Hur Man Syr Ett Lakan? 18 Foton Hur Man Gör Ett Stretchark Av Två Tygstycken? Kan Du Göra Ett Runt Lakan Till En Oval Säng?

Innehållsförteckning:

Hur Man Syr Ett Lakan? 18 Foton Hur Man Gör Ett Stretchark Av Två Tygstycken? Kan Du Göra Ett Runt Lakan Till En Oval Säng?
Hur Man Syr Ett Lakan? 18 Foton Hur Man Gör Ett Stretchark Av Två Tygstycken? Kan Du Göra Ett Runt Lakan Till En Oval Säng?
Anonim

Det kan finnas många anledningar till att en person vill sy ett lakan. Till exempel presenterades han med en ny madrass, men inget av de tillgängliga laken passar honom i storlek, eftersom madrassen har en icke-standardform eller storlek. Eller kanske flyttade han, och den nya bostaden har inte samma sängar som han hade tidigare. Eller så vill han bara få en färdighet som senare inte bara kommer till nytta i livet, utan också blir en inkomstkälla. Så han vill veta hur man syr arket korrekt.

Val av tyg

Den idealiska lösningen är bomull, som är säker även för spädbarn, hygroskopisk, har god luftgenomsläpplighet, slitstyrka och är extremt lätt att rengöra. Om du inte har några ekonomiska begränsningar kan du använda bambutyg, som förutom allt ovan har antimikrobiella och fästförebyggande egenskaper. Siden är också bra för ett lakan - vackert, lätt, behagligt vid beröring och hållbart. Men dessa material har en mycket hög kostnad, vilket inte alltid är överkomligt för att ge bra lakan för alla familjemedlemmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För barn är det bästa alternativet grov calico - billigt tätt tyg, slitstarkt, ackumulerar inte statisk elektricitet, värmer på vintern och absorberar fukt väl i varmt väder. Men grovkaliken har en oönskad tendens att bilda pellets. Flanell, ett billigt och hållbart mjukt tyg som bara kan färgas med naturliga färgämnen, är också ett bra val. Den behåller värmen väl, men den kan krympa kraftigt vid tvätt och torkar länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men du måste fortfarande välja något om du inte har något att sova på. Det är bättre att spruta på ett bra tyg en gång och sedan inte ha någon sorg på 10 år än att köpa något som antingen skapar besvär eller kräver byte varje år. Som man säger säger eländaren två gånger.

Hur man syr ett lakan

Låt oss börja med storleken: till madrassens längd och bredd måste du lägga till ytterligare en och en halv till två av dess tjocklekar på båda sidor, till exempel om madrassstorleken är 90x200 och tjockleken är 15 cm behöver du för att lägga till 15 cm på varje sida, och till det resulterande resultatet, 7, 5 –15 cm att stoppa (det sista objektet för en vikning kan tas som 10 cm). Det betyder att du behöver ett tygstycke på cirka 140x250 cm:

  • längd - 10 + 15 + 200 + 15 + 10 = 250;
  • bredd - 10 + 15 + 90 + 15 + 10 = 140.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sy ett vanligt ark

Allt är banalt och enkelt här. Du behöver: ett måttband, tyg, en symaskin, tråd och stift.

För att sy ett primitivt ark räcker det bara att stoppa och sy 1-1,5 cm tyg runt hela omkretsen (storleksbestämningsschemat är ovan). För att göra hörnen snygga och vackra måste du klippa av spetsarna med en centimeter, böja det resulterande hörnet med ytterligare 1 centimeter och sedan stoppa båda sidorna. Säkra med en nål tills skalningsprocessen börjar. Om vecket är skrynkligt måste du stryka det med ett strykjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lakan i två delar (halvor)

Det är ännu enklare här. Måtten förblir desamma, du behöver bara sy två identiska tygstycken, lika stora som ett vanligt ark, med en symaskin. Men bara längs den delade tråden.

Bild
Bild

Spänningsmodell

Det är lite svårare att göra ett stretch -lakan, men detta uppvägs av att det är mer praktiskt och lättare att sätta på madrassen. Efter det kan du glömma henne, och det här är mycket bättre än att slösa tid varje morgon, täcka ett vanligt lakan, ganska skrynkligt eller skrynkligt på ett ställe. Dessutom kan stretchmodeller av lakan ha olika former, beroende på madrassen. Ibland gjorda av två tygstycken. Detta är naturligtvis svårare, men en sådan sak kommer att hålla längre. Det kan också göras av ett påslakan, men det är för långt och besvärligt.

För arbete behöver du: tyg eller ett färdigt ark, ett måttband, en symaskin, trådar, saxar, stift, ett brett elastiskt band.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rektangulärt monterat ark

Först måste du mäta storleken enligt exemplet ovan, men med en liten korrigering: du måste dessutom dra tillbaka två bredder av det befintliga elastiska bandet. Sedan finns det tre sätt.

  1. Enklast: sätt bara in små gummiband i hörnen. Denna metod är det minst besvärliga och kostsamma, men det räcker med att fixa lakanet på madrassen. Resultatet av denna innovativa metod kommer inte att se särskilt vackert ut, och risken för att riva arket är ganska hög.
  2. Svårare . Storleken ändras inte. I förväg måste du göra ett gummiband med en diameter som är något mindre än madrassens diagonal (3-5 cm) och sedan gradvis linda elastiken i tyget och lämna cirka en centimeter ledigt utrymme och säkra det med jämna mellanrum med stift. Det är bekvämare att börja vid kanterna. När proceduren är klar, sy med en symaskin runt omkretsen för att sy på resåren.
  3. Den svåraste , besvärande och kostsamt, men produkter tillverkade på detta sätt är de mest pålitliga och estetiska. Här behöver du två tygstycken: en med madrassens längd (två bredder och längder + 2-3 centimeter, som sedan försvinner) och en och en halv höjd (tjocklek), och den andra med storleken av madrassen (längd * bredd). Först måste du göra en sken av en cirkel från det första tygstycket längs den delade tråden, sedan sy denna bit med den andra på samma sätt och sy ett elastiskt band, som anges i den andra metoden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Runt ark med resår

Här är allt detsamma, bara i stället för rektangelns omkrets måste du utgå från cirkelns diameter och följa den andra eller tredje metoden. Det runda lakanet kan enkelt glidas på den ovala madrassen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oval monterat ark

Om madrassen är gjord i en oval form (vanligtvis i barnsängar) är det inte svårare att sy ett lakan än att sy ett lakan på en rektangulär madrass. Du måste mäta avståndet mellan madrassens extrema punkter, klippa ut en rektangulär tygbit och runda av kanterna. Fortsätt sedan enligt ett av ovanstående scheman. Det ovala lakanet kan också bäras över en rund madrass. Det kommer att se ovanligt ut (hörnen hänger ner), men vissa människor gillar det.

Rekommenderad: