Isolering Med Sågspån: Hur Man Isolerar Golvet I Ett Privat Hus Och Ett Badhus? Sågspån Med Kalk Och Lera, Proportioner, Värmeledningsförmåga Hos Sågspån, Tak- Och Väggisolering

Innehållsförteckning:

Video: Isolering Med Sågspån: Hur Man Isolerar Golvet I Ett Privat Hus Och Ett Badhus? Sågspån Med Kalk Och Lera, Proportioner, Värmeledningsförmåga Hos Sågspån, Tak- Och Väggisolering

Video: Isolering Med Sågspån: Hur Man Isolerar Golvet I Ett Privat Hus Och Ett Badhus? Sågspån Med Kalk Och Lera, Proportioner, Värmeledningsförmåga Hos Sågspån, Tak- Och Väggisolering
Video: How to insulate a walls; step by step - part 1 2024, April
Isolering Med Sågspån: Hur Man Isolerar Golvet I Ett Privat Hus Och Ett Badhus? Sågspån Med Kalk Och Lera, Proportioner, Värmeledningsförmåga Hos Sågspån, Tak- Och Väggisolering
Isolering Med Sågspån: Hur Man Isolerar Golvet I Ett Privat Hus Och Ett Badhus? Sågspån Med Kalk Och Lera, Proportioner, Värmeledningsförmåga Hos Sågspån, Tak- Och Väggisolering
Anonim

Trots överflöd av industriell isolering för bostäder och lokaler är sågspån fortfarande mycket populärt bland privata utvecklare. Med hjälp av ett sådant naturligt värmeisoleringsmaterial kan du avsevärt minska byggkostnaderna och ge bostäder god värmeisolering. Allt arbete med installation av värmeisoleringsskikt kan utföras oberoende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Under de nuvarande krisförhållandena kan sågspån bli ett utmärkt alternativ till dyra typer av värmeisoleringsmaterial som finns i stora mängder på marknaden. Isolering med sågspån i ett nytt eller gammalt hus, badhus eller andra uthus ger en betydande kostnadsminskning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att värmeledningsförmågan hos detta material är betydligt sämre än sådana isoleringsmaterial som mineralull eller skum, har sågspån ett stort antal fördelar, som inkluderar:

  • bibehålla en optimal luftfuktighet under hela året i rummet på grund av att sådant material tar ut överskottet av fukt som ackumuleras i huset;
  • utmärkt ångpermeabilitet, som inte finns i andra industriella värmeisolerande material;
  • motståndskraft mot hög luftfuktighet och kondens, som visas på olika ytor under temperaturförändringar;
  • förmågan att absorbera och släppa tillbaka ånga när för torr luft i rummet bildas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ett naturligt, miljövänligt material som hjälper till att skapa en hälsosam hemmiljö genom att hålla värmen och reglera inomhusfuktigheten. Sågspån, till skillnad från andra värmeisolerande material, blockerar inte förångningsprocessen och tillåter inte att hög luftfuktighet skapas i huset.

Även fukt kan inte helt förstöra ett sådant material om du väljer rätt komponenter för det. Minvata har till exempel inte sådana egenskaper och försämras omedelbart från fukt.

Det är ett ekologiskt material som skapar ett hälsosamt mikroklimat i huset . Sågspån avger inte bara giftiga ämnen, utan skapar ett bekvämt mikroklimat tack vare fytoncider som finns i trä av olika arter. Denna naturliga isolering är utmärkt för allergiker.

Bild
Bild

Fördelen med sågspån är deras låga kostnad jämfört med industriell isolering . Om så önskas kan de tas bort från sågverket eller träbearbetningsverkstaden utan kostnad, endast för transportkostnader.

Detta är en pålitlig värmeisolering som kan hålla länge om du behandlar sågspån med ett antiseptiskt medel före användning, vilket skyddar dem från skadedjur, röta, mögel och mögel.

Det är en mångsidig isolering som kan användas för att isolera en hel byggnad . När du arbetar med sågspån behöver du inte använda specialverktyg. Fyllningen av materialet kan utföras på alla svåråtkomliga platser, vilket ger god värmeisolering längs hela konturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med ett stort antal fördelar har sågspån också ett antal nackdelar:

  • hög grad av brandfarlighet;
  • förmågan att attrahera gnagare som lever i fritt flödande torra material;
  • tendens att klumpa ihop sig, till följd av vilket tomrum kan bildas på platser med värmeisolering.

Dessa nackdelar blir lätt till plus om du behandlar träflis med brandsläckningsmedel före användning. För att förhindra att sågspånen klibbar blandas de med kompositioner som bibehåller sin ursprungliga volym. Borsyra och hydratiserad kalk används mot gnagare.

Bild
Bild

Typer av sågspån för isolering

Vid träbearbetning erhålls avfall av olika fraktioner. De ser ut som fint damm som erhålls under sågningen. Träspån erhålls genom hyvling av trä. Som värmare bör man föredra sågspån i den mellersta fraktionen.

Före användning måste träspån förbehandlas med föreningar som skyddar dem från bränning, sönderfall och kakning. Vanligtvis tillsätts komponenter till den torra blandningen för att öka flisens hållbarhet och förhindra att de sätter sig . Om isoleringen utförs med tekniken för återfyllningsisolering blandas sågspån med släckt kalk, med lera eller gips.

Bild
Bild

Förutom bulkisolering används solid värmeisolering . Den är tillverkad av sågspånbaserad cementbruk. En av dess typer är träbetong. Först blandas torra ingredienser med varandra i ett förhållande av 9 delar sågspån och 1 del cement. Sedan tillsätts en liten mängd vatten gradvis. Denna isolering är lätt och brandbeständig. För att värmeisoleringen från den ska hålla länge täcks blocken med ett vattentätt material.

Ett träblock används från sågspån behandlat med kopparsulfat och cement i förhållandet 8 till 1 . Den torra blandningen hälls i rampartierna, bildar de inre och yttre väggarna, täcks med vattentätning från insidan och tampas. Vid komprimering av den torra blandningen släpps vatten från sågspån, som blandas med cementet och ger värmeisoleringsblocket hållfasthet.

Sågspånbetong tillverkas i form av block av sågspån, cement, sand och vatten. Gör först en torr blandning genom att ta 8 delar träspån, 1 del sand och 1 del cement. Allt blandas noggrant och sedan tillsätts vatten gradvis.

Bild
Bild

Hur isolerar man rätt?

Valet av typ av sågspånisolering beror på materialet från vilket huset är byggt. När du väljer är det viktigt att ta hänsyn till specifikationerna för bindemedlet och proportionerna av arbetsblandningen. Om sågspån blandas med kalk, gips eller cement, är det bättre att använda dem för taket . Sågspån med ett bindemedel som tål effekterna av atmosfäriska medel är bättre för ytterväggar eller bad. Ingredienser med lägre specifik vikt och ökad fuktbeständighet bör användas i taket.

Bild
Bild

Korrekt val av proportioner och förstärkningsmaterial minskar värmeförlusten till minimal kostnad . Det är alltid nödvändigt att lägga fluffig kalk i sågspånen, vilket kommer att skrämma bort gnagare, förhindra att mögel och svamp uppträder.

Golv

Vanligtvis är golvet på första våningen i ett lanthus isolerat så att kylan inte drar från källaren eller från grunden. Golvet kan isoleras med torr återfyllning eller cementmassa.

När den torra metoden används är det nödvändigt att torka spånen och blanda dem med släckt kalk i förhållandet 1 del fluff till 10-15 delar sågspån

Innan återfyllning, när du använder någon metod för isolering, bör golvet täckas med en tätskiktande film och ett ventilationssystem bör tillhandahållas.

Vid användning av "torr" teknik, innan blandning, måste trädamm behandlas med en lösning av borsyra, som skyddar den från sönderfall. Efter det måste sågspånen torkas.

Bild
Bild

Torr återfyllning är gjord i två lager. Först skapas ett bottenlager med spån 10-15 cm tjockt, varefter det tampas . Fint sågspån hälls på det för att fylla de återstående tomrummen i spånen. Det skapade lagret komprimeras noggrant. Som ett resultat bör isoleringens tjocklek vara 30 cm eller mer. Efter installationen måste du låta isoleringen sätta sig i två dagar. Se till att det finns ett ventilationsgap mellan värmeisoleringen och golvbeläggningen.

För att skydda mot kylan från golvet används ett cementspånbruk. Du kan också använda lera istället för cement som bindelement. När du använder lösning för sågspån, skapa först en sanddyna på basen. Bered sedan en arbetslösning genom att ta 10 delar sågspån, 1, 5 delar cement och 1 del vatten. Allt blandas noggrant i torr form och sedan tillsätts vatten gradvis.

Vid blandning av lösningen kan du också tillsätta kopparsulfat som ett antiseptiskt medel.

Bild
Bild

Därefter läggs lösningen på en sandkudde mellan stockarna med ett lager 10-15 cm tjockt. Det är nödvändigt att låta kompositionen torka, varefter du kan lägga ett rent golv.

Tak

Tak i ett envånings privat hus kan isoleras med antingen torrt sågspån eller blandas med tätningar. Förbered först takfoten, mantla den med brädor från vardagsrummets sida. Sedan tätas alla sprickor på takets vindsbotten med polyuretanskum.

Nästa steg är att lägga det värmeisolerande skiktet . Fyllning med torr blandning utförs i flera steg. Varje lager ramas noggrant. Isoleringens höjd bör vara på samma nivå som plattornas höjd. Sedan hälls ett tunt lager aska på sågspånen, vilket skyddar dem från mögel och mögel. Samma teknik används för att stapla sågspån blandat med gips, lera eller cement. Den viskösa kompositionen läggs också gradvis, så att tomrum inte bildas. Varje lager ramas. När isoleringen hårdnar läggs ett ångspärrmaterial på det som fäster det på golvbalkarna med en konstruktionshäftapparat. Alla som vill göra en vind på vinden bör lägga brädor ovanpå värmeisoleringen.

Bild
Bild

Vid värmeisolering av ett trähus läggs isoleringen från vinden på sidan med väl torkad sågspån.

När en blandning av sågspån, gips, lera eller cement används ska isoleringen få torka väl. Detta kan ta upp till 30 dagar.

Bild
Bild

Väggar

Vertikala ytor är vanligtvis isolerade i timmerhus. Torka sågspånen väl före användning. Fyllningen av sådan isolering utförs mellan de inre och yttre skiljeväggarna som bildar väggarna i ramkonstruktioner . Fyllningen kan vara torr och med tätning. Innan torr återfyllning bör vattentätning installeras från insidan av skiljeväggarna, vilket förhindrar att fukt kommer in i sågspånen.

Med torr teknik används en komposition gjord av 90% sågspån och 10% släckt kalk, som kommer att skrämma bort gnagare, skydda mot mögel och mögel . Utrymmet mellan skiljeväggarna fylls gradvis med en torr blandning. Varje lager måste tampas noggrant. När den torra kompositionen ger ett sediment måste du höja väggarna och lägga till kompositionen för att undvika att det bildas hålrum.

Bild
Bild

För att försäkra dig om krympning kan du använda isoleringsblandningar med härdare . För beredning av fast isolering tas 8 och en halv delar sågspån, släckt kalk - 10 delar, gips - 5 delar.

De torra komponenterna blandas och sedan tillsätts vatten gradvis. Lösningen läggs i etapper. Det lagda skiktet ska vara jämnt och tampat.

Du måste stänga väggen efter att isoleringen har härdat helt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att använda vanligt sågspån, som ofta kan hämtas gratis på sågverket, kan hjälpa till att minska kostnaden för att köpa ved, kol eller gas . Sådan naturlig isolering är utmärkt för värmeisolering av väggar, golv och tak. Även en person som inte har någon konstruktionserfarenhet kan behärska tekniken för torr och flytande fyllning. Genom att välja rätt tillsatser för de material som ett hus eller ett bad är byggt från kan du skapa bra värmeisolering med dina egna händer och lägga lite pengar på det.

Rekommenderad: