Hur Tar Man Bort Färg Från En Betongvägg? Hur Man Tar Bort Och Hur Man Tar Bort En Gammal Oljebeläggning, Borttagning Av Färg Och Lackmaterial, Hur Man Snabbt Rengör Ytan

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Man Bort Färg Från En Betongvägg? Hur Man Tar Bort Och Hur Man Tar Bort En Gammal Oljebeläggning, Borttagning Av Färg Och Lackmaterial, Hur Man Snabbt Rengör Ytan

Video: Hur Tar Man Bort Färg Från En Betongvägg? Hur Man Tar Bort Och Hur Man Tar Bort En Gammal Oljebeläggning, Borttagning Av Färg Och Lackmaterial, Hur Man Snabbt Rengör Ytan
Video: Bio-Strip: Hur man enkelt får bort gammalt vax och färg - How to remove old wax and paint 2024, April
Hur Tar Man Bort Färg Från En Betongvägg? Hur Man Tar Bort Och Hur Man Tar Bort En Gammal Oljebeläggning, Borttagning Av Färg Och Lackmaterial, Hur Man Snabbt Rengör Ytan
Hur Tar Man Bort Färg Från En Betongvägg? Hur Man Tar Bort Och Hur Man Tar Bort En Gammal Oljebeläggning, Borttagning Av Färg Och Lackmaterial, Hur Man Snabbt Rengör Ytan
Anonim

Eftersom man nyligen använde färg istället för tapeter, är frågan om att ta bort den från en betongvägg aktuell. Denna händelse är obligatorisk, annars kommer knappast tapeter, kakel eller annat material att fästas på en orenad väggyta. Låt oss ta en titt på snabba och effektiva sätt att ta bort gammal färg.

Förberedande skede

Det finns några saker att tänka på innan du börjar rengöra betongytan. Detta hjälper dig att välja den nödvändiga rengöringsmetoden och låter dig snabbt uppnå målet:

  • Bedömning av väggarnas skick. Om det är tänkt att dekorera väggarna med gipsskivor, kommer närvaron av färg på ytan inte att bli ett hinder. Vid limning av tapeter eller kakel bör du försiktigt ta bort den tidigare beläggningen, medan inte alla metoder är lämpliga för att förbereda väggarna för vidare arbete.
  • Val av verktyg. Här bör du ta hänsyn till effektiviteten och användarvänligheten, liksom möjligheten att få rätt typ av verktyg utan svårigheter och onödiga utgifter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typ av beläggning och tjockleken på det applicerade lagret. Detta påverkar direkt komplexiteten och varaktigheten av processen. Det är mycket lättare att ta bort ett tjockt färgämne från betong än färg som appliceras i ett lager på en tunnfärgad vägg. För att bestämma typen av färgkomposition måste du försöka ta bort den på ett litet område. Vattenbaserad och akrylfärg kan tas bort ganska enkelt, men det är också möjligt att de tidigare hyresgästerna använde det mest resistenta alternativet - oljefärg

Efter att ha bekantat dig med de viktigaste parametrarna i det förberedande skedet, bör du fortsätta att välja lämplig metod.

Mekanisk metod

Metoder för mekanisk verkan på den gamla beläggningen gör att du kan rengöra väggytan utan användning av giftiga ämnen, men med närvaro av smuts och damm. Därför är det nödvändigt att förbereda andningsskydd och ögonskydd i förväg - andningsskydd, skyddsglasögon och gasmask.

Det billigaste sättet att ta bort gammal beläggning är att använda mejsel och hammare . En liten byxa är också lämplig för dessa ändamål. Denna metod är mycket tidskrävande och fysiskt krävande, men resultatet är en plan yta. Denna teknik är opraktisk för stora arbetsmängder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en förslipad yxa eller den spetsiga sidan av en hammare måste du lätt träffa den målade ytan var 2-3: e cm. Därefter måste ytan i sprickorna fuktas väl med en pensel eller rulle för att förstärka effekten, måste du blanda tapetlim eller salt i vätskan. Efter 6 timmar kan du börja ta bort det svullna färgskiktet med en spatel. Färgen kan lossna i små partiklar eller i stora lager. När arbetet på väggarna är klart bör du gå med grovt sandpapper eller en styv borste, låta det torka och först sedan fortsätta till nästa arbetsskede.

Väggar kan också rengöras med elektriska apparater . Deras användning gör att du kan ta bort det gamla lagret snabbt och enkelt. Men alla fungerar ganska bullrigt, så rengöring av väggarna i ett flerfamiljshus på detta sätt bör göras på särskilt angivna timmar eller efter överenskommelse med grannar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sådant arbete kan du använda en stansare. Fästet för dessa ändamål bör väljas i form av en spade, fixera det i mejslingsläget. För att fungera snyggt måste du hålla verktyget i rät vinkel. Hammarborrens rörelse riktas nedåt eller uppåt på grund av de utsända vibrationerna. Att välja det bredaste tipset hjälper till att göra processen snabbare.

En annan populär elektrisk apparat är "bulgariska". Även envis färg på väggar eller tunna primers kan tas bort med den. Den kan rengöra väggar till marken och lämnar en plan yta, redo för vidare arbete. Denna maskin ska inte användas vid arbete i små, oventilerade rum, eftersom inte ens en mask skyddar mot damm som har stigit. I stora rum måste du också avbryta oftare och befukta luften så att damm snabbt faller på golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att ta bort färg från väggarna är också möjligt med en borr med tre munstycken. Färgväljaren består av tre kedjor, var och en med 13 länkar. Det gör att färgen kan skalas av i bitar och gipsskiktet förblir intakt. Färggriparen är dock inte hållbar: det kan ta flera bitar för att behandla väggarna i samma rum.

Borren med en borste fungerar effektivt det genererar dock mycket damm.

Spårmunstycket fungerar bra på tegel, men du kan använda det på betong om du vill. Valet av denna metod, även om det kommer att bli av med en stor mängd damm, kommer att ta mycket tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En vanlig nackdel med alla dessa enheter är att de inte kan ta bort färg på svåråtkomliga platser: bakom batterier, rör och i hörn. I dessa områden måste färgen rengöras för hand. Efter rengöring med en perforator eller slipmaskin blir väggarna grova, vilket förbättrar vidhäftningen till murbruk när man lägger keramiska plattor.

Kemisk metod

Att ta bort gammal färg med moderna specialtvättar är ett snabbt, tyst och effektivt sätt. Skydda händer, ögon och andningsorgan när du använder dessa produkter. Algoritmen för att arbeta med kemi beskrivs nedan.

Applicera kemikalien på väggen med en pensel eller rulle . Var noga med att säkerställa att produkten inte appliceras på samma område. Golv och golvlister ska täckas för att förhindra att kemikalier tränger in.

Nästan direkt efter applicering kan du börja rengöra väggen med en stel järnborste. Om färgen inte tas bort omedelbart, bör proceduren upprepas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter kemisk exponering ska väggen sköljas med varmt vatten med pulver och en svamp.

Glöm inte att alla dessa produkter är mycket giftiga, så deras användning är endast möjlig i välventilerade utrymmen.

Du kan också göra hemlagad remover för gamla beläggningar . För att göra detta måste du ta 1, 2 kg snabbkalk, 500 gram kalcinerat vatten och vanligt vatten i en sådan mängd att du får en tjock och homogen pasta. Lösningen måste appliceras på väggen och lämnas i 12 timmar. Efter det kan du rengöra ytan från färg.

Om akrylfärg användes kan du använda en skummande tvålösning till vilken salicylsyra eller etylalkohol tillsätts. För latexfärg, använd kloroform eller dikloretan.

En annan kemisk metod för att ta bort färg är flytande glas. Applicera det tunt på arbetsytan och låt torka helt. Därefter bör du gå över det behandlade området med en spatel eller en borste med styva borst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbaserad beläggning som inte är äldre än 3 år kan avlägsnas med tapetlim. Den odlas enligt instruktionerna, appliceras på väggen och gamla tidningar limmas istället för tapeter. Efter torkning ska tidningen rivas av tillsammans med ett lager färg.

Termisk metod

Gamla färgbeläggningar på väggar kan tas bort med höga temperaturer. Vissa typer av färger, tvärtom, fastnar på väggen när de utsätts för varm luft. Därför måste du genomföra ett test på ett litet område innan du påbörjar arbetet. Den termiska metoden rekommenderas inte heller att användas i närheten av elnätet.

En industriell hårtork är en av de termiska väggrengöringsanordningarna . Med sin hjälp är det enkelt att ta bort akryl, vattenbaserad, liksom svår att ta bort alkyd- och oljefärger. När du blåser en hårtork på en målad vägg visas bubblor. Det betyder att färgen skalar bort från väggen och kan tas bort med en spatel. Det är bekvämt att arbeta tillsammans - en värmer och den andra rengör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blåsbrännaren klarar uppgiften inte värre än en hårtork. Men det är värt att komma ihåg att ett sådant verktyg är en källa till öppen eld, så det kan inte användas nära textil, papper och andra brandfarliga föremål. Dessutom får den påslagna enheten inte placeras på golvet.

Av de tillgängliga värmeapparaterna används ibland ett strykjärn. För att göra detta, lim en bit folie på väggen och stryk den med ett strykjärn. Då ska du snabbt ta bort folien och börja ta bort det mjukade färgskiktet.

Det är värt att komma ihåg att färgen vid uppvärmning avger skadliga ångor, så du behöver inte försumma skyddsutrustning och du bör ofta gå ut för att andas in frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra sätt att ta bort färg

Förutom de beskrivna metoderna finns det några andra metoder för borttagning av färg:

Användning av sprängutrustning . Denna metod är inte populär på grund av den höga kostnaden för enheten, men den kan hyras.

Funktionsprincipen för denna enhet är mycket lik en sandblästringsmaskin, endast metallkulor används som ett slipmaterial i en sprängmaskin. Under högt tryck flyger de ut ur munstycket i strålar och tar omedelbart bort det gamla lagret, varefter de sugs ihop med färgpartiklarna genom dammsugaren. Därför är det mycket lite smuts med denna metod. Bristande färdigheter i arbetet med enheten kan leda till att betongskiktet kommer att tas bort tillsammans med färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vattenstråle . Vatten under högt tryck har samma effekt på färgen som enheten som beskrivs ovan. Men i en lägenhet är användning av denna metod fylld av det faktum att grannar kan översvämmas. Dessutom kommer vatten inte att ta bort permanent epoxifärg.
  • Slipmaskiner med diamantskivor . Denna enhet är mycket effektiv, men det kräver en viss skicklighet och precision i rörelser, samt ett högt arbetstempo.

Rekommenderad: