Sågspån: Fördelarna Och Nackdelarna Med Sågspånskärning För Jord. Kan Jag Multa Hallon Och Vitlök Med Dem? Kan Färskt Sågspån Användas?

Innehållsförteckning:

Video: Sågspån: Fördelarna Och Nackdelarna Med Sågspånskärning För Jord. Kan Jag Multa Hallon Och Vitlök Med Dem? Kan Färskt Sågspån Användas?

Video: Sågspån: Fördelarna Och Nackdelarna Med Sågspånskärning För Jord. Kan Jag Multa Hallon Och Vitlök Med Dem? Kan Färskt Sågspån Användas?
Video: Sawdust Stove 2024, April
Sågspån: Fördelarna Och Nackdelarna Med Sågspånskärning För Jord. Kan Jag Multa Hallon Och Vitlök Med Dem? Kan Färskt Sågspån Användas?
Sågspån: Fördelarna Och Nackdelarna Med Sågspånskärning För Jord. Kan Jag Multa Hallon Och Vitlök Med Dem? Kan Färskt Sågspån Användas?
Anonim

Mulching är en av de viktiga agrotekniska procedurerna som gör att du kan minska markfuktförlusten och generellt förbättra jordens skick. För att implementera denna teknik, som består i att täcka ytan med vilket material som helst, väljer de flesta trädgårdsmästare sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Sågspånskärning har både ett antal fördelar och flera betydande nackdelar. Fördelarna inkluderar följande nyanser:

  • denna metod är en av de mest prisvärda och prisvärda;
  • sågspån förbättrar jordens luftgenomsläpplighet, men behåller samtidigt värmen i jorden, vilket är extremt viktigt vid låga temperaturer;
  • mulching, särskilt utförd med rester av barrträd, förhindrar tillväxt av ogräs, förhindrar utveckling av många svampsjukdomar och skyddar till och med mot ett antal skadedjur;
  • sågspån är också användbart eftersom de sönderdelas och blir näringsrika organiska gödningsmedel;
  • under mulden multiplicerar mikroorganismer aktivt, vilket ökar koncentrationen av humus och andra användbara ämnen, vilket i sin tur leder till bildandet av ett bördigt skikt;
  • ett skydd på ytan gör det möjligt att minska bevattningens frekvens eller volym, samt att utesluta att lossna helt, eftersom det inte bildas en skorpa på ständigt fuktad mark - som ett resultat sparar både tid och vatten;
  • när det regnar kan ett lager av mulch skydda själva växterna från föroreningar.

Denna metod behåller också fukt i jorden, håller frukterna från kontakt med jorden och främjar utvecklingen av fördelaktig mikroflora. Det är därför mulch som förhindrar att jordgubbar, pumpor, zucchini och andra frukter ruttnar. Till viss del gör beläggningen till och med platsen visuellt mer attraktiv. Trots det har sågspån mulching ett antal nackdelar. Färska fragment ökar surheten i jorden, vilket påverkar tillståndet hos växterna som lever på den negativt.

Med barrspån kan du störa utvecklingen av fördelaktig mikroflora. Dessutom sönderfaller sådant material under lång tid, och under hela denna period tar det kväve från jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad används det till?

Mulking av jorden kan och bör göras för att minska fuktförlust, hålla växtrötterna från överhettning eller kylning, och också skapa ett ganska effektivt skydd mot ogräs och skadedjur. Det måste förstås att växter som odlas utomhus får alla nödvändiga element från rötterna, vilket innebär att deras rätta tillstånd måste bibehållas på alla möjliga sätt . Om jorden inte innehåller den mängd fukt som krävs, kommer det att vara mycket svårt för växten att extrahera näringsämnen, och användningen av mulch kommer att hålla jorden fuktig.

Mulching gör det möjligt att minska uppvärmningen av marken, samt skydda ytan från vindströmmar . Ruttnande, naturligt sågspån blandas med jorden och ändrar dess struktur, vilket gör det lösare och förbättrar därför luft- och vattenutbyte. På sommaren blir mulken solskydd, vilket i sin tur hindrar rötterna från att överhettas. På vintern blir mulch en viktig värmeisolator. Partiklarna som används påverkar insekternas rörelse och motverkar också grodd av ogräs. Sågspån är lämplig för alla grödor. Till exempel kan hallon mullas för att skydda buskar från att frysa genom att sprida sågspån i peri-stamcirkeln. En sådan beläggning kommer att förhindra att gurkor och tomater faller offer för skadedjur. Mullning av lök och vitlök förhindrar att fukt avdunstar och orsakar sprickor i markytan. Barrmaterialet är också lämpligt för rosen, vilket ger växten en övervintring av hög kvalitet. Efter att buskarna är täckta med sågspån täcks de med en speciell film och strös med jord.

På samma sätt är druvor skyddade för vintern . Dessutom kan sågspån hällas i hålen innan plantor planteras. Det rekommenderas att täcka med sågspånbäddar med tomater, liksom barrträd och buskar, till exempel thuja och enbär. Om vi pratar om det senare, så kan användningen av detta täckmaterial göra att du kan bli av med transplantation av prover över flera år.

Placering av mulch i kålbäddar kan avsevärt minska bevattningsfrekvensen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken sågspån används?

Det är vanligt att använda sågspån av olika trädslag som mulch för olika växter i trädgården. Barrspån har förmågan att öka jordens surhet, så de bör endast användas för de grödor som kan utvecklas i en svagt sur miljö . I det här fallet pratar vi om potatis, tomater, morötter, pumpor och gröna. Nålar är inte lämpliga för kål och rödbetor, eftersom dessa grödor föredrar en lätt alkalisk miljö. Mullning av tallspån är mer lämpad för att skydda växter mot svampar och skadedjur

Björks- och fruktträdsspån i form av mulch är tillåtet att använda utan några begränsningar . Det rekommenderas kategoriskt inte att använda sågspån av ek och valnöt eftersom de innehåller element som bromsar växternas utveckling. Det bör tilläggas att användningen av färskt sågspån, liksom barrträd, endast är lämplig för de växter som trivs i en lite sur miljö. I alla fall är det bättre att använda medelstor sågspån, eftersom de stora ruttnar länge och bildar ett onödigt löst lager, och de små tårtorna blir täckta med en skorpa.

Bild
Bild

Mulch förberedelse

För att göra mulch med egna händer måste du först välja rätt material, kombinera sågspån med andra användbara råvaror. Som ruttnade fragment av medelstorlek är mest effektiva; spån måste också beredas, till exempel passeras genom en kompostgrop . I detta fall är ett lager sågspån täckt med ett lager gödsel och kompost, ett lager aska och matavfall, varefter det impregneras med urea så att 1 kg av preparatet faller på 100 kilo spån. Bristen på gödsel korrigeras genom att vattna högen med infusion av kycklingavfall eller klippt gräs. Efter ungefär sex månader kan det användbara substratet redan vara klart.

En annan metod för att förbereda sågspånskärning kräver hög luftfuktighet och temperaturer överstigande 15 grader . Humus tillsätts till vedmassan, liksom kalk, aska eller dolomitmjöl. De tre sista komponenterna balanserar oxiderande egenskaper hos färskt sågspån. En massa berikad med spillning eller gödsel kommer att ruttna i 6 månader, och det kommer att vara möjligt att påskynda denna period till 3-4 månader om ett läkemedel som påskyndar tillväxten av bakterier också läggs till blandningen. Ett annat sätt att förbereda sågspån kräver att flera skopor sprids på en film och sedan täcker innehållet i varje behållare med 70-80 gram kalciumnitrat. Vattna allt med varmt vatten och täcka det med plastfolie, du måste vänta på att sågspånets nyans ska bli brun.

Det är lätt och enkelt att hålla spånen i 7 dagar fyllda med en karbamidlösning beredd enligt instruktionerna . Om du täcker behållaren med en film, kommer chipsen att kunna suga i hög kvalitet, vilket leder till att sönderdelningsprocessen börjar. Inom en vecka får sågspånen en brun nyans, och de kan läggas ut under växterna. Vid användning av icke-ruttnat material kan det också målas med en lösning av kaliumpermanganat och blandas med markgrenar bearbetade på samma sätt. Kalk- och kvävegödsel läggs också till färskt sågspån. Du kan blanda beredd sågspån för att skapa mulch med rivet eller klippt ogräs, hö, halm och tallnålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av sågspån

Användningen av mulch vid olika tider på året, det vill säga på våren och hösten, har sina egna detaljer.

För träd och buskar

På våren rekommenderas det att täcka nyplanterade ettåriga, till exempel nattskugga, aubergine eller peppar, med spån. Kulturer planterade i form av plantor utsätts för samma bearbetning. Perenner kan strös med sågspån bara när jorden värms upp tillräckligt . Tidigare avlägsnades den gamla mulken, som lagts ut före övervintringen, från marken och jorden grävdes upp. Användningen av mulch för rotgrödor - potatis, rovor och vitlök - görs först efter gallring, när buskens höjd är minst 5 centimeter. Det är bättre att göra ett lager av mulch från 3 till 4 centimeter.

Det är viktigt att nämna det jordgubbar, blommande buskar och träd måste mullas innan öppningen börjar . Spånskiktet i detta fall är från 3 till 7 centimeter.

Det är nödvändigt att ha tid att applicera täckmaterialet före andra halvan av juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

I växthuset

Växthusplantering kan mulas antingen direkt efter plantering eller omedelbart efter det - i alla fall på våren. För enkelhets skull blandas tre hinkar sågspån med tre hinkar humus, varefter de späds ut med 10 liter vatten . Efter att ha kombinerat komponenterna måste de få bryggas i ungefär ett par timmar och sedan läggas till jorden. Mulchlagret i växthus ska vara mellan 5 och 7 centimeter. För gurkor och tomater, var noga med att ta barrspån, vilket minskar risken för sjukdomar och skador från insekter.

Bild
Bild

För sängar på vintern

Innan övervintringen kan hela planteringsområdet mulas med hjälp av sågspån på två sätt: torr och våt. När du väljer en torr metod, ovanpå flisen, är det nödvändigt att placera en film som skyddar mot nederbörd, liksom isolering - grangrenar, lövverk eller takmaterial . Den våta metoden låter dig använda sågspån utan ytterligare skydd, men den är inte lämplig för rosor, druvor och klematis, som kan ruttna utan luftåtkomst.

Det är viktigt att komma ihåg det ibland fungerar mulching inte på grund av att färska spån används, vilket leder till en ökning av jordens surhet . Dessutom leder bristen på preliminär applicering av kvävegödselmedel till samma konsekvenser. Spånen ska användas av lämplig storlek - medium och stora bör väljas endast före övervintring eller för att dekorera stammar av träd och buskar.

Om du applicerar mulch på ouppvärmd mark blir resultatet av dess användning otillfredsställande.

Rekommenderad: