Övningar Och övningar: Hur Skiljer De Sig Från Varandra? Vilket är Det Bästa Valet För Betong Och Andra Material?

Innehållsförteckning:

Video: Övningar Och övningar: Hur Skiljer De Sig Från Varandra? Vilket är Det Bästa Valet För Betong Och Andra Material?

Video: Övningar Och övningar: Hur Skiljer De Sig Från Varandra? Vilket är Det Bästa Valet För Betong Och Andra Material?
Video: Övning 3 - Tryckpunkt i handen 2024, Maj
Övningar Och övningar: Hur Skiljer De Sig Från Varandra? Vilket är Det Bästa Valet För Betong Och Andra Material?
Övningar Och övningar: Hur Skiljer De Sig Från Varandra? Vilket är Det Bästa Valet För Betong Och Andra Material?
Anonim

För att göra ett hål i väggen med önskad längd och diameter behöver du inte bara ett speciellt konstruktionsverktyg utan också borrar eller borrar. Om frågan om vad som är bäst att använda i arbetet uppstår är det nödvändigt att ta reda på de viktigaste skillnaderna mellan borrar och borrar. Först då kan du göra rätt val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

En borr är ett specifikt skärverktyg, vars huvudsakliga syfte är att göra blinda eller genomgående hål med olika diametrar på ytan. Med deras hjälp kan du också utföra en brotschningsprocedur, vilket innebär en ökning av diametern på befintliga hål. Övningar skiljer sig åt inte bara i storlek utan också i syfte. De kan till exempel utformas för att fungera med trä, plast, metall, betong och några andra ytor. Men samtidigt varje borr består av följande delar:

  • på framsidan finns en skärkotte med mycket vassa kanter;
  • i mitten är spiralspår utformade för att mata ut flis från hålets hålrum;
  • i slutet finns en slät cylindrisk svans, det behövs för att fixa den i instrumentet.

Om borren är konstruerad för att fungera med material som plast eller trä, är den mindre hållbar. För metall eller betong är borrarna starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

En borr är också ett specifikt tillbehör som gör hål i ytor. Den kan endast installeras i en borrhammare eller slagborr / förare. Borren är lämplig för arbete med hårda ytor: betong, sten, tegel. Tillbehöret består av flera zoner:

  • slät svans, för vilken delen är installerad i chucken på elverktyget;
  • spiral och ett speciellt hålrum för dammborttagning;
  • skruvstång.

Dessutom innebär användning av en borr följande typer av arbeten: borrning, hammarborrning, mejsling.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste skillnaderna

Trots vissa likheter skiljer sig övningar och övningar avsevärt från varandra. Skillnaderna är följande.

  • Hästsvans typ . Om vi pratar om borrar, är delen som sätts in i chucken vanligtvis av typen SDS-Max eller SDS-Plus. I borrar kan endast en cylindrisk svans observeras. Dessutom har borren speciella spår för säker fixering i chucken på elverktyget.
  • Produktens hållbarhet . Eftersom mejselmetoden ibland används vid arbete med en borrmaskin måste borrarna också vara starka. Borrarna är mindre slitstarka. Vid sådant arbete kommer de att böja eller till och med gå sönder.
  • Tillverkningsmaterial .
  • Diameter . Borax är alltid tjockare.

Det är självklart att skillnaderna kan uttryckas i kostnad och tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Om en person inte vet vilket tillbehör som är bättre att välja: en borr eller en borr, måste han först bestämma vilken typ av arbete som ska utföras. Börja med materialet på ytan där du vill borra hålet . Om det är plast eller trä är valet av borr uppenbart. I det här fallet kan du välja ett inte särskilt hållbart alternativ. Om du behöver borra betong eller tegel bör du ta pålitliga borrar. Diametern bestäms enligt individuella krav.

Viktigt: experter rekommenderar att man inte köper borrar individuellt, utan som en hel uppsättning. Detta är nödvändigt så att tillbehör med olika diametrar alltid finns tillgängliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver borra hårda ytor måste borren också vara stark. Dessa tillbehör är vanligtvis tillverkade av höghastighetsstål, legerat stål och kolstål . Detta är det mest pålitliga materialet. Under arbetet är det viktigt att kontrollera så att borren inte överhettas. Om ytan är mycket hård, till exempel betong eller sten, och du behöver göra ett hål i den, är det bättre att välja en borr. I processen är det lämpligt att använda en perforator. Alla som har gjort sådant arbete minst en gång i sitt liv vet att hål i hårda ytor inte behöver borras, utan borras.

Det finns ytterligare en regel att följa när du väljer tillbehör . Om du behöver göra ett långt, men samtidigt ganska tunt hål i ytan, är det bättre att välja en borr. Men man ska komma ihåg att den måste vara stark. Vid användning av en konventionell borr finns det risk för att den går sönder. Det kan fastna i ytan och ta tid att ta bort resten. Om du behöver göra ett brett, men inte särskilt djupt hål, är det bättre att välja en borr.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer borrar och borrar för betong och andra material bör du vara uppmärksam på produktens kvalitet . Det är bättre att köpa sådant i betrodda märkesbutiker. Mycket ofta kan tillbehör köpas direkt från de platser där själva utrustningen säljs. Det är viktigt att uppmärksamma tillverkaren. Även om du väljer rätt verktyg, men samtidigt kommer det att vara av tveksam kvalitet, kommer du inte att kunna göra ett normalt hål.

Det är viktigt att ta hänsyn till priset, läsa informationen på förpackningen (den är alltid tillgänglig på märkesvaror) och använda de köpta tillbehören enbart för avsett ändamål.

Rekommenderad: