Pennborrar: För Metall Och Kakel, Andra Typer, Förlängning För Fjäderborrar. Hur Ska Man Vässa Dem? GOST

Innehållsförteckning:

Video: Pennborrar: För Metall Och Kakel, Andra Typer, Förlängning För Fjäderborrar. Hur Ska Man Vässa Dem? GOST

Video: Pennborrar: För Metall Och Kakel, Andra Typer, Förlängning För Fjäderborrar. Hur Ska Man Vässa Dem? GOST
Video: Lagning av tätskikt och byte av sprucken platta 2024, April
Pennborrar: För Metall Och Kakel, Andra Typer, Förlängning För Fjäderborrar. Hur Ska Man Vässa Dem? GOST
Pennborrar: För Metall Och Kakel, Andra Typer, Förlängning För Fjäderborrar. Hur Ska Man Vässa Dem? GOST
Anonim

Borr - en av de typer av skärverktyg för att bilda ett hål med en viss form och djup i ytor av olika material . Gimbalsna har olika former - kon, steg, fjäder, skruv och många andra. Det beror på vilket material du arbetar med och vilket hål du behöver borra.

Fjädermunstycken är bra för arbete med trä, metall, porslin, kakel, glas, plast. Det är viktigt att välja rätt tillbehör och arbeta i enlighet med reglerna för verktygets användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Oftast borrning - detta är bildandet av genomgående hål i ytan . Men utöver detta är ytterligare två typer av åtgärder möjliga - brottning av redan färdiga hål (detta innebär att deras diameter ökar), och även borrning - bildandet av hål som inte går genom materialets yta. Borren kan fixeras i olika typer av utrustning - elektrisk borr, hammarborr, verktygsmaskin. Det är dessa verktyg som bringar borren i fungerande skick, nämligen: den börjar göra rotationsrörelser, och tack vare dem tas chips bort från materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta sker genom verkan av skärkanter i olika konfigurationer. Du måste förstå det borrning är inte bara skärande material, utan också krossning av dem . Det är därför du bör noggrant välja en gimbal för varje typ av yta - porslin stengods, glas, plast, betong och andra.

En felaktigt vald borr kan klyva eller skada ytan och kan inte repareras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturen hos en pennborr innefattar en stav, på vilken en sida har en arbetsyta som liknar en fjäder (därav namnet) . Produktens andra sida slutar med en sexkantig spets. I "pennan" finns det två snittar fästa vid den centrala punkten. Det finns två typer av pennborren: 1-sidig och 2-sidig. Den förstnämnda kan arbeta endast i en riktning, den senare i båda riktningarna. Fräsvinklarna skiljer sig mellan 1-sidiga och 2-sidiga borrar. I den förra är de högst 90 grader, medan de senare fluktuerar mellan 120 och 135 grader.

Fördelen med denna typ av gimbal är den optimala kombinationen av pris och kvalitet på produkten . Trots att priset för dem är ganska överkomligt, är utbudet av möjligheter för en sådan borr ganska stort. GOST 25526-82 för tillverkning av fjäderborrar har inte förändrats genom åren, eftersom det var ett slags "hej" från sovjettiden, eftersom det godkändes 1982.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Beroende på vilket material du planerar att arbeta med skiljer sig också valet av borr ut: det kan vara en produkt för bearbetning av metall, trä eller porslin. Träborrar kännetecknas av sin höga produktivitet jämfört med vanliga spiralgimbal . Det första munstycket kan perfekt borra hål med stor diameter, och det är lämpligt både för arbete med vanligt trä och limmat trä.

Om du behöver borra eller brista ut plast eller gips behöver du också en träbearbetning . Men den har en nackdel - den har inte hög kvalitet och noggrannhet i arbetet, därför kan den bara användas för att borra enkla, orena hål. I framtiden måste de slipas och rengöras för att ge perfekt jämnhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om borrar för metall (det spelar ingen roll, fasta eller utrustade med utbytbara skärplattor), så är de optimala för borrning av hål med stora djup av olika former på stål, gjutjärn och andra metallytor.

Bild
Bild

Pennfästet är väl monterat med alla verktyg, vilket möjliggör närvaron av en lämplig patron för dess fästning, det vill säga med en hand eller elektrisk borr, verktygsmaskin, perforator. De som älskar och vet hur man arbetar med metall kan skapa olika hantverk med hjälp av denna bilaga - det är lämpligt för detta.

Det finns en annan typ av pennborrar - justerbara … De hjälper till att ge flexibilitet i borrprocessen. Fjädern har ett kilformat blad. Bladet har ett lås och en långsam matningsskruv, tack vare vilken borrjusteringen tillhandahålls. Om du behöver stansa ett stort antal hål med olika diametrar är den justerbara spetsen det bästa valet. Den kan användas för att borra hårt och medelmjukt trä, samt spånskiva och gips.

Som regel används härdat stål för tillverkning av sådana borrar, och för att borra mer exakt är de utrustade med centreringsspetsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Först måste du bestämma vilken typ av material du ska arbeta med. Baserat på detta är det nödvändigt att välja ett fjädermunstycke . En motsvarande markering appliceras på var och en av dem - det kan vara 3, 6, 9 och till och med 10. Detta nummer anger med vilken diameter (i millimeter) borrningen kommer att utföras. Det är också viktigt vilken typ av skaft munstycket har - det beror på om det är lämpligt för något verktyg (vare sig det är en borr eller skruvmejsel) eller inte.

Tresidiga skaft passar alla chuckar . Om skaftet har en SDS -modifiering kommer det att vara möjligt att "montera" det bara med en borrmaskin, för vilken den faktiskt är konstruerad. Det är också mycket viktigt att uppmärksamma färgen som borren har. Om det är grått betyder det att stålet från vilket det är tillverkat inte är härdat, det vill säga att produkten är ganska ömtålig och inte kommer att vara lämplig för robusta material som kakel eller kakel.

Bild
Bild

Munstyckets svarta färg indikerar att det har genomgått ett oxidationsförfarande, det vill säga en het ångbehandling . Tack vare denna behandling är produkten skyddad mot korrosion och överhettning, den blir mer hållbar. Lätt förgyllning på borren indikerar att den har klarat härdningsproceduren … Och ljus förgyllning - att spetsen är belagd med titanitrid eller titankarbonitrid vilket gör den lämplig för de mest hållbara materialen.

Man måste komma ihåg att borrar på vilka sprutning eller slipmedel appliceras kommer att pågå mycket längre än produkter utan sprutning, men det kommer inte att vara möjligt att vässa dem. Den mest hållbara kommer att vara en diamantbelagd borr - den kan användas för att göra hål även i betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

Det finns ett antal små saker att tänka på när du använder borrar. Börja borra, bör du göra en grov kontur av platsen för borrning, eller bättre - göra en fördjupning av grunt djup . Det är att föredra att använda en borrmaskin där antalet varv kan justeras. Det är viktigt att komma ihåg den allmänna regeln: ju större munstycksdiameter, desto lägre bör rotationshastigheten vara . Om du använder den med hög hastighet kommer fräsarna att slits ut mycket snabbare, annars går själva biten sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att borra djupa hål bör du göra det skaffa omedelbart en förlängningssladd med ett speciellt lås . Låset är fixerat med en insexnyckel, så att tillbehöret och förlängningen förvandlas till en enda mekanism. För att exakt beskriva konturerna för det framtida hålet är det lämpligt att arbeta med mycket låg hastighet (detta är början på borrprocessen). För att förhindra att munstycket går sönder och orsakar skada på materialet som bearbetas måste det hållas klart i en vinkel på 90 grader mot ytan.

Tryck inte på spetsen, trycket ska vara lätt . När du arbetar med en fjäderborr för trä är det viktigt att ta hänsyn till att allt sågspån finns kvar i hålet, det kommer inte ut av sig själv. För att borrningen ska gå enligt den planerade planen måste du regelbundet stänga av borrmaskinen eller skruvmejseln och skrapa sågspån ur hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skärpa man?

Alla verktyg, om de köps för användning, försämras så småningom. Pennspetsar är inget undantag, särskilt när man arbetar med metallytor där hur skarpt verktyget är avgörande. En otillräckligt slipad borr kan skada ytan, och det är inte alltid möjligt att borra ett hål med önskad diameter om munstycket är tråkigt.

Det finns flera tecken på att en gimbal är i akut behov av skärpning:

  • borren arbetar långsammare än vanligt och kommer inte in i materialet jämnt;
  • produkten blir väldigt varm under drift;
  • istället för att skära materialet "tuggar" munstycket det;
  • i borrningsprocessen gör gimbalen höga ljud - knarrande och skrikande;
  • de borrade hålen är långt ifrån idealiska - de har "rivna", ojämna kanter och inuti är de grova vid beröring.
Bild
Bild

I de flesta fall kastas sådana produkter, för som deras ägare med rätta hävdar är det lättare och snabbare att köpa en ny än att lägga tid och ansträngning på att skärpa. För dem som är vana vid att använda alla tillgängliga verktyg maximalt kommer det dock inte vara ett problem att göra en enhet för skärpning av borrar, särskilt eftersom varje hantverkare har verktyg för detta.

Naturligtvis, om munstycket är kraftigt deformerat, är det inte värt att lägga tid på att återställa det.

Rekommenderad: