Sågspån: Granulärt Sågspån I Påsar, Värmeledningsförmåga Och Densitet. Vad Det är? Konstruktion Tall Och Annat Sågspån, Vikt

Innehållsförteckning:

Video: Sågspån: Granulärt Sågspån I Påsar, Värmeledningsförmåga Och Densitet. Vad Det är? Konstruktion Tall Och Annat Sågspån, Vikt

Video: Sågspån: Granulärt Sågspån I Påsar, Värmeledningsförmåga Och Densitet. Vad Det är? Konstruktion Tall Och Annat Sågspån, Vikt
Video: Глиночурка. Эко-дом из дров. Cordwood. Полено вместо кирпича. Обработка древесины.🏡 2024, April
Sågspån: Granulärt Sågspån I Påsar, Värmeledningsförmåga Och Densitet. Vad Det är? Konstruktion Tall Och Annat Sågspån, Vikt
Sågspån: Granulärt Sågspån I Påsar, Värmeledningsförmåga Och Densitet. Vad Det är? Konstruktion Tall Och Annat Sågspån, Vikt
Anonim

Trä är en av de mest populära råvarorna. Värdefulla är både integrerade trämaterial (t.ex. virke) och råvaror som bildas under bearbetningen av trä. Så till exempel är ett av de efterfrågade materialen sågspån.

Träspån är ett material som finner sin tillämpning inom olika områden av mänsklig aktivitet. Idag i vår artikel kommer vi att överväga de viktigaste egenskaperna och de befintliga sorterna av sågspån som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Först måste du bestämma vad sågspån är. Det är faktiskt små flisar som bildas till följd av sågning av trä.

Materialets särdrag inkluderar en relativt låg kostnad respektive hög tillgänglighet för alla (oavsett ekonomisk och social status för en person i samhället).

Bild
Bild

Om vi i detalj överväger egenskaperna hos torr sågspån, bör deras låga vikt noteras . Densitetsindikatorer ligger på nivån 220-580 kg per kubikmeter (denna indikator kan variera beroende på råmaterialets fuktnivå). Och värmekonduktivitetskoefficienten är 0,06 W / (m2 per ° C). Spånstorleken överstiger vanligtvis inte 5 mm.

Bild
Bild

Den kemiska sammansättningen av sågspån förtjänar särskild uppmärksamhet, vanligtvis innehåller materialet följande komponenter:

  • lingin;
  • cellulosa;
  • hemicellulosa;
  • kväve;
  • väte;
  • syre;
  • kol.

I allmänhet beskrivs alla egenskaper och egenskaper som ska vara inneboende i sågspån i detalj i den officiella GOST 23246-78.

Var noga med att läsa detta dokument innan du köper och använder materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör sägas att egenskaperna hos råvaror inkluderar ett stort antal egenskaper och egenskaper, som måste läsas noggrant. Tack vare detta ansvarsfulla tillvägagångssätt kommer du inte att ångra ditt köp senare.

Viktig. En unik egenskap hos detta byggmaterial är dess miljövänlighet. Sågspån är säkert för miljön och för människors hälsa, därför är deras användning tillåten i en mängd olika oväntade områden (till exempel används materialet för att fylla barnleksaker eller kuddar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för trä?

Idag, på byggmarknaden, kan du hitta ett stort antal sorter spån tillverkade av olika träslag (och du kan köpa råvaror, både från värdefullt material och från billiga plattor).

För användarnas och tillverkarnas bekvämlighet har en allmän klassificering av materialet antagits, som omfattar 2 huvudgrupper: barrträd och lövträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträd

Barrträd bildas av arter som thuja, tall och gran- och cederträd. Sådant material används aktivt inom trädgårdsodling, eftersom det tenderar att öka jordens surhet. Till exempel används tallspån för att odla tomater, gurkor och morötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lövfällande

Lövtypen är mer utbredd än barrträdet. Låt oss närmare överväga egenskaperna och egenskaperna hos olika undergrupper av lövspån.

  1. Björkspån används aktivt för att skapa svampodlingar . Råvaror hälls i plastpåsar och svampsporer placeras där. Efter det görs hål i påsarna. I det här fallet, utan att misslyckas, måste du övervaka luftfuktigheten för att undvika mögel.
  2. Aspmaterial används ofta för trädgårdsskötsel . Sådan sågspån är mycket lämplig för odling av lök, vitlök och jordgubbar. Samtidigt är det viktigt att notera det faktum att en sådan råvara stoppar tillväxt och utveckling av ogräs, vilket gör det lättare att ta hand om platsen.
  3. Huvudkomponenten i kalksåg är fosfor . Dessutom innehåller råvarans sammansättning hartser med en uttalad lukt, vilket är attraktivt för honungsväxter. Mycket ofta används lindspån som strö eller täckmaterial för en mängd olika blommande grödor.
  4. Som en allmän regel används inte ekspån som ett självständigt material . (särskilt när det gäller användningen av materialet inom trädgårdsodling). Ofta kombineras de med andra material (till exempel kompost) - i en sådan "tandem" visar råvaror alla sina positiva egenskaper.
  5. Sammansättning av tallsåg innehåller ämnen som oljor och syror, som utmärks av en hög användbarhet.
  6. När det gäller kastanjesorten sågspån , då kännetecknas en sådan råvara av förmågan att absorbera en stor mängd fukt. I samband med sådana egenskaper kan det noteras att dessa sågspån aktivt används för att utföra olika typer av värmeisoleringsarbete.
Bild
Bild

Förutom de lövande varianterna av trämaterial som beskrivs ovan är råvaror från lärk, liksom frukt, bok och al sågspån populära. Dessutom är almaterial traditionellt populärt vid beredning av rökt kött.

Tack vare så många olika typer av sågspån kommer varje person att kunna välja ett sådant material som är 100% överensstämmande med hans mål, önskemål och behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Idag finns det flera typer av sågspån. Låt oss titta närmare på deras nyckelegenskaper.

Den vanligaste och mest använda typen av råmaterial är sågspån, som säljs i påsar . De är ganska billiga och prisvärda, så nästan alla kan köpa dem.

Bild
Bild

Kornigt sågspån används i vårdprocessen för husdjur eftersom de är ett fyllmedel för brickor, som kännetecknas av en hög praktisk nivå. Träspån i pellets är populärt bland hus- och kattägare, liksom olika typer av gnagare (till exempel råttor eller hamstrar).

Bild
Bild

Pressad träspån används aktivt för uppvärmning . De har både positiva och negativa egenskaper. Så fördelarna med materialet inkluderar användarvänlighet, möjligheten att använda i långvariga pannor och enkel förvaring. Å andra sidan skiljer man traditionellt stora dimensioner bland nackdelarna.

Bild
Bild

Limt sågspån Är en annan typ av material som används för olika ändamål.

Bild
Bild

Dessutom varierar sågspån i storlek: de kan vara små eller stora. Var och en av dessa sorter används för olika ändamål och skiljer sig åt i volymtäthet.

Ansökningar

Som nämnts ovan är sågspån mycket populärt och efterfrågat bland användare. Deras användning sträcker sig till flera områden av mänskligt liv.

Bild
Bild

Under konstruktion

Sågspån är ett populärt byggmaterial som används för tillverkning och tillverkning av produkter som spånskiva och fiberplattor, gipsspånbetong (i detta fall används sågspån i kombination med gips) etc. Dessutom, råvaror används ofta i processen för att ordna toaletter (eller torra garderober), samt fylla brickorna för djur.

En så varierad och utbredd användning förklaras först och främst av materialets överkomliga pris.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För mulching

Ett annat användningsområde för materialet är jordbruk och trädgårdsodling. Sågspån är ett ganska värdefullt mulchmaterial som används för att ta hand om jordgubbar, jordgubbar och hallon, medan tjockleken på sågspånskiktet ska vara cirka 5 cm.

Du bör också ta hänsyn till det faktum att endast ruttna spån kan användas för mulching, om materialet är råt måste det förberedas i förväg.

Samtidigt rekommenderas själva mulningsförfarandet att endast utföras under sommaren - trots allt är det då som jorden tappar en stor mängd värdefull fukt.

Bild
Bild

Som isolering

Sågspån används ofta som isoleringsmaterial. Detta beror på materialets särdrag, nämligen den höga volymdensiteten.

Å andra sidan finns det också negativa egenskaper hos råvaror, till exempel hög risk för antändning samt brandfarlighet.

På grund av detta, innan du använder sågspån som isolering (till exempel i taket) är det nödvändigt att förbehandla dem . Så blandas sågspån med gips, cement, lera eller kalk och vattnas sedan med en lösning av kopparsulfat. Sådana åtgärder minskar indikatorerna för brandrisk för sågspån.

Bild
Bild

För möbler

Råvaror används ofta för att skapa möbler. I det första skedet pressas sågspån in i spånskiva och fiberplattor, och sedan tillverkas möbler av dessa byggmaterial . Det bör noteras att användningen av sågspån bidrar till skapandet av olika interiör- och dekorativa lösningar.

Bild
Bild

Dessutom kan olika inredningsartiklar tillverkas av sågspån, till exempel används materialet för att stoppa souvenirleksaker.

För rökning

Endast ett fåtal spån är lämpliga för rökning. Detta beror på det faktum att om du använder fel sort, kommer slutprodukten (till exempel fisk eller kött) inte bara att ha en obehaglig lukt utan också en bitter smak. På grund av detta Sågspån från träslag som ek, bok och fruktsorter används oftast för rökning . I det här fallet kan du använda olika typer av sågspån, både individuellt och i kombination med varandra.

Bild
Bild

För eldstaden

En av de vanligaste användningsområdena för råvaror är uppvärmning. Materialet fungerar som bränsle för spisar och andra värmesystem . Man bör komma ihåg att inte alla typer av sågspån är lämpliga för ugnen - allt beror på sådana indikatorer som fuktnivån och råmaterialets densitet.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det är mycket viktigt att korrekt, noggrant och ansvarsfullt närma sig processen att välja sågspån. Därvid bör flera viktiga parametrar och faktorer beaktas.

  1. Till att börja med bör du bestämma för vilka ändamål och inom vilket område du ska använda sågspån. Detta avgör vilken typ av sågspån som är optimal i just ditt fall.
  2. När du köper material är det mycket viktigt att be säljaren att förse dig med intyg om överensstämmelse och annat material som bevisar produktens höga kvalitet.
  3. Materialet bör endast köpas i specialaffärer eller på byggmarknader. I det här fallet kommer du att vara säker på dess höga kvalitet. Dessutom kan du i sådana butiker alltid rådgöra med professionella och erfarna säljare.

Användbart råd. För att köpa spån kan du gå direkt till träbearbetningsföretag. Således kan du etablera en direkt leverans av kvalitetsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rent generellt, man kan dra slutsatsen att träråvaran är ett material som specialister inom många branscher inte kan klara sig utan . Du bör dock vara försiktig när du väljer, eftersom inte alla typer av sågspån kan användas för alla ändamål: det finns både universella och specialiserade sorter.

Rekommenderad: