Temperatur För Paprika: Natt Och Dag, I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Vid Vilken Temperatur Planteras De Och Vad Tål Paprikan? Minsta Och Optimala Odlingstemperatur

Innehållsförteckning:

Video: Temperatur För Paprika: Natt Och Dag, I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Vid Vilken Temperatur Planteras De Och Vad Tål Paprikan? Minsta Och Optimala Odlingstemperatur

Video: Temperatur För Paprika: Natt Och Dag, I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Vid Vilken Temperatur Planteras De Och Vad Tål Paprikan? Minsta Och Optimala Odlingstemperatur
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Temperatur För Paprika: Natt Och Dag, I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Vid Vilken Temperatur Planteras De Och Vad Tål Paprikan? Minsta Och Optimala Odlingstemperatur
Temperatur För Paprika: Natt Och Dag, I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Vid Vilken Temperatur Planteras De Och Vad Tål Paprikan? Minsta Och Optimala Odlingstemperatur
Anonim

Om paprikan planteras i tid, kommer kvaliteten på grödan att förbättras avsevärt. Innan du fortsätter att plantera, bör du lära dig hur man korrekt planterar peppar i öppen mark. I artikeln kommer vi att överväga allt om temperaturen för paprika, hur man skyddar mot låga temperaturer och vilka sorter som är frostbeständiga.

Temperaturregim

Paprika kan planteras både utomhus och i ett växthus. Det är mycket viktigt att tänka på lufttemperaturen. Paprika älskar värme, men temperaturintervallet för plantor och mogna växter kommer att vara annorlunda . Dessutom kan härdade växter bättre tolerera lägre temperaturer på natten. De kan överleva även om temperaturen sjunker till –2 grader, men de som inte är acklimatiserade kan lida i noll grader.

Pepparplantor slutar växa när termometern visar under +13 grader. Och vid en temperatur på +7 grader märks små frost på jorden. Med en minskning av temperaturen minskar avkastningen och kvaliteten.

Bild
Bild

Experter rekommenderar att man planterar plantor i öppen mark först under andra halvan av maj, när vädret redan är relativt varmt . Möjligheten till frost är praktiskt taget noll, så det finns inga ytterligare risker heller. Vissa trädgårdsmästare tror att plantering av plantor i juni kommer att bli bättre, men de flesta håller sig inte till denna åsikt, eftersom du kanske inte hinner skörda, redan i augusti påverkar nattetidens temperaturfall negativt tillväxten av grönsaker.

Den optimala temperaturen för odling av paprika är från +18 till +25 grader . I vissa fall är det tillåtet att plantera växter på våren och vid +15 grader, men du bör vara mycket försiktig, för om lufttemperaturen sjunker under +13 grader kommer paprikan att sakta ner i tillväxt och utveckling. Dessutom, om nedgången varar i 5 dagar, börjar peppar utvecklas ytterligare bara 20 dagar efter uppvärmningen.

Bild
Bild

Hur skyddar man mot låga temperaturer?

Experter rekommenderar, innan du börjar odla paprika, bekanta dig med sätt som hjälper till att skydda växter mot låga temperaturer.

Fröplanta

När de transplanteras i öppen mark är plantorna mycket sårbara för låga temperaturer. Därför bör du ta hand om dess skydd och skapa ett pålitligt skydd som rekommenderas att användas fram till mitten av juni. Skyddet kan användas både ram och ramlös. Låt oss överväga dessa två konstruktioner mer i detalj.

  • Trådram . Detta är en svårare lösning, men också mer pålitlig, av denna anledning föredrar många trädgårdsmästare ramalternativ. Till exempel kan du skapa en ram från balkar och sedan lägga en polyetenfilm ovanpå dem.
  • Ramlös . Denna design är också pålitlig eftersom den är gjord av agrotextil. Denna lösning säljs färdig att använda. Tillverkarna noterar att peppar inte fryser i sådana strukturer, inte ens med ett starkt temperaturfall.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mogna växter

Vuxen paprika bör vara mer motståndskraftig mot kalla temperaturer, men slappna inte av. Det är nödvändigt att övervaka temperaturfluktuationer varje dag för att vidta nödvändiga åtgärder i tid . Om det behövs kan växterna lindas, annars saktar växten ner i utvecklingen och tidpunkten för blomning och fruktinställning kan ändras avsevärt.

Nätterna blir vanligtvis kyliga i början av augusti, så experter rekommenderar att man återupprättar skydd för dessa grönsaker. Du behöver en film eller fiberduk, och du kan använda bara ett lager för pålitligt skydd. Vuxna växter är inte rädda för temperaturfall, det har ingen skadlig effekt på dem.

Andra metoder för skydd mot förkylning kan användas

  • Stänk . Denna metod består i det faktum att en fin spray med vatten används. Detta alternativ är ett av de mest effektiva. För sprinkling krävs en speciell installation. Det rekommenderas att slå på den på kvällen och stänga av den på morgonen. Bevattning utförs exakt på natten.
  • Rök . Detta alternativ tillhör också ganska effektiva metoder. I det här fallet är det nödvändigt att välja rätt "bränsle", eftersom tjock rök kommer att krävas för att uppnå detta mål.

Viktig! Det är inte nödvändigt att följa ovanstående tidsfrister så mycket som möjligt, eftersom regionen där paprikan odlas är av primär betydelse. I vissa områden kan våren vara väldigt tidig, medan i andra, tvärtom, sent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frostresistenta sorter

För att kunna odla paprika även i områden där det vanligtvis är korta dagsljus, odlades speciella sorter. De kännetecknas alla av frostbeständighet. De fryser inte eller dör vid låga temperaturer. Sådana sorter är idealiska för odling i Ural, i Moskva -regionen, liksom i södra Sibirien.

Experter rekommenderar följande frostbeständiga sorter som tål minimitemperaturer:

  • "Kolobok";
  • "Martin";
  • "Pionjär";
  • "Yellow Bull";
  • Novosibirsk;
  • "Röd tjur";
  • "Köpman" och andra.

Alla ovanstående sorter mognar tidigt. Om du skapar bekväma växtförhållanden ger en buske 2,5 kg skörd. Frukterna är ganska stora och tjockväggiga.

Det bör noteras att peppar är en värmeälskande grönsak . I varma områden, där det finns tillräckligt med regn eller konstgjord bevattning, ger buskarna höga skördar. Uppfödare utvecklar speciella sorter som gör det möjligt att odla paprika även i regioner där lufttemperaturen sjunker till en kritisk, och många sorter slutar helt enkelt växa. Paprika växer i många regioner i Ryssland, det viktigaste är att täcka det i tid för att skydda växterna från låga temperaturer och frost.

Rekommenderad: