Vad Kan Man Göra Av En Platta? Möbler Och Grindar, Vägg- Och Takbeklädnader, Fasad- Och Barnhus, Byggnader Och Gör-det-själv-produkter

Innehållsförteckning:

Video: Vad Kan Man Göra Av En Platta? Möbler Och Grindar, Vägg- Och Takbeklädnader, Fasad- Och Barnhus, Byggnader Och Gör-det-själv-produkter

Video: Vad Kan Man Göra Av En Platta? Möbler Och Grindar, Vägg- Och Takbeklädnader, Fasad- Och Barnhus, Byggnader Och Gör-det-själv-produkter
Video: Taktips - Måla inte läckande tak 2024, April
Vad Kan Man Göra Av En Platta? Möbler Och Grindar, Vägg- Och Takbeklädnader, Fasad- Och Barnhus, Byggnader Och Gör-det-själv-produkter
Vad Kan Man Göra Av En Platta? Möbler Och Grindar, Vägg- Och Takbeklädnader, Fasad- Och Barnhus, Byggnader Och Gör-det-själv-produkter
Anonim

Krakaren är en ved som är avfall från produktion av timmer. Krakaren är indelad i affärer och vedeldad.

Bild
Bild

Funktioner för användning

Trästockar i liten storlek är lämpliga för flis. Ingen ytterligare fördel kan härledas från denna art, eftersom den är heterogen och defekt.

Företagets croaker används ofta för jordbruks- och byggnadsändamål. Det är mycket större, tjockare och bredare än trä, och det har nästan inga defekter.

Plattan har många fördelar jämfört med plankor, stockar eller balkar . Det är billigt, kan användas nästan var som helst du behöver för att bygga något, och är lätt. Du kan göra dekorativa trim av plattan, vilket är riktigt billigt.

Naturligtvis är detta material inte utan nackdelar: det har ett fult utseende. Du måste arbeta hårt för att göra något estetiskt av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggande av byggnader

Medan en träplatta endast är lämplig för bränslespån, kan ett företag användas för många ändamål:

  • i byggandet av lokaler för hushållsbehov såsom ett växelhus, vedbod;
  • för konstruktion av bad (panelskiva eller ram);
  • vid konstruktion av staket;
  • för att lösa dacha -problemet med fäktning av rabatter och sängar, för byggande av växthus;
  • som formning;
  • vid tillverkning av alla typer av möbler och pallar;
  • vid konstruktion av strukturer avsedda för djurhållning (gethus, voljär).

Om du ger plattan ett anständigt utseende, kan du bygga en veranda eller ett lusthus för trädgården av den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnad

Krakaren är ett utmärkt substitut för timmer eller plankor i byggandet av hus. Till exempel, om den används vid konstruktion av bärande konstruktioner eller i fasen av beklädnad av byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skjul / bruksblock

Om det är planerat att lagra saker i verktygsblocket som inte är mottagliga för påverkan av drag, låga temperaturer eller hög luftfuktighet, är det nödvändigt att endast hölja strukturen från utsidan. Men om materialen i bruksblocket kräver särskilt skydd, är det konstruerat på samma sätt som skärmstrukturerna.

Bild
Bild

Garage

När man bygger ett garage är kraven mycket strängare än när man bygger ett växthus eller bruksblock. Av denna anledning från plattan görs endast stödram, takläggning, panelmantel och takfoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möbeltillverkning

Att göra möbler, alla typer av hushållsartiklar eller fasadbeklädnader med trä har många fördelar. För att göra ett föremål från en platta med egna händer måste du först bearbeta råvarorna ordentligt. Först och främst är plattan uppdelad i remsor med önskad tjocklek . Sedan måste du sy dem från början till slut. Plankorna monteras i sköldar, vanligtvis bestående av flera lager.

Dessa skärmar, som därefter får hög hållfasthet, utsätts för högt tryck under tryck. Deras kostnad är oerhört lägre än sköldarna från matrisen, vilket är viktigt för budgetbyggnader.

Olika möbler som sängar, bord, bänkar, byråer, hyllor och andra är ofta gjorda av ett så opartiskt material som en platta . Sådana möbler anses vara extremt miljövänliga och det minst giftiga limet används här.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika staket

Krakaren används inte bara vid byggande av hus, utan också för byggande av staket.

Bild
Bild

Staket

Grävmaskinen är användbar för konstruktion av bärande pelare, liksom för beklädnad. För tvärelementet tar de som regel material som bearbetas på en tjockningsmaskin . Alla sidor av den är plana, och därför är det inga problem med den när den monteras. Racken installeras med den plana sidan till tvärelementen.

Med en mycket liten skillnad i brädornas bredd kan du bygga ett bra och estetiskt staket som kan konkurrera i skönhet med staket av andra material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formning

Vid utformning av formning kan materialet i fråga vara användbart som överliggare eller stöd (i detta fall krävs inte förberedelse), liksom för att skapa sköldar (då bildas nödvändigtvis brädor med samma parametrar).

Oftast är storleken på brädorna mycket mindre än formen, och därför måste de skarvas med hjälp av vertikala överliggare. I det här fallet bör fogarna på brädorna, som ligger bredvid varandra, placeras på olika överliggare - detta ökar formens styvhet, gör installationen enklare.

Brädorna placeras så nära som möjligt så att betongen inte läcker . Ibland är insidan av skölden mantlad med polyeten - för det första kommer sköldarna på detta sätt att hålla längre, och för det andra, under demontering behöver de inte rivas ur betongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Djurpennor

Djurhus kräver inte användning av förstklassigt material, så alla typer av plattor kan användas i deras konstruktion. I det här fallet behöver krokaren inte särskild förberedelse, men om ägaren vill att virket ska tjäna länge måste barken tas bort från det . Det bebos ofta av skadedjur som livnär sig på cellulosa.

Om du vill göra pennan för djur vacker måste du plocka upp en croaker av samma storlek och bearbeta allt med hjälp av specialutrustning och verktyg.

Bild
Bild

Övrig

Gräsklipparen används också om en budgetväg behövs. Krakaren läggs tvärs över stigen och dränering görs längs sidorna. Ovanifrån är vägen täckt med sågspån eller jord.

Banorna är som regel inte täckta med fint material (hackat trä, krossad sten) . Detta är ineffektivt, eftersom i vått väder blir jorden slapp, det vill säga en betydande del av soptippen går i jorden.

Croaker är ett extremt lämpligt material för detta ändamål. Den läggs med en såg uppskuren, innan den har impregnerats med en hydrofob vätska.

Plattformsvägar är bekväma och vackra på samma gång. Om du har fantasi kan du lägga ut ritningar från den (till exempel alternerande brädor i olika längder).

Bild
Bild

Hur används för fasaden?

Det finns en signifikant skillnad mellan dekorativ platta, bränsle och affärer. Det första brädet är vanligtvis av samma storlek och form. Den dekorativa croakern imiterar perfekt avbarkade stockar, samtidigt som den har ett lägre pris.

Huvudsyftet med väggdekoration med platta är imitation av stockar, vars tillförlitlighet ökas genom att ta bort barken och gömma spikar och skruvar.

Förfarandet är följande:

  • hål görs i materialet, i vilket spikar eller skruvar sedan sänks;
  • runda stift bearbetas, varefter de limmas i hålen med PVA;
  • i det sista steget tas den utskjutande delen av pluggen bort och den inbyggda pluggen slipas med sandpapper.

Denna metod kan användas för beklädnad både utanför byggnaden och inuti den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Finishen kommer att hålla länge om den blötläggs i en vattenavvisande lösning, liksom ett preparat som förhindrar tillväxt av oönskade mikroorganismer . Men det är värt att komma ihåg att i fuktiga rum bör endast lärkkråkare användas. Sådan dekoration kan utföras från andra material, till exempel gran, cederträ, tall, gran, men den måste behandlas med naturliga oljor eller hartser. Annars kommer hög luftfuktighet att förstöra materialet på kort tid.

Krokaren används också sällan vid tillverkning av foder.

Det är mycket viktigt att källmaterialet är av hög kvalitet och starkt. Fodret är endast gjort av tjocka brädor. Ett slående exempel på användningen av detta material är fodret på insidan i badet.

Plattfoder används både som fasadbeklädnad och för att dekorera rum inifrån . För detta fästs brädorna med klämmor på en trälåda eller spikas med spikar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan en port göras?

Först och främst utförs en märkning för att ange placeringen av stödpelarna. Materialet som behövs för linan är garn och insatser. Det bestäms också i förväg var grinden ska placeras. Beräkningar för ett plattstängsel bör utföras utifrån dess grunder.

Brunnens storlek för stolpen beror direkt på stolpens tjocklek. 200-250 centimeter är det rekommenderade intervallet. 150-220 centimeter är den optimala stakethöjden. Därefter tas storleken på staketets spann för att beräkna dess yta.

Ett staket av en platta skyddar platsen väl från smuts och damm från vägen, det är miljövänligt och extremt hållbart, även om det har en låg kostnad. Det "lever" i regel mer än 15 år om träet bearbetas korrekt.

Dess konstruktion kräver ingen speciell kunskap, det är snabbt och enkelt

Om så önskas kan vissa designidéer förkroppsligas i ett staket av en obeskrivlig platta. Vandaler kommer aldrig att skämmas över det: det kan inte demonteras och säljas, eftersom ett sådant staket inte är lämpligt som återvinningsbart material.

Bild
Bild

Detta material har dock också sina nackdelar, eftersom det tar lång tid och noggrant att välja lämpliga brädor av samma storlek och sedan bearbeta dem ordentligt. Bearbetningen utförs flera gånger . Det är obligatoriskt, annars kommer livslängden för ett sådant staket inte att överstiga 5 år.

Fler idéer

Stugmöbler

När du gör trädgårdsbänkar är alla element täckta med barkfritt material. Så att möblerna inte försämras från yttre påverkan, behandlas de med lack. Plattor tillverkas ofta speciellt för sommarstugor, till exempel kan du sätta ihop baser för en madrass, sängbord och även interiörväggar och dörrar till ett lanthus.

Bild
Bild

Snygga möbler

Om husets ägare är en älskare av loftstil och vackra ovanliga saker, kommer krockaren definitivt att vara till nytta i arrangemanget. Inuti ser detta material modernt och intressant ut. Till exempel, plattan bänkskiva kommer underbart att passa in i ett modernt hem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar och tak

För dem som gillar att känna sig nära naturen kan du mantla insidan av huset med en croaker. På planen är en svarvning av lameller eller virke installerad. Brädorna spikas fast med små spikar i kanterna. Behandlade brädor används för väggar, golv och tak, särskilt i rum med hög luftfuktighet . Tallnålarna utstrålar sin karakteristiska hartsaktiga doft.

Bild
Bild

Hantverk och inredningselement

Korta bitar av platta kan vara till nytta vid tillverkning av hantverk och olika knicknacks för inredningen (till exempel en klädhängare).

I allmänhet är croaker en oföränderlig sak i hushållet . Förutom de ovannämnda användningsområdena kan de också täcka taket, bygga ett växthus eller växthus av det för framgångsrik odling av grödor, göra ett barnhus eller till och med inredningsdetaljer som en lampa eller en klädhängare.

Rekommenderad: