Sågning Med En Sticksåg (49 Foton): En Nödvändig Uppsättning Verktyg. Hur Skär Jag Smidigt Med En Sticksåg? Funktioner För Konstnärlig Skärning Med En Handmodell

Innehållsförteckning:

Video: Sågning Med En Sticksåg (49 Foton): En Nödvändig Uppsättning Verktyg. Hur Skär Jag Smidigt Med En Sticksåg? Funktioner För Konstnärlig Skärning Med En Handmodell

Video: Sågning Med En Sticksåg (49 Foton): En Nödvändig Uppsättning Verktyg. Hur Skär Jag Smidigt Med En Sticksåg? Funktioner För Konstnärlig Skärning Med En Handmodell
Video: Milescraft 1403 SawGuide - Cut Circles with your Jig Saw or Use as Edge Guide for your Circular Saw 2024, Maj
Sågning Med En Sticksåg (49 Foton): En Nödvändig Uppsättning Verktyg. Hur Skär Jag Smidigt Med En Sticksåg? Funktioner För Konstnärlig Skärning Med En Handmodell
Sågning Med En Sticksåg (49 Foton): En Nödvändig Uppsättning Verktyg. Hur Skär Jag Smidigt Med En Sticksåg? Funktioner För Konstnärlig Skärning Med En Handmodell
Anonim

Idag strävar många efter att dekorera interiören med trevliga små saker, till exempel snidade element. Träprodukter med vackra prydnader och mönster är mycket populära. Trä pryder alltid huset, skapar mys, och viktigast av allt, det är ett naturmaterial. Träsnideri är en mycket trevlig och intressant aktivitet som alla kan behärska om de noggrant studerar processen och gör sig redo för arbete.

Bild
Bild

Funktioner i arbetet

En sticksåg är ett verktyg som låter dig klippa olika element ur plywood och skapa prydnader. Det tunna, tandade bladet gör olika snitt, linjer och låter dig skapa träprydnader. Sticksågen används också i konstruktion, men i den här artikeln kommer vi att fokusera specifikt på att skära ut dekorativa element . Sticksågskärning har ett antal funktioner. Det finns många varianter av detta verktyg. De två huvudvarianterna är sticksåg och elektrisk sticksåg. Inledningsvis uppfanns en handhållen sticksåg. Denna design består av en båge och ett blad. Bladet är säkrat med klämmor som gör att du kan ändra spänningen. Ramen innehåller ett handtag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klämmorna kan placeras för att rotera . Detta låter dig ändra planet och skapa komplexa trådfunktioner. Pusselbladet och hela dess struktur utsätts för slitage, så filen måste bytas ofta. Hantverkare som arbetar med handverktyg har många extrafiler att byta ut. En sticksåg är ett elverktyg. Det finns mekanismer i kroppen, det finns ett handtag på kroppen, sågelementet är placerat i den främre delen längst ner på kroppen. Ibland finns det en fot som hjälper till att klippa jämnare. Det finns modeller med tillbehör som används för att underlätta sågning, kantutjämning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med en sticksåg bör du bekanta dig med parametrarna som anges i instruktionerna för att veta exakt hur du använder verktyget för att klippa mönster. Ett sådant verktyg skiljer sig från en manuell sticksåg i fästningen av filen, dess tjocklek och vikt. Sticksågen har större vikt och mindre noggrannhet, men betydligt högre produktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda en sticksåg för byggnadsarbeten. Det är svårt att arbeta med ett sådant verktyg under lång tid. För dekorativa element är det tungt och inte särskilt exakt. Materialet kan lida och mönsternoggrannheten kan förvrängas.

Att välja rätt material

För att arbeta med en sticksåg används plywood för skärning. Bäst av allt är tunn björkplywood med en tjocklek på 2-8 mm; för mycket öppet och tätt mönster används ark upp till 3 mm tjocka. De använder också specialberedda träämnen. Det är svårare att arbeta med träämnen, men mycket vackra kanter finns kvar. Plywood är lättare att använda och billigare. Innan arbetet påbörjas är det värt att förbereda plywood av hög kvalitet. Det är viktigt att uppmärksamma några av materialets egenskaper.

  • För konstnärlig skärning används ark med en tjocklek på mindre än 5 mm; för möbelelement används 1-2 cm ark.
  • Om du ska täcka produkten med ett färglöst lack, måste färgen på plywood väljas noggrant. Om den färdiga produkten är belagd med färg, färgad lack eller fläck kan plywooden vara vilken som helst.
  • Plywooden ska torka väl till 40-65%. Råmaterial får verktyget att fastna.
  • Kvaliteten på plywood för konstverk måste vara av hög kvalitet, plywood av första eller högsta klass.
  • Kontrollera noggrant materialet för knutar och främmande fläckar.
  • Kontrollera att materialet är fritt från blåsor, hålrum och hartsfläckar.
  • Kontrollera arket för delaminering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan kontrollera kvaliteten på fabrikslimningen av plywood enligt följande: skär av en bit på 1-2 cm bred, om plywooden är av hög kvalitet, då remsan inte delamineras och kommer inte att smula.

Nödvändiga verktyg

Vid skärning med en sticksåg används en viss uppsättning verktyg. Så för arbete behöver du:

  • elektrisk pussel och handpussel;
  • plywood eller specialbehandlat bräda (tjockleken beror på produkten);
  • syl, borra med en borr, för att göra ett hål i vilket bladet sedan kommer att sänkas;
  • flera olika filer och sandpapper för att släta ut kanterna;
  • ritningar, mönster, schabloner för ritning på trä;
  • klubba, hammare, tång;
  • arbetsbord - en yta på 20 x 30 cm med ett hål som konvergerar till en utskärning av 3-5 cm i diameter i en spetsig vinkel;
  • tunn syl och penna för att överföra bilden till tavlan;
  • extra pusselfiler för olika typer av skärning;
  • extra filer för handverktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nybörjare kommer att behöva många handpusselfiler. De konsumeras i enorma mängder av de lärande ristarna. För att skapa mönster är det värt att använda en sticksåg; längre och raka snitt görs med ett elverktyg. Den manuella noggrannheten är högre, men produktiviteten är lägre.

Sticksågsteknik

Som med någon hobby och hantverk tar sågning tid att lära sig, men om du klarar detta enkla steg kan du skapa extraordinära presenter och smycken. Du kommer att kunna implementera många idéer utan stora materialkostnader. Börja med att förbereda ditt arbetsområde, som har alla nödvändiga verktyg, ritningar och material . Det rekommenderas att sitta på en stol med tillräcklig höjd så att ryggen inte slinker. Lägg din högra (eller vänster om du är vänsterhänt) med armbågen på knäet för att avlasta en del av belastningen. När du gör detta, se till att ditt knä eller din arm inte blir stel. Skrivbordet måste vara i ordning, ta bort alla onödiga verktyg och material som du inte använder för närvarande. Fäst skisser och ritningar vertikalt framför dig på samma nivå som dina ögon. Beakta säkerhetsföreskrifter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skära spånskivan jämnt måste du uppfylla ett antal krav

  • Gör endast korrekta vertikala rörelser med sticksågshanden. Försök inte att påskynda processen genom att skjuta pusseln åt sidan.
  • Arbeta med största möjliga amplitud med verktyget upp och ner, utan ryck och vassa svängar, för att göra ett snitt, använd hela ytan på duken. Det blir mer effektivt.
  • Vrid försiktigt och flytta arbetsstycket med din andra hand. Gör detta långsamt och lugnt.
  • Tryck inte på bladet från sidan med en fil.
  • Sågningsprocessen sker när du rör dig uppifrån och ner; under omvänd rörelse ska du inte heller trycka på verktyget.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med ett handverktyg, gör ett snitt längs den inre kanten av ritningens kontur, eftersom allt material lämnar ett snitt, och detta bör beaktas vid arbete. När du är färdig med att klippa lossar du pusselklämman för att hålla bågen stagande längre. Förvara inte pusslet med filen spänd. Detta skadar instrumentets prestanda och dess ram. För att behärska pusselsnidning bör du börja med de enklaste elementen . Till exempel från ett rakt snitt. En rak linje är grunden för de enklaste ritningarna. Ibland krävs det mycket skicklighet för att såga av en enkel bordsskiva, alla element kräver ett rakt snitt - som en del av ritningen, som en skarv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flis kan uppstå vid huggning. Detta förstör utseendet väldigt mycket. Ett rakt snitt gör att du kan skapa släta element och vassa hörn. Det viktigaste är att undvika marker och oegentligheter.

För att minska marker måste du tråda ordentligt:

  • med material av låg kvalitet, använd verktyg med små tänder och skär snabbare;
  • prova en fil med omvända eller omvända tänder;
  • förstärka snittlinjen med maskeringstejp eller tejp;
  • fukta plywoodens baksida med vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter är det värt att bemästra krökta snitt, för det här, försök att klippa ut en cirkel:

  • fixa materialet som med ett rakt snitt;
  • lägg plywood med en kontur på arbetsytan;
  • skär långsamt, flytta arbetsstycket så att det inte överskrider konturgränsen med din vänstra hand;
  • om du avviker från linjen, stoppa matningen och flytta bladet tillbaka till linan med en kort rak rörelse;
  • de första cirklarna som ska göras kommer sannolikt inte att vara perfekta, men efter några försök kommer du att kunna skryta med en jämn cirkel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På samma sätt är det värt att klippa alla element, inklusive stumma hörn. En spetsig vinkel, för att undvika chippning, görs med två linjer som ansluter längst upp. För den färdiga produkten ska alla kanter bearbetas med en fil och sedan med sandpapper. Efter bearbetning täcks produkten med lack, färgad färg, fläck.

På Internet idag kan du hitta ett stort antal scheman, ritningar och skisser för att klippa ut . För nybörjare kan det vara bättre att använda enkla element som tecknade bilder utan små detaljer. Med hjälp av olika sågningar av figurer skapas leksaker, detaljer för konstnärlig dekoration av möbler, hyllor, bänkskivor, dörrar, dekorativa lådor och godisskålar. Stora och mycket små föremål som broscher.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en enkel sticksåg kan du göra dekorativa träplattor . Sådana element används för att dekorera väggar. Skärning med en sticksåg används också för att arbeta med laminat, dess kanter och enskilda delar. När du skär från ett mönster är det inte nödvändigt att köra modellen med precision. När du gör en detalj kan du ändra proportionerna, lägga till ytterligare element: pärlor, knappar, dekorativa element, band.

Bild
Bild

Här är några enkla och mer intressanta skärmönster och mönster. Du kan ändra storlek och delar.

Hur skär man mönster?

Det svåraste, men vackraste är den konstnärliga skärningen av mönster. För att skapa en prydnad måste du överföra stencilen till plywood. För att göra en stencil, använd whatman -papper, papper eller rester av tapeter. Stora möbler kan placeras på ett Whatman -papper eller ett snitt av tapeter, för små bitar är ett enkelt A4 -ark lämpligt. På ett ark med en penna måste du skapa en ritning eller ta en färdig, sedan måste du kopiera den med en ljusare penna eller tusch för att göra det lättare att överföra ritningen till ett träämne. För att skapa ett mönster eller en prydnad med en hand och elektrisk sticksåg måste du:

  • rita eller hitta en teckning på Internet som du kommer att översätta och klippa;
  • överför detta mönster till arbetsstycket;
  • klipp ut en ritning - stora element kan göras med en sticksåg, små element endast med en handsticksåg;
  • ta bort resten av papperet om du limmade schablonen på plywooden;
  • bearbeta kanterna;
  • rengör produkten från damm och spån;
  • täck med lack, fläck eller färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns följande alternativ för att överföra ett mönster till ett arbetsstycke:

  • enkla ritningar kan överföras med en syl och anslut sedan linjerna med en penna;
  • du kan använda kolpapper;
  • limma ritningen på plywooden med lim eller dubbelsidig tejp och ta bort resten av papperet efter arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstnärlig sticksågsklippning innebär utbildning och färdigheter som kräver tålamod och hårt arbete för att lära sig. Börja med enkla mönster och öka gradvis komplexiteten hos mönstren. Openwork -produkter är mycket eleganta och vackra, och de är också ett outtömligt utrymme för kreativitet och fantasi . Lockig skärning kommer att kräva mer arbete med en sticksåg än med en elektrisk, som nämnts ovan. En handpussel låter dig göra små element på en ritning. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt hörnen, som kan framkalla sprickor eller klyvning av hörnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett stort antal element och delar gör arbetsstycket mer ömtåligt, så gör inte skarpa svängar, skär långsamt, rör försiktigt arbetsstycket, arbeta smidigt.

Prylar

För att arbeta med en sticksåg är det värt att använda ett antal verktyg som beskrivits tidigare. Men det finns också ett stort antal enheter för skärelement. I det första steget kommer du troligen att klara dig med den nödvändiga minimisatsen, sedan kan du använda specialverktyg för att utrusta arbetsplatsen. Deras val beror på den första uppsättningen. Du kommer att förstå i arbetet vad du behöver. För att göra komplexa element används filer av olika typer. Men också bör särskild uppmärksamhet ägnas åt bänkskivan. Alla figurer skärs enligt samma princip, men ju finare detaljer, desto svårare utförande.

Bild
Bild

Säkerhetsteknik

När du arbetar med en sticksåg, stå följ säkerhetsföreskrifterna.

  • Använd skyddsglasögon, handskar och morgonrock för att skydda dig från fint damm och spån.
  • Håll ett avstånd mellan handen och bladet när du arbetar. Trä försiktigt och lugnt.
  • Läs noga instruktionerna för verktygen, studera sticksågens parametrar. Använd verktyget enligt instruktionerna för att undvika skador och funktionsstörningar på grund av felaktig användning.
  • Om du är nybörjare, läs instruktionerna noga, förstå hur du använder.
  • Använd endast fullt fungerande och intakta verktyg. Kontrollera sticksåg och annan utrustning för skador och isoleringsintegritet före varje användning.
Bild
Bild
  • Använd inte skadade blad.
  • När du arbetar med ett elverktyg, fäst arbetsstycket med en klämma, håll i sticksågen med båda händerna. Om det är omöjligt att fästa arbetsstycket ordentligt, arbeta med en assistent, som också måste följa säkerhetsåtgärder, bär skyddsutrustning.
  • Beakta brandsäkerheten vid arbete med brandfarliga ämnen: öppna lågor och elektriska värmeelement och enheter kan inte placeras närmare än 5 meter från den använda arbetsplatsen.
  • Sörj för tillräcklig ventilation för att avlägsna tråddamm och målarångor från arbetsområdet.
Bild
Bild

Träsnideri med en sticksåg måste vara snyggt, utfört med stor omsorg. Din hälsa och den färdiga produktens skönhet beror på den. Använd glasögon även med den manuella metoden, eftersom filen lätt kan gå sönder och dess fragment kommer att flyga runt. Detta är en viktig förutsättning för arbete med sågverktyg.

Rekommenderad: