Hur Tar Jag Bort Lack Från En Träyta Hemma? Hur Man Tvättar Bort Produkten Från Trä, Hur Man Tar Bort Gammalt Lack

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Jag Bort Lack Från En Träyta Hemma? Hur Man Tvättar Bort Produkten Från Trä, Hur Man Tar Bort Gammalt Lack

Video: Hur Tar Jag Bort Lack Från En Träyta Hemma? Hur Man Tvättar Bort Produkten Från Trä, Hur Man Tar Bort Gammalt Lack
Video: Bio-Strip: Hur man enkelt får bort gammalt vax och färg - How to remove old wax and paint 2024, Maj
Hur Tar Jag Bort Lack Från En Träyta Hemma? Hur Man Tvättar Bort Produkten Från Trä, Hur Man Tar Bort Gammalt Lack
Hur Tar Jag Bort Lack Från En Träyta Hemma? Hur Man Tvättar Bort Produkten Från Trä, Hur Man Tar Bort Gammalt Lack
Anonim

Alla kan inte byta gamla möbler till nya varje gång, eftersom det kan vara dyrt. Därför vill du inte kasta bort ditt favoritmatbord, bekväma fåtöljer eller en rymlig garderob. Men detta är inte nödvändigt, eftersom du kan ge möblerna ett nytt liv.

Det räcker med att ta bort lacken, vilket ger möblerna ett orörligt och slitet utseende .och täck föremålen med ett nytt lager lack. Och allt detta kan göras hemma. Men du måste ta reda på i förväg hur du kan tvätta bort det gamla lacket från trädet och hur du snabbt och effektivt kan bli av med den gamla beläggningen. Det finns flera beprövade metoder som kan användas för att ta bort gamla beläggningar från träytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk metod

Den mekaniska metoden är populär, tack vare vilken du kan uppnå utmärkta resultat och idealiskt förbereda ytan för reparation. Denna metod har en betydande fördel - frånvaron av kemikalier. Men var samtidigt beredd på att processen kan vara lång och kräver särskild omsorg.

För att mekaniskt ta bort den gamla beläggningen behöver du verktyg . Det är fullt möjligt att ta en metallplatta som ett verktyg, som först måste slipas. Detta måste göras för att verktyget bättre ska klara uppgiften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika typer av sandpapper kan också hjälpa till i denna fråga. En borste med borst av metall kommer till nytta i början av förberedelserna. Du kan också använda en kvarn eller till och med en kvarn, som måste vara utrustad med ett speciellt tillbehör.

Du kan använda en router om du har en hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ovanstående verktyg hjälper till att klara ett litet lager lack. När du använder verktyg som en kvarn eller kvarn rekommenderas det att vara extremt försiktig så att du inte skadar själva produktens struktur.

Glöm inte bort personliga säkerhetsmetoder . Arbetet bör utföras med handskar, andningsskydd och skyddsglasögon, eftersom det under rengöring kommer att finnas mycket fint damm, som starkt avskräcks från att andas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsorder

Innan du börjar ta bort gammalt lack måste du förbereda möblerna. Ett gammalt bord eller en soffa måste demonteras så att varje detalj kan bearbetas noggrant. Det blir lättare att ta bort det gamla höljet från dörren.

Förbered en speciell plats hemma, täck golven med plast för att inte förstöra ytan. Det är lämpligt att utföra alla procedurer på gatan, men om det inte finns någon gård kan du göra det hemma.

Ytan på varje del måste först bearbetas grovt ., var noga med att använda den speciella penseln som nämns ovan. Därefter är det tur att använda grovkornigt sandpapper, som också måste behandlas noggrant på hela ytan för att ta bort hela det gamla lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha tagit bort den gamla beläggningen ska möbelns yta behandlas med finkornigt papper för att kunna utföra den så kallade slipningen. Efter denna procedur bör du få en slät och ren yta, som måste vara säker på att bli av med fint damm. Detta kan göras mycket snabbt, särskilt om du har en stor, mjuk borste.

En slipmaskin kan vara till nytta när det gäller en stor yta.

Till exempel om det är en stor garderob eller ett bord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk metod

Många människor är rädda för den mekaniska rengöringsmetoden bara för att de på så sätt kan förstöra ytan, skada träet. I det här fallet rekommenderas att uppmärksamma den kemiska metoden, som också är effektiv, så att du enkelt kan göra allt själv. Denna metod är perfekt om du behöver ta bort en gammal finish från en ojämn, räfflad eller snidad yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag finns det många specialprodukter som kallas tvättar . Det kan vara flytande, pulver eller gel. Vätskan är perfekt om produkten har högst tre lager lack. För flerlagersbeläggningar är geler lämpliga. Nagellackborttagare i pulverform är idealisk för stora ytor.

Om du väljer pulver som nagellackborttagningsmedel rekommenderas att du späd det något med vatten före användning. Det blir lättare att applicera en tjock uppslamning jämnt på ytan, och så klarar produkten mer effektivt sin uppgift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den allmänna algoritmen för att arbeta med kemikalier inkluderar följande steg:

  • Ta på dig handskar, andningsskydd innan du börjar arbeta för att skydda dig själv på ett tillförlitligt sätt. Kom ihåg att du inte har att göra med hårda kemikalier. Resten av beredningsprocessen liknar den som rekommenderas för en mekanisk metod.
  • Applicera spolvätskan jämnt på den förberedda ytan med en vanlig pensel. Det ska endast appliceras i ett lager, och sedan ska produkten täckas med en film. Efter ett par timmar är det möjligt att öppna den. Om det finns mer än tre eller fyra lager lack, måste produkten lämnas under filmen i fyra timmar eller mer.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När filmen har tagits bort måste du noggrant ta bort lackskikten med en konventionell spatel. Försök att inte arbeta med tryck och ta inte upp en murslev som är vässad för kraftigt, annars skadas träytan allvarligt.
  • Sedan kan du tvätta bort resten av lacken med vanligt vatten. För att rengöra ytan kan du tillsätta lite bordsvinäger i vattnet. Endast en matsked vinägeressens används per liter vatten. Därefter är produkten redo för dig att täcka den med ett nytt lager speciallack.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ovanstående metod inte hjälpte till att bli av med alla lager av den gamla beläggningen är det värt att upprepa proceduren. Om bara små ytor med gammalt lack finns kvar på möbelns yta kan de enkelt tas bort med sandpapper

Om pulver eller aerosol används bör samma instruktioner följas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra metoder

Förutom ovanstående metoder finns det andra rengöringsmetoder, som i professionella kretsar vanligtvis kallas termiska eller termiska. Med denna metod avlägsnas den gamla möbelbeläggningen genom uppvärmning av ytan. Lacken börjar smälta lite från höga temperaturer och faller lätt av materialet.

Utan tvekan kräver denna metod mer noggrann förberedelse, och lekmän bör närma sig processen kompetent.

Det rekommenderas att komma ihåg några säkerhetsregler först:

Var noga med att skydda dina händer med speciella handskar. Om du använder vanligt gummi kan du under allvarlig uppvärmning av möbelns yta få en allvarlig brännskada

Bild
Bild
Bild
Bild

Rummet där hela processen kommer att ske måste vara väl ventilerat, annars kan du få giftig förgiftning

Glöm inte bort andningsskydd och skyddsglasögon

För att utföra termisk rengöring hemma kan du använda en gas- eller bensinbrännare. Du kan bara arbeta med den här enheten om det inte är första gången du gör det. Oerfaren nybörjare kan skapa farliga förhållanden, bränder eller allvarliga brännskador. Därför rekommenderas det att strikt följa säkerhetsreglerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En byggnadshårtork kan också fungera som en värmare. Men tyvärr har inte alla hem en sådan enhet, och priset är inte lika överkomligt som för en brännare.

Den termiska metoden är en mycket snabb process . Värm ytan så mycket att det bildas bubblor. Sedan måste den gamla lacken rengöras försiktigt med en spatel. Värm ett litet område, rengör det och fortsätt. Så det kommer att vara möjligt att utföra allt arbete mer noggrant och noggrant. Efter att allt gammalt lack har rengjorts ska ytan slipas med sandpapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje metod har sina egna fördelar. Om du närmar dig processen, med hänsyn till alla rekommendationer och råd, kommer allt definitivt att lösa sig.

Rekommenderad: