Hur Länge Torkar Epoxi? Hur Länge Härdar Det Med En Härdare Vid En Temperatur På 20 Grader? Vad Ska Man Göra För Snabb Stelning?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Länge Torkar Epoxi? Hur Länge Härdar Det Med En Härdare Vid En Temperatur På 20 Grader? Vad Ska Man Göra För Snabb Stelning?

Video: Hur Länge Torkar Epoxi? Hur Länge Härdar Det Med En Härdare Vid En Temperatur På 20 Grader? Vad Ska Man Göra För Snabb Stelning?
Video: Super måla | Epoxi måla med sina händer 2024, Maj
Hur Länge Torkar Epoxi? Hur Länge Härdar Det Med En Härdare Vid En Temperatur På 20 Grader? Vad Ska Man Göra För Snabb Stelning?
Hur Länge Torkar Epoxi? Hur Länge Härdar Det Med En Härdare Vid En Temperatur På 20 Grader? Vad Ska Man Göra För Snabb Stelning?
Anonim

Sedan dess uppfinning har epoxiharts på många sätt vänt mänsklighetens idé om hantverk - med en lämplig form till hands blev det möjligt att producera olika dekorationer och till och med användbara saker hemma! Idag används epoxiföreningar både i seriös industri och hemhantverkare, men det är mycket viktigt att korrekt förstå mekaniken för massans stelning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad beror härdningstiden på?

Frågan i titeln på den här artikeln är så populär av den enkla anledningen att du inte hittar ett tydligt svar i några instruktioner om hur lång tid epoxi tar att torka ., - helt enkelt för att timingen beror på många variabler. För nybörjare är det absolut nödvändigt att klargöra att det i princip börjar härda helt först efter att en speciell härdare har lagts till, vilket innebär att processens intensitet till stor del beror på dess egenskaper.

Härdare finns i många sorter, men en av två används nästan alltid: antingen polyetenpolyamin (PEPA) eller trietylentetraamin (TETA) . Det är inte för ingenting att de har olika namn - de skiljer sig åt i kemisk sammansättning, och därför i deras egenskaper.

Låt oss se fram emot att temperaturen vid vilken blandningen stelnar direkt påverkar dynamiken i det som händer, men när man använder PEPA och THETA kommer mönstren att vara annorlunda!

Bild
Bild
Bild
Bild

PEPA är en så kallad härdare, som helt "fungerar" utan ytterligare uppvärmning (vid rumstemperatur, som vanligtvis är 20-25 grader). Det kommer att ta ungefär en dag att vänta på stelning. Och det resulterande fartyget tål uppvärmning upp till 350-400 grader utan problem, och bara vid temperaturer på 450 grader och högre börjar det kollapsa.

Den kemiska härdningsprocessen kan påskyndas genom uppvärmning av kompositionen med tillsats av PEPA, men detta rekommenderas vanligtvis inte, eftersom indikatorer för drag-, böj- och draghållfasthet kan minska upp till en och en halv gånger.

TETA fungerar på ett lite annorlunda sätt - det är den så kallade heta härdaren . Teoretiskt sett kommer härdning att ske vid rumstemperatur, men i allmänhet innebär tekniken att värma blandningen någonstans upp till 50 grader - på så sätt kommer processen att gå snabbare.

I princip är det inte värt att värma produkten över detta värde, och när bulkföremål över 100 "kuber" matas ut är detta strängt förbjudet, eftersom TETA har förmåga att värma sig själv och kan koka - då bildas luftbubblor i produktens tjocklek, och konturerna kommer tydligt att brytas. Om allt görs enligt instruktionerna, kommer epoxibåten med TETA att vara mer motståndskraftig mot höga temperaturer än sin huvudkonkurrent, och kommer att ha ökat motstånd mot deformation.

Problemet med att arbeta med stora volymer löses genom att hälla i successiva lager, så tänk själv om användningen av en sådan härdare verkligen kommer att påskynda processen eller om det skulle vara lättare att använda PEPA.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående skillnader i val är följande: TETA är ett obestritt alternativ om du behöver en produkt med maximal styrka och motståndskraft mot höga temperaturer, och en ökning av hällpunkten med 10 grader ger en trefaldig acceleration av processen, men med risk för kokning och till och med rök. Om enastående egenskaper när det gäller produktens hållbarhet inte behövs och det inte är så viktigt hur länge arbetsstycket härdar, är det vettigt att välja PEPA.

Hantverkets form påverkar också processens hastighet direkt. Vi nämnde ovan att härdaren TETA är benägen för självuppvärmning, men i själva verket är den här egenskapen också karakteristisk för PEPA, bara i mycket mindre skala . Subtiliteten ligger i det faktum att sådan uppvärmning kräver maximal kontakt av massan med sig själv.

Grovt sett hårdnar 100 gram av blandningen i form av en helt vanlig boll även vid rumstemperatur och med användning av TETA på cirka 5-6 timmar utan yttre störningar, värmer sig själv, men om du smetar samma volym med ett tunt lager över en 10 på 10 kvadrat cm, självuppvärmning kommer inte riktigt att vara och det kommer att ta en dag eller mer att vänta på full hårdhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självklart spelar andelen också en roll - ju mer härdare i massan, desto mer intensiv kommer processen att gå . Samtidigt kan de komponenter som du inte har tänkt på alls ta del av förtjockning, och detta, till exempel fett och damm på väggarna i formen för hällning. Dessa komponenter kan förstöra produktens avsedda form, därför utförs avfettning med alkohol eller aceton, men de måste också ges tid att förångas, eftersom de är mjukgörare för massan och kan bromsa processen.

Om vi pratar om en dekoration eller annat hantverk, kan det finnas främmande fyllmedel i den transparenta epoximassan, vilket också påverkar hur snabbt massan börjar tjockna . Det har märkts att de flesta fyllmedel, inklusive till och med kemiskt neutral sand och glasfiber, påskyndar härdningsprocessen, och när det gäller järnfilningar och aluminiumpulver är detta fenomen särskilt uttalat.

Dessutom har nästan alla fyllmedel en positiv effekt på den härdade produktens totala styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur länge härdar hartset?

Även om vi har förklarat ovan varför korrekta beräkningar är omöjliga, För adekvat arbete med epoxi måste du åtminstone ha en grov uppfattning om hur mycket tid som kommer att läggas på polymerisation . Eftersom mycket beror både på andelen härdare och mjukgörare i massan och på formen på den framtida produkten, rekommenderar experter att göra flera experimentella "recept" med olika proportioner för att tydligt förstå vilket förhållande mellan olika komponenter som ger önskad resultat. Gör prototyperna till massan små - polymerisationen har inte en "omvänd", och det kommer inte att fungera för att få de ursprungliga komponenterna från den frusna figuren, så alla förstörda arbetsstycken kommer att bli helt skadade.

Att förstå hur snabbt epoxin härdar är nödvändigt åtminstone för en tydlig planering av dina egna handlingar, så att materialet inte hinner härda innan befälhavaren ger det önskad form . I genomsnitt hårdnar 100 gram epoxiharts med tillsats av PEPA i formen i minst en halvtimme och en timme högst vid rumstemperatur på 20-25 grader.

Sänk denna temperatur till +15 - och minimivärdet för stelningstiden kommer att öka kraftigt till 80 minuter. Men det här är allt i kompakta silikonformar, men om du sprider samma 100 gram massa vid rumstemperaturen som nämns ovan över en kvadratmeter yta, var då beredd på att det förväntade resultatet tar form först i morgon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett nyfiket livshack följer av mönstret som beskrivs ovan, vilket hjälper till att bevara arbetsmassans flytande tillstånd längre . Om du behöver mycket material för arbete, dessutom strikt samma egenskaper, och du helt enkelt inte har tid att bearbeta allt, dela sedan den förberedda massan i flera små portioner.

Ett enkelt trick kommer att leda till att självuppvärmningsindikatorerna kommer att minska avsevärt, och i så fall kommer stelningen att bromsas!

När du arbetar med materialet, var uppmärksam på hur det stelnar. Oavsett starttemperaturen, oavsett typ av härdare, härdningsstegen är alltid desamma, deras sekvens är stabil, proportionerna av stegens hastighet bevaras också. Faktiskt, det snabbaste av allt hartset vänder sig från en fullvärdig flytande vätska till en viskös gel - i ett nytt tillstånd kan det fortfarande fylla former , men konsistensen liknar redan tjock majshonung och den tunna lättnaden för behållaren för hällning kommer inte att överföra. Därför, när du arbetar med hantverk med de minsta präglade mönstren, inte jaga hastigheten på stelning - det är bättre att ha hundraprocentig garanti för att massan helt kommer att upprepa alla funktioner i silikonformen.

Om detta inte är så viktigt, kom ihåg att hartset senare kommer att förvandlas från en trögflytande gel till en pasta som fastnar starkt i dina händer - det kan fortfarande formas på något sätt, men det här är mer ett lim än ett material för fullvärdiga modellering. Om massan gradvis börjar tappa jämn klibbighet betyder det att den är nära att härda .- men bara när det gäller etapper, och inte när det gäller tid, eftersom varje efterföljande steg tar mycket fler timmar än det föregående.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du gör ett fullvärdigt stort hantverk med glasfiberfyllmedel är det bättre att inte vänta på resultatet tidigare än på en dag-åtminstone vid rumstemperatur. Även när det är fryst kommer ett sådant hantverk i många fall att vara relativt skört . För att göra materialet starkare och hårdare kan du till och med använda "kall" PEPA, men samtidigt värma det upp till 60 eller till och med 100 grader. Denna härdare har inte en hög tendens till självuppvärmning och kommer inte att koka, men den kommer att hårdna snabbare och mer tillförlitligt-inom 1-12 timmar, beroende på hantverkets storlek.

Bild
Bild

Snabba upp torkningen

Ibland är formen liten och ganska enkel när det gäller avlastning, då behövs inte en lång stelningstid för arbete - det här är snarare dåligt än bra. Många hantverkare som arbetar i en "industriell" skala vet helt enkelt inte var de ska placera former med stelnade hantverk eller vill inte leka med en figur i veckor, där varje lager måste hällas separat. Som tur är, proffs vet vad som behöver göras för att få epoxin att torka snabbare, och vi öppnar något av sekretess.

Faktum är att allt vilar på en temperaturökning - om det vid samma PEPA är obetydligt att öka graden, bara upp till 25-30 Celsius, då kommer vi att se till att massan fryser snabbare och det finns ingen signifikant prestationsförlust. Du kan placera en liten värmare bredvid arbetsstyckena, men det är ingen idé att minska luftfuktigheten och övertorka luften - vi avdunstar inte vattnet, men vi startar polymerisationsprocessen.

Observera att arbetsstycket måste vara varmt länge - det är ingen idé att värma det i ett par grader i en timme, eftersom processens acceleration inte kommer att vara så signifikant att detta räcker för en synlig effekt. Du kan också hitta en rekommendation att bibehålla en förhöjd temperatur för hantverk under en dag, även efter att allt arbete är klart och polymeriseringen verkar vara över.

Bild
Bild

Observera att överskridande av den rekommenderade mängden härdare (i en betydande mängd) kan ge motsatt effekt - massan börjar inte bara härda snabbare, den kan också "fastna" i det klibbiga stadiet och inte helt härda alls. Efter att ha beslutat om ytterligare uppvärmning av arbetsstycket, glöm inte härdarnas tendens att självuppvärma och ta hänsyn till denna indikator.

Överhettning i ett försök att påskynda polymerisationen får det härdade hartset att bli gult, vilket ofta är en dom för transparenta hantverk.

Rekommenderad: