Hur Sätter Jag In En Fil I En Sticksåg? Hur Sätter Man In Den I En Handmodell Och En Sticksåg? Typer Och Egenskaper Hos Hållare För Målningar

Innehållsförteckning:

Video: Hur Sätter Jag In En Fil I En Sticksåg? Hur Sätter Man In Den I En Handmodell Och En Sticksåg? Typer Och Egenskaper Hos Hållare För Målningar

Video: Hur Sätter Jag In En Fil I En Sticksåg? Hur Sätter Man In Den I En Handmodell Och En Sticksåg? Typer Och Egenskaper Hos Hållare För Målningar
Video: Så sätter du upp den runda, förkromade hörnhyllan tesa® Draad för badkar 2024, April
Hur Sätter Jag In En Fil I En Sticksåg? Hur Sätter Man In Den I En Handmodell Och En Sticksåg? Typer Och Egenskaper Hos Hållare För Målningar
Hur Sätter Jag In En Fil I En Sticksåg? Hur Sätter Man In Den I En Handmodell Och En Sticksåg? Typer Och Egenskaper Hos Hållare För Målningar
Anonim

Pusslet är ett verktyg som är bekant för många män från barndomen, från skolarbetets lektioner. Dess elektriska version är för närvarande ett av de mest populära handverktygen, vilket underlättade hantverkarnas arbete mycket. Till skillnad från en handsåg behöver denna elektriska apparat mer uppmärksamhet, särskilt dess viktigaste element - den rörliga enheten med en avtagbar fil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan vara en filhållare?

Sagen är ansluten till sticksågens rörliga stång med hjälp av en såghållare - en av de mest sårbara delarna av enheten. Det är bladhållaren som upplever den största påfrestningen under enhetens användning, den här enheten drabbas särskilt när man använder ett blad med trubbiga tänder, vilket ibland tillåts av oerfarna hantverkare.

Materialet för denna del ska vara av högsta kvalitet, men inte alla tillverkare tänker på samma sätt . Ofta är det såghållaren som måste repareras eller bytas först. Dagens elverktygstillverkare arbetar ständigt med att förbättra denna enhet.

Detta ledde till en mängd olika såghållare som används för sticksågar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tidigaste designen är en bultklämma . Även om många företag sedan länge har övergett detta alternativ, finns fortfarande modeller där detta arkaiska fäste används. Det finns två bultar på ett sådant block. Den ena klämmer fast duken, och den andra låter dig justera dess position.

Vid montering eller demontering av sågbladet måste båda skruvarna skruvas loss eller dras åt. Deras huvuden är gjorda för en platt skruvmejsel eller för en insexnyckel. För sådana kuddar spelar formen och tjockleken på filskenet ofta ingen roll. Det finns också modeller med en bult. Det är inte nödvändigt att justera ett sådant lås, filen spänns helt enkelt genom att dra åt bulten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snabbkopplingen är installerad på de flesta moderna modeller av sticksågar. Genom att trycka på en speciell knapp släpps klämman, och bladet kommer lätt ur fästet. Samma manipulation gör det enkelt att sätta in filen i facket. En sådan anordning behöver inte justeras och har inga bultar. Denna typ av infästning är uppdelad i två undertyper, beroende på mekanismen för den rörliga nyckeln: sida och framsida.

Radialklämma är en typ av snabbkoppling . Det är ännu enklare att infoga en fil i enheter utrustade med en sådan enhet. Enheten måste roteras 90 grader, sätt in filen i spåret och släpp, under fjäderns verkan kommer klämman att återgå till sitt ursprungliga läge och automatiskt fixera bladskaftet. Alla snabbkopplingar har en strikt begränsning av bladets tjocklek och skaftets form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa hantverkare föredrar att göra denna knut med egna händer och försöker därmed öka tiden för dess drift . Det är faktiskt inte alltid möjligt att köpa en del av samma kvalitet. Du kan göra ett filhållarblock från en stålstång med en kantlängd på högst 2 cm. Följande verktyg behövs för arbete: en borr, en hacksåg för metall, en slipmaskin, en skruvstång, ett exakt måttband, och en bromsok.

Med en gammal del måste du försöka kopiera den och göra en hemlagad från en bar. Om det inte finns någon skicklighet i sådant arbete är det bättre att inte slösa tid, utan visa den gamla filhållaren och arbetsstycket för en erfaren hantverkare. Om du fortfarande bestämmer dig för att göra det själv, ha tålamod och, för säkerhets skull, förbered ett par ämnen till.

När du byter ut en fil i en pussel bör du vara uppmärksam på tillståndet för fästpunkten - den mest sårbara delen av hela verktyget. Med tiden kan det finnas motreaktion, bladavrinning, förskjutning av snittet från markeringen.

Alla dessa tecken indikerar ett förestående problem med fastsättning och det är bättre att ta reda på orsaken i ett tidigt skede.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sätter jag in en fil i en sticksåg?

En elektrisk sticksåg är inte så gammal, den är cirka 30 år gammal. Efter att ha förändrats lite konstruktivt har det gått ganska långt från prototypen när det gäller användbarhet och kraft. Fästet som håller duken har genomgått de största uppgraderingarna. Skomärkning - knuten är ganska enkel och det är vanligtvis inte svårt att sätta in en fil i den, särskilt eftersom formen på skaftet och tjockleken för en sådan infästning är absolut irrelevant.

  • För att lägga filen i blocket måste du lossa båda monteringsbultarna något moturs. Bladet sätts in med tänderna framåt, sedan spänns bultarna en efter en jämnt. Det är nödvändigt att se till att duken inte snedvrids. Du måste dra åt tillräckligt.
  • Om det finns en skruv på filhållaren är det också enkelt att ändra filerna, du behöver bara dra åt en bult. För att installera duken korrekt måste du kontrollera dess position då och då och justera den något med handen. Det rekommenderas inte att dra åt till fel, detta skapar överdriven vibration och kan påverka snittets kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I snabbklämningsanordningar är det ännu enklare att byta ut filen: genom att trycka och hålla ned tangenten, sätt in skaftet på motsvarande fil, släpp nyckeln. Om ett klick hörs säkras skaftet med en såghållare.
  • Radialfästet är lika lätt att hantera. Om sticksåg har detta fixeringsalternativ är det mycket viktigt att inte förvirra skaftets form när du installerar sågbladet. För närvarande producerar industrin sågar med två typer av skaft: T-formade och U-formade. Den första filtypen är för närvarande den vanligaste. Det U-formade skaftet har ett extra hål för att säkra bladet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pusselblad är indelade i flera grundtyper, som kan identifieras med tändernas form och storlek, samt genom märkning. Olika filer gör att du lyckas klara trä (brädor), plywood, spånskiva, plast, metall, kakel, gips, glas.

  • Trästycken sågas med en lång såg med en tandstorlek på 3 till 5 mm, med ett märkbart mellanrum. Dessa filer är märkta HCS, liksom en extra - T101D, vilket indikerar tändernas stora storlek.
  • Metall kan skäras med en kortare fil med 1-1,5 mm tänder och en vågig uppsättning, HSS-märkning och T118A-index hjälper också till att välja en fil.
  • För laminat har dukar med omvänd lutning utvecklats.

I markeringen av en sådan fil kommer det att finnas ett index T101BR, den sista bokstaven indikerar tändernas omvända position.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Plasten är sågad med blad med en genomsnittlig tänder (upp till 3 mm), med en liten uppsättning.
  • Specialblad för keramik har inga tänder alls, de är belagda med hårdmetallsprutning.
  • Det finns universella filer som skär ut grundmaterial, men naturligtvis är sådana produkter inte lämpliga för varje jobb.
  • Modeller för krökt snitt har en liten bredd och T119BO -index.

När du använder sågklingan får du inte glömma att detta är ett förbrukningsmaterial och det är ingen mening att lägga tid på att slipa trista tänder. En fil som har blivit oanvändbar måste bytas ut.

Bild
Bild

Hur man sätter i en sticksåg?

En sticksåg är ett verktyg som länge har behärskats av snickare, dess design har blivit perfekt under årens gång och har blivit så enkel som möjligt. Problem med användningen och följaktligen byte av filer är mycket mindre än med en elektrisk namne. Sågbladet för detta verktyg, liksom för sticksåg, är en förbrukningsartikel. Det repareras eller slipas inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest problematiska platsen är naturligtvis filbilagan. Den måste installeras utan snedvridning. När bladet fästs måste en tät vidhäftning till klämstången säkerställas. Sågbladets tänder ska peka mot verktygets handtag under installationen. Byte eller montering av bladet i en sticksåg krävs ganska ofta.

  • För att installera sågen i pusselhållarna är det nödvändigt att fästa sågkanten på en av ändarna på handtaget. Krama sedan in kanterna på handtaget (ibland måste du luta dig mot dem med din kroppsvikt) och sätt in filens andra kant.
  • Filen sätts in med ena handen, med den andra behöver du skruva lammet samtidigt. För en starkare anslutning, om det inte finns tillräckligt med muskelstyrka, måste tång användas, i det här fallet är det viktigaste att inte riva tråden.
  • Du måste ändra filen i omvänd ordning. Om bladet går sönder behöver du naturligtvis inte klämma fast kanterna på handtaget. Efter att ha lossat vingfästena är det nödvändigt att dra ut dukens fragment en efter en.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, efter en lång tids användning, måste du byta fästet. Det är inte svårt att ta bort denna enhet från sticksåg - samma lamm vänder sig bort.

Det finns handstickor inte med en platt, utan med ett rörformigt handtag. Att få ut en fil från ett sådant verktyg är inte mycket svårare. För sådana sticksågar har en enkel anordning uppfunnits. Två hål borras i arbetsbänkens eller sågbordets yta.

Handtagets kanter sätts in i dem och filen dras åt med klämstängerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation i en sticksåg

Stationära sticksågar (pussel) är resultatet av den naturliga utvecklingen av elektriska handverktyg. När du arbetar med en sådan enhet kan befälhavarens båda händer manipulera materialet, vilket ökar produktiviteten avsevärt och gör det lättare att arbeta med överdimensionerade arbetsstycken.

För sådana elektriska apparater används speciella dukar, även om hantverkare ibland anpassar duken i en handsticksåg . Stiftfiler har en speciell stift i slutet, vilket gör fastsättningen säkrare. Pinless, respektive, har ingen speciell enhet och förblir platt. Knivar kan vara med eller utan tanduppsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att installera filen i maskinen är faktiskt ganska enkelt

  • Sågbladet är fixerat i speciella spår, först i det nedre och sedan i det övre. Bladtänderna riktas nedåt och mot saver. Du måste dra åt duken med en spak, den utsträckta filen ska ringa från påverkan.
  • Stiftlösa filer måste dras åt särskilt noggrant, de har en tendens att hoppa ur spännanordningen, men de är fortfarande populära på grund av det stora utbudet av applikationer för sågning av komplexformade produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

En elektrisk sticksåg är en ganska pålitlig elektrisk enhet, alla dess komponenter under normal drift kan fungera länge utan avbrott eller störningar. Men filhållaren, även med den mest noggranna hanteringen, är dömd till att gå sönder och ersätts slutligen, för att inte tala om filerna, som är en naturlig och nödvändig åtgärd.

  • Ett av problemen återstår att bestämma graden av åtdragning av dukarnas fästelement. Det går inte att dra åt för hårt - det kan leda till att bladet går sönder, men det kan inte heller dras åt, i vilket fall kniven dinglar, och det är omöjligt att göra ett korrekt snitt med det, det kan till och med flyga ur såghållaren Under operationen.
  • Med tiden, med intensivt arbete, måste sågfästbultarna bytas ut, kanterna raderas och det blir svårt att linda in dem, mindre ofta går bultens tråd eller i själva blocket, i det senare fallet kommer enheten att måste bytas ut.
  • Underlåtenhet att uppmärksamma sågens skick kan orsaka överhettning av motorn eller skada av sticksågens spindel. Det är bättre att kasta bort blad med trubbiga tänder omedelbart och inte skjuta dem "för en regnig dag", högkvalitativt arbete med verktyget är omöjligt.
Bild
Bild

Om filen visar sig vara böjd är det inte heller värt att hoppas på högkvalitativt arbete, skärningen kommer att tas åt sidan

Att försöka rätta till filen är värdelöst, det är bättre att ersätta den med en ny.

  • Att arbeta med en trubbig eller böjd fil kan orsaka förkolning av träet, och detta är också ett av tecknen på överbelastning av apparaten.
  • En styrrulle är installerad i sticksågar, om den inte smörjs i tid kan detta leda till att enheten fastnar och som ett resultat av överbelastning av sticksågmotorn. I särskilt avancerade fall måste valsen bytas ut.
Bild
Bild

För att pusslet ska fungera korrekt och utföra dess funktioner under lång tid måste du följa några enkla regler:

  • övervaka elsladdens position;
  • övervaka renheten i luftintagsöppningarna som tillför luft för kylning av elmotorn;
  • regelbundet kyla enheten, till exempel genom att köra den inaktiv en stund;
  • skär inte med för stor kraft, detta kan leda till att sågen kläms fast, stången eller klämanordningen fungerar inte.

Rekommenderad: