Andra Diametrar
Video: Rasp och fil. 2024, Maj
Rund Fil: Fil För Metall Och Trä, Fil För Borr 2-3 Mm Och 4-5 Mm, 200-300 Mm Och Andra Diametrar
Rund Fil: Fil För Metall Och Trä, Fil För Borr 2-3 Mm Och 4-5 Mm, 200-300 Mm Och Andra Diametrar
Anonim

Med hjälp av en fil formar befälhavaren delarna manuellt till önskad form. Detta verktyg är oumbärligt när det är svårt eller inte initialt motiverat att närma sig mekaniska slipverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Filen används för efterbehandling, exakt bearbetning av delar och arbetsstycken av metall, trä och plast. Det tar bort det översta lagret av material från vilket delen eller komponenten är tillverkad. Enheten och funktionsprincipen är bekanta även för skolbarn: det är en stång eller stång med en längd på 200, 250 eller 300 mm. Dess bredd är oftast 2, 4 eller 5 cm. Det är perfekt plant på alla sidor, har en grov yta, som grovkornigt sandpapper. Sektionen av arbetsdelen kan vara rund, fyrkantig eller rektangulär. Som grund använder de specialverktygsstål av märkena "ShKh15" och "U10A ".

Bild
Bild

Många hack, slipning av ytan, liknande kornen av ett kompositmaterial (korund, glasfiber) . Ett slipande sandpapper -medium är tillverkat av dem. Dessa är mikroskopiska skär. De bildar en revad yta som slipar av material mjukare än den från vilken filen är gjord. Filens stål klarar de flesta industriella stål eftersom det skär snabbt. Dess Rockwell -hårdhet är 59.

Bild
Bild

Handtaget är den del av instrumentet som användaren håller i det . Den kan antingen vara av trä eller gummerad, plast eller komposit, och dess längd börjar från 8 cm. Skaftet på filens arbetsdel pressas in i handtaget, vilket gör det möjligt att arbeta med en fil med relativ komfort. Ett trasigt handtag är inte en anledning att skilja sig från ett verktyg: det går att reparera.

Bild
Bild

Det finns tillfällen då en trasig filskärpningsrad inte gör den oanvändbar: med hjälp av en slipmaskin eller en sågmaskin slipas sprickpunkten. Verktyget kan användas för mindre och mer känsligt arbete, där fram- och återgående rörelsernas speciella omfång och hastighet inte spelar någon roll: till exempel vid skärpning av en kompass, en trubbig spik, en fällkniv etc. då du får två mindre verktyg istället för ett stort.

Bild
Bild

Filen kan fungera som en miniatyrsåg: sidorna, till exempel från 3 mm breda, innehåller hack, som basen. Verktyget kommer inte att ersätta en hacksåg eller motorsågar. Att såga dem i bokstavlig mening skulle vara ineffektivt. Enhetens ände kan också förses med hack, men oftast är den slät. Skaftet är inte tandat eller har en trappformad yta som gör att det kan hållas säkert.

Bild
Bild

Förutom montering av delar tar de bort rost eller skal från stål med en fil . En fil skärper verktyg som en bordskniv. Delarna slipas med en finkornig fil till en matt glans. En smal och tunn fil är lämplig för att korrigera en sliten slits, klippa grunda och små spår, spåra en radie på arbetsstycket, spåra glas inte värre än en glasskärare. Hålen bringas till önskad diameter med hjälp av en rund fil.

Bild
Bild

Filer tillverkas i enlighet med GOST nr 1465-1980. Metallbasen och arbetsdelen av verktyget måste ha hårdhet och hållfasthet som är acceptabelt för långt och effektivt arbete.

Bild
Bild

Innan handtaget monteras tempereras filerna i ett icke-härdande läge.

Översikt av arter

Filen är gjord i form av en stålremsa med hackade tänder, fixerad i ett trä- eller plasthandtag. När det gäller kornstorlek har hacket en annan storlek, vars registreringsskylt anges på själva verktyget: den stora tillhör noll, den minsta tillhör "fem". Nummerklassificering delar filer i tre separata kategorier.

Grovt: upp till 12 krokar per kvadratcentimeter . Ta enkelt bort tjocka rost- och oxidskikt från stål och icke-järnmetaller.

Bild
Bild

Personligt och halvpersonligt: antalet chippor når 44 . De bearbetar vilken metall eller legering som helst på ett grovt sätt och tar bort huvudskiktet, vilket stör delens passform.

Bild
Bild

Sammet: 85 krokar per kvadratcentimeter . Lämplig för slipning av delar. Efter bearbetning blir de mjukare.

Bild
Bild

Fina greppverktyg kan lätt hamras med skrapad metall, plast eller träflis. Om det inte rengörs blir det omöjligt att ta bort det bearbetade materialet lager för lager. Arbetshastigheten med en finkornig fil är tio gånger lägre än med en grovkornig fil.

Bild
Bild

Skäret av verktyget presenteras i flera typer

  • Enda . Icke-järnmetallprodukter slipas med den. Den skärper sig snabbt och är lätt att rengöra. Nackdelen är vibrationer, från vilka händerna tröttnar snabbare under arbetet. Krokarna är vinklade upp till 30 grader.
  • Korsform Skåran är lämplig för slipning och rengöring av stål, gjutjärn och brons. Huvudhacket lutar 25 grader, den extra - 45 grader. Krokarna korsas, vilket gör strukturen hos arbetsdelen diamantformad. Det är lätt att täppa till filen med partiklar av skrapat material, och icke-järnhaltig metall är svårare att dra ur den än hårdmetallspån. Rengör instrumentet med en stålborste.
  • Arcuate krokarnas struktur lämnar en snygg repa utan rivna kanter. Dessa bearbetningsmärken kan enkelt utjämnas. Produkten rekommenderas för bearbetning av trä och icke-järnmetaller.
  • Rasp hacket är de uppåtpekande krokarna. Det används för att snabbt ta bort rost eller avlagringar på stål och gjutjärn. Passar även trä.
  • Stämplat krokarna är i en viss vinkel. De liknar krokar. Arbetet åtföljs av utseendet på grova spår, oönskade på metalldelar. Syfte - träelement och komponenter. Faktum är att det är svårt att ta bort aluminiumspån från en sådan "borst".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt deras form är filerna indelade i flera sorter: runda, fyrkantiga, platta, diamantformade och triangulära . Det platta verktyget gör att en stor yta kan bearbetas, och när ena sidan hamras vänds den. för kvadrat, diamant och triangulär appliceras skrubbstrukturen på alla sidor av arbetsdelen. Deras längd är upp till en halv meter. Runda har ett snäpp runt hela omkretsen och används oftast som mejsel. Halvcirkelformade bryter inte mot snittets dimensioner på grund av dess förskjutning från den erforderliga linjen. Det triangulära verktyget används för att avsluta de inre kanterna på snitt som inte ursprungligen var rektangulära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Rekommendationer för att välja en fil är följande

Undersök produkten: dess handtag ska inte vara spruckit eller defekt . Arbetsdelen som rengör materialet kommer att vara homogen, utan defekter. Kanterna är raka och parallella vinkelräta mot varandra eller konvergerar i den vinkel som krävs för en viss produkt.

Bild
Bild

Stål är magnetiskt, och om det inte är det, så är det kanske en falsk framför dig . En magnet för att kontrollera stålprodukter för äkthet kan tas bort från vilken utrustning och elektronik som helst, till exempel från högtalarna i en gammal högtalare. Rostfria filer produceras inte: rostfritt stål magnetiseras inte, men för tillverkaren är det en lyx.

Bild
Bild

Du kan skärpa något med en fil först efter att du köpt den . Ingen säljare kommer att öppna förpackningen när den är förseglad. Det är emellertid möjligt att bevisa att du står inför en falsk om det köpta verktyget i närvaro av säljaren snabbt tappar sina krokar och vänder sig vid slipning av testdelen till en slät stav eller remsa av metall, som är helt värdelös i framtiden.

Bild
Bild

Arbetsregler

Låt oss överväga några användbara regler för driftfiler

  • Använd inte filen som strömspak. Det finns andra verktyg för detta, till exempel en spikhammare, en pry bar, en bajonettspade, samt stålprofiler och armeringsstavar, rörstycken etc.
  • Prova filen på stål eller brons, om så är lämpligt. Fokusera på produkttypen: fabriksförpackningen anger vad den är avsedd för.
  • Använd inte en fil för trä och icke-järnhaltig metall för bearbetning av stål och gjutjärn.
  • Använd inte en fil för att fila en segerborre eller diamantskiva. Härdat stål klarar dem inte. Endast en diamant (en diamantbelagd stång eller skiva) slipar den segrande spetsen och endast när den kyls med en vätska. Ett alternativ är en fil med samma beläggning.
  • En bindemedel och mjuk metall måste krita över filen innan arbetet: på detta sätt är spånen mycket lättare att hälla ut ur skårorna. En fil täppt av partiklar tvättas med fotogen eller bensin.
  • Den runda filen från vilken handtaget har tappats kan klämmas fast i borrchucken och användas som en roterande slipare, så att du snabbt kan få hålet till önskad diameter utan att centrera det.

Rekommenderad: