Forstner -borrar (31 Bilder): Måtten På Skäret För Trä För Gångjärn. Vad Används De Mer Till? Stoppa Borrar Och Andra Modeller. Hur Ska Man Vässa Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Forstner -borrar (31 Bilder): Måtten På Skäret För Trä För Gångjärn. Vad Används De Mer Till? Stoppa Borrar Och Andra Modeller. Hur Ska Man Vässa Dem?

Video: Forstner -borrar (31 Bilder): Måtten På Skäret För Trä För Gångjärn. Vad Används De Mer Till? Stoppa Borrar Och Andra Modeller. Hur Ska Man Vässa Dem?
Video: Kaindl BSG 60: Sharpen Forstner Bits 2024, Maj
Forstner -borrar (31 Bilder): Måtten På Skäret För Trä För Gångjärn. Vad Används De Mer Till? Stoppa Borrar Och Andra Modeller. Hur Ska Man Vässa Dem?
Forstner -borrar (31 Bilder): Måtten På Skäret För Trä För Gångjärn. Vad Används De Mer Till? Stoppa Borrar Och Andra Modeller. Hur Ska Man Vässa Dem?
Anonim

Forstner -borren dök upp 1874, då ingenjören Benjamin Forstner patenterade sin uppfinning för att borra trä. Sedan starten av borrmaskinen har många ändringar gjorts av detta verktyg. Nya prover av Forstners borr har en annan struktur, men bibehöll sin funktionsprincip. Detta verktyg används i de områden där det krävs för att göra ett jämnt och snyggt hål, medan arbetsstyckena inte bara kan vara gjorda av trä - det kan vara gips, möbelskiva, polymermaterial.

Borrmodifiering beror på råvaran som ska arbetas med och uppgiften som ska utföras. Borrarna är av olika kvalitet, vilket direkt påverkar deras kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad används det till?

Forstner -borrmaskinen är en slags fräs som oftast fungerar på trä. I arbetet använder verktyget 3 skärkanter - en cirkulär kant skär kanten vid hålet strikt enligt den angivna diametern , ett centralt spetsigt utskott hjälper till att styra skärprocessen i önskad riktning, och två parade skärytor, som små snickerihyvlar, skär materialets plan lager för lager. Resultatet är ett plant, plattbottnat hål eller ett genomgående hål.

Verktyget används i stor utsträckning vid träbearbetning av mjuka och hårda träslag . Dess syfte är att göra genomgående eller blinda hål, som behövs för att installera lås, för gångjärn, för gängade eller excentriska band, för hål som behövs vid installation av beslag. Vid bearbetning av moderna materialtyper har Forstner -borren visat sig bra när man arbetar med MDF, spånskiva, DPV och deras olika alternativ.

Som ett resultat av bearbetning är hålens kanter rena, utan flis och grov grovhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom träbearbetning kan Forstners skärare användas för installationsarbete på installation av fönsterkarmar , vid ledning av kanaler för elektriska ledningar, vid installation av VVS -utrustning, vattenförsörjning och avloppssystem. Forstner-borrar installeras i chucken på en elektrisk borr eller skruvmejsel och arbetar med 500-1400 rpm. Borrens rotationshastighet beror på diametern - ju tjockare borr, desto lägre bör rotationshastigheten vara.

För tillverkning av borrar används höghållfast stål som har höghastighetsegenskaper . Under arbetets gång genereras termisk energi, och sådant stål tål det väl och behåller dess egenskaper. För att göra ett ännu mer hållbart verktyg, tillverkar tillverkarna sina produkter med ett tunt lager titan eller applicerar hårdmetalllödning på borrens arbetsområde. För att förbättra effektiviteten kan borrens skär kanterna, vilket bättre greppar materialet, men detta förlorar snittets renhet. Baserat på kvaliteten på legeringen som användes vid tillverkningen av borrmaskinen beror dess kostnad också.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hålborrningsverktyget har många positiva egenskaper, men som allt annat saknar det några negativa egenskaper.

Fördelar med Forstner -borrmaskinen:

  • väl slipade vassa kanter på borrmaskinen är den obestridliga garantin för högkvalitativ och smidig bearbetning av arbetsstycksmaterialet;
  • verktyget kan användas med en handhållen elektrisk enhet eller installeras på en stationär maskin av industriell typ;
  • skärelementens riktning i materialets hål inträffar inte bara på grund av det skarpa centrerade utsprånget, utan också med hjälp av kanten i form av en sluten ring, liksom hela borrens cylindriska arbetsdel;
  • även om hålets diameter i arbetsprocessen går utöver arbetsstycket, ändras inte borrens inställda riktning, vilket gör högkvalitativa och smidiga snitt utan flis och grader på produktens sida där det är möjligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Snittets jämnhet vid bearbetning av arbetsstycket med en fräs sker genom att skära träfibrerna runt omkretsen. Dessutom sker denna process redan före det ögonblick då borrens huvudsakliga kant börjar vidröra dessa fibrer.

Denna borr har också nackdelar:

  • skärarens skärdelar är på ett avstånd från varandra, vilket inte ger dem full kontakt med arbetsytan, eftersom det sker med kanten på den ringformiga fälgen, vilket resulterar i att borrprocessen åtföljs av vibrationer i verktyg, och det finns en risk att skäraren helt enkelt hoppar av de avsedda hålen;
  • om skärbladen är utrustade med tänder, ökar vibrationerna under drift och risken för att borren lossnar från den avsedda stencilen ökar;
  • Forstners borr är dyrare än andra liknande verktyg avsedda för borrning av hål.

Trots vissa nackdelar har borren hög prestanda och lång livslängd, förutsatt att användningsreglerna följs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Olika versioner av Forstner -borren produceras idag av både inhemska och europeiska tillverkare - ett brett utbud av deras produkter presenteras på den ryska marknaden. Många företag försöker förbättra borrens design för enkel användning, så till salu kan du hitta modeller med ett borrdjupstopp, som antingen kan vara fast eller justerbart. Dessutom är modeller som kan vässas med maskin mycket populära. I en sådan borr har kantens skärkant på baksidan av skärarna ett speciellt snitt.

Forstner -borrkronor kan också ändras, beroende på deras typ av modell är de indelade i två huvudgrupper

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hårdmetallskärare

Utformningsegenskapen hos ett sådant verktyg är att vissa modifieringar har fräsar till vilka slipade element gjorda av kolstållegeringar med hög hårdhet är lödda. Sådana skärkanter ökar verktygskostnaden avsevärt, men dessa kostnader motiveras av arbetets effektivitet och borrens långa livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tandade fälgar

Borrens konstruktion på fräsarna har en tandning längs hela den ringformiga skärfälgen. Fördelen med ett sådant verktyg är att borrmaskinen och ytan på arbetsstycket som ska bearbetas under drift är mindre utsatta för överhettning . Dessutom finns alla moderna Forstner -borrar med en diameter på mer än 25 mm tillgängliga med tänder.

Förutom de listade ändringarna finns det Forstner -borrar med avtagbar spets. Ett sådant verktyg minskar risken för perforering genom att borra ett blindhål i arbetsstycken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Som regel börjar storleksintervallet för en Forstner -borr från en minsta diameter på 10 mm. Sådana storlekar är inte mycket efterfrågade bland hantverkare på grund av deras specifika tillämpning, jämfört till exempel med den vanligaste diametern på 35 mm, som används vid arbete med installation av dörrhårdvara och lås. I järnaffärer kan du enkelt hitta borrar med en diameter på 50 och 55 mm, samt 60 mm . Det är anmärkningsvärt att diametrar som sträcker sig från 15 till 26 mm har en 8 mm skaft, medan större modeller av fräsar med en arbetsdiameter från 28 till 60 mm har ett skaft något större och redan 10 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av en Forstner -skärare beror på de uppgifter som ska utföras med dess hjälp. Inom snickeri eller tillverkning är detta ett ofta använt verktyg, där olika borrdiametrar används, så för så intensiv användning är det lämpligt att ha en komplett uppsättning av de nödvändiga dimensionerna i lager. När det gäller hushållsbruk köps borren för en specifik uppgift, då används den sällan. I det här fallet är det inte nödvändigt att köpa en uppsättning dyra verktyg, eftersom kostnaderna kanske inte återvinns.

För att köpa en kvalitet Forstner -borr måste du vara uppmärksam på flera huvudfunktioner:

  • den ursprungliga modellen av borrmaskinen har små runda hål i mitten av arbetsdelen;
  • fräsens skärblad avbryter den ringformiga fälgen endast vid två punkter motsatta varandra;
  • bladet på den ursprungliga borren kan endast slipas för hand.
Bild
Bild
Bild
Bild

De ursprungliga modellerna av Forstners borr tillverkas endast av det enda amerikanska företaget i världen, Connecticut Valley Manufacturing . Här fräses varje del av verktygsstrukturen separat från en stålplåt, och legeringen innehåller en blandning av kol, medan andra tillverkare gör varje del av borren genom gjutning med efterföljande montering av färdiga delar. En riktig Forstner -skärare har en tjockare skärdel än sina motsvarigheter, så ett sådant verktyg är mindre mottagligt för överhettning och roterar snabbare, vilket gör det möjligt att arbeta med höga hastigheter på elverktyget, samtidigt som kvaliteten på hålbearbetningen bibehålls på högsta nivå.

När du väljer en Forstner -skärare är det nödvändigt att vara uppmärksam på utseendet på skärkanterna . Det händer ofta att tillverkare packar sina produkter i ogenomskinliga förpackningar. I sådana fall är det omöjligt att överväga och utvärdera detaljerna i verktyget, så du riskerar att köpa en produkt av låg kvalitet, som när du öppnar förpackningen kan visa sig vara grader, flis eller deformation.

Det är orealistiskt att korrigera sådana betydande brister med en manuell skärpningsmetod, eftersom borrkonstruktionens geometri kommer att kränkas, därför är det bättre att vägra att köpa en produkt i ett ogenomskinligt paket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor

Användningen av en Forstner -borr är enkel. Med verktyget i handen bringas centreringsutskottet till det avsedda mitten av det framtida hålet och spetsen pressas något in i materialets tjocklek. Det är nödvändigt att trycka in så att borrens ringformiga skärdel ligger plant på arbetsytan . Sedan kan du starta arbetsprocessen, men börja borra först med låga borrhastigheter och gradvis öka hastigheten. Borrarna är konstruerade för att fungera med högst 1800 varv / min. Den grundläggande tumregeln vid borrning är följande: ju större skärstorlek, desto långsammare ska den rotera. Detta låghastighetsläge är nödvändigt för att förhindra att verktygets skärkant smälter och trubbas när det överhettas.

Förutom, vid för höga hastigheter blir sannolikheten för att borren bryter av det avsedda arbetsområdet för borrning oftare . Om du behöver skydda dig själv för att göra ett hål mycket exakt, på ett visst djup, är det bäst att använda en fräs med ett stopp för detta ändamål. Denna enhet kommer att stoppa borren i tid och skydda materialet från perforering, men du måste arbeta med låga hastigheter. Vid borrning av ett blindhål i ett tunnväggigt arbetsstycke rekommenderar erfarna hantverkare att använda 2 Forstner-borrar samtidigt. De börjar arbeta först, efter att ha skisserat området för arbetshålet, och avslutar med ett annat, som har ett skarpt utskjutning som tidigare slipats. Således kommer skärarna inte att kunna skära igenom materialet så djupt som en konventionell borr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skärpa man?

Under arbetets gång blir varje, även högsta kvalitet, borr tråkig. Originalprodukter kan slipas för hand, och icke-originella motsvarigheter kan slipas på en slipmaskin. Vid slipning av en Forstner -skärare styrs specialister av vissa regler:

  • skärdelen av den ringformade fälgen är inte slipad manuellt - detta görs endast på skärpningsutrustning;
  • det är nödvändigt att slipa fräsarna minimalt för att inte ändra geometrin och proportionerna på deras arbetsytor;
  • inre snitt skärps med en fil eller en slipsten.

Högkvalitativa men dyra produkter med en tunn titanbeläggning kräver inte frekvent förbandning eller slipning och håller effektivt längre än sina billiga motsvarigheter av konventionellt stål.

Rekommenderad: