Borrar För Rostfritt Stål: Vilket är Bäst Att Borra Rostfritt Stål? Kobolt, Steg Och Andra övningar, Deras Märkning

Innehållsförteckning:

Video: Borrar För Rostfritt Stål: Vilket är Bäst Att Borra Rostfritt Stål? Kobolt, Steg Och Andra övningar, Deras Märkning

Video: Borrar För Rostfritt Stål: Vilket är Bäst Att Borra Rostfritt Stål? Kobolt, Steg Och Andra övningar, Deras Märkning
Video: Rostfritt stål 2024, April
Borrar För Rostfritt Stål: Vilket är Bäst Att Borra Rostfritt Stål? Kobolt, Steg Och Andra övningar, Deras Märkning
Borrar För Rostfritt Stål: Vilket är Bäst Att Borra Rostfritt Stål? Kobolt, Steg Och Andra övningar, Deras Märkning
Anonim

Att borra rostfritt stål själv är helt enkelt, särskilt om du använder speciella borrar för detta. Med rätt verktyg kan du borra de hål du behöver snabbt och med hög kvalitet. Och du kan också förbättra processen genom att använda olika kompositioner för kylning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Borrkronan för rostfritt stål måste vara korrekt anpassad. För inte så länge sedan användes koboltcylindriska borrar för detta. På den moderna marknaden finns ett stort antal borrverktyg av olika metaller som gör ett utmärkt jobb med vilken metall som helst, inklusive rostfritt stål . Dessutom finns det både inhemska och importerade modeller bland dem. Naturligtvis är det värt att notera att de bästa av dem har ett koboltinnehåll, och det är minst 5%.

Förutom borrens sammansättning är kantvinkeln också viktig

Till exempel är hårdmetallverktyg med en vass ensidig kant idealiska för rostfritt stål. De är dock ganska dyra och inte lätta att hitta.

Bild
Bild
Bild
Bild

För stål är det värt att välja borrar beroende på dess tjocklek. Till exempel, för ark med en tjocklek av 6 millimeter och mer, är det bättre att inte ta en, utan 2 borrar. Först görs ett hål med ett mindre verktyg, och sedan appliceras en borr med önskad diameter.

För tunt stål är de vanligaste borrarna lämpliga, men endast verktygsvarv bör vara 100 eller mindre per minut . Det är viktigt att borrkanten skärps i en specifik vinkel. För rostfritt stål som är mindre än en millimeter tjockt är det värt att använda stegade kardborre.

Tack vare dem kommer hålen att vara runda, utan några brister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Enligt de material som borrarna är gjorda urskiljs flera klasser av produkter

  • Verktygsstålsborrar med en kant förstärkt med en platta med hög hårdhet. Den största skillnaden är låg kostnad.
  • Metallborrar med koboltadditiv eller ren kobolt. Bäst lämpad för borrning i hårdmetalllegeringar, eftersom de tål höga temperaturer och tunga arbetsbelastningar.
  • Titanverktyg har samma styrka som kobolt. Perfekt för ett brett utbud av stål och legeringar. De kan behålla den ursprungliga slipningen länge.
  • HSS -borrar utför sina funktioner väl och utmärks av en acceptabel kostnad. Det bör dock komma ihåg att skärpning snabbt lämnar dem. Speciellt om driftstemperaturerna har överskridits.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer borrar är det också viktigt att tänka på att det finns olika modeller som skiljer sig åt i form

Klassisk ett slag anses vara stegborrar som har en cylindrisk form. De används oftast för att borra hål i metallplåtar. Som regel används för tillverkning stål med HSS -märkning, vilket har ökad hållfasthet och hållbarhet.

Bild
Bild

Konisk Borren är tillverkad med en konisk skärkant. Det kallas ofta också stegvis. Det är bäst att välja för borrning i tunna metaller och för att korrigera brister från felaktig skärning.

Bild
Bild

Skärkrona eller ringformad verktyget är i form av en cylinder, som har en skärkant. Kontaktytan för en sådan borr med en plåt är liten, vilket minskar energiförbrukningen för borrning. Och också ett sådant verktyg är lämpligt för att göra stora hål utan att förlora kvaliteten på kanterna.

Bild
Bild

Platta borrar med kanter som kan förändras kallas fjädrar. De används för att göra mycket jämna eller stora hål. Bland fördelarna är det värt att notera den låga kostnaden utan förlust av kvalitet.

Bild
Bild

Övningar är också indelade efter färg, eftersom det låter dig avgöra vilken kvalitet de är, vad de består av.

  • Grå - betyder att metallborrar inte har utsatts för någon bearbetning. Dessa verktyg är ofta engångsbruk.
  • Svart färgen erhålls om metallen har behandlats med ånga vid hög temperatur. Detta ger produkterna ökad styrka, gör att de klarar cyklisk uppvärmning och kylning väl och behåller också sin ursprungliga skärpning under lång tid.
  • Mörka gyllene övningar är härdade (normaliserade), vilket ökar deras styrka genom att minska inre spänningar. Dessa verktyg är lämpliga för borrning i mycket starka metaller och karbider.
  • Ljus guldfärg indikerar tillsats av titan till metallen. Sådana övningar överensstämmer helt med sitt höga pris och gör ett utmärkt jobb även med mycket komplexa uppgifter.
Bild
Bild

Med borrens längd är det vanligt att dela in i 3 typer

  • Borrar med en längd av 56 till 254 mm kallas långa. Deras diameter är vanligtvis mellan 1 och 20 mm.
  • Förlängd kan vara från 0,3 till 20 mm i diameter. Dessutom är deras minsta längd 19 mm och max är 205 mm.
  • Längden på korta verktyg varierar mellan 20-131 mm och diametern är helt lik diametern på de långsträckta.
Bild
Bild

Märkning

För att bestämma vilken typ av metall som borren är gjord är det vanligt att använda markeringar. De enda kardborren som märket inte placeras på är spiralformade med en diameter på mindre än 2 millimeter.

Genom att känna till verktygets märkning är det lätt att förstå för vilka ytor det är lämpligt.

Isåfall, om borren är gjord av höghastighetsstål kommer beteckningen i form av bokstaven P att synas på den . Om kompositionen innehåller 9% volfram kommer P9 att appliceras. I närvaro av kobolt upp till 15%appliceras P9K15 -markören. Om förutom kobolt, volfram och molybden också finns i stålet, kommer beteckningen att vara P6M5K5.

Bild
Bild

Importerade borrar är märkta med HSS . Ett brev kan läggas till det, genom vilket det är lätt att förstå vilken metall som legerar i borren. Till exempel, med kobolt, kommer bokstaven E att finnas, vilket är bra för att arbeta med hårda metaller. Det är vanligt att markera titanbelagda borrar med HSS-Tin-de kännetecknas av ökad hårdhet och hög temperaturbeständighet.

För rostfria metaller används borrar med HSS-E VAP-markören och för aluminium med HSS-4241 . Borrar med beteckningen HSS-R utmärks av maximal styrka.

Bild
Bild

Hur borra?

Att borra ett hål i ett material som rostfritt stål är inte svårt om rätt verktyg väljs och alla detaljer i tekniken studeras i förväg. Den största skillnaden vid borrning av hål i rostfri metall är obligatorisk användning av speciella föreningar . Oftast används en produkt som innehåller svavel och motorolja. I det här fallet kan du ta olika typer av svavel, inklusive kolloidalt eller annat. Det är värt att förtydliga att grovt svavel måste förkrossas innan olja tillsätts.

Det är mycket effektivt när man arbetar med rostfri metall att använda en kylförening, som erhålls från svavel och fettsyror . Dessutom kan lämpliga syror framställas oberoende av varandra. Tvåltvål ska till exempel krossas, blandas med varmt vatten och sedan tillsättas teknisk syra (saltsyra).

De nödvändiga syrorna ackumuleras på kompositionens yta. För att extrahera dem tillsätts en stor mängd kyldt vatten till kompositionen, under påverkan av vilka syrorna kommer att härda.

Bild
Bild
Bild
Bild

De resulterande syrorna kombineras med svavel i ett förhållande av 1 till 6. Denna komposition gör det enkelt att borra ett hål i rostfritt stål av absolut vilken tjocklek som helst . När du arbetar med en borr med horisontella plan är det nödvändigt att hälla en kylningslösning i en kork- eller gummitvätt och utföra borrprocessen genom den. För vertikala ytor rekommenderas att fästa vaxbollar istället för framtida hål.

När du arbetar med en elektrisk borr eller borrmaskin måste du ställa in minsta hastighet . Annars kommer ingen förening att kyla instrumentet ordentligt. Även om du inte kan ställa in önskad hastighet på borren med en speciell regulator kan du starta verktyget i bara några sekunder.

Rekommenderad: