Vilken Temperatur Kan Epoxi Motstå? Smältpunkt, Stelning Och Drift Efter Stelning

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Temperatur Kan Epoxi Motstå? Smältpunkt, Stelning Och Drift Efter Stelning

Video: Vilken Temperatur Kan Epoxi Motstå? Smältpunkt, Stelning Och Drift Efter Stelning
Video: PIMP MY BÅT del 4 | Lagar skrovet med epoxi och glasfiber 2024, Maj
Vilken Temperatur Kan Epoxi Motstå? Smältpunkt, Stelning Och Drift Efter Stelning
Vilken Temperatur Kan Epoxi Motstå? Smältpunkt, Stelning Och Drift Efter Stelning
Anonim

För att erhålla ett kvalitetsmaterial med hög hållfasthet och andra användbara egenskaper smälter epoxiharts. För att göra detta måste du veta vad som är den optimala smälttemperaturen för detta ämne. Dessutom är andra förhållanden som är nödvändiga för korrekt härdning av epoxi viktiga.

Bild
Bild

Drifttemperaturgräns

Naturligtvis påverkar temperaturen arbetsförhållandet och korrekt härdning av epoxihartset, men för att förstå vilken temperatur som är maximal för ämnets funktion, det är värt att bekanta sig med dess huvudsakliga tekniska egenskaper.

  • Polymerisering av det hartsartade ämnet sker under uppvärmning i steg och tar från 24 till 36 timmar. Denna process kan fullbordas på några dagar, men den kan påskyndas genom att hartset upphettas till en temperatur på + 70 ° C.
  • Korrekt härdning säkerställer att epoxin inte expanderar och effekten av krympning praktiskt taget elimineras.
  • Efter att hartset har härdat kan det bearbetas på vilket sätt som helst - slipning, färgning, slipning, borrning.
  • Den härdade epoxiblandningen vid hög temperatur har utmärkta tekniska och operativa egenskaper. Den har så viktiga indikatorer som syrabeständighet, motståndskraft mot höga fuktnivåer, lösningsmedel och alkalier.
Bild
Bild
Bild
Bild

I detta fall är den rekommenderade temperaturen för arbetshartset ett läge i intervallet från -50 ° C till + 150 ° C, men en maximal temperatur på + 80 ° C är också inställd. Denna skillnad beror på att epoxisubstansen kan ha olika komponenter, respektive de fysikaliska egenskaperna och temperaturen vid vilken den härdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smältläge

Många produktion, högteknologiska processer kan inte föreställas utan användning av epoxihartser. Baserat på de tekniska föreskrifterna utförs hartssmältning, det vill säga övergången av ett ämne från en vätska till ett fast tillstånd och vice versa, vid + 155 ° C.

Men under förhållanden med ökad joniserande strålning, exponering för aggressiv kemi och alltför höga temperaturer som når + 100 … 200 ° C används endast vissa kompositioner. Naturligtvis pratar vi inte om ED -hartser och EAF -lim. Denna typ av epoxi kommer inte att smälta. Helt frusna kollapsar dessa produkter helt enkelt och passerar genom sprickningsstadierna och övergår till ett flytande tillstånd:

  • de kan spricka eller skumma på grund av kokning;
  • ändra färg, inre struktur;
  • bli spröd och smula
  • dessa hartsartade ämnen får inte heller övergå i flytande tillstånd på grund av deras speciella sammansättning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på härdaren är vissa material brandfarliga, avger mycket sot, men bara vid konstant kontakt med öppen eld. I denna situation kan man i allmänhet inte tala om smältpunkten för hartset, eftersom det helt enkelt genomgår förstörelse, gradvis sönderdelas i små komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur länge tål det efter härdning?

Strukturer, material och produkter som skapats med användning av epoxiharts är inledningsvis inriktade på temperaturstandarder som fastställts i enlighet med vedertagna driftstandarder:

  • temperaturen anses vara konstant från –40 ° C till + 120 ° С;
  • den maximala temperaturen är + 150 ° C.

Sådana krav gäller dock inte alla hartsmärken. Det finns extrema standarder för specifika kategorier av epoxisubstanser:

  • gryta epoxiförening PEO -28M - + 130 ° С;
  • högtemperaturlim PEO-490K- + 350 ° С;
  • epoxibaserat optiskt lim PEO-13K- + 196 ° С.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana kompositioner får på grund av innehållet i ytterligare komponenter, såsom kisel och andra organiska element, förbättrade egenskaper . Tillsatserna infördes i sin sammansättning av en anledning - de ökar hartsernas motståndskraft mot termiska effekter, naturligtvis, efter att hartset har stelnat. Men inte bara - det kan vara användbara dielektriska egenskaper eller bra plasticitet.

Epoxisubstanser av märkena ED-6 och ED-15 har ökat motståndskraft mot höga temperaturer-de tål upp till + 250 ° C . Men de mest värmebeständiga är hartsartade ämnen som erhålls med användning av melamin och dicyandiamid - härdare som kan orsaka polymerisering redan vid + 100 ° C. Produkterna, i vilka dessa hartser användes, kännetecknas av ökade operativa egenskaper - de har funnits tillämpning inom militär- och rymdindustrin. Det är svårt att föreställa sig, men den begränsande temperaturen, som inte kan förstöra dem, överstiger + 550 ° С.

Bild
Bild

Rekommendationer för arbete

Överensstämmelse med temperaturregimen är huvudvillkoret för driften av epoxiföreningar. Ett visst klimat måste också upprätthållas i rummet (inte lägre än + 24 ° С och inte högre än + 30 ° С).

Låt oss överväga ytterligare krav för att arbeta med materialet

  • Tätheten i förpackningen av komponenterna - epoxi och härdare - fram till blandningsprocessen.
  • Blandningsordningen måste vara strikt - det är härdaren som tillsätts till hartssubstansen.
  • Om en katalysator används måste hartset värmas till + 40,50 ° C.
  • I rummet där arbetet utförs är det viktigt att inte bara kontrollera temperaturen och dess stabilitet utan också att se till att minsta luftfuktighet förblir i den - högst 50%.
  • Trots att det första steget av polymerisation är 24 timmar vid en temperatur på + 24 ° C, får materialet sin slutliga styrka inom 6-7 dagar. Det är dock den första dagen som det är viktigt att temperaturregimen och luftfuktigheten förblir oförändrade, därför bör de minsta fluktuationerna och skillnaderna i dessa indikatorer inte tillåtas.
  • Blanda inte för stora mängder härdare och harts. I detta fall finns det risk för kokning och förlust av egenskaper som är nödvändiga för drift.
  • Om arbetet med epoxi sammanfaller med den kalla årstiden måste du värma upp arbetsrummet i förväg genom att placera paket med epoxi där så att det också når önskad temperatur. Det är tillåtet att värma upp den kalla kompositionen med ett vattenbad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi får inte glömma att i ett kallt tillstånd blir hartset grumligt på grund av bildandet av mikroskopiska bubblor i det, och det är extremt svårt att bli av med dem. Dessutom får ämnet inte stelna, förbli visköst och klibbigt. Med extrema temperaturer kan du också stöta på en sådan olägenhet som ett "apelsinskal" - en ojämn yta med vågor, stötar och spår.

Genom att följa dessa rekommendationer och följa alla nödvändiga krav kan du få en perfekt jämn, högkvalitativ hartsyta på grund av dess korrekta härdning.

Rekommenderad: