Vid Vilken Temperatur Dör Vägglössen? Vid Vilken Tid Dör ägg Och Larver Dör? Vid Vilken Temperatur Under Noll Dör De Och Fryser?

Innehållsförteckning:

Video: Vid Vilken Temperatur Dör Vägglössen? Vid Vilken Tid Dör ägg Och Larver Dör? Vid Vilken Temperatur Under Noll Dör De Och Fryser?

Video: Vid Vilken Temperatur Dör Vägglössen? Vid Vilken Tid Dör ägg Och Larver Dör? Vid Vilken Temperatur Under Noll Dör De Och Fryser?
Video: Killing Bedbugs with the power of Steam - Steam Culture 2024, April
Vid Vilken Temperatur Dör Vägglössen? Vid Vilken Tid Dör ägg Och Larver Dör? Vid Vilken Temperatur Under Noll Dör De Och Fryser?
Vid Vilken Temperatur Dör Vägglössen? Vid Vilken Tid Dör ägg Och Larver Dör? Vid Vilken Temperatur Under Noll Dör De Och Fryser?
Anonim

Vägglöss är extremt sega och väl anpassade till livet i alla miljöer . Med plötsliga temperaturförändringar fortsätter parasiter att existera, men förökar sig inte. Vägglöss dör om temperaturen sjunker kraftigt eller stiger till en viss gräns. I det här fallet dör insekter fortfarande inte direkt, bara temperaturer vid vilka en person inte överlever kan omedelbart döda parasiter.

Bild
Bild

Idealiska levnadsförhållanden

Vägglöss älskar värme, så de reproducerar sig aktivt och växer i en relativt varm miljö. Mat är en lika viktig faktor; utan näring kommer parasiter inte att växa och få avkommor. De mest bekväma levnadsvillkoren för vägglöss är:

  • hög luftfuktighet (från 60% och högre), den idealiska nivån för utveckling av parasiter är cirka 70-80% luftfuktighet;
  • temperatur från 20 till 30 grader Celsius.

Vid svala temperaturer är utvecklingen av buglarven till en vuxen från 1, 5 till 2 månader . För vägglöss är de mest bekväma förhållandena där det är bekvämt för människor att leva - så här hittar parasiter lätt en matkälla. Vid rumstemperatur (20-30 grader Celsius) utvecklas buggar från larver till vuxenlivet 2 gånger snabbare.

Bild
Bild

Vägglus kan inte bo i ett hus där luftfuktigheten är låg; utan fukt torkar parasitens kropp. Vuxna kan dock överleva vattenbrist om de har mat. Vägglössägg utvecklas inte i torr luft och dör snart.

Liv beroende på förutsättningar

Dessa insekter tolererar lätt temperaturer från 25 ° C till 50 ° C. Det kritiska märket fluktuerar inom 45 ° С. Dessa skadedjur är rädda för kylan. Under vintermånaderna fryser insekter ofta vid temperaturer under -7 ° C.

Dock kommer parasiter att dö endast om de har levt under negativa förhållanden under en lång tid. När temperaturen sjunker dör insekterna snabbare, i detta fall spelar luftfuktigheten inte längre en viktig roll, snarare är det en annan faktor som leder till att parasiter dör.

Bild
Bild

Processer i kroppen

Om temperaturen är för hög eller för låg accelereras insekternas metabolism. Utvecklingsegenskaper på grund av extrema temperaturer:

  • vid temperaturindikatorer över 35 ° С insekternas livslängd reduceras och är cirka 10 månader (med en hastighet av 12 månader);
  • temperaturfall upp till 15 ° С bromsar tillväxten av insekter, ägg utvecklas knappast, men dör bara vid temperaturer under -7 ° С;
  • om temperaturen håller sig i området 25 ° С , livslängden för insekter är cirka 15 månader.
Bild
Bild

Vad dör de för?

Parasiterna tål bara låga temperaturer i bara några dagar.

Ägg

De skadliga effekterna uppstår i ägg av parasiter endast när temperaturen sjunker från -30 ° C och under. Vid lägsta möjliga temperatur dör insektsembryon direkt. Samma effekt observeras om temperaturen stiger med mer än 55 ° C.

Bild
Bild

Temperaturförändringar för vägglössägg är dock inte så hemska - de fortsätter att utvecklas normalt.

Larver

Nykläckta buggar är inte så anpassade för extrema temperaturer . De dör under samma förhållanden som äldre individer: om temperaturen sjunker under -20 ° C eller stiger över 45 ° C. Ju mer kritisk temperaturen är, desto snabbare dör insekten.

Bild
Bild

Larverna dör om termometern faller under -17 ° C. I en sådan miljö kan de inte leva mer än en dag. Om kylan blir starkare med cirka 3 ° C dör larverna inom 3 timmar. Organismen hos unga parasiter har ännu inte hunnit anpassa sig till negativa faktorer. De är mindre motståndskraftiga mot extrema temperaturer än vuxna buggar.

Larverna kan inte förbli livskraftiga i en miljö där ägg fortfarande kan utvecklas.

Vuxna

I många källor, inklusive i Medical Entomology av T. V. Vasilievich, anges det att larver och vuxna parasiter kan överleva utan mat i cirka 18 månader vid en temperatur på + 25 … 30 ° C . Om temperaturen sjunker till -10 ° С, överlever parasiterna, de dödas bara genom en temperaturminskning till -17 ° С. I denna kyla lever vuxna buggar i 24 timmar. I värmen dör de ännu snabbare. Till exempel, när värmen stiger till 45 ° C dör insekterna inom 45 minuter.

Bild
Bild

Effektiva sätt att slåss

I kampen mot parasiter använder de sin sårbarhet för temperaturförhållanden. En temperaturökning över 45 ° C hotar den fullständiga förstörelsen av de flesta individer. Därför används ofta metoder som syftar till värmebehandling av parasiternas livsmiljöer.

Termopistol

En speciell enhet värmer upp luften till 60 ° C värme . Nästan alla insekter dör omedelbart vid uppvärmning. Med denna metod behöver de områden som är infekterade med parasiter, där de etablerade bon, inte behöva långsiktig uppvärmning och bearbetning. Det räcker med att rikta termopistolen till området i 30 sekunder.

Enheten är mycket kraftfull, så behandlingen av infekterade områden tar inte mycket tid . Det är nödvändigt att stänga av enheten då och då så att den inte överhettas.

Bild
Bild

Ånganvändning

Ånggeneratorn förmedlar het ånga. Med hjälp av denna enhet kan du omedelbart förstöra boet på vägglöss, eftersom luften omedelbart värms upp till 100 ° C . Denna temperatur är inte en gräns, du kan välja ett läge med högre uppvärmning. De områden där vägglöss har satt sig behöver inte bearbetas på länge. Den största nackdelen med denna metod är munstyckets lilla storlek, vilket gör proceduren tidskrävande. Att använda en ånggenerator leder till förstörelse av vuxna, larver och ägg.

Bild
Bild

Löstagbar genom tvätt

Du kan bli av med vägglöss med olika metoder:

  • handtvätt;
  • bearbetning av tyger i en tvättmaskin.

Om du vill ta bort vägglöss är det bättre att använda den senare metoden. Manuell bearbetning ger inte det mest effektiva resultatet, eftersom vattnet i detta fall inte blir tillräckligt varmt.

Bild
Bild

Vägglöss dör vid temperaturer över 45 ° C , därför kan du tvätta dina kläder först och sedan blöta dem. Vattentemperaturen sjunker dock snabbt. Det rekommenderas att tvätta linne vid rengöring från vägglöss i mycket varmt vatten med en temperatur på 90 ° C.

Strykning

Du kan förstöra parasiter med vanliga hushållsapparater. Det är bäst att använda ett strykjärn vars sulplatta är mycket varm. Denna metod är effektiv på grund av direkt kontakt mellan värmeytan och parasiter. När ett hett järn kommer i kontakt med tyget som parasiterna har satt sig på förstörs ägg och vuxna buggar och larver dör även under tvättfasen.

Bild
Bild

Kokande vatten

Exponering för varmt vatten är ett av de enklaste sätten att bli av med parasiter … Kokpunkten för vatten är cirka 100 ° C, under sådana förhållanden dör larver, vuxna och ägg. Insekternas död inträffar direkt.

Bild
Bild

Denna metod är dock inte tillämplig på alla ytor. Kokande vatten kan hällas över insektsägg, men oftast används denna metod vid bearbetning av vävda ytor och kläder.

Ultravioletta strålar

Metoden är effektiv för förstörelse av mikroorganismer som lever i insektsbon . Ytor blir heta när de utsätts för solljus. Metodens effektivitet beror på typen av material. Om möbler bearbetas måste de ersättas så att direkt solljus faller på de infekterade områdena. Med denna metod dör parasiterna snabbt.

Bild
Bild

Ju högre temperaturen på de uppvärmda ytorna desto snabbare dör parasiterna . Efter behandling med ultravioletta strålar återstår det att rengöra ytan för döda insekter.

Frysning

Metodens princip liknar exponering för solljus. Om möblerna är kalla är det troligt att insekterna dör snabbt. En temperatur under -25 ° C anses tillräcklig för insekters död. Under sådana förhållanden kommer buggar att leva i flera timmar.

Om temperaturen utanför inte faller under den nödvändiga gränsen, bör du förlänga procedurtiden. Möblerna ska stå i kylan i flera dagar.

Bild
Bild

Nackdelen med denna metod är omöjligheten att bearbeta alla områden i huset. Även om alla fönster är öppna i hård frost kan detta leda till att värmesystemet fryser.

Thermofan

Luftpistolen är ett annat namn på byggnadens hårtork. Varmluftspistolen kan fungera i olika lägen - upp till 500 ° C . När du arbetar med en hårtork är det nödvändigt att ta pauser så att enheten inte överhettas. Nackdelen med enheten ligger i förmågan att bara agera på små ytor.

Bild
Bild

Hushållsrengöringsmedel

Enheten producerar ånga på olika ytor. När luft uppvärmd till en kritisk nivå kommer in, dör alla parasiter omedelbart.

Bild
Bild

Kämpar mot säkerhetsregler

Vid avlägsnande av parasiter utan användning av kemiska föreningar måste säkerhetsreglerna följas. Att följa några riktlinjer hjälper dig att undvika brännskador och skador.

  • Nödvändig Håll apparater som producerar varm ånga på ett kort avstånd från ytor . Låt inte het ånga komma i kontakt med oskyddad hud.
  • Vid bearbetning med kokande vatten bör du hålla vattenkokaren eller behållaren med vatten med en handduk eller ugnsvant . Var försiktig så att du inte råkar spruta varmt vatten på utsatt hud.
  • När exponering utförs vid höga temperaturer, behöver ett snabbt svar . Detta beror på att vattenkokaren eller behållaren kan välta. Denna behandling kan utföras om ytmaterialet inte skadas av exponering för extremt låga eller höga temperaturer. Detaljer om detta finns i produktbeskrivningen eller på etiketten.
  • När du arbetar med värmeapparater är det bättre att använda speciella handskar med termiskt skydd … Om det inte finns några kan du klara dig med vanliga köksugnsvantar. Innan bearbetning måste du bära täta kläder av naturliga tyger. Det rekommenderas inte att bära syntet eller använda syntet som ugnsvant för heta apparater. Syntet kan bli mycket hett när det utsätts för heta ångor.
  • Det är nödvändigt att sopa bort döda insekter då och då . Döda parasiter, om de inte avlägsnas i tid, kan förorena möbler eller tyger. Då blir det nästan omöjligt att ta bort fläckarna. Efter bearbetning och eliminering av vägglöss bör kemtvätt av möbler och andra ytor utföras.
  • Ångrengöring kan vara svårt på grund av förmågan att bara påverka små områden … Först måste du rikta enheten lokalt till platser där det finns en stor ansamling av parasiter. Så här kommer det att bli att förstöra så många insekter som möjligt.
  • Slå inte på värmepistolen eller varmluftspistolen med maximal effekt, eftersom det kan leda till en olycka . För mycket värme kan orsaka brand eller skada på möbler. Det är nödvändigt att hålla sig till temperaturen vid vilken insekterna kommer att dö.

Rekommenderad: