Borrbitar: Hur Man Väljer En Skärare För Slipning Av Knivar? Egenskaper Hos Sax, Pump, Sticksåg, Skärare Och Nitare. Tips För Användning

Innehållsförteckning:

Borrbitar: Hur Man Väljer En Skärare För Slipning Av Knivar? Egenskaper Hos Sax, Pump, Sticksåg, Skärare Och Nitare. Tips För Användning
Borrbitar: Hur Man Väljer En Skärare För Slipning Av Knivar? Egenskaper Hos Sax, Pump, Sticksåg, Skärare Och Nitare. Tips För Användning
Anonim

Varje ägare som är van att reparera med sina egna händer har många olika verktyg. Det här är sågar och slipmaskiner och hela uppsättningar nycklar eller skruvmejslar som krävs för att montera och demontera möbler. Ibland finns det emellertid situationer då från en mängd olika anläggningsmaskiner bara en borr är till hands.

Speciella munstycken kan göra det till en multifunktionell enhet som inte bara kan borra, utan också mala, blanda och till och med pumpa vätskor, som kan köpas i speciella byggmarknader eller beställas från en webbutik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Faktum är att alla konventionella borrmaskiner redan anses vara ett verktygsfäste, eftersom det enkelt kan separeras från kroppen och bytas till en annan. Tillsammans med konventionella universalborrar, olika i storlek, material och tråd, finns det också speciella munstycken som används för vissa material. Det finns speciella tillbehör för arbete med metall, trä, glas, keramik och andra. Alla förenas dock av ett enda syfte - att borra hål i materialet.

Med ytterligare tillbehör kan du förvandla din borr från ett hålslagningsverktyg till en helt annan enhet . När du använder dem kan du klippa, böja, slipa och pumpa material. Denna mängd funktioner gör att en borr kan användas för många olika operationer, med inköp av endast billiga bitar. Det finns hela uppsättningar, som är en liten låda eller resväska, som innehåller de mest populära bilagorna. De innehåller de element som oftast används för att lösa mindre vardagsproblem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Alla tillbehör som är fästa på borren tillsammans eller istället för borren, kan delas in i flera huvudkategorier beroende på deras syfte:

  • den första kategorin inkluderar enheter som låter dig fixera borren i en viss position eller begränsa djupets penetrationsdjup;
  • den andra kategorin inkluderar de munstycken som gör att du kan komma till de mest otillgängliga platserna och utföra operationen i en rätt, trubbig eller spetsig vinkel;
  • den tredje kategorin inkluderar de munstycken som gör att du kan utföra fräsarbeten eller arbeta med skärmaterial - med hjälp av sådana fräsmunstycken kan du bearbeta inte bara metall eller trä, utan också ett så bräckligt material som glas;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • den fjärde kategorin är mjuka och hårda slipmunstycken som gör att du kan slipa, rengöra och polera ytan som ska behandlas;
  • den femte kategorin innehåller speciella blandare och vispar som gör att du jämnt och snabbt kan blanda lösningar av vilken densitet som helst;
  • den sjätte kategorin är redskap som gör en vanlig borr till en riktig minipump som pumpar vatten, olja eller andra flytande ämnen;
  • den sjunde kategorin inkluderar alla andra enheter som inte passar in i någon grupp enligt beskrivningen och som oftast används av smala profiler.

Varje grupp kan inte inkludera en eller två, utan många olika storlekar, utseende och utformning av bilagor. Naturligtvis kommer inte alla att användas regelbundet, och vissa enheter kommer aldrig att behövas. Samtidigt, för att förstå om det är värt att köpa detta eller det där tillägget, är det nödvändigt att tydligt förstå för vilka ändamål det kommer att användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Borrstopp

Oftast är uppsättningen extra bitar utrustade med ett konventionellt parallellt stopp, som låter dig justera hålets djup, vilket begränsar borrningens nedsänkning i materialet. Du kan också ofta hitta en speciell borr som kallas "Forstner", med hjälp av vilka blinda breda hål görs i ytan. Sådana hål är nödvändiga för att installera gångjärn i skåpdörrar och lådor. En sådan borr kan också hänföras till borrar med stor diameter, eftersom hålet inte bara är grunt, utan också tillräckligt brett. I gruppen hållplatser ingår också olika guider och installationer som gör en vanlig borrmaskin till en liten borrinstallation med fokus på att utföra mycket specifika uppgifter som även professionella reparatörer sällan står inför.

En annan ovanlig användning är nitningsmunstycket, med vilket du kan ansluta med gängade eller blinda nitar. Naturligtvis, i ett hushåll, är en sådan enhet sannolikt inte användbar. Men de som arbetar inom flygplanskonstruktion eller skeppsbyggnad kan helt enkelt inte klara sig utan ett sådant verktyg.

Bild
Bild

För borrning av stora hål

Förutom Forstner kan olika borrkronor för arbete med metall, trä och betong tillskrivas borrarna för borrning av stora genomgående och blinda hål. Olika fräsar kan också borra hål, vilket också gör det möjligt att utföra platta och tredimensionella mönster och graveringar även på hårda metaller hemma med en viss skicklighet. Denna grupp inkluderar också fjäderborrar för trä och metall, som har en speciell skärpning av skärdelen, som liknar spetsen av en pil. Alla skiljer sig åt i stålmärkning, längd, pris och andra parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För borrning i vinkel

Dessa bitar kallas vinkeladaptrar och är ett litet extra element som ändrar borrens riktning. Borren som sätts in i klämman på en sådan adapter kommer att roteras i förhållande till själva verktyget i en vinkel på 90 grader. Dessutom finns det sorter av sådana munstycken med ett rörligt huvud, som gör att du kan fixa borren i en godtycklig vinkel. Sådana enheter är mycket dyrare och kräver mer noggrann användning och noggranna beräkningar. Oftast räcker det första alternativet för vanliga hushållsbehov.

Bild
Bild
Bild
Bild

För skärning

Ytterligare bilagor kan användas för att omvandla ett verktyg som kan borra till ett material som kan skära det. Det finns flera sådana element, som var och en är lämplig för ett specifikt ändamål. Den första kallas en fräs eller turbo sax. Med deras hjälp kan du klippa inte bara platta plåtar av metall eller plast, utan också profilerade korrugerade ytor. Till skillnad från en vanlig sticksåg fungerar denna adapter enligt principen om en liten giljotin, som skär material utan veck i kanterna och små farliga flis. Skärets tjocklek kan dock bara vara upp till 3 mm.

Det andra munstycket är en nibbler eller, som de också kallas, "cricket ". Detta tillbehör är användbart för att skära tunna metall- eller plastark längs krökta linjer. Cricket är oumbärlig när man lägger wellpapp eller metallplattor på husets tak, eftersom det inte deformerar detta tunna material. Snittet är så smidigt och exakt som möjligt, och hålen matchar upp till en millimeter. Det är bekvämt att styra processen med ett speciellt handtag, och det är lätt att ändra borrriktningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För polering

Sådana bilagor gör att du kan jämna ut alla ytor perfekt, vilket ger den nästan perfektion. Det är möjligt att uppnå en spegelliknande glans av metall eller en slät yta av trä med vanligt sandpapper med fin slipkraft, men denna process är otroligt tidskrävande och tidskrävande. Borrens höga rotationshastighet kommer att minska tiden för denna operation till några minuter. Alla munstycken kan delas in i separata grupper enligt flera parametrar:

  • beroende på material: filt, filt, skum, gummi;
  • beroende på hårdhet: hårda, medelhårda, mjuka och supermjuka munstycken;
  • beroende på hur munstycksmaterialet fästs på kroppen: på klämmorna, på stången, på kardborren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För slipning

Innan du börjar polera ytan måste du slipa den för att ta bort alla oegentligheter och flis. Samma långa och komplicerade process som polering kommer att underlättas och förenklas av speciella slipfästen. Det finns olika verktyg, var och en med sina egna egenskaper och syfte. De vanligaste tilläggen till en borr är vanliga slipstenar eller hjul. Med deras hjälp kan du ta bort grader och oegentligheter både på en vanlig plan yta och vid fogar och sömmar. Med detta tillbehör kan du slipa knivar och saxar utan att köpa en speciell köksutrustning för detta. Det är också bekvämt att använda sådana skivor för att ta bort gammal oljefärg från materialets yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specialfräsar tillverkade av hårdmetalllegeringar, kallade "fräsar", är utmärkta för bearbetning av hål. Deras form kan vara rund, oval, avsmalnande och spiralformad (beroende på vad som exakt ska slipas). Detta munstycke är mycket bekvämt att använda för att klappa ventiler och förena metall- eller polypropylenrörsektioner.

Kronbladshuvudena, som ser ut som en rund pensel av sandpapper, arbetar försiktigt på svåra ytor . Ju grövre sandpapper, desto snabbare kan du uppnå en plan yta. Men desto finare slipmedel för ett sådant munstycke desto bättre polerar det ytan. Om det i stället för sandpapper finns mjuka nylontrådar på munstycket, är en sådan anordning perfekt för att rengöra ytan från olika smuts eller avlagringar.

Bild
Bild

Blandare

Dessa tillbehör liknar en del av en konventionell konstruktionsblandare och är extremt praktiska för konstruktions- eller renoveringsarbeten. Beroende på storlek och form är några av dem lämpliga för att blanda en tjock betonglösning, medan andra är lämpliga för att knåda vanligt tapetlim eller primer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pumps

Speciella munstycken, som är en pumpmekanism som drivs av en rotationsrörelse. Dessa pumpar gör att du kan göra en vanlig borrmaskin till en liten pump som kan pumpa cirka 2000 liter vätska i timmen. Tillbehöret är idealiskt för användning med vatten, motorolja eller organiska vätskor. Det viktigaste i det här fallet är att inte använda den här enheten för att pumpa brännbara blandningar eller föreningar som snabbt torkar ut och täcker mekanismen med en skorpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Förutom att olika tillbehör låter dig konvertera en konventionell borr till många andra verktyg, de har många andra fördelar också.

  • Ett välkänt verktyg . Det räcker att vänja sig vid att arbeta med själva borren, varefter det blir mycket lättare att arbeta med valfritt tillbehör. Det finns ingen anledning att vänja sig vid det nya handtaget, vikten och funktionerna i det oberoende verktyget.
  • Sparande . Även om du köper absolut alla typer av redskap i alla olika storlekar och material, är ett sådant köp fortfarande mycket billigare än att köpa flera separata verktyg för varje typ av arbete.
  • Lätt att byta . Alla tillbehör är mycket enkla att ta bort och fästa, medan de inte är sämre än en konventionell sticksåg, slipmaskin eller fräs.
  • Bekväm förvaring . För att lägga ner alla enskilda verktyg som behövs för konstruktion och reparationer kommer det att ta mer än ett rum, men kanske en hel hangar. Du kan förvara borrbitar i en vanlig låda eller i en speciell resväska. Så de kommer alltid att finnas till hands och samtidigt passa även i en vanlig låda under diskbänken eller på en hylla i skafferiet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr, liksom all extra utrustning, tillsammans med fördelarna, har redskapen sina nackdelar

  • Låg effektivitet . Jämfört med dyra professionella verktyg kan redskapen inte klara en sådan arbetsmängd och bibehålla en så hög produktivitet.
  • Komplexiteten i jobbet . Det är mycket bekvämare att arbeta med ett specialverktyg för skärning eller slipning än med en konventionell borr, som är utrustad med ett extra fäste. För att snittet ska vara jämnt måste mer än ett metallplåt förstöras medan färdigheten förvärvas.
  • Du måste använda båda händerna . Ofta kan detta inte leda till förenkling, utan till komplikationer av operationen (och till och med till fara). Till exempel, under takarbete, betyder upptagna händer att du inte kan hålla fast ett staket eller rep.

I allmänhet är ett sådant verktyg perfekt för icke-professionell hemmabruk och små mängder arbete. I det här fallet kommer utgifterna för professionell utrustning att vara orimligt, och billiga bilagor hjälper till vid oväntade sammanbrott eller planerade arbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av funktioner

Innan du köper en stor och dyr uppsättning borrkronor måste du tänka på hur lämpligt ett sådant köp är. Först måste du veta syftet och funktionen för varje munstycke. För det andra måste du ha minst erfarenhet av ett sådant verktyg. Och för det tredje måste du veta den uppskattade användningsfrekvensen för varje bilaga. Om ett sådant köp anses lämpligt bör du vara uppmärksam på följande funktioner.

Bild
Bild
  • Pris . Kvalitetsverktyg kan inte vara för billiga. Det högsta priset på disken är dock inte en garanti för lång livslängd. Det är bäst att stanna i mellansegmentet.
  • Tillverkare . Det är bättre att välja produkter från pålitliga tillverkare än nya och okontrollerade märken. I detta fall bör du noggrant studera dokumentationen och se upp för förfalskningar.
Bild
Bild
  • Köpsort . Risken att stöta på ett tillverkningsfel och en falsk är mycket lägre när du köper byggverktyg i en specialaffär, och inte på en vanlig marknad eller i en stormarknad.
  • Paket . Ett kvalitetsverktyg är alltid välpackat. Lådan innehåller all nödvändig information både om själva produkten och om tillverkaren. All medföljande dokumentation, inklusive instruktioner, måste finnas inuti lådan.
  • Garanti . Tillverkaren, säker på sin produkt, kommer alltid att ge en garanti för eventuella bilagor. Om butiken inte utfärdar den vid försäljningstillfället bör köpet genomföras någon annanstans.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

För dem som använder en borr med redskap för första gången, det finns en liten säkerhetsinstruktion:

  • När du borrar en vägg måste du särskilt noga se till att det inte finns några ledningar eller att den är avstängd.
  • både själva borren och arbetsstycket på vilket det är planerat att utföra arbetet måste fästas säkert och kontrolleras med avseende på denna tillförlitlighet;
  • oavsett hur lätt borren och munstycket är, måste du hålla verktyget med båda händerna (de måste också justera trycket på borrmaskinen, skäraren eller slipskivan);
  • använd inte backläget (bakåt) förrän det konventionella verktyget har stannat helt;
  • det är lämpligt att använda all tillgänglig personlig skyddsutrustning: masker, skyddsglasögon, handskar och en tjock jacka;
  • under en tid efter arbetets slut ska du inte vidröra munstycket eller borra med öppna områden på huden - den höga rotationshastigheten värmer elementet och det kan ge en ganska allvarlig brännskada på huden.
Bild
Bild

Om du noggrant studerar alla dessa regler och följer dem, är risken för personskador och materiella skador när du arbetar med ett sådant verktyg minimal. För att känna dig trygg med instrumentet i dina händer behöver du flera utbildningar om resterna av olika material. Och ett stort antal olika enheter gör det enkelt att förvandla en vanlig borr till en verklig uppsättning av en erfaren och nitisk ägare.

Rekommenderad: