Manuell Sticksåg (26 Bilder): Hur Ser Den Ut Och Hur Man Monterar Den? Sticksåg För Skärning Av Träprodukter. Hur Använder Man Det Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Manuell Sticksåg (26 Bilder): Hur Ser Den Ut Och Hur Man Monterar Den? Sticksåg För Skärning Av Träprodukter. Hur Använder Man Det Korrekt?

Video: Manuell Sticksåg (26 Bilder): Hur Ser Den Ut Och Hur Man Monterar Den? Sticksåg För Skärning Av Träprodukter. Hur Använder Man Det Korrekt?
Video: How to use a Jigsaw - Basics 2024, Maj
Manuell Sticksåg (26 Bilder): Hur Ser Den Ut Och Hur Man Monterar Den? Sticksåg För Skärning Av Träprodukter. Hur Använder Man Det Korrekt?
Manuell Sticksåg (26 Bilder): Hur Ser Den Ut Och Hur Man Monterar Den? Sticksåg För Skärning Av Träprodukter. Hur Använder Man Det Korrekt?
Anonim

En hand sticksåg används för att skära alla sorters figurer från trä, plast, tunn metall och plywood. Den används av både erfarna proffs för att skapa konstföremål och barn som bara tar sina första steg för att göra leksaker och inredningsartiklar med egna händer.

Beskrivning och enhet

En manuell sticksåg, ur teknisk synvinkel, är en mycket enkel enhet. Den består av en metallbåge, mellan spetsarna som ett sågverktyg är fäst. Ett handtag är fäst vid en av ändarna på denna båge - befälhavaren håller enheten för det under sitt arbete. Det viktigaste elementet i en sticksåg är sågklingan, eftersom dess kvalitet och skärpa avgör hur enkelt, bekvämt och effektivt verktyget kommer att vara.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr är moderna filer inte alls värda kvalitet, därför rekommenderar experter att ge företräde åt importerade, till exempel har produkter från svenska tillverkare visat sig mycket bra.

Många undrar om en sticksåg helt kan ersätta en elektrisk . Svaret på detta är kategoriskt - nej. Båda verktygen har användningsnyanser, så i en hemverkstad bör de komplettera, inte utesluta varandra. En handhållen enhet kommer inte att kunna skära igenom tjockt trä och tät metall, men dess snitt blir tunnare och mycket mer exakt än den som uppnås när man arbetar med en elektrisk modifiering.

Det bör noteras att en manuell sticksåg är mycket billigare än en elektrisk, så det rekommenderas att köpa den för barn och ungdomar som bara har skärpt sina färdigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Hand sticksågar är mycket olika: stora och små, barn, skola och professionella. Det finns modeller avsedda för sågning av kakel, samt smycken . Alla skiljer sig åt i storlek, liksom i filernas funktioner. Det finns ganska många tillverkare av sticksåg i dessa dagar, eftersom verktygen skiljer sig mycket åt i priser, utrustning och naturligtvis kvalitet. Sågblad finns i olika storlekar och strukturer.

De vanligaste filerna är med raka dubbla tänder, samt spiralfiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första alternativet är optimalt för att skapa ett snabbt och rakt snitt . I de flesta modeller är längden på sådana blad 13 cm och arbetsytan 8,5 cm. Dessa enheter kan användas för att skära trä, plywood och plast. Spiralblad, till skillnad från uträtade, kännetecknas av en vriden form, därför används de ofta för att skapa runda element - på grund av sin säregna form fastnar inte filen i ett träämne.

Vid dekorativ sågning krävs specialverktyg som låter dig skapa släta linjer och kurvor, även mikroskopiska storlekar. För sådana manipuleringar är det bäst att använda en smycken hand sticksåg - till skillnad från den vanligare analogen som används när man arbetar med trä och andra plåtmaterial, är denna enhet lättare och mer kompakt.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja rätt sticksåg måste du vara uppmärksam på flera faktorer, viktigt för funktionerna i verktyget.

  • Form . Den kan vara rektangulär och spetsig - var och en av dem används för vissa typer av sågning.
  • Verktygets vikt . Att arbeta med ett handverktyg är vanligtvis ganska noggrant och långvarigt, så handen tröttnar väldigt snabbt. Det är därför det är värt att föredra lätta modeller med ergonomiska handtag. Det är optimalt om handtagets form är anatomisk - det vill säga motsvarar kurvorna i den mänskliga handflatan (det är mycket bekvämare att använda dem).

Tänk på att i de flesta fall lätta modeller tillverkas utomlands, erbjuder inhemska tillverkare alltmer verktyg som har en mycket solid vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sticksågramar finns i aluminium, järn, titan eller stål . Om du behöver ett hållbart och robust verktyg är det ingen mening att välja sticksåg med en aluminiumram, eftersom styrkan hos denna metall inte är hög. Det är bättre att föredra titan- eller stålalternativ. De är naturligtvis en storleksordning dyrare, men de klarar tunga belastningar, håller mycket längre och själva arbetsprocessen är mycket bekvämare.
  • Verktygsklämmor kan representeras av nötter eller trummor. Det andra alternativet anses vara mer föredraget, eftersom det ger det mest bekväma arbetet med en sådan sticksåg - i det här fallet krävs inga ytterligare enheter, till exempel skiftnycklar för att byta ut bladet. Allt du behöver göra är att skruva loss trumman och sedan byta ut bladet för hand.
  • Tillverkande företag . Kinesiska verktyg är billiga, men inte värda att köpa eftersom de tenderar att ha en mycket kort livslängd. Professionella rekommenderar att du arbetar med produkterna från de världsberömda märkena Stanley och Intertool, Mastertool och Topex. Dessa företag har länge och fast etablerat sig på marknaden som tillverkare av pålitliga uppsättningar av låssmedverktyg av högsta kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man monterar?

När du har valt materialet och applicerat kontur av mönstret måste du montera arbetsverktyget. Detta är inte svårt att göra. Till att börja med måste du dra åt filen nära handtaget längst ner och sedan försiktigt trä den fria änden i ett speciellt spår på motsatt sida och trycka lite på handtaget och fixa det i det. Tänk på att sågytans tänder också måste peka nedåt, mot handtaget på ditt verktyg.

Många oerfarna användare försöker klämma in ramen så mycket som möjligt - detta bör inte göras: det enda du kommer att uppnå på detta sätt är att bryta metallbågen. Det räcker bara att föra ändarna närmare varandra med 1-1,5 cm. Vanligtvis kläms handtaget med händerna eller vilar mot bröstet med verktyget. Om du inte orkar dra åt trummorna för hand kan du använda tång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket enkelt att se till att sågklingan sitter ordentligt - i det här fallet kan du under skärning höra högljudda ljud från tänder skruvade i trä eller plast.

Tänk på att tunna filer ofta går sönder - om du planerar att använda verktyget regelbundet måste du samla in det ganska ofta. Det är därför det är bättre att lära sig att montera innan arbetet påbörjas, för ju snabbare och lättare det är att byta sågblad, desto lättare blir hela arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsregler

Den manuella sticksåg har en grundläggande skillnad från den vanliga bågsagen: sågen skär i det ögonblick då befälhavaren skjuter bort den från honom, och sticksåg, tvärtom, gör snittet när verktyget rör sig mot arbetaren. Detta beror på att arbetständerna är riktade mot handtaget och inte bort från det.

Så proceduren för att arbeta med en sticksåg är följande

  • Först måste du göra en blank. Om du redan har bestämt dig för ritningen kan du säkert överföra den till arbetsytan - vanligtvis används kopieringspapper för detta. Det appliceras på arbetsstycket, det nödvändiga mönstret placeras ovanpå och överförs till trä eller plywood med hjälp av en vass penna.
  • Därefter måste arbetsstycket vara ordentligt fixerat - för detta ändamål är ett speciellt stativ fäst på arbetsbänken eller något annat bord med en klämma. Arbetsstycket placeras direkt på stativet och huvudprocessen startas - sågning. Skärteknik har sina egna egenskaper. Professionella råder att klippa i sittande läge, med sticksågshandtaget i botten. Arbetaren rör händerna upp och ner medan han försöker hålla sågen exakt vertikal, annars kan arbetsstycket helt enkelt skadas. I de områden där konturen är böjd är det lämpligt att rotera själva arbetsstycket, men inte sticksåg, annars kan du bryta duken. Om du behöver göra ett skarpt hörn måste du stanna på ett ställe tills sågklingan fälls ut och sedan fortsätta arbeta.

Ibland blir det nödvändigt att klippa en figur som börjar från mitten av arbetsstycket - i det här fallet måste du borra ett handhål för att borra ett litet hål inuti mönstret och börja klippa ur det.

Försök dock att göra det inte för nära den planerade konturen, annars kan flisbildning bildas på plywooden. Sedan ska filen dras ut ur verktyget, sättas in exakt i hålet, sedan - fixa den igen på verktyget och fortsätt ditt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sågade delar bör bearbetas till jämnhet - vanligtvis används sandpapper och filer för detta. Om det är nödvändigt är ytan belagd med lack eller färg - i det här fallet kommer den färdiga produkten att se snyggare ut, och viktigast av allt, det kommer att vara mer än ett år

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Trots sågmekanismens enkelhet och till synes ofarliga orsakar en sticksåg ofta ganska obehagliga skador. Men bara om de grundläggande kraven i säkerhetsanvisningarna inte följdes under arbetet.

  • Först och främst bör du se till att handtaget sitter fast så tätt som möjligt och inte vinglar. Detta är mycket viktigt, för om det under arbetet plötsligt dyker upp från fästpunkten, kommer handen att fortsätta att röra sig med tröghet och oundvikligen stöta på en metallnål, vilket ofta leder till ganska allvarliga snitt, ofta till och med benet.
  • Om du i ditt arbete använder ett speciellt bord som heter "svalbo", se till att det sitter ordentligt på arbetsbänken.
  • Sänk inte huvudet för nära arbetsytan medan du skär - minimiavståndet mellan dina ögon och sticksåg är 40 cm.
  • Filen ska säkras så tätt som möjligt i fixeringspunkterna.

Det här är enkla regler, men att följa dem kommer att hålla dina handflator och ögon intakta och kommer också att göra arbetet med sticksåg mycket mer bekvämt.

Rekommenderad: