Hur Hänger Man En Dekorativ Tallrik På Väggen? Hållare Och Hållare För Keramiska Tallrikar. Hur Borrar Man En Vägg Ordentligt? Hur Ska Man Hänga Och Fixa Så Att Plattan Inte Sprick

Innehållsförteckning:

Video: Hur Hänger Man En Dekorativ Tallrik På Väggen? Hållare Och Hållare För Keramiska Tallrikar. Hur Borrar Man En Vägg Ordentligt? Hur Ska Man Hänga Och Fixa Så Att Plattan Inte Sprick

Video: Hur Hänger Man En Dekorativ Tallrik På Väggen? Hållare Och Hållare För Keramiska Tallrikar. Hur Borrar Man En Vägg Ordentligt? Hur Ska Man Hänga Och Fixa Så Att Plattan Inte Sprick
Video: Hur man bär tallrikar Fria Läroverken Norrköping 2024, April
Hur Hänger Man En Dekorativ Tallrik På Väggen? Hållare Och Hållare För Keramiska Tallrikar. Hur Borrar Man En Vägg Ordentligt? Hur Ska Man Hänga Och Fixa Så Att Plattan Inte Sprick
Hur Hänger Man En Dekorativ Tallrik På Väggen? Hållare Och Hållare För Keramiska Tallrikar. Hur Borrar Man En Vägg Ordentligt? Hur Ska Man Hänga Och Fixa Så Att Plattan Inte Sprick
Anonim

Dekorativa tallrikar är inredningsartiklar som ingår i väggkategorin. Utseendet på dessa produkter innebär att de används som ett designtillägg till nästan alla rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Dekorativa tallrikar kan tillverkas av trä, keramik, porslin, plast och till och med papper. Deras design representeras av en kombination av ett brett spektrum av färger, nyanser, geometriska mönster, ornament och bilder.

Tallrikar kan ha olika storlekar och former, vilket ger interiören där de används, karaktären av en ljus personlighet . I varje specifik komposition är det tillåtet att använda en uppsättning plattor som har olika storlekar, former och design, men stilen på en sådan uppsättning bör vara densamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att hänga sådana dekorationer på en vertikal yta måste du använda två typer av hållare . En hållare passar på baksidan av plattan och den andra passar in i väggen. Om plattan är gjord av trä, plast eller polyuretan kan små skruvar användas. I detta fall tas det med i beräkningen att någon del av den självgängande skruven måste sticka ut ovanför ytan på den bakre planen på den dekorativa produkten.

Bild
Bild

Om tallriken är gjord av keramik, porslin eller glas måste du klara dig utan att borra . Detta beror på egenskaperna hos dessa material - densitet och bräcklighet. Att borra ett självgängande hål i en glas- eller keramikskål är extremt svårt.

Bild
Bild

Hemma, utan användning av specialutrustning, är det inte möjligt att utföra denna procedur utan att skada materialet.

Subtiliteter i installationen

Installation av fästelement på baksidan av en platta av mjukt material är enligt följande. En linje dras på den platta delen av plattans baksida. Det ska vara horisontellt med avseende på mönstret på utsidan. Förskjutningen av linjen upp eller ner från mitten beror på konstruktionsbeslutet.

Ju närmare du placerar linjen till mitten, desto större blir plattans lutningsvinkel nedåt i förhållande till väggplanet.

Ett litet hörn uppmuntras . Plattan, lutad framåt i förhållande till väggen, får den bästa betraktningsvinkeln och ser mer komplett ut. Dessutom förhindrar det väggmonterade fästelementet plattan från att snuggla till den. I detta fall kompenserar plattans lutningsvinkel för utstickningen av väggfästena.

Två skruvar skruvas fast i plattans bakre plan på ett visst avstånd från varandra. Detta avstånd beror på bottenens diameter. Ju större avstånd, desto bättre. Belastningen som kommer att vara på fästpunkterna efter upphängning fördelas sedan jämnt och plattan hänger korrekt.

Bild
Bild

Skruvning av skruvar görs med extrem försiktighet.

Det är viktigt att kontrollera djupet av deras penetration och graden av skada som uppstår när den gängade delen av skruven passerar genom plattans material.

För att förhindra att plattan spricker vid skruvpunkterna borras monteringshålen . För att göra detta, använd en borr, vars diameter är flera enheter mindre än diametern på den gängade delen av den självgängande skruven. Hålens djup styrs av lindningstejp, skotband, eltejp eller gips på borren. En bit av sådant material lindas på en borr på ett avstånd från dess spets. Detta avstånd beräknas beroende på tjockleken på brickans botten.

Bild
Bild

En stark tråd eller fiskelina dras mellan de skruvade skruvarna. Båda kanterna är skruvade under locken på skruvarna. Gängans längd bör överstiga avståndet mellan skruvarnas centrum med flera enheter. Detta är nödvändigt för att förhindra uppkomst av spänning på tråden och dess gradvisa skav.

Bild
Bild

Limningsmetod

När du installerar en dekorativ produkt, upphängningen fixeras med ett lim:

  • silikon tätningsmedel;
  • flytande naglar;
  • epoxilim;
  • varmt lim;
  • Dubbelsidig tejp;
  • andra lim.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder konstruktionslim - silikon eller flytande naglar är det viktigt att se till att ämnena som utgör dem inte reagerar med det material som plattan är tillverkad av, till exempel plast eller polyuretan. Det är nödvändigt att noggrant läsa bruksanvisningen på rörets förpackning med lim.

  • Epoxi är neutralt, vilket gör det mångsidigt. Den är lämplig för limning av valfritt material. Den enda nackdelen med detta lim är behovet av skicklighet i dess användning. Exakt överensstämmelse med proportionerna av härdaren och epoxi krävs.
  • Smältlim som används i kombination med en limpistol är också neutralt. När du använder den är det dock viktigt att se till att temperaturen vid vilken den blir flytande inte är kritisk för materialet från vilket brickan är gjord.
  • Dubbelsidig tejp är inte det bästa sättet att limma hänget, men om du inte har något alternativ till hands kan du också använda det. För att minska sannolikheten för att fästelementet lossnar är det värt att använda dubbelsidig tejp för bilar, vars kostnad inte är den lägsta. Materialets egenskaper gör att små föremål kan fästas på extremt släta ytor som glas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att fästa hängslingan på plattans baksida med ett lim måste två distanser förberedas. Du kan använda kork, gummi, plast och andra material för att göra dem. En bit balsaträ kan skäras från flaskproppen som används för att täta vinflaskor. Plattor skärs av detta material, vars tjocklek inte överstiger 5 mm. Tätningar av gummi eller plast kan köpas i en VVS- eller bilaffär.

Bild
Bild

Huvudkravet för dessa delar är frånvaron av ett genomgående hål.

Märken görs på baksidan av plattan med en markör eller penna . Deras placering bör sammanfalla med skruvpunkterna för de självgängande skruvarna som används vid montering av fästelement på plattor av mjukare material. Märkena är strikt inställda på en linje, horisontellt med avseende på mönstret som appliceras på den dekorativa produktens främre yta. Annars kommer cymbalmönstret att se snett ut. En tillräcklig mängd lim appliceras i området för märkena. Den hängande tråden läggs på ett sådant sätt att dess kanter passerar genom punkterna smorda med lim. För att säkerställa tillförlitlig fastsättning av tråden kan du knyta knutar på den, som kommer att ligga vid limningspunkterna. Distanser, på vilka en liten mängd limblandning också appliceras, appliceras på märkena på plattans baksida. Som ett resultat får vi 2 limmade ytor - plattans och packningens material, som är i kontakt med varandra genom limmet, och mellan dem finns en tråd för upphängning.

Bild
Bild

Vi fixar det på väggen

För att hänga plattan på väggen måste du förbereda fästelementen som kommer att ligga på väggen. För att göra detta borras ett hål med erforderlig diameter och fästelement monteras i det. Borrmetoden bestäms av egenskaperna hos det material från vilket väggarna är gjorda. Tegel, block eller betong borras med en borrhammare och en speciell borr med hårdmetallspets. Trä, gips eller betong borras med en borrmaskin och en konventionell borr.

Bild
Bild

En plasthylsa används som fästelement, i vilken en självgängande skruv eller en krok skruvas in. Om väggarna är av trä kan du använda en vanlig spik, som drivs in i en liten vinkel i förhållande till väggen. Lutningsvinkeln behövs så att plattan, upphängd på en spik, inte råkar falla.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du fäster en platta på en gipsvägg används speciella enheter. Som monteringshylsa kan du ta den så kallade fjärilen eller buggen - det här är en plugg med speciella sidoutskott. När du skruvar in en självgängande skruv eller en krok i hylsan rör sig dessa utskjutande isär och ger tillförlitlig fastsättning.

Bild
Bild

Vad bör övervägas?

För att fixa dekorativa plattor på väggen måste du följa säkerhetsreglerna. Arbete som utförs med ett elverktyg, liksom manipulationer som utförs med plattor av ömtåliga material, kräver ökad uppmärksamhet. Vid borrning av monteringshål i väggen för fästelement är det viktigt att ta hänsyn till den elektriska ledningens inre plats, vilket undviker skador och skapar en nödsituation.

Rekommenderad: