Mantelbräda: Vilken Går För Taket? Tjocklek Och Andra Dimensioner För Wellpapp Och Andra Material. Hur Räknar Man Ut Hur Mycket Man Behöver? Kantade Och Andra Typer Av Brädor

Innehållsförteckning:

Video: Mantelbräda: Vilken Går För Taket? Tjocklek Och Andra Dimensioner För Wellpapp Och Andra Material. Hur Räknar Man Ut Hur Mycket Man Behöver? Kantade Och Andra Typer Av Brädor

Video: Mantelbräda: Vilken Går För Taket? Tjocklek Och Andra Dimensioner För Wellpapp Och Andra Material. Hur Räknar Man Ut Hur Mycket Man Behöver? Kantade Och Andra Typer Av Brädor
Video: TONES AND I - DANCE MONKEY (OFFICIAL VIDEO) 2024, April
Mantelbräda: Vilken Går För Taket? Tjocklek Och Andra Dimensioner För Wellpapp Och Andra Material. Hur Räknar Man Ut Hur Mycket Man Behöver? Kantade Och Andra Typer Av Brädor
Mantelbräda: Vilken Går För Taket? Tjocklek Och Andra Dimensioner För Wellpapp Och Andra Material. Hur Räknar Man Ut Hur Mycket Man Behöver? Kantade Och Andra Typer Av Brädor
Anonim

Täckkakans livslängd beror på kvaliteten på basarrangemanget. Från den här artikeln kommer du att ta reda på vilken typ av bräda som köps till lådan, vad är dess funktioner, nyanser av val och beräkning av kvantitet.

Bild
Bild

Särdrag

Svarven är en del av spärrsystemet av brädor som läggs vinkelrätt mot spärren . Brädan som används för svarven har ett antal karakteristiska egenskaper. Dess typ och parametrar bestäms av takbeklädnadens vikt och styvhet.

Bild
Bild

Materialet måste ge den nödvändiga stödnivån utan att samtidigt tynga ner takkonstruktionen. Dessutom beror typen och mängden material på typen av lister. Det kan vara gitter och komprimeras. I det andra fallet förbrukas mer råmaterial, eftersom klyftan mellan brädorna är minimal.

Virket som används för att skapa takramen uppfyller ett antal krav

  • Det borde vara torkas till en fuktnivå på 19-20% . Annars blir det fuktigt och deformerat under drift.
  • Innan den monteras behandlas två gånger med antiseptisk komposition … Detta kommer att skydda golvet från ruttning och öka livslängden för läktarna.
  • Arbetsstyckenas yta måste hyvlas . Det får inte skada takkakans material.
  • Träpaneler ska vara högkvalitativ, med en optimal kvalitet, utan fläckar, savträ, röta, mögel och andra trädefekter .
  • Virket ska sorteras och tas bort från det avtagna . Annars börjar buggar under barken, vilket förkortar ramens livslängd.
Bild
Bild

Använd inte en fuktig, försvagad, sprucken bräda för taksvarvning. Skivelementen måste vara identiska i storlek. På så sätt fördelas belastningen på taksystemet mer jämnt.

En viktig parameter för ett material är dess tjocklek . Dess maximala värde bör inte överstiga 4 cm. Tjockare skivor är mycket tunga, men deras styrka är ungefär densamma som för standardskivor av medeltjocklek.

När det gäller bredden bör den högsta tillåtna indikatorn inte överstiga 15 cm. Annars, under långvarig drift, kommer breda brädor att öka sannolikheten för deformation på grund av ojämn torkning av lagren.

Bild
Bild

Typer av brädor

Det vanligaste byggmaterialet är trä, kantat eller räfflat foder . Barrträ anses vara ett universellt alternativ. Högkvalitativt trä innehåller inte avtunnat, det har en slät yttyp. Det är enkelt och lätt att använda, det används för olika takmaterial.

Bild
Bild

Den räfflade timmern är också lämplig för att ordna svarven . Men i jämförelse med analogen av den kantade typen kommer köpet att kosta mer. Förutom kantade och räfflade brädor används även oförädlat virke för att skapa en takpaj.

Bild
Bild

Okantade brädor är av lägre kvalitet . Detta virke köps för att spara pengar, även om det behöver ytterligare bearbetning, vilket försvårar konstruktionen av svarven. Den kan placeras först efter sortering, avlägsnande av barken, rakning och bearbetning med en speciell impregnering.

Bild
Bild

Dimensioner

Dimensionerna på det virke som används kan vara olika, vilket avgör de färdiga strukturernas driftsegenskaper. Till exempel anses parametrarna för en kantad skiva 24x100 mm (25x100 mm) vara universella. De är dock inte mycket resistenta mot stress och förstörelse.

Kantade brädor 32 mm tjocka och 10 cm breda är mer hållbara. De är lämpliga för konstruktion av en gles utseende ram. Dessutom används de för stora takterrasser (till exempel wellpapp eller galvaniserad plåt).

Bild
Bild

Den räfflade brädan har två universella storlekar: 25x100 mm och 35x100 mm. Den används för att skapa en solid ram som fungerar enligt låstekniken. I detta fall bör lås för närliggande element inte begränsa rörligheten för delar.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Den optimala lösningen för att ordna takramen är att välja en kantad bräda av god kvalitet. Det är bättre än sina motsvarigheter, det är redan kalibrerat, torkat, har en acceptabel andel defekter, komplicerar inte arbetet. Det enklaste sättet är att fixera på spärren timmer 10-15 cm bred 1 och 2 grader. Råvaror av sämre kvalitet är inte lämpliga för arbete.

Bild
Bild

Du måste titta på andelen fukt: om träet är fuktigt torkar det, vilket försvagar fastsättning av spikar eller självgängande skruvar i manteln. När det gäller tjockleken bör det vara tillräckligt för längden på de specifika naglarna. Helst bör träets tjocklek vara dubbelt så lång som spiken som används.

Man bör komma ihåg att brädor med en tjocklek på 25 mm tas i ett steg mellan spärren upp till 60 cm. När intervallet mellan spärrbenen varierar i intervallet 60-80 cm är det mer lämpligt att göra låda med en 32 mm bräda. När avståndet mellan spärren är större fungerar de inte med en bräda utan med en stång.

Bild
Bild

När du väljer ett eller annat alternativ är det nödvändigt att ta hänsyn till snöbelastningen som är karakteristisk för en viss region i landet. Antalet knop per linjär meter bör hållas till ett minimum. Genomgående sprickor utesluts. Om möjligt är det bättre att ta material med en längd som inte kräver byggnad.

Takbeklädnadens vikt spelar roll. Ju tyngre den är desto starkare ska brädorna vara.

Bild
Bild

Hur beräknar man kvantiteten?

För att inte köpa det saknade materialet i framtiden är det nödvändigt att beräkna det erforderliga beloppet . Det beror på takramens storlek, designfunktioner.

Till exempel, för en gles mantel, kommer mindre bräda att behövas än för en solid. Råvarornas volym beror på typen av tak (lutning, gavel, komplex). Dessutom kan mängden råvaror bero på det valda alternativet för att ordna taket: enkel- eller dubbelskikt.

Den ena läkten placeras på spärrsystemet i ett lager. Det är placerat parallellt med takets ås. Det tvåskiktsiga innebär att lägga brädorna i det första lagret med ett intervall på 50-100 cm. Brädor läggs ovanpå dem och placerar dem i en vinkel på 45 grader.

Bild
Bild

Vid beräkningar måste du beräkna brädans och tjockleken på brädet för manteln, takytan, åsens längd, takmaterialets råvara. Den nödvändiga beräkningen kan anförtros onlinekalkylatorn. Dess mått är ungefärliga, men de motsvarar nästan alltid den erforderliga volymen material.

Bild
Bild

I det här fallet tar systemet hänsyn till alla metoder för att stansa skivorna i manteln och golvet till spärren. Det möjliggör en del kartonglager. De initiala uppgifterna som anges för beräkningen är:

  • serviceförhållanden (stigning av spärrar och läktar, takyta, livslängd);
  • kortdata (mått, kvalitet, impregnering);
  • belastning (standard, beräknad);
  • kostnad per 1 m3.

Impregneringen väljs om virket impregneras med ett flamskyddsmedel under tryck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste sättet är att utföra beräkningar i kubikmeter, med fokus på indikatorn för volymen på en modul. För att ta reda på hur många kubikmeter som finns i en bräda omvandlas dess höjd, längd och bredd till meter och multipliceras. För att ta reda på volymen av virke i bitar divideras 1 m3 med volymen i kubikmeter på en bräda.

När det gäller beräkning av okantade brädor för att bygga takramen, är det i detta fall nödvändigt att ta hänsyn till avvisningskoefficienten lika med 1, 2.

Rekommenderad: