Vad Kan Man Göra Av Sågspån? Hur Tillverkas Pellets? Användning Av Sågspån För Hantverk, Deras Bearbetning. Hur Använder Man Dem För Djur?

Innehållsförteckning:

Video: Vad Kan Man Göra Av Sågspån? Hur Tillverkas Pellets? Användning Av Sågspån För Hantverk, Deras Bearbetning. Hur Använder Man Dem För Djur?

Video: Vad Kan Man Göra Av Sågspån? Hur Tillverkas Pellets? Användning Av Sågspån För Hantverk, Deras Bearbetning. Hur Använder Man Dem För Djur?
Video: Så här använder du halmpellets 2024, Maj
Vad Kan Man Göra Av Sågspån? Hur Tillverkas Pellets? Användning Av Sågspån För Hantverk, Deras Bearbetning. Hur Använder Man Dem För Djur?
Vad Kan Man Göra Av Sågspån? Hur Tillverkas Pellets? Användning Av Sågspån För Hantverk, Deras Bearbetning. Hur Använder Man Dem För Djur?
Anonim

Skogar står för ungefär hälften av hela Rysslands område. I detta avseende är Ryska federationen ledande inom leverans av sågat virke. Lövträd och barrträ används i inhemska företag och exporteras utomlands. Avfallsprodukter som sågspån har också hittat sin väg. De kommer att vara användbara i konstruktion, för tillverkning av miljövänliga bränslen och för många andra ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning vid bränsleproduktion

Efter att ha studerat biprodukten av träbearbetning har experter funnit många positiva egenskaper. Sådana bränslen som pellets är gjorda av sågspån (tillverkare använder också namnet bränslebriketter eller eurowood). De används aktivt i industriell skala och för hushållsändamål.

Produktionen av bränsle från sågspån har blivit en fullvärdig verksamhet och har gjort det möjligt att spara på energikällor.

Problemet med uppvärmning är fortfarande relevant. Invånare i hus som inte är anslutna till gas använder andra resurser för att värma lokalerna (ved, kol) . I det här fallet kan du välja en biprodukt från träbearbetning. Det är en effektiv och, viktigast av allt, lönsam värmekälla.

Bekväma briketter och pellets används nu oftare än ved . De är bra inte bara för tändning, utan också för uppvärmning. Det komprimerade sågspån brinner snabbt och håller det varmt länge. Detta är ett praktiskt alternativ för byggnader av olika storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom lång bränning är Eurowood kompakt. Ett kilo av denna typ av bränsle tar mindre plats än trä med samma vikt . Sågspånsbriketter kan säkert användas i värmepannor. Genom ett innovativt tillvägagångssätt hanterar avfallsbränslen för industri industriell last.

Alla kan göra Eurodroves med sina egna händer . I det här fallet behöver du förbrukningsmaterial och en press - det kan göras med en konventionell biljack. Men om du vill få ut det mesta av detta bränsle är det lämpligt att köpa en färdig produkt. Deras kvalitet beror på utrustningen som används för tillverkning av briketter (maskiner, pressar och andra maskiner).

Bild
Bild

Bearbetning av sågspån till byggmaterial

Vid tillverkning av byggmaterial har sågspån också funnit sin användning. Arbolit och sågspånbetong är gjorda av dem. Dessa två produkter skiljer sig åt i tillverkningsteknik och tekniska egenskaper (cement- och sandvolym, sågspånfraktion etc.). Det färdiga byggmaterialet kontrolleras för kvalitet enligt individuella standarder.

Båda alternativen kännetecknas av förbättrad ljudabsorption och minskad värmeledningsförmåga jämfört med betong och tegel. Arbolit används ofta på grund av dess höga tekniska egenskaper.

Förutom sågspån innehåller den långsträckta flisor. Närvaron av bark och nålar är tillåtna i en minsta mängd.

Sågat virke och flis torkas i flera månader . På grund av cirkulationen av luftflöden i träet minskar sockervolymen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av högkvalitativa träbetongblock är särskild teknisk utrustning oumbärlig. Du kan dock göra den här typen av byggmaterial själv. I detta fall kommer dess prestanda att vara betydligt sämre än den färdiga produkten. Innan de skickas till butikerna testas och kontrolleras varorna noggrant, vilket inte kan göras hemma.

Vissa hantverkare har lärt sig att göra sågspånbetong med egna händer . Dess tillverkningsteknik är enklare i jämförelse med block. Betong med tillsatt sågspån har ökad värmeledningsförmåga och ökad specifik vikt. När det gäller hållfasthet är det sämre än träbetong.

Om råvaror av hög kvalitet användes i produktionen och alla krav var uppfyllda kan du säkert bygga byggnader upp till 3 våningar höga från det

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det inom jordbruket?

Sågspån kan användas inom jordbrukssektorn. Från dem erhålls effektiv organisk gödning till ett förmånligt pris. För befruktning kan du inte bara använda trä som har behandlats med kemikalier.

För att underlaget ska vara användbart och näringsrikt för växter genomgår trä en lång bearbetning. Bakterieprocessen tar flera månader. I vissa fall tar behandlingen mer än 6 månader. Allt beror på de valda råvarorna och kompostreceptet.

Förutom den låga kostnaden och effektiviteten noterar experter produktens miljövänlighet och tillgänglighet. Sågspån är mättat med element som är nödvändiga för växternas fulla utveckling.

Kompositioner baserade på ruttnade sågspån används som bakpulver för jord . De gör ett utmärkt jobb med uppgiften. Mineral och organiska komponenter (gödsel, växtbaserade avkok, urea) kan tillsättas till blandningen. Med deras hjälp kan du förbereda en komposition för en specifik jordart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågspån kan användas för att dekorera en sommarstuga . De kantar plattformar och vägar. Förutom höga estetiska egenskaper absorberar denna produkt överflödig fukt, vilket förhindrar ogräs från att växa. Organiskt golv kommer att ruttna med tiden och bli gödselmedel.

Bild
Bild

Kornigt sågspån används som sängkläder för djur . De täcker golvet i hönshus, liksom i rum där boskap och andra djur (hästar, grisar) hålls. Sågspån absorberar snabbt fukt och obehaglig lukt.

Av denna anledning används de för att tillverka sällskapsdjur. De är också lämpliga för att fylla buren på en papegoja eller hamster. Bland de rika sorterna rekommenderas att välja sågspån av äpple, poppel eller asp . Träet av dessa arter innehåller en minimal mängd harts och vassa splitter. Barrspån fungerar inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att byta fyllmedel regelbundet bibehålls den antimikrobiella miljön . Detta är en säker och bekväm miljö för djur. Multiplikationen av bakterier kan orsaka ett antal sjukdomar. I sin naturliga form är sågspån mycket lätt, så de pressas till speciella granulat. Detta gör dem praktiska och enkla att använda. Vid tillverkning av fyllmedel kan du inte klara dig utan specialutrustning.

Bild
Bild

Ett annat sätt att använda sågspån i jordbruket är mulching.

Sågspån som täcker matjorden utför följande uppgifter:

skydd av rotsystemet från hypotermi eller värme

bibehåller en optimal fuktnivå

förebyggande av processer som kan skada växter (erosion, jorderosion)

skydd mot farliga skadedjur och ogräs

sågspånets dekorativa egenskaper hjälper till att förändra utseendet på lokalområdet

med tiden blir mulch en naturlig toppdressing

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan en träbiprodukt används måste den vara ordentligt förberedd:

materialet hälls på en film som läggs på marken och fördelas jämnt

kalciumnitrat tillsätts till det i en mängd av 200 gram

allt blandas noggrant

en hink vatten hälls ovanpå

blandningen täcks med en folie och lämnas i 2 veckor till perepilat sågspån

Den resulterande kompositionen blandas med aska och sprids på marken. Den maximala skikttjockleken är 5 centimeter.

Naturliga råvaror kan användas för att bekämpa trädgårdsskadegörare . Färskt sågspån av barrträd klarar perfekt larverna av Colorado -potatisbaggen. Hartset de innehåller avvisar insekter. För att skydda potatisen räcker det med att hälla lite sågspån mellan raderna i rotgrödan.

Bild
Bild

Använd för byggnadsarbeten

Naturliga råvaror har också hittat in i bygg- och renoveringsarbete.

På grund av sågspån kan kompositioner göras som är lämpliga för tätning av fogar, sprickor och sprickor. Resultatet är ett billigt och pålitligt kitt som också kan användas för att täta fogar.

Sågspån hälls ofta mellan träväggarna . Ekologisk återfyllning håller rummet så varmt som möjligt. Att minska värmeförlusten kommer att spara bränslekostnader. Detta isoleringsalternativ är lämpligt även för de norra regionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du blandar sågspån med lera kan du förbereda en lösning för isolering av vertikala och horisontella ytor (tak, tegelväggar) . Och du kan också förbereda en lösning för utjämning av golvet. För att göra kompositionen effektiv måste du korrekt beräkna och observera proportionerna.

Förutom lera blandas även cement eller kalk med sågspån. I vissa fall används PVA -lim och andra lim . För att spara pengar använder vissa spånformuleringar istället för kitt.

Obs! Naturliga råvaror blandas ofta med flytande glas, vilket ger ett annat alternativ för en tillförlitlig och budgetmässig isolering . Det finns många recept för att göra blandningar med organiska tillsatser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra alternativ

En biprodukt från bearbetningen av vissa träslag används för att röka kött och andra delikatesser. Aromatisk rök ger rätten en speciell lukt och smak . Den vanligaste sågspånen av lövfruktsorter: äpple, päron, körsbär. Du kan också använda asp, en eller al. Tall och annan barrspån kan inte användas, liksom björk.

Färskt sågspån från sågverket har en fängslande doft som de förmedlar till maträtten . Det finns ett antal krav för denna typ av produkt. Till exempel bör trä inte behandlas med kemikalier, inklusive färg och lack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågspån används ofta för att dekorera hantverk. Naturlig skönhet ger produkterna naturlig charm och uttrycksfullhet. Med hjälp av volymetriska spån kan du dekorera ett vykort, göra en annan originalgåva.

Produkten av naturligt ursprung har intagit en speciell position inom dekorationsområdet . Sågspån började användas inte bara för att dekorera trädgården, utan också för att dekorera vardagsrum. Med deras hjälp kan du designa en unik komposition, för att skapa en uttrycksfull lättnad.

Det sista alternativet för att använda sågspån, som vi kommer att fokusera på, är kompakta mycel.

Nyligen har denna verksamhet blivit allt populärare. Många ägare av privata hus och sommarstugor började odla svamp inte bara för personligt bruk, utan också för försäljning.

Påsarna fylls med en blandning baserad på sågspån och ytterligare komponenter . Efter att mycelet blivit oanvändbart kommer innehållet att fungera som ett näringsrikt gödningsmedel för fruktgrödor.

Nu vet du vad du ska göra med sågspån, eftersom detta material används aktivt på många områden.

Rekommenderad: