Hur Tar Man Bort Gammalt Tätningsmedel I Badrummet? Hur Man Tar Bort Fastklämda Rester Från Kakel, Hur Man Rengör Och Tvättar, Hur Man Snabbt Tar Bort Tätningsmedel Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Man Bort Gammalt Tätningsmedel I Badrummet? Hur Man Tar Bort Fastklämda Rester Från Kakel, Hur Man Rengör Och Tvättar, Hur Man Snabbt Tar Bort Tätningsmedel Hemma

Video: Hur Tar Man Bort Gammalt Tätningsmedel I Badrummet? Hur Man Tar Bort Fastklämda Rester Från Kakel, Hur Man Rengör Och Tvättar, Hur Man Snabbt Tar Bort Tätningsmedel Hemma
Video: BADRUM 4 HANTVERKARENS FAVORITER 2 FRÄSA UR FOGEN 2024, April
Hur Tar Man Bort Gammalt Tätningsmedel I Badrummet? Hur Man Tar Bort Fastklämda Rester Från Kakel, Hur Man Rengör Och Tvättar, Hur Man Snabbt Tar Bort Tätningsmedel Hemma
Hur Tar Man Bort Gammalt Tätningsmedel I Badrummet? Hur Man Tar Bort Fastklämda Rester Från Kakel, Hur Man Rengör Och Tvättar, Hur Man Snabbt Tar Bort Tätningsmedel Hemma
Anonim

Tätningsmassor används i badrummet för injektering av kakel och olika VVS -produkter. Med tiden förlorar en sådan beläggning sitt ursprungliga utseende på grund av alla slags smuts eller svampformationer. Eftersom materialet har hög vidhäftning och motståndskraft mot kemikalier är det mycket problematiskt att ta bort det från ytan för senare utbyte. Denna artikel kommer att diskutera hur man tar bort gammalt tätningsmedel i badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av tätningsmedel

Processen att demontera tätningsmaterialet beror till stor del på dess sammansättning. För badrum används ämnen med antiseptiska tillsatser som har ökad fuktbeständighet.

I rum med hög luftfuktighet används huvudsakligen följande typer av tätningsmedel:

  • baserad på silikon;
  • polyuretan;
  • baserad på akryl;
  • silikon-akryl.
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikoninnehållande

Tätningsmedel av silikon är den vanligaste typen av material som används i badrummet. Denna beläggning har utmärkta fuktavvisande egenskaper. Många silikonbaserade blandningar är formulerade med fungicider för att förhindra mögel och mögel på ytan. Materialet kännetecknas av utmärkt vidhäftning, motståndskraft mot extrema temperaturer över ett brett intervall och hållbarhet.

Silikonprodukten har ett annat namn - sanitära tätningsmedel . Materialet fick detta namn på grund av dess goda motståndskraft mot kemikalier. Observera att kostnaden för silikonföreningar är ganska hög, vilket i sin tur inte gör ett sådant material mindre populärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanbaserad

Denna typ av tätningsmedel, efter torkning, bildar en mycket hållbar och samtidigt flexibel beläggning. Materialet är resistent mot låga temperaturer. Exponering för värme kommer emellertid att påverka beläggningen negativt.

Tätningsmedel av polyuretan kan användas för efterbehandling av vertikala ytor eftersom blandningen vidhäftar väl och inte rinner ut under applicering. Enkomponentkompositionen innehåller inte giftiga ämnen, vilket gör det säkert för människors hälsa. Färger och lack kan appliceras på polyuretanbeläggningen för att förbättra materialets utseende eller dess tekniska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Sammansättningen på akrylbasis är inte sämre än silikonblandningar i många avseenden. Livslängden för akrylbeläggningen är också lång och vidhäftningsnivån är inte lägre. Dessutom är materialet billigare än silikoninnehållande formuleringar.

Nackdelen med blandningar med akrylkomponenter är deras låga plasticitet .därför kan ett sådant tätningsmedel endast användas i områden som inte deformeras med tiden. Annars, när materialet torkar, kan det uppstå sprickor på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inga organiska lösningsmedel i sammansättningen av akrylblandningar, vilket indikerar materialets miljövänlighet och frånvaro av lukt. För badrum används endast fuktresistenta modifieringar av akryltätningsmedel.

Silikon-akryl

Dessa blandningar kombinerar alla de bästa egenskaperna hos båda typerna av tätningsmedel. Beläggningen av detta material är mycket hållbar, elastisk och hållbar. Blandningen kan användas som lim för att fästa olika produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När krävs borttagning?

Användningen av tätningsmedel i badrummet beror på särdragen i temperatur och fuktighet i rummet. Alla sprickor, luckor och sömmar på ytor måste tätas för att skydda mot vatten och fukt och för att förhindra svamptillväxt.

Efter reparationer eller som ett resultat av långvarig drift av den hermetiska beläggningen, blir det i vissa fall nödvändigt att ta bort det gamla materialskiktet för dess senare utbyte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga de vanligaste fallen när det måste tas bort från ytan

  • När du utför reparationsarbete kan du felaktigt applicera tätningsmedelsblandningen. Om lösningen appliceras felaktigt, för att rätta till detta fel, är det nödvändigt att helt rengöra det gamla lagret och fylla sömmen med tätningsmedel igen.
  • Varje typ av tätningsmedel slits ut och försämras med tiden. Det kan ändra färg på grund av allvarlig smuts eller utbrändhet. Sprickor uppträder på materialets yta, därav kommer beläggningens prestanda att bli mycket sämre. I detta fall måste det gamla lagret av blandningen avlägsnas omedelbart.
Bild
Bild
  • Även om lösningens sammansättning innefattade fungicider eller andra antiseptiska komponenter kan svamp eller mögel uppträda på ytan vid långvarig användning i en ogynnsam miljö. När mikroorganismer dyker upp och aktivt sprids måste materialet också bytas ut. Det är nödvändigt att utföra arbetet så snart som möjligt, eftersom svampen sprider sig mycket snabbt under förhållanden med hög luftfuktighet och ibland orsakar allvarlig skada för hushållens hälsa.
  • Under reparationsprocessen visas tätningsmedlet av misstag på ytor som inte var avsedda att behandlas.
Bild
Bild

Avlägsnande metoder

Alla metoder för att ta bort ett gammalt lager av tätningsmedel hemma är indelade i två huvudtyper: mekanisk och användning av kemikalier. Det fullständiga avlägsnandeförfarandet kan kallas en kombinerad metod, eftersom det innebär sekventiell tillämpning av båda metoderna.

För att rensa ut huvuddelen av materialet rekommenderas att använda den mekaniska metoden . Rester av blandningen eller smuts från lösningen på VVS -armaturer, väggar och golv kan avlägsnas med hjälp av speciella kemikalier. Färska spår av ofärdat tätningsmedel är relativt lätta att rengöra. Det räcker med att torka av det smutsiga området med en trasa fuktad i bensin, eventuellt lösningsmedel eller alkohol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk

Den mekaniska metoden för att ta bort tätningsmedlet kännetecknas av att man skär och tar bort det gamla materialskiktet med hjälp av slipade verktyg. Oftast rengörs endast den övre delen fysiskt och resterna avlägsnas med kemiska medel.

För den mekaniska avdrivningsmetoden används huvudsakligen följande enheter:

  • metallspatel;
  • konstruktionsskrapa;
  • brevpapper kniv;
  • skruvmejsel;
  • kökskniv med ett tunt blad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte alltid möjligt att rengöra ytan helt med vassa verktyg. I många fall är det bättre att kombinera mekaniska och kemiska avlägsnande metoder. Även om det visade sig frigöra sömmarna från det gamla materialet så mycket som möjligt, kvarstår ofta fettspår på plats. Dessa fläckar måste tas bort innan du applicerar en ny päls.

Följande verktyg används för att ta bort:

  • pimpsten;
  • slipande ämnen;
  • sandpapper;
  • speciella rengöringsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk rengöring av ett gammalt lager av tätningsmassa är inte lämpligt för alla typer av ytor. När du arbetar med akrylbad, använd inte metallknivar, skrapor, spatlar och andra föremål som kan repa beläggningen.

Kemisk

För rengöring av gammal silikon producerar många moderna tillverkare av byggmaterial speciella kemiska blandningar. Sådana kompositioner kan mjuka upp tätningsmedlet, vilket gör att du enkelt kan ta bort det gamla lagret med hjälp av ett lämpligt verktyg. Förutom speciella lösningar kan du använda sådana välbekanta produkter som bensin eller white spirit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man skrubbar från badet?

Metoden för avlägsnande av tätningsmedlet beror på typen av blandning som tidigare använts samt ytmaterialet på VVS -armaturen. Mekanisk rengöring är endast lämplig för emaljerade gjutjärns- eller ståltankar.

Proceduren för att ta bort det gamla skiktet av silikonbeläggning i detta fall inkluderar ett antal sekventiella steg

  • Det övre tätningsmedelskiktet avlägsnas med vassa instrument. Detta kan vara en kniv, blad, skruvmejsel eller något annat praktiskt verktyg. Rengöring ska göras långsamt och noggrant, eftersom det är stor risk att skära eller repa badkaret.
  • Resterna av materialet rengörs med en bit pimpsten, sandpapper eller en skrapa.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Även om det visade sig helt rensa bort det gamla tätningsmedlet från sömmarna, kommer det i stället fortfarande att finnas smuts i form av feta spår. Sådana fläckar rengörs med pulveriserade hushållskemikalier, varefter ytan sköljs väl med rent vatten.
  • Istället för hushållskemikalier kan du använda vanligt bordsalt för att rengöra feta fläckar. En trasa eller svamp ska strös med fint salt, strö lätt med vatten och cirkulera för att torka bort spår av tätningsmedel på ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta bort tätningsmedlet från akrylbadet är det bättre att använda specialprodukter för att inte skada produktens beläggning.

Det är nödvändigt att applicera en speciell komposition på det gamla materialskiktet och lämna det en stund för att påverka tätningsmedlet, det exakta intervallet kommer att anges på förpackningen. Oftast hålls lösningen på beläggningen i 24 timmar.

Det mjukade materialet kan tas bort med träspatlar. Du kan ta bort spår av tätningsmedlet och avfetta ytan med vodka eller alkohol utspädd med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tvättar jag av kakel?

Både mekaniska och kemiska metoder kan användas för att rengöra sömmarna på kakel. Den första kommer inte att skilja sig från en liknande metod för att ta bort tätningsmedlet från badkaret. Gammalt silikontätningsmedel är extremt tufft, så lösningsmedel används ofta för att ta bort det.

Ytrengöringsprocessen är ganska enkel

  • Med hjälp av vassa verktyg tas det yttre lagret av materialet bort.
  • Applicera bensin, sprit eller något organiskt lösningsmedel på fogarna med tätningsmedelsresterna med en svamp eller trasa.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den applicerade produkten lämnas i sömmarna i flera timmar. Med tiden mjuknar tätningsmedlet och får en geléliknande form.
  • Materialet avlägsnas med ett lämpligt verktyg.
  • Feta fläckar kan avlägsnas med hushållskemikalier, salt eller bakpulver.
  • Torka av den rena ytan igen med tvålvatten eller diskmedel. Därefter måste sömmarna sköljas med varmt vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur lägger jag ett nytt lager?

Se till att fogarna är väl rengjorda innan du applicerar ett nytt tätningsskikt. Inte bara bitar av gammalt material ska inte finnas kvar på dem, utan också feta spår.

Om det föregående lagret av tätningsmedel var täckt med mögel och svamp, krävs ytterligare ytbehandling, eftersom spår av en mikroorganism kan finnas kvar på själva sömmarna. I detta fall återkommer mögel på beläggningen efter en ny tätning. Sömbehandling kan göras med ättika. Ett sådant verktyg kommer att ta bort resterna av svampen från ytan och minska sannolikheten för återinfektion.

Bild
Bild

Efter alla förfaranden för rengöring av lederna kan du fortsätta med förslutning.

För att utföra arbetet krävs följande enheter:

  • en pistol för applicering av tätningsmedel;
  • Maskeringstejp;
  • bygga hårtork eller hårtork;
  • ren trasa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du applicerar tätningsmedlet på den rengjorda ytan, se till att det inte finns någon fukt kvar på sömmarna. Fuktiga områden kan torkas med en hårtork. För att skydda plattor eller VVS -armaturer från oavsiktlig inträngning av ett tätande ämne måste sömmar och angränsande ytor limmas med maskeringstejp.

Tätningsblandningar produceras huvudsakligen i ett speciellt rör , som sätts in i en konstruktionspistol för applicering av sådant material. På rörets framsida finns en liten förlängning i form av en pip som måste skäras av. Tätningsmedlet placeras sedan i en pistol som kan användas för att fylla skarvarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överflödigt tätningsmedel på fogytan kan avlägsnas med ett finger fuktat i vatten. För att göra detta är det tillräckligt att köra dem längs sömmen och därigenom släta ut tätningsmaterialet.

Bra tips från proffsen

De mekaniska och kemiska metoderna för att avlägsna tätningsmedlet har sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att tvätta tätningsmedlet med speciella medel måste du följa några enkla regler

Innan du fortsätter med avlägsnandet av tätningsmedlet med hjälp av speciella medel, rekommenderas det att testa den kemiska sammansättningen på ett oansenligt område av ytan som ska rengöras. Således kommer det att vara möjligt att kontrollera om medlet och ytmaterialet kommer in i en kemisk reaktion och att undvika fläckar på produkten

Bild
Bild
Bild
Bild

Hushållskemikalier är ganska effektiva för att hantera kontaminering från den gamla tätningsmassan. När du arbetar med sådana ämnen bör du komma ihåg dina egna säkerhetsåtgärder. Hudens hud måste skyddas med handskar. Om lösningar används i form av aerosolburkar måste arbete utföras med byggglasögon och andningsskydd

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedlet av silikon kan tas bort utan kemikalier. Sådant material mjuknar väl under påverkan av höga temperaturer.

Med hjälp av en byggnadshårtork upphettas ytan till fyrahundra grader Celsius, sedan rengörs det gamla lagret enkelt.

Rekommenderad: