Faner Restaurering: Hur Tar Man Bort Det Från Ett Gammalt Bord? Hur Klistrar Man På Möbler? DIY Faner Reparation Och Restaurering

Innehållsförteckning:

Video: Faner Restaurering: Hur Tar Man Bort Det Från Ett Gammalt Bord? Hur Klistrar Man På Möbler? DIY Faner Reparation Och Restaurering

Video: Faner Restaurering: Hur Tar Man Bort Det Från Ett Gammalt Bord? Hur Klistrar Man På Möbler? DIY Faner Reparation Och Restaurering
Video: Från unket loppisfynd till en vacker möbel 2024, Maj
Faner Restaurering: Hur Tar Man Bort Det Från Ett Gammalt Bord? Hur Klistrar Man På Möbler? DIY Faner Reparation Och Restaurering
Faner Restaurering: Hur Tar Man Bort Det Från Ett Gammalt Bord? Hur Klistrar Man På Möbler? DIY Faner Reparation Och Restaurering
Anonim

Vad gör gamla möbler visuellt? Med tiden kan du se att det översta lagret på ditt favorit sovjetiska bord har flyttat bort från huvudytan, bucklor och flisar har dykt upp, färgen har bleknat, lacken har spruckit. En helt skalad bordsyta eller svullna områden tyder tydligt på att möbeln behöver bytas ut mot en ny . Samtidigt är situationen annorlunda för alla - inte alla har råd att köpa en ny uppsättning, kanske är denna produkt dyr som ett minne, eller det är bara synd att slänga ut en sak som har tjänat i många år. Komfortvanor kan också spela en stor roll.

Är det möjligt att reparera ytan utan att byta ut träet? Det visar sig att det är fullt möjligt att göra detta. Tänk därför på alternativen för fanering hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur byter man ut?

Först måste du ta bort skiktet som har lossnat, ojämnheterna måste täckas med ett kitt som är speciellt utformat för trä (massivt trä, spånskivor och MDF -ytor), slipa och avfetta ytan, låt det torka.

Förberedande arbete före fanering bör göras tydligt för att inte förstöra resultatet.

Om du behöver fanera kanten på möblerna kan du klara dig med ett enklare alternativ - köp en melaminkant . Detta kommer att underlätta efterbehandling. För att limma den smala fanerskanten mot ytans kant måste du först applicera och torka flera lager av lim för att säkerställa maximal vidhäftning.

Men vi överväger dessa alternativ när området på den skadade ytan är ganska omfattande. När du klistrar in stora ytor måste du göra mer ansträngning. Efter att ha förberett träet måste du göra mätningar, köpa material.

Bild
Bild
Bild
Bild

För restaurering behöver vi:

  • faner;
  • limkomposition (PVA är lämplig för termisk limning) i frånvaro av en vidhäftande bas under filmen;
  • termiskt limjärn (du kan använda en lapphammare, om du har en);
  • borste och rulle;
  • sandpapper;
  • plywoodkniv (eller motorsåg);
  • litet block.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För limning på spånskiva bör ytan förberedas inledningsvis - detta är enkelt att göra genom att grunda det med samma lim.

PVA -lim kan användas för limning . Det kan vara vilket trälim som helst - deras sammansättningar är ganska lika. Gummibaserat lim ger också bra resultat. Epoxi- och polyuretanföreningar kan också limma faner. Ureaharts är också lämpligt.

Faner säljs ofta som en rulle, så det måste plattas ut först . För att göra detta måste materialet strö lätt med vatten från en sprayflaska eller blötläggas med en fuktig svamp och sedan pressas ner ytterligare med ett ark gips - detta kommer att påskynda uträtningsprocessen.

Klippfaner bör göras med en marginal på 3-5 cm runt omkretsen - detta hjälper till att undvika tomma snitt i kanterna vid sned limning. En plywoodkniv kommer att göra jobbet perfekt . På den färdiga produkten skärs också överskottet av och snittet är lättskinnat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av sax rekommenderas inte - troligtvis kommer detta att leda till sprickor i duken.

Det finns flera sätt att limma faner:

  • kallkontaktmetod;
  • varm limning;
  • limning genom pressning utan uppvärmning.
Bild
Bild

Med den heta metoden sker processen med att limma ytor när limet värms upp; ett strykjärn används vanligtvis för detta hemma. Eftersom trälagrets yta kommer att värmas upp är det bekvämt att använda ett träblock för att gnugga själva faner mot träet och "blåsa luft" över kanten för att inte bränna händerna.

Fanerlagret är täckt med lim, de kommer också att behöva blötlägga träytan och sedan torka var och en

Faner applicering bör göras noggrant, kontrollera kanterna för att undvika tomma utrymmen. Tryck lätt ned på fanerlagret för att undvika luftbubblor mellan ytorna.

Om det finns några, kommer det att vara nödvändigt att köra ut dem omedelbart, för detta är det bättre att använda en bar, och inte dina handflator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter applicering och borttagning av luftrum börjar de stryka ytan med ett strykjärn. Det är bättre att skilja järnet från fanerytan med ett ark rent vitt papper eller en ren tunn bomullstrasa . Rörelser ska vara tydliga, snabba och med våldsanvändning. Det är inte värt att värma ytan med ett strykjärn under lång tid för att inte förstöra limmet. Uppvärmning med ett strykjärn bör ske från mitten av arket till kanterna.

Låt ytan svalna efter att du har strykat faner med ett strykjärn . När du svalnar kan du täcka eller pressa ner ytan som ska faneras med en jämn platt vikt.

Bild
Bild

Kallkontaktmetoden kommer att kräva mer skicklighet - det är svårare för en nybörjare än varm limning.

Kontaktlim torkar snabbt, vilket innebär att det kommer att ta mycket mindre tid att åtgärda oegentligheter . Limet appliceras också på två ytor. Efter att limet har applicerats ska ytorna torkas. Vid limning av stora ytor kan en barriär mellan arbetsytorna användas för att undvika för tidig vidhäftning. Använd plast eller tjocka pinnar.

Inledningsvis måste du fixa ena kanten av ytorna som ska limmas, gnugga dem med varandra med en stång, först sedan gradvis flytta barriären och lägga till ett nytt område för limning . I detta fall sker utjämning utan en stång från mitten till kanterna. Efter att ha sammanfogat ytorna med varandra börjar gnidningsprocessen över hela ytan. Om samtidigt limning går med fogar, så är det med dem du ska börja. Denna metod rekommenderas inte för stora ytor.

Den kalla limpressningsmetoden kräver klämklämmor eller starka klämmor över hela ytan, som tas bort när limmet torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fanerreparation

Ibland händer det att kanten på ett fanerat bord som redan har serverats länge är svullen, en liten bit faner lämnar det och den här delen måste uppdateras eller repor måste tas bort. Hur kan en sådan defekt repareras?

Restaurering är enkel - gör det själv . Den fristående delen kan limas. I det här fallet behöver du inte reparera faner från hela skåpdörren eller bordsytan. Du kan återställa ett separat område. Denna plats måste förseglas - ytan smörjs helt enkelt med lim och gnids med en mjuk, ren trasa.

Om ytan innehåller möbelbeslag bör den initialt avlägsnas från ytan som ska restaureras och ytan ska slipas

När ett stort område av faner tas bort, sker reparationsprocessen i samma ordning, men i framtiden kommer det att kompletteras med färgning och lackering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Innan arbetet påbörjas är det bättre att täcka mattan eller mattan med eventuell folie.

Endast färskt lim krävs för ett sådant ändamål; du bör inte ta en vars hållbarhet kommer ut om ett par månader

Slipning börjar med grovt sandpapper och slutar med "noll".

När du klistrar ut utsmyckade ytor är det bättre att inte använda PVA, utan trälim . För sådana ändamål kan du använda produkterna från Kleiberit eller Duditerm, och detta kommer redan att vara ett mer professionellt och dyrt tillvägagångssätt. Och även Contact Kraft och Kraft Transparent lim kommer att klara denna uppgift perfekt.

På sådana lim skriver de vanligtvis de förhållanden som är bäst lämpade för denna modell - oavsett om det är luftfuktighet eller förekomst av rinnande vatten på ytan, rumstemperatur och mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid limning av hörn och kanter är det bekvämt att använda ett lödkolv.

Värm inte upp järnet, eftersom detta kommer att leda till att limet fastnar - det är bättre att använda en medeltemperatur . Du bör inte heller ånga faner.

När uppvärmningen är klar kan du knacka på ytan - ett ringsignal kommer att ge ut de platser som behöver strykas ytterligare.

Vid varm limning bör faner inte torka ut för snabbt, detta kommer att justera processen något. För att undvika att limmet torkar ut för snabbt måste du fukta lite faner med vatten.

Om det uppstår luftbubblor under varm limning som inte kan släppas, kan ett litet snitt eller punktering av ytan göras.

Bild
Bild

Och några fler tips från experter

  • För varm limning behövs ett tjockt lim, medan för andra metoder är en mer flytande lämplig.
  • Om det finns brännmärken kan de tas bort med en vass kniv.
  • Slipning av en ny yta krävs beroende på träfibrernas placering.
  • Efter torkning måste du applicera ett lager lack eller täcka ytan med en speciell film. Detta hjälper till att förhindra fuktabsorbering.
  • Färgen på själva faner kan skilja sig åt i nyans, men oftast bör "träslag" vara desamma.
  • Processen att skära själva arket med en kniv bör ske över fibrerna själva. Detta tillvägagångssätt minimerar risken för skada på arket.
  • Tuggad tejp hjälper till att fixera faner vid lederna innan limning.
  • Efter limning och helt torkning kan du måla faner i valfri färg. För att göra detta, använd eventuell färg på trä.
Bild
Bild

Alla dessa tekniker är väl lämpade för att återställa dina favoritmöbler från bulor, chips och sprickor hemma utan dyra investeringar och transport till specialister. Restaurering kan göras hemma själv med hjälp av tillgängliga verktyg.

Det viktigaste är att korrekt jämföra graden av skada och de nödvändiga materialen, att besluta om valet av själva metoden enligt de befintliga färdigheterna inom konstruktion och reparation.

Rekommenderad: