Hur Tvätta Bort Kalkningen Från Taket? Hur Man Spolar Från Väggar Och Hur Man Tar Bort Från Tak, Hur Man Tar Bort Snabbt Och Hur Man Rengör En Smutsfri Yta

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tvätta Bort Kalkningen Från Taket? Hur Man Spolar Från Väggar Och Hur Man Tar Bort Från Tak, Hur Man Tar Bort Snabbt Och Hur Man Rengör En Smutsfri Yta

Video: Hur Tvätta Bort Kalkningen Från Taket? Hur Man Spolar Från Väggar Och Hur Man Tar Bort Från Tak, Hur Man Tar Bort Snabbt Och Hur Man Rengör En Smutsfri Yta
Video: How to Clean Mold Off Bathroom Ceiling in 4 Steps 2024, April
Hur Tvätta Bort Kalkningen Från Taket? Hur Man Spolar Från Väggar Och Hur Man Tar Bort Från Tak, Hur Man Tar Bort Snabbt Och Hur Man Rengör En Smutsfri Yta
Hur Tvätta Bort Kalkningen Från Taket? Hur Man Spolar Från Väggar Och Hur Man Tar Bort Från Tak, Hur Man Tar Bort Snabbt Och Hur Man Rengör En Smutsfri Yta
Anonim

Helt nyligen var kalkning den viktigaste takbeläggningen, nu används olika typer av beläggningar för detta. Vid renovering avlägsnas i många fall den gamla kalkningen från ytan. Med tanke på att de tar bort det från taket är det inte särskilt bekvämt att göra. Det är nödvändigt att ta reda på i vilka fall kalkningen tvättas bort och vad är det bästa sättet att göra det.

Funktioner av föroreningar

Vid reparationsarbete ägnas mycket uppmärksamhet åt att avsluta taket, eftersom varje detalj i interiören bör betona den allmänna idén med designen. Den övre delen av rummet ska vara i harmoni med rummets övergripande stil.

För inte så länge sedan användes bara kalkning för att dekorera tak ., men i modern design har speciell uppmärksamhet ägnats åt dessa ytor. Undertak, gipsskivor eller expanderade polystyrenskivor, dekorativt gips, olika typer av tapeter, målning - det här är inte en fullständig lista över hur du kan ändra utseendet på takets överdrag i ett rum och omvandla det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda ytan för målning, tapetsering eller annan dekorativ beläggning tvättas ett lager vitkalkning av taket. Det är ganska enkelt att göra detta, men med tanke på att du måste arbeta med taket är arbetet lite mer komplicerat. Det bör omedelbart meddelas att kalkning inte alltid ska avlägsnas från ytan. Till exempel görs detta inte vid installation av undertak eller spänningsstrukturer. Du kan även tvätta taket igen om den gamla kappan förblir i gott skick.

Innan ett nytt lager appliceras rengörs ytan från smuts ., taket tvättas med en våt svamp. När du applicerar ett nytt lager, ta hänsyn till vad det tidigare lagret kalkades - det kan vara kalk eller krita. Vid applicering av ett nytt lager bör man tänka på att krita ska appliceras på kalkmassan, kalk appliceras på kalken.

För att avgöra vilket lager som tidigare sprutades i taket med vatten. Om vattendroppar hänger på ytan har taket kalkats. Om vattnet omedelbart absorberas i ytan användes krita för att tvätta det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var noga med att ta bort kalkningen:

  • om mögel visas på ytan;
  • målning med vattenbaserad emulsion planeras;
  • tapeter kommer att limmas;
  • om polystyrenskumplattor limmas i taket.

Att ta bort taket är ett viktigt steg. Om kalkningen avlägsnas felaktigt eller dåligt från ytan, kommer tapeter, färg eller någon annan typ av finish inte att fästa bra.

Bild
Bild

Material och verktyg

Det är osannolikt att det kommer att vara möjligt att ta bort det gamla lagret utan damm, så du bör noggrant förbereda dig för arbete. Extra saker och möbler, mattor tas ut ur rummet, gardiner tas bort. Skrymmande föremål eller möbler som är svåra att ta ut är täckta med folie. En polyetenbeläggning bör läggas på golvet, tidningar kan också läggas ut, vilket kommer att absorbera överflödig fukt.

Det kommer inte att bli mycket smuts på väggarna under arbetet; det räcker med att torka av dem med en fuktig trasa . Skräppåsar bör förberedas i förväg för att snabbt ta bort gamla tidningar och filma i dem efter avslutat arbete.

Denna typ av arbete är ganska smutsigt, så det är bättre att förbereda speciella kläder, sätta en halsduk eller keps på huvudet. Var noga med att bära skyddsglasögon och använd andningsskydd.

Bild
Bild

Förutom arbetskläder bör du förbereda verktyg som kommer att behövas under arbetet.

Under arbetet behöver du:

  • spackel;
  • svampar, trasor;
  • spruta för att väta ytan;
  • stege;
  • behållare med vatten;
  • handskar.

Om du inte har en stege fungerar ett stabilt bord och en stol, men det är inte alltid säkert att använda dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under arbetet ska dörrar och fönster stängas så att kalkstoft inte tränger in genom dem i angränsande rum. Med tanke på att det här arbetet är mycket dammigt bör du lägga en våt trasa på tröskeln så att smuts från dina skor inte kommer ut ur rummet när du lämnar rummet.

Naturligtvis är detta en grundläggande lista över nödvändiga verktyg och förberedande arbete. En mer exakt lista över dem kan variera beroende på ytans tillstånd.

Bild
Bild

Sätten

Efter att nödvändig skyddsutrustning, verktyg och kläder har förberetts, överskott av möbler tas ut ur rummet, golvet är täckt av smuts och huvudarbetet börjar.

Taket rengörs torrt och blött . För torrtvätt, använd en slipmaskin och spatel. Med våtmetoden tvättas kalk bort med vatten eller kemiska lösningar, huskurer. Den våta metoden gör det lättare att rengöra ytan, men det blir mycket mer damm i rummet och mycket smuts på golvet.

Valet av rengöringsmetod beror på vilken typ av kalk som använts tidigare . Om du kör din handflata över en krityta, finns ett vitt spår kvar på din hand, det kommer inte att finnas något sådant spår från kalk. Ofta är tak målade med vattenbaserad emulsion. När du skjuter handen över den målade ytan finns det inga spår på din hand.

För att se till att taken inte är vitkalkade utan emulsionsfärg bör du blöta en svamp och gnugga ett litet område. I det första fallet kommer det inga tydliga spår av färg på svampen, och väggen tvättas lite.

Det är nödvändigt att uppehålla sig i detalj vid vilka metoder som används för att korrekt och snabbt ta bort kalkning från ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Våt

Gammal kalkning avlägsnas med vatten. Denna metod används ganska ofta.

Följande verktyg bör vara förberedda för det:

  • rulle - för sådan rengöring används en anordning med en bifogad pall, där soporna genast hamnar;
  • spray;
  • trasor, trasor;
  • spackel.

Om du behöver ta bort den gamla beläggningen fuktas taket med en spray, en fuktig rulle är också lämplig för detta. När du applicerar vatten på ytan måste du se till att det inte rinner ut, så applicera det sparsamt. Efter 10-15 minuter fuktas taket en andra gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en spatel, ta bort det gamla lagret av kalkning från taket . Om en lösning under arbetet rinner ut på det, betyder det att ytan har fuktats mycket, du måste vänta tills ytan torkar ut lite.

Det är bekvämare att applicera vatten på väggarna och taket med en sprutpistol. När du arbetar med en rulle kan du överdriva det och vätskan kommer att droppa i ansiktet. Fukta taket jämnt så att kalkningen kan tas bort från ytan i ett lager. Ofta, under arbetet, fuktas taket på en del, sedan flyttar de till en annan del och fortsätter att arbeta där, under vilken tid kalkningen är tillräckligt mättad med fukt.

Arbetet utförs medan du står på en trappstege. Innan du startar den bör du se till att stegen är stabil. Det är bra om det vid denna tidpunkt finns en assistent i närheten som försäkrar att stegen inte vacklar.

Ta bort ett tunt lager från taket med en spatel. När all kalkning har tagits bort från ytan, använd en fuktig svamp för att tvätta bort det återstående lagret. När taket är torrt, kontrollera hur bra arbetet har utförts. För att göra detta, håll den med handflatan över taket. Om det inte finns några spår av kalkning på det, har arbetet gjorts perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland används inte en spatel för denna metod. Ta bort det med ett tunt lager vitkalkning med en våt trasa. Det mest ekonomiska alternativet är att tvätta ytan med vanligt vatten. Sådan rengöring blir den billigaste, även om denna metod kräver användning av fysisk kraft.

Vatten hälls i en hink, de tar trasor och borstar och tvättar bort kalkningen från taket . Vid spolning med vatten, skölj instrumentet oftare och byt vatten. För att göra arbetet mindre mödosamt är det bättre att använda en varm vätska. Det är svårt att tvätta krita och kalkning från taket på detta sätt, särskilt eftersom kalklösningen alltid kommer att komma i ansiktet under arbetet, och detta komplicerar arbetet kraftigt. Det är bäst att använda denna metod på ett tak med ett tunt lager färg.

Denna metod har en nackdel - tyvärr kan du inte klara dig utan smuts här. Dessutom kommer det inte att vara möjligt att helt ta bort hela lagret från ytan på detta sätt. Som redan nämnts bör golvet täckas med plastfolie eller tidningar. Detta kommer att avsevärt minska den tid som går åt till att städa lokalerna efter jobbet.

Bild
Bild

Spatel

En spatel används också för att ta bort kalkningen från taket.

För denna metod måste du förbereda:

  • spatlar - 2 st, breda och smala;
  • sandpapper;
  • gummihammare;
  • dammsugare.

När du påbörjar arbetet bör du inspektera ytan. Med en gummiklubba knackar de på taket och avslöjar områden med svag vidhäftning. Om du inte har en gummihammare hemma kan du försöka arbeta genom att knacka på ytan med handtaget på en vanlig spatel.

Platser där den gamla kalkningen redan inte fäster bra, bänd av med en smal spatel. Använd en bred spatel för att rengöra ytan, var försiktig så att kittet inte skadas under arbetet. Det är mycket mer bekvämt att arbeta om du lägger något som en skopa under spateln, då kommer all kalkning kvar där och kommer inte att falla ner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod kan förbättras något . och gör din egen ytrengörare. Ett hål borras i en spatel, en tråd eller fläta passeras genom det och ett bad hängs upp, där all smuts kommer att falla.

I slutskedet, med sandpapper, ta bort resterna, rengör ytan. Sedan kan du gå med en dammsugare och enkelt ta bort damm från taket. Därefter ska ytan tvättas med en fuktig svamp eller penslas.

När du arbetar med en spatel kommer det att finnas mycket smuts och damm i rummet, så det är viktigt att förbereda andningsskydd i förväg.

Bild
Bild

Med särskilda medel

Du kan ta bort kalkning från väggar eller tak med specialverktyg som säljs i en järnaffär.

Det är väldigt enkelt att arbeta med dem, för detta bör du:

  • spraya produkten på ytan;
  • när ytan är täckt med en skorpa, avlägsnas kalkningen mycket lätt;
  • rengör med en spatel.

Med denna metod kommer det praktiskt taget inget damm, men det kommer att finnas tillräckligt med smuts. För att ta bort gammal kalkning, populära verktyg som Metylan och Quelyd Dissouco l. Med deras hjälp avlägsnas krita och gipssköljning, och ett verktyg är lämpligt för att ta bort damm Probel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyder Metylan späds ut med vatten 1 till 10 och appliceras på valfri yta, rengörs sedan med en spatel. Betyder Probel används ofta under reparationsarbeten. För detta appliceras medlet utspätt med vatten på ytan med en fuktig svamp. När skiktet är genomblött, ta bort kalkningen med en spatel.

Betyder Alfa väljs för vitkalkning och för rengöring av ett rum efter renovering. Med dessa produkter kan du snabbt bli av med reparationsmärken. De lämnar inte ränder och vithet på ytan. Hantera koncentrat med handskar och skyddsglasögon. Späd produkten i proportioner från 1: 10 till 1: 100 och applicera det på ytan.

Städarna som säljs i butiken är mycket koncentrerade, så de räcker för att behandla en stor yta. När du väljer specialverktyg bör du komma ihåg att de inte är billiga, så det är värt att inkludera dem i de beräknade reparationskostnaderna i förväg. Dessutom förekommer det ofta fall av förfalskning av dessa medel, så det är bättre att köpa dem i specialaffärer, och inte på marknaden eller på en annan liknande plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en slipmaskin

En slipmaskin används för att avlägsna kalkning eller vattenbaserad emulsion om de är svåra att ta bort med en spatel. Det är bättre att behandla ytan i små områden. För dem som ännu inte känner till hur kvarnen fungerar bör du läsa instruktionerna och göra ett litet test på ytan för att utvärdera resultatet. Använd en spatel för att rengöra svåråtkomliga områden.

För arbete tar de:

  • vinkelslip;
  • dammsugare;
  • spackel;
  • personlig skyddsutrustning: speciella glasögon, andningsskydd eller mask.

Genom att ansluta slipmaskinen till en dammsugare kan allt damm tas bort omedelbart . För att rengöra ytan tar de smör, rengör omedelbart taket med smörj med ett grovt slipmedel och byt sedan till fint. Efter avslutat arbete avlägsnas damm från ytan. För att göra detta, ta en svamp, en mjuk trasa eller borste. Efter bearbetning ska ytan grundas.

När du arbetar med en slipmaskin kommer det inte att vara möjligt att snabbt och enkelt bli av med kalkskiktet, den här processen är komplicerad och det kommer mycket damm och smuts i rummet. Det är bättre att ta bort kalkhaltig kalkning med en våt metod. Efter alla manipulationer är taket nästan helt klart för ytterligare reparation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med lim

Du kan bli av med kalkning på ytan med hjälp av lim eller pasta.

Denna metod är lämplig för dem som inte vill bråka med att tvätta bort smutsen.

För denna metod måste du ta:

  • en bunt gamla tidningar;
  • rulle eller pensel;
  • en pasta som kan ersättas med billigt tapetlim.

Innan arbetet påbörjas bör du förbereda en pasta. Du behöver stärkelse för att förbereda den. Det späds ut i lite vatten och eldas. Massan kokas under konstant omrörning. Efter kylning är den klar att användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bryggad pasta appliceras på gamla tidningar. De sprider det över hela tidningen och lämnar bara hörnen torra. Fäst den fuktiga tidningen på ytan och vänta tills den torkar. Genom att dra i tidningens torra hörn kan du snabbt och enkelt ta bort dem från taket, tillsammans med ett lager kalkning. Om det finns platser med rester av lim eller kalkning, avlägsnas de med en mopp, på vilken en fuktig trasa lindas.

Istället för en självbryggad pasta kan du ta vanligt billigt tapetlim och använda det som tidigare beskrivits. Limet eller den svetsade pastan måste vara helt torr, annars blir det svårare att ta bort kalkningen från taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

När du påbörjar reparationsarbete bör du följa säkerhetsåtgärder och arbeta med skyddsutrustning. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att kalk och andra material kan komma in i ögonen och därmed orsaka brännskador eller andra skador på hornhinnan. Arbetet bör endast utföras med speciella skyddsglasögon!

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana renoveringar förutsätter att det kommer mycket damm i rummet, så ett andningsskydd eller gasbind måste vara närvarande för att skydda luftvägarna.

Det är viktigt att uppmärksamma det faktum att tvätt av kalkning från taket kan väta ledningarna, därför stänga av belysningen under drift. Om det inte finns tillräckligt med ljus, belyses de nödvändiga platserna med en ficklampa eller bärare.

Om du inte hittade någon speciell tvätt till hands eller om det är omöjligt att använda någon av ovanstående metoder kan du använda en hemlagad blandning.

Bild
Bild

För en hemgjord tvätt behöver du:

  • samla 5 liter vatten i en hink;
  • tillsätt 5-6 kepsar med badskum och 1 msk. en sked vinäger;
  • små ytor på ytan behandlas med denna tvål-vinägerkomposition;
  • du bör vänta 5 minuter tills ytan blir sur;
  • rengör taket med en spatel;
  • när arbetet är klart, tvätta taket med varmt vatten.

När du arbetar med en hemgjord remover, se till att lägga gamla tidningar eller någon oljeduk på golvet, eftersom det blir mycket smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan tillämpa en annan metod som inte kräver en särskild investering av pengar - med vanligt salt. Bordsalt tillsätts till varmt vatten. För 10 liter vatten bör du ta en förpackning med 1 kg salt. En sådan hemgjord tvätt blir väldigt billig, och resultatet blir inte sämre än att använda andra medel. Du kan enkelt och enkelt rengöra taket från kalkningen.

Självgjorda blandningar kommer att vara mycket mer ekonomiska än köpta alternativ . Ett av de gamla sätten som användes för att ta bort spår av kalk från taket är att använda en lösning med tvätttvål. För lösningen, ta en tvätttvål som inte innehåller färgämnen eller andra tillsatser. I det här fallet är det bättre att ta bort kalkningen från taket och väggarna. I en liten hink (5 l) med varmt vatten tillsätt en sked bakpulver och 2 eller 3 matskedar spån tvätttvål.

En sådan blandning kan hantera all smuts och tvätta bort inte bara vitkalkning från ytan, utan också smuts, så att du inte behöver spendera pengar på inköp av dyra tvättmedel.

Bild
Bild

Efter renoveringsarbete är det svårt att bli av med kalkmärken på golvet. Även om du lägger oljeduk, plastfolie eller tidningar på golvet är det stor sannolikhet att golvet fortfarande blir smutsigt. Du kan tvätta bort kalkningen från golvet genom att torka av det med vatten och ättika; om det är mycket smutsigt, tvätta golvet minst tre gånger.

Med någon av de angivna metoderna kan du bli av med kalkningen i taket. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar. Vilken som ska tillämpas - alla bestämmer individuellt, det kan bero både på de medel som finns tillgängliga och på vissa andra villkor.

Rekommenderad: