Hur Man Gör En Blå Hortensia? Vad Ska Jag Göra För Att ändra Färgen Till Blå? Hur Vattnar Man Hortensia? Vi Använder Folkmedicin

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Gör En Blå Hortensia? Vad Ska Jag Göra För Att ändra Färgen Till Blå? Hur Vattnar Man Hortensia? Vi Använder Folkmedicin

Video: Hur Man Gör En Blå Hortensia? Vad Ska Jag Göra För Att ändra Färgen Till Blå? Hur Vattnar Man Hortensia? Vi Använder Folkmedicin
Video: Easy Ways to Change Hydrangea Colors - The Grumpy Gardener 2024, Maj
Hur Man Gör En Blå Hortensia? Vad Ska Jag Göra För Att ändra Färgen Till Blå? Hur Vattnar Man Hortensia? Vi Använder Folkmedicin
Hur Man Gör En Blå Hortensia? Vad Ska Jag Göra För Att ändra Färgen Till Blå? Hur Vattnar Man Hortensia? Vi Använder Folkmedicin
Anonim

Hortensia eller hortensia är en prydnadsbuske som är känd och älskad av blomsterodlare. Flera sorter odlas för anläggningsparker eller torg. Dessa buskar odlas både i sommarstugor och till och med hemma. Det har märkts att vissa hortensior kan ändra färgen på blommor som blommar på grenarna, detta ovanliga fenomen låter dig ändra utseendet på platsen utan att transplantera och långsiktig odling av nya plantor, medan blomställningens färg kan byta från rosa till blått och till och med blått. Låt oss överväga hur man stimulerar denna process.

Bild
Bild

Varför ändrar blomställningar färg?

Blomställningarnas färg beror vanligtvis på växtens specifika egenskaper; det är en ärftligt fast egenskap. För att få sorter med en annan färg på blomblad är det vanligtvis nödvändigt att utföra många års noggrant och noggrant avelsarbete . Detsamma måste göras med hortensior, men lyckligtvis inte med alla. Naturen är så mångsidig att vissa växter lyckas svara på jordens sammansättning just genom variationen i kronbladens färg. Låt oss se hur detta händer.

Bild
Bild

Hortensia celler innehåller speciella ämnen - antocyaniner. De finns naturligtvis också i cellsaften hos andra arter, men innehållet är vanligtvis så litet att det inte på något sätt kan påverka plantans utseende.

För att antocyaniner ska visa sina egenskaper krävs vissa villkor. Det är kombinationen av förhållanden som leder till bildandet av blomställningar i olika nyanser - från blått till rosa.

Skillnaden på den kemiska nivån är närvaron av en aluminiumjon i antocyaninmolekylen. Olika nyanser (från rosa till blått på en växt) kan erhållas om det inte finns tillräckligt med joner av denna metall. Aluminium är ett av de vanligaste kemiska elementen . Dess innehåll i jorden är vanligtvis tillräckligt högt för att göra alla hortensior till buskar med blå blommor. Frågan uppstår, var kommer rosa hortensior ifrån i det här fallet, som kemin kommer att svara på igen.

Bild
Bild

Faktum är att en växt bara kan tillgodogöra sig fria joner, varför inte varje jord, som faktiskt innehåller många element som är nödvändiga för en växt, är lika bördig. På samma sätt är aluminiumjonerna, som orsakar den blå nyansen av hortensiablad, nödvändiga för det i fritt tillstånd . De förblir så om jorden är sur. I neutrala och ännu mer alkaliska metalljoner binds till hydroxidjoner och kan inte absorberas av växten. Som ett resultat lämnas antocyaninmolekylen utan en aluminiumjon, och blomman får en rosa nyans.

Bild
Bild

Men det är inte allt. Fosfor kan vara ett av elementen som binder fria aluminiumjoner. Även om jordens surhet är låg, men den innehåller fria fosforjoner, blir aluminium otillgängligt för växter. Således kan applicering av fosforgödselmedel gradvis förvandla en blå hortensia till en växt med rosa blommor, eftersom allt aluminium kommer att binda till starka molekyler. Hortensior med antocyaniner i sina celler kan ändra färgen på sina blomställningar till följd av förändringar i följande faktorer:

  • förekomsten av fria aluminiumjoner i jorden;
  • jordens surhet;
  • fosforhalt i jorden.

En förändring av minst en av dem kommer nödvändigtvis att påverka färgen på de resulterande blomställningarna.

Bild
Bild

Även om allt i naturen är så nära sammanlänkat att ofta försök att ändra en av faktorerna leder till komplexa förändringar i jordens egenskaper. Som ett resultat kan blommor av en annan nyans visas på hortensiabusken.

Vilka sorter kan ändra tonen?

Flera sorter av hortensior är kända, nämligen:

trädliknande

  • få panik;
  • ekbladad;
  • storbladig.

Det var på grundval av storbladig hortensia, som fick det andra namnet - trädgård, att ett antal sorter föddes upp som spred sig i kultur över hela världen. Genetiskt sett har vissa fixat en viss färg på blomställningen. Så blomställningarna i Purple Tiers hortensia har en lila färg under alla växande förhållanden. De flesta hortensior i trädgården är dock mottagliga för förändringar i blomställningarnas ton när jordens surhet ändras: Ayesha, Endless Summer, Nikko Blue. Mycket motvillig, men kan fortfarande ändra färgen på kronbladen från lila till rödbrun Ami Pasquier trädgårdshortensia, för detta måste jorden bli mycket sur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt tid för förändring

Den lämpligaste tiden för att ändra färgen på trädgårdshortensia blomställningar kan betraktas som höst och tidig vår, innan knopparna dyker upp. Den blommande växten ändrar inte kronbladets färg. Du måste starta processen för att ändra färgen på kronblad och jordparametrar genom att bestämma surheten (aka pH-faktor).

För att göra detta måste du köpa ett särskilt indikatorpapper. Det säljs i trädgårdsbutiker.

Bild
Bild

Papperet ändrar färg beroende på omgivningens reaktion. För att bestämma är det nödvändigt att röra en jordklump i en liten volym vatten och doppa indikatorpapper i denna lösning. Efter att ha tagit ut den måste du omedelbart jämföra färgen som den fick med provet tryckt på förpackningen, nämligen:

  • om indikatorn är 4 eller mindre är miljön mycket sur;
  • 4, 5–5, 5 - sur;
  • från 5, 5 till 6, 5 - något surt;
  • 6, 5–7 - neutral;
  • mer än 7 - alkaliskt.
Bild
Bild

Viktig! Om indikatorn är under 6, 5 tenderar blomställningens ton att bli blå - detta är sur jord och aluminiumjoner i den är fria.

Om indikatorn är högre än 6, 5, har jorden en neutral eller alkalisk reaktion, dessa joner är bundna, blommorna av olika sorter av trädgårdshortensia blir rosa.

Efter att ha bestämt surheten kan du gå vidare till proceduren för att ändra den . Processen kan ibland ta flera säsonger. Kraftiga förändringar i jordens surhet är oönskade för en växt och kan påverka dess allmänna utveckling, till och med orsaka dess död. Det bör noteras att det är orealistiskt att ändra surheten i hela området. Om denna process av någon anledning avbryts kommer indikatorerna gradvis att återgå till det naturliga, karakteristiska för området.

Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att noga överväga att mata den stressade växten. Vi måste komma ihåg effekten av fosfor på aluminiumjoner . Det är omöjligt att helt utesluta det element som är nödvändigt för normal utveckling, men dess överdrivna mängd kommer att göra aluminium otillgängligt, det kommer inte att fungera för att få blå eller blå blommor.

Bild
Bild

Hur ändrar jag färgen?

Att ändra färgen på hortensiablomställningar är inte en lätt uppgift som kräver omsorg, tålamod och uthållighet. Det är långt ifrån alltid möjligt att få blommor i exakt samma färg som du skulle vilja första gången. Processen kompliceras ytterligare av det faktum att resultaten av arbetskraft blir uppenbara först när blommorna börjar blomma . Om förhoppningarna inte är berättigade måste du vänta till slutet av blomningen eller nästa vår för att fortsätta experimenten. Om det inte fungerade direkt ska du inte sluta försöka måla hortensian i önskad färg, för ibland saknas bara ett, det allra sista, avgörande steget.

Det är bäst att göra detta om din hortensia är vit. Färgen på den vita hortensian kan naturligtvis ändras till olika nyanser om sortens egenskaper tillåter det.

Bild
Bild

Oftast, den första blomningen efter plantering, om busken redan är ganska utvecklad, är detta exakt vad som händer, eftersom den mest lämpliga miljön skapades under odlingen. Nästa blomning kommer troligen att ske under påverkan av spårämnen i jorden där växten planterades . Om det finns tillräckligt med antocyaniner i cellerna, vilket bestäms av sortens egenskaper, kommer hortensian att börja ändra kronbladets färg.

Bild
Bild

Om jorden i området är sur blir hortensia -blomställningarna mer blå för varje blomning. Inget behöver göras för att det ska bli blått. Men om blommorna började bli rosa och stör trädgårdsmästarens planer, är det nödvändigt att omedelbart börja arbeta med att ge kronbladen önskad nyans. För att hortensia ska vara blå eller ha en blå nyans måste du förse den med gratis aluminiumjoner. För att göra aluminiumjoner mer tillgängliga är det först och främst nödvändigt att öka antalet. Det finns flera sätt att göra detta.

  • Vattna buskarna med aluminiumalun . Lös upp 3 g alun i 1 liter vatten. Det är nödvändigt att förbereda 10 liter lösning för busken. Vattning utförs regelbundet en gång i veckan i en månad. Under inga omständigheter ska du öka dosen alun, detta kan orsaka växtens död.
  • Mata hortensia med aluminiumsulfat . I torr form är det nödvändigt att tillsätta 500 g ämne per 1 kvadratmeter. Du kan också vattna hortensia med en lösning av detta ämne med en hastighet av 3 g per 1 liter vatten. Vissa formuleringar som är utformade för att göra den blå, tillverkad av kända företag (till exempel "Rainbow" eller "Blue Hydrangea"), innehåller exakt aluminiumsulfat.
  • Det är nödvändigt att komma ihåg om fosforhalten i mineralförband ., det ska vara minimalt. I inget fall ska superfosfat användas, och benmjöl är också oönskat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensior har odlats i Europa sedan 1300 -talet. Redan då märkte trädgårdsmästare, främst munkar, att busken kan ändra färg om den transplanteras till en annan plats. Snart började de första experimenten med färgning av hortensior. Många metoder från medeltiden för att”måla om” hortensia används än idag som folkmedicin.

  • Det enklaste är introduktionen av så kallat surt organiskt material i jorden: torv, ruttnade nålar, sågspån eller krossad tallbark. Liksom många folkmedicin kräver denna metod metodik och beständighet, och dess effekt kommer inte att märkas direkt.
  • Det är också känt en så enkel metod som orsakar utseendet av en blå nyans, till exempel att begrava järnföremål under rötterna: naglar, burkar och så vidare. Järnoxidation kan också orsaka en ökning av jordens surhet nära hortensiarötterna. Metoden, liksom den föregående, är effektiv, men mycket långsam.
  • En annan populär metod är att vattna växter med regnvatten med citronsaft eller upplöst citronsyra. Det är klart att vattning en gång inte är tillräckligt. Denna process bör bli regelbunden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta använder trädgårdsmästare komplexa metoder för att ge blomställningarna en blå nyans, samtidigt som de introducerar surt organiskt material, ökar aluminiumhalten och minskar införandet av fosfor. En sådan komplex metod kan vara den mest effektiva. Om studien av jordens reaktion på platsen avslöjade dess alkaliska reaktion kan du bli av med denna nästan oövervinnliga faktor genom att använda behållare för odling av blå hortensior . De skapar förutsättningar som är gynnsamma specifikt för blå blomställningar, och effekten av en yttre ogynnsam miljö för detta kan helt uteslutas.

Rekommenderad: