Hur Tar Man Bort Silikontätningsmedel? Hur Man Tar Bort I Badrummet, Hur Man Tvättar Och Skrubbar, Hur Man Rengör Och Spolar Bort Gammalt Tätningsmedel, Hur Man Tar Bort Det Från H

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Man Bort Silikontätningsmedel? Hur Man Tar Bort I Badrummet, Hur Man Tvättar Och Skrubbar, Hur Man Rengör Och Spolar Bort Gammalt Tätningsmedel, Hur Man Tar Bort Det Från H

Video: Hur Tar Man Bort Silikontätningsmedel? Hur Man Tar Bort I Badrummet, Hur Man Tvättar Och Skrubbar, Hur Man Rengör Och Spolar Bort Gammalt Tätningsmedel, Hur Man Tar Bort Det Från H
Video: How To Remove Silicone Sealant - DIY At Bunnings 2024, April
Hur Tar Man Bort Silikontätningsmedel? Hur Man Tar Bort I Badrummet, Hur Man Tvättar Och Skrubbar, Hur Man Rengör Och Spolar Bort Gammalt Tätningsmedel, Hur Man Tar Bort Det Från H
Hur Tar Man Bort Silikontätningsmedel? Hur Man Tar Bort I Badrummet, Hur Man Tvättar Och Skrubbar, Hur Man Rengör Och Spolar Bort Gammalt Tätningsmedel, Hur Man Tar Bort Det Från H
Anonim

Silikon tätningsmedel är ett pålitligt tätningsmaterial. Detta material används i reparationsarbete för att täta sprickor, luckor, skarvar. Tätningsmedlet kan användas i kök, badrum, toalett, balkong och andra rum. Detta är ett mångsidigt verktyg som underlättar reparationsarbete och hjälper till att åtgärda brister. Under arbetet uppstår situationer då silikon kan komma upp på ytan som ska behandlas, kläder eller händer. Hur du skyddar dig från detta och det bästa sättet att ta bort tätningsmedlet från olika ytor, kommer vi att berätta för dig i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det silikonbaserade tätningsmedlet är lämpligt för en mängd olika ytor. Det har förbättrat vidhäftningen till många material. På grund av dess egenskaper används tätningsmedlet mycket ofta för små jobb eller större reparationer.

Silikon stelnar ganska snabbt i luften . Om tätningsmedlet kommer upp på ytan är det bättre att ta bort det omedelbart. När silikonet har härdat blir det mycket svårare att ta bort det. Silikon på ytor som behandlats under lång tid är svårt att ta bort, det är särskilt svårt att ta bort det från porösa ytor eller kakel, eftersom det redan är djupt inbäddat i materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel av silikon är svårt att rengöra, även med en speciell borttagare. För rengöring kan du använda mekanisk rengöring och försöka ta bort smutsen. Det är svårt att mekaniskt ta bort tätningsmedlet till slutet; det är också nödvändigt att applicera kemtvätt och försöka tvätta silikonet med sprit, aceton eller andra medel.

Vid rengöring bör du alltid komma ihåg att detta bör göras noggrant, var noga med att inte skada ytan som ska behandlas.

Den mekaniska metoden är lämplig för ytor som inte är synliga vid första anblicken. I annat fall kan materialets utseende försämras vid mindre repor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöringsregler

Vid tätning av sömmar eller sprickor, när ytor skyddas mot negativa effekter av aggressiva ämnen, används ofta ett tätningsmedel för att limma strukturen. Detta material har framgångsrikt ersatt föråldrade kitt och injektering, tack vare dess egenskaper och utmärkta vidhäftning har det blivit mycket lättare för dem att bearbeta sömmar eller reparera sprickor.

Handfat, bad, duschar - detta är inte en fullständig lista där silikontätningsmedel används . Med detta material kan du täta skarvarna mellan badrummet och väggen, limma väggarna i akvariet eller täta skarvarna i duschkabin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med materialet bör du veta hur du snabbt rengör det från vilken yta som helst. Under arbetet är det bättre att torka bort överflödigt silikon omedelbart, annars härdar tätningsmedlet mycket snabbt och det blir problematiskt att ta bort överskottet.

Vid försegling av sömmarna kan limet komma på kläderna och fläcka det . Först och främst bör du skydda dig från sådan förorening och arbeta i speciella arbetskläder. Om tätningsmedlet kommer på tyget bör du veta hur du tar bort det från ytan.

Bild
Bild

Om föroreningarna är färska, placera det förorenade området under varmt vatten och ta bort det. I händelse av att tätningsmedlet redan har härdat kommer sådan behandling inte att ge något resultat.

Silikontätningsmedel används för att reparera en motor i en bil . Ofta kommer silikonet på bilens omslag. För att rengöra locket, som med vilken tygyta som helst, är det bäst att omedelbart ta bort ny smuts. Om hårda kemikalier används finns det en risk att tyget skadas. Ett lösningsmedel appliceras på det förorenade området och får dra i 30-40 minuter. Det impregnerade materialet rengörs med en borste. Därefter tvättas tyget för hand eller i en tvättmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är oönskat att använda ett lösningsmedel kan du använda en annan metod för att ta bort tätningsmedlet:

  • kläder eller annat tyg läggs ut på ytan;
  • tyget ska sträckas lite;
  • ta en skrapa eller oskarp kniv och rengör silikonet från ytan;
  • spåret av oljan torkas med en alkohollösning eller ättika;
  • tyget blötläggs i 3 timmar och tvättas sedan för hand eller maskin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett silikontätningsmedel för reparationsarbete, ta hänsyn till vilka ytor det är lämpligt för. Du kan hitta alkaliska, sura och neutrala tätningsmedel i butiken. När du köper ett surt tätningsmedel bör du vara medveten om att de inte ska bearbeta metallytor. Bokstaven "A" kommer att skrivas på förpackningen, vilket innebär att den innehåller ättiksyra, vilket kan leda till metallkorrosion.

Använd den inte heller när du arbetar med marmorytor, cement. För sådana material är det bättre att välja ett neutralt tätningsmedel. Den matchar vilken yta som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämpliga medel

Silikon måste tas bort inte bara under appliceringen.

Den tas bort om:

  • när det gamla tätningsmedlet redan har blivit oanvändbart, har det tappat sin fulla tätning;
  • under arbetet visade det sig att på grund av brott mot reglerna inträffade inte fullständig försegling;
  • mögel, svamp dök upp;
  • om ytan av misstag smetades ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedlet tränger mycket djupt in i materialets djup, på grund av detta är det mycket svårt att ta bort det från ytan, särskilt när det redan har varit i kontakt med det under en lång period.

Det finns många sätt att ta bort silikon . För vissa ytor är det bättre att välja den mekaniska metoden. Denna metod bör inte användas för att rengöra glasytor, kakel, badkar i akryl eller emalj, annars kan de lätt skadas. Den mekaniska metoden är lämplig för rengöring av en yta som inte är synlig, eftersom det finns risk för skador på ytan under rengöring, repor kan finnas kvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta bort det gamla lagret av tätningsmedel bör du ta en kniv och ta upp en söm med den. När det översta lagret av silikon har klippts av, ta bort resterna av det med den vassa änden av en kniv och rengör ytan som ska behandlas. Du kan använda sandpapper eller pimpsten för rengöring. Ytan bör rengöras noggrant för att inte repa eller skada den.

Ta bort silikon med speciella medel . Du kan köpa tätningsmedlet i form av en pasta, grädde, aerosol eller lösning. Låt oss bo på några av dem.

Bild
Bild

Lugato Silicon Entferner - Det här är en speciell pasta som du enkelt kan bli av med smuts på många typer av ytor. Pastan rengör tätningsmedlet väl på glas, plast, kakel, tar bort smuts från akrylytor och emalj. Lämplig för metallytor, betong, sten, gips, tar bort lim från träytor väl. För att ta bort tätningsmedlet, ta bort silikonskiktet med en vass kniv, dess tjocklek bör inte vara mer än 2 mm. Pastan appliceras på ytan i 1, 5 timmar. Ta bort silikonrester med en träspatel. Ytan tvättas med tvättmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sili-kill tar bort smuts från tegelytor och betong, keramik, metall, glas. Vid användning skärs det översta lagret av tätningsmedlet bort, och detta medel appliceras på ytan i en halvtimme. Sedan ska du tvätta den med tvålvatten.

Penta-840 Är en remover för rengöring av tätningsmedel från ytor av metall, betong, glas, sten. Denna produkt kan användas för att behandla badkar och kakel i gjutjärn. Detta verktyg testas i ett litet område. För att göra detta appliceras det i några minuter på en del av ytan och inspekteras för att se om allt är i ordning. Efter kontroll, applicera en strippare på tätningsmedlet. Efter en halvtimme sväller silikonet och avlägsnas med en svamp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dow Corning OS-2 tjänar till rengöring av silikon från glas, metall, plast, keramik. Det övre tätningsmedelskiktet avlägsnas. Denna produkt appliceras i 10 minuter. Ta bort resten med en fuktig trasa eller svamp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om dessa medel inte är lämpliga, använd andra metoder. Det enklaste är med vanligt bordsalt.

Denna metod används när du försiktigt tar bort silikon eller feta fläckar från den. Du bör ta en bit gasväv eller en tampong, fukta den något och tillsätt salt inuti. Du ska gnugga ytan med en sådan saltpåse, och du ska inte gnugga den för mycket, rörelserna ska vara cirkulära. När silikonet avlägsnas kvarstår en fet rest på ytan som kan tas bort med diskmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan rengöra silikon från produkten och vilken yta som helst med kemikalier . Sådana produkter hjälper till att bli av med silikon snabbt och enkelt. Du kan ta white spirit för sådana ändamål. Med sin hjälp avlägsnas limmet från kakel, keramik, gjutjärn, glas.

White spirit används inte på målade ytor. När du använder denna produkt appliceras den på bomull eller gasväv och rengörs det förorenade området. Efter några minuter, när silikonet redan är mjukt, avlägsnas det med en kniv eller blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta bort kontaminering med aceton. Applicera det på ett litet område före användning. Om ytan förblir oförändrad kan aceton appliceras över hela fogen. Aceton är mer aggressivt än white spirit och har en stark lukt. Vätskan appliceras på sömmen och vänta 15-20 minuter tills den mjuknar och förlorar sin form. Rester ska tas bort med en trasa.

Använd inte plastrengöringsmedel, annars kan aceton lösa upp plastytan. Det används för produkter från kakel, glas, gjutjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter bearbetning kvarstår en oljefläck på ytan, som också kan avlägsnas med aceton eller sprit med bordsvinäger. Det har en skarp specifik lukt, så du bör arbeta med det i en andningsmask och ventilera rummet väl.

Andra lösningsmedel som fotogen och bensin kan också användas. Ibland klarar dessa produkter både föroreningar och dyra inköpta produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

De nödvändiga verktygen används för att ta bort silikontätningsmedlet.

Du kan rengöra silikon från en hård yta med:

  • kökssvampar;
  • borstar;
  • kniv, för detta arbete bör du välja en speciell kniv, du kan ta en sko eller präst;
  • skruvmejslar;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • sandpapper;
  • köksjärn skurplatta;
  • plastskrapa;
  • träpinne för att ta bort silikonrester.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbered diskmedel, hitta gamla trasor, trasor för att ta bort smuts från ytan.

Med de listade verktygen kan du enkelt bli av med tätningsmedlet på vilken yta som helst, vare sig det är glas, plast, trä, metall, samt ta bort det gamla tätningsmedelskiktet från plattorna.

En konstruktion hårtork är användbart i arbetet . Med den värms silikonet upp och tas sedan enkelt bort med en trä- eller plastskrapa. På detta sätt är det bekvämt att ta bort smuts från glasytor, speglar, aluminiumytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man rent?

Vid behandling av leder och sömmar i badrummet med tätningsmedel bör det förstås att det gamla silikonskiktet efter ett tag kan bli oanvändbart. Mögel visas vid lederna och sömmarna, vilket inte längre är möjligt att ta bort, så du bör ta bort det gamla lagret av tätningsmedel och fylla skarvarna med nytt injekteringsmedel. För att ta bort det gamla lagret från brickan, bör du ta en kniv och skära av det översta lagret av silikon. En skruvmejsel kan användas för att rengöra luckorna mellan brickorna. Efter att sömmarna har rengjorts mekaniskt rekommenderas det att rengöra sprickorna med en dammsugare. Ett lösningsmedel appliceras på den behandlade ytan; efter mjukning blir silikonet lättare att rengöra med en trä- eller plastspatel. Det tar två till tolv timmar innan silikonet mjuknar. Mer exakt bör det anges på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta bort fryst silikon med bensin eller fotogen . Produkten appliceras på ytan och gnides lite, sedan bör du vänta tills limet blir mjukt. För att ta bort silikon kan du prova Penta 840. Innan du använder den bör du förbehandla en liten del av brickan med den. Om du inte testar läkemedlet i ett litet område kan brickorna spricka, eftersom plattorna inte alltid är resistenta mot läkemedlet. Om tätningsmedlet ska avlägsnas från badkarets kant är det viktigt att överväga materialet från vilket det är tillverkat. Akrylbadkar behöver särskild behandling. Det är nödvändigt att bara ta bort smuts från ett akrylbad med speciella fabrikslösningsmedel. Det rekommenderas inte att använda sandpapper, strykjärn, borstar för rengöring av pallar och duschkabiner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd inte heller organiska lösningsmedel. Allt arbete för att avlägsna kontaminering måste utföras noggrant för att inte skada ytan som ska behandlas. Om badet är stål eller gjutjärn kan du rengöra det med slipande material och kemikalier. När du försöker torka av silikonet från lederna i badrummet är det viktigt att inte överdriva det för att inte repa ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver ta bort silikontätningsmedel från glasytor, välj sprit eller bensin. Detta kan göras mycket snabbt och enkelt hemma. Duken ska fuktas med lösningsmedel och appliceras på glaset; efter några minuter kan återstående silikon enkelt tas bort. När du arbetar med ett tätningsmedel är det inte ovanligt att silikonet tar på sig dina kläder eller sitter kvar på dina händer. Medan limmet ännu inte har härdat, dras tyget och avlägsnar silikonet med en spatel. Om limmet har absorberats i tyget bör vinäger, industriell och medicinsk alkohol tas för att ta bort det. Den valda vätskan hälls på smutsen, fläcken med fläcken torkas bort med en tandborste, medan limmet börjar rulla ut och bildar klumpar. Efter bearbetning måste du tvätta kläderna för hand eller i tvättmaskinen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om silikon kommer på huden kan du testa att tvätta bort det med vanligt salt . Lite salt hälls i en burk med varmt vatten, i denna lösning bör du hålla handen lite och sedan försöka torka bort smutsen med en pimpsten. Det är inte alltid möjligt att bli av med limet direkt, så denna procedur utförs flera gånger under dagen. Du kan försöka skumma händerna väl med tvätttvål och sedan gnugga dem med en pimpsten. Med denna sanitetsprodukt kan du ta bort tätningsmedlet från mycket små områden på dina händer. Du kan bli av med tätningsmedlet med vegetabilisk olja. Det värms upp och appliceras på huden, skummas sedan med tvål och tvättas väl. Om alla dessa metoder inte fungerar kan du använda kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Idag har butiken ett stort utbud av verktyg för att framgångsrikt avlägsna tätningsmedlet, men du kan använda de traditionella: vinäger, bensin, sprit, etc. Innan du sätter dig på någon av dem, bör du kontrollera hur effektivt det är på en liten yta. Om resultatet är positivt kan du säkert välja det.

Om du vill ta bort torkat tätningsmedel från bänkskivan, råder mästarna dig att ta reda på vilka produkter, förutom silikon, som ingår i tätningsmedlet. Om kompositionen innehåller petroleumprodukter kan du ta bort tätningsmedlet från bänkskivan med raffinerad bensin. Applicera thinner med en mjuk trasa i 5 till 30 minuter, ta sedan bort smutsen med en träspatel eller spatel.

Bild
Bild
Bild
Bild

På så sätt kan ohärdad tätningsmedel rengöras från bänkskivan. Om limmet redan har torkat ska du omedelbart skära av det översta lagret och sedan applicera ett lösningsmedel. Efter bearbetning behandlas ytan med ett tvättmedel.

Använd inte vassa föremål eller hårda borstar vid rengöring av akrylytor

För att ta bort tätningsmedel från keramiska ytor, glas eller speglar kan du använda en hårtork för byggnaden. Det bör värmas till en temperatur på 350 grader och riktas till ytan som ska behandlas. Tätningsmedlet börjar värma upp och flöda, med hjälp av en svamp avlägsnas kvarvarande kontaminering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om din hand blir smutsig under arbetet kan du ta bort föroreningen med polyeten . Silikon fäster bra på plastfolie. Genom att tvätta händerna med vatten och torka med plastfolie kan du snabbt och enkelt ta bort silikonet från din hud.

Smuts på tyget kan tas bort med ett strykjärn. Ett lösningsmedel appliceras på ytan, papper läggs ovanpå och förs över det med ett uppvärmt järn.

Det är möjligt att ta bort silikon från tygytan på ett okonventionellt sätt med kallt. Lägg kläder i påsen och ställ dem i frysen i tre eller fler timmar. Efter sådan frysning kan silikonet enkelt avlägsnas från tygytan. Du kan också använda väteperoxid för att ta bort tätningsmedel från kläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att inte spendera mycket tid på att ta bort fläckar och smuts är det bäst att försöka förhindra att de ser ut.

Byggare rekommenderar under arbetet:

  • använd handskar, ett förkläde eller andra lämpliga kläder;
  • så snart tätningsmedlet har spridit sig över ytan, bör det torkas av med en trasa som blötläggs i ättika tills silikonet är torrt;
  • För att göra reparationer enklare kan du använda maskeringstejp. Det är limmat på ytan för tätning av fogar, efter arbete ska maskeringstejpen tas bort tills silikonet är torrt;
  • byggare rekommenderar att inte slänga förseglingsetiketten för att förenkla valet av rätt lösningsmedel i butiken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikontätningsmedel är svårt att ta bort från många ytor. När du arbetar med detta material bör du förbereda arbetskläder, arbeta med gummihandskar. Maskeringstejp under arbetet med tätningsmedlet kommer att underlätta arbetet och eliminera behovet av att ta bort limet från ytan.

Rekommenderad: