Trädgårdsskärare: Hur Man Väljer? Betyg Av Populära Företag. Ett Urval Av Stora Professionella Beskärare. Hur Ska Man Vässa Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdsskärare: Hur Man Väljer? Betyg Av Populära Företag. Ett Urval Av Stora Professionella Beskärare. Hur Ska Man Vässa Dem?

Video: Trädgårdsskärare: Hur Man Väljer? Betyg Av Populära Företag. Ett Urval Av Stora Professionella Beskärare. Hur Ska Man Vässa Dem?
Video: Beskär ditt fruktträd -så här gör du! 2024, Maj
Trädgårdsskärare: Hur Man Väljer? Betyg Av Populära Företag. Ett Urval Av Stora Professionella Beskärare. Hur Ska Man Vässa Dem?
Trädgårdsskärare: Hur Man Väljer? Betyg Av Populära Företag. Ett Urval Av Stora Professionella Beskärare. Hur Ska Man Vässa Dem?
Anonim

I den moderna världen börjar en person glömma att naturen kräver en noggrann inställning till sig själv. Och man kan ofta se onödiga eller fula växande grenar riva av. Därefter återstår ett skrot på trädet, från vilket det är osannolikt att en ny gren växer fram. Därför, för att noggrant ta hand om växterna, har människor skapat speciella professionella verktyg, och nu kan du hitta beskärare i nästan alla grönsaksodlingar. I den här artikeln kan du lära dig om vad ett sådant verktyg behövs för och hur du använder det korrekt.

Bild
Bild

Typer och funktioner

Det finns tusentals olika beskärningssaxar som har sina egna design- och användningsregler. Varje trädgårdsmästare har sitt eget verktyg i lager. Typerna av denna apparat är uppdelade enligt principen för att utföra vissa uppgifter. Till exempel, för närvarande finns det flera typer av beskärare som är mest populära: klippare, beskärningssax och städskärare. Alla dessa verktyg är unika i sin design och kan användas för olika ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lopper . Som namnet antyder är ett sådant verktyg avsett för förebyggande beskärning av grenar och kvistar. Den har långa handtag för att öka greppet på handtagen. Denna funktion gör det möjligt att trimma onödig vegetation även från svåråtkomliga platser. Dessutom är den utformad för att jämna ut igenväxta buskar och trädkronor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdssaxar är mångsidiga verktyg . De sitter lätt i din hand och är lätta att använda. De är praktiska för att klippa bort överflödiga tunna grenar eller bilda en vinstock. Trädgårdsmästare älskar att använda dem för att klippa blommor från rabatter. Anvil beskärare har sina egna skillnader. Om de tidigare versionerna hade en saxprincip, har denna sort begreppet yxa. Utformningen av denna typ av verktyg är utformad på ett sådant sätt att ett blad förblir stillastående. Mekanismen gör att du kan skära av stammen med en diameter på upp till 0,3 cm utan att bryta och orsaka skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Örtsax anses ibland vara en typ av beskärare, men det är de inte . Deras mekanismer är olika, och det är bättre att inte använda ett sådant verktyg när man arbetar med stjälkar och grenar. Den är mer avsedd för klippning av tunt gräs. Om du använder det för andra ändamål, kommer antingen själva verktyget eller grenen som du försöker klippa att brytas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande ökar en annan typ av trädgårdsverktyg - ympning . Skärningar från ett sådant aggregat är släta och lämpliga för varandra - detta leder till att överlevnadsgraden för en växt ympad med en sådan beskärare ökar. Dessutom innehåller många tillverkare av ympningsmodeller tre munstycken för olika grendiametrar i satsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den elektriska beskäraren har flera intressanta punkter . Till exempel är det mer bekvämt att använda, eftersom trädgårdsmästaren behöver lägga mycket mindre ansträngning och snittet är jämnare. Men den väsentliga skillnaden från den manuella versionen är att den bara kan användas nära hemmet eller inomhus, eftersom den hela tiden behöver en laddning av energi. Nackdelen med sådana verktyg är att trådarna alltid trasslar ihop sig under arbetarens fötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en trädgårdsskärare måste alltid jobbets storlek beaktas. Om det är en liten trädgård med rosor, är trädgårdssax perfekt. Om det är nödvändigt att trimma trädkronan, välj sedan en tappa med långa handtag. För nybörjare trädgårdsmästare skulle det bästa alternativet vara att köpa ett par trädgårdssaxar. De utmärks av sin kompakthet, låga pris och användarvänlighet.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Bild
Bild

tysk

För tyska tillverkare är kvalitet det avgörande kriteriet för att skapa verktyg, medan de försöker att inte överbelasta sina produkter. Först och främst, om du är intresserad av tyska beskärningssaxar, bör du vara uppmärksam på Raco -företaget. Deras Profi-plus är ett pålitligt och kraftfullt verktyg. Dessutom har den en förstärkt fjäder, som gör att du kan avlasta lite spänning från dina händer. För modeller av detta företag kan bladen bytas, och för vissa modeller ingår de. Företaget är främst specialiserat på beskärning av saxar. En annan tysk beskärare som tog sig in på rankningen är Traum ratchet pruner. Detta är ett budgetalternativ. På grund av sin mekanism kan den kapa grenar med en diameter på 20-35 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska

Dessa tillverkare har blivit mer populära på sistone. Deras prispolicy passar alla köpare, medan kvaliteten inte sjunker på grund av det låga priset. Försäljningsledaren i Japan är Okatsune. Deras sekatörer är lätta och praktiska. Företaget producerar ytterligare produkter för dem, till exempel lock och rör. OKATSUNE 101 -beskäraren är ett utmärkt exempel på styrka och lätthet. Vikten av detta verktyg är bara 180 g. För att förhindra att en person tappar detta kompakta trädgårdsredskap i gräset tillverkade tillverkaren handtagen i röda färger.

Bild
Bild

Ryska

Inhemska tillverkare hänger med sina konkurrenter, och den största fördelen med våra trädgårdsredskap är deras pris. Trädgårdsskärare "Ermak" tillhör budgetalternativet och är idealiska för att klippa blommor. Men med tjockare stjälkar klarar ett sådant verktyg definitivt inte. Zubrs sektorer är tillverkade av rostfritt stål. Trädgårdsredskap är lämpliga för att klippa grenar upp till 25 mm i diameter. Det speciella med dessa beskärare är trähandtagen. De ser snygga ut, men de är inte praktiska i praktiken, till skillnad från gummialternativ. Men både "Ermak" och "Zubr" har ett problem - på grund av det låga priset lider kvaliteten på trädgårdsredskap. Beskärningssaxar är tillverkade av billiga material, vilket minskar livslängden för verktygen kraftigt. Bättre att betala mer, men använda längre än att köpa en ny beskärare varje månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte de amerikanska varianterna av Black & Decker -företaget, som har specialiserat sig på trädgårdsredskap sedan förra seklet . Det är värt att uppmärksamma detta företags elektriska beskärningsaxar. GK-1000 använder extern energi för att fungera, beroende på inställningarna kan den användas som en beskärare eller en klippare. Metallen av vilken bladen är gjorda är av rostfritt stål. Men dessa verktyg är ganska dyra.

Bild
Bild

Kinesiska tillverkare har också ristat ut sin nisch inom trädgårdsredskap. Den mest populära modellen är Palisad trädgårdssax. De är lätta att använda, har bekväma handtag och ett tätt lås. Företaget garanterar hållbarhet, men vid intensiv användning kommer saxen att misslyckas tidigt.

När en person väljer ett trädgårdsredskap måste han vara uppmärksam på många faktorer. Produktens kvalitet beror på tillverkaren. En billig produkt bör varna köparen, eftersom en sådan enhet uppenbarligen inte kommer att hålla länge. När du väljer en elektrisk beskärare måste du först tänka på hur du ger den ström från elnätet.

Bild
Bild

OBI är en av de ledande online- och offlinehandlarna med ett brett utbud av trädgårdsredskap . Där kan du hitta aktuella recensioner och priser för enheterna. Butiken ger också en garanti för de sålda varorna. Men redan innan du köper i en specialaffär måste du ta reda på vilka kriterier du ska lita på när du väljer en trädgårdsskärare.

Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Det moderna valet av trädgårdssaxar för ett sommarboende är enormt. Skillnaden är inte bara i märken, kvalitet och pris. Det bästa bladalternativet är härdat stål. Det är bättre att inte välja blad av legeringar, eftersom de snabbt försämras. Om ett sådant alternativ inte hittas kan du titta närmare på rostfritt stål. Detta material är lätt att vässa. Om du måste arbeta ofta och mycket med verktyget bör du vara uppmärksam på handtagen. Det är med dem som en person kontaktar under allt arbete. Därför beror produktiviteten på arbetet på hur de ligger i handen. Släta handtag leder ofta till blåsor.

Bild
Bild

En annan viktig detalj att vara uppmärksam på är handtagets färg . På grund av sin lilla storlek går trädgårdssaxar ofta förlorade. Av denna anledning började några fyndiga tillverkare göra pennor av färgglada material. Den mest populära färgen är röd, eftersom den är lättast att upptäcka även i högt gräs. Fjädern som är installerad i verktygen är av två typer: tejp och spiral. Beskäraren med den första våren kommer att hålla längre. Men dess nackdel är att det blir smutsigare snabbare och det är ganska svårt att rengöra det.

Bild
Bild

Du bör alltid komma ihåg varför du behöver ett verktyg. Typ av arbete beror också på vilken storlek kniven ska vara. Ett blad upp till 15 cm är lämpligt för att klippa tunna grenar och bilda vinstockar. Större grenar kommer att kräva längre blad. En annan nyans när du köper en beskärare: du måste be säljaren att visa verktyget i aktion. Således är det möjligt att utvärdera kraften och bekvämligheten innan du köper.

Bild
Bild

Hur skärpa man?

Alla verktyg har en tendens att misslyckas. En trädgårdsskärare är en sak som används antingen för ofta eller mycket sällan. Och varje användning kan göra den otillgänglig för arbete. Efter ett tag kan beskäraren sluta klippa grenar och börja tugga eller helt enkelt bryta dem. Om problemet är tråkiga blad är det första du ska göra att demontera verktyget. Alla sekatörer har samma struktur: två korsade blad och handtag.

Bild
Bild

Du behöver en smörjsten för att slipa . Varje blad ska slipas separat. Det viktigaste är att inte överdriva det, annars kommer det ingen mening från sådan skärpning, och verktyget skadas, eftersom varje tillverkare väljer en individuell vinkel på bladet. Slipning bör göras från handtaget till punkten i samma takt och riktning, för att inte förstöra skärpningsvinkeln. Endast insidan av bladet kräver noggrann hantering. Efter att knivarna har slipats ska verktyget monteras.

Bild
Bild

Dessutom finns det vissa regler för användning av trädgårdsenheter. Till exempel måste du arbeta i speciella kläder. Det är nödvändigt att kontrollera verktygen för lämplighet för arbete. Det är också värt att uppmärksamma bladens skärpa, stötdämpning och mekanismernas användbarhet och lita inte på skarpa verktyg för barn.

För att reparera sekatörer mindre ofta måste du komma ihåg några förebyggande regler

  • Efter arbetet bör du alltid rensa jorden och gräset från din assistent.
  • Rost ska inte tillåtas, därför bör vatten undvikas på verktyget.
  • Slipa knivarna regelbundet.
Bild
Bild

Genom att följa dessa punkter kommer instrumentets livslängd att förlängas kraftigt, vilket sparar pengar. En trädgårdsskärare är en oumbärlig föremål i hushållet. Men oavsett om verktyget valdes på rätt sätt är det viktigt att kunna använda det, eftersom en snyggt skuren gren senare kan ge avkomma. En stjälk avskurna med trubbiga knivar är mer benägna att böja sig och bli ovänförande, så det är viktigt att hålla reda på dina trädgårdsredskap.

Bild
Bild

Det är också viktigt att komma ihåg reglerna för förebyggande och rengöring av sekatörer - i det här fallet kommer investeringen att löna sig snabbare. En person själv kommer att trivas med att arbeta med högkvalitativa verktyg och sedan beundra resultatet av hans aktiviteter. En utbildad trädgårdsmästare bör alltid ha flera trädgårdsskärare i lager - detta hjälper till att undvika obehagliga situationer med trasiga verktyg, samt för att ge maximal komfort när du arbetar med olika typer av växter.

Rekommenderad: