Spånskiva Och Spånskiva: Vad är Skillnaden? Hur Skiljer De Sig Visuellt Och Vad är Bättre I Möbler?

Innehållsförteckning:

Video: Spånskiva Och Spånskiva: Vad är Skillnaden? Hur Skiljer De Sig Visuellt Och Vad är Bättre I Möbler?

Video: Spånskiva Och Spånskiva: Vad är Skillnaden? Hur Skiljer De Sig Visuellt Och Vad är Bättre I Möbler?
Video: Svenska för nyanlända, möbler 2024, Maj
Spånskiva Och Spånskiva: Vad är Skillnaden? Hur Skiljer De Sig Visuellt Och Vad är Bättre I Möbler?
Spånskiva Och Spånskiva: Vad är Skillnaden? Hur Skiljer De Sig Visuellt Och Vad är Bättre I Möbler?
Anonim

Vid närmare granskning har moderna möbelprodukter ett presentabelt utseende, vilket lockar uppmärksamhet med en mängd olika materialstrukturer. Men även med den externa likheten kan priserna på standardprodukter vara väldigt olika. Detta beror på att tillverkning av möbler förbrukar material med olika egenskaper och kvalitet. Priset på färdiga möbelprodukter beror på kostnaden för materialet från vilket de är tillverkade. Ju högre materialkvalitet, desto högre blir priset på den färdiga produkten, dessutom kommer möbelns livslängd att bero på materialtypen. Låt oss titta närmare på vad som är skillnaden mellan spånskiva och spånskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Externa skillnader

Inom bygg- och möbelindustrin används ofta material av spånskivor och spånskivor. Skillnaden mellan dessa träbearbetningsprodukter är betydande - och detta påverkar materialkostnaden.

Det är inte svårt att visuellt skilja dessa två möbelskivor - spånskivans material har en liten porositet och grovhet, medan spånskivan har en glans på grund av dess laminering och dess yta är alltid slät.

Bild
Bild

Spånskiva är en spånskiva gjord genom att forma små träflisar med en vidhäftande massa i form av polymerformaldehydharts . Denna panel används för tillverkning av hyllor, skåp, bokhyllor, bänkskivor och så vidare. Det återfettas ofta med tunt naturligt träfaner, plast eller impregnerat papper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spånskiva är en laminerad spånskiva . Det skiljer sig från spånskiva genom att melaminpapper med viss impregnering fixeras på materialets övre lager genom laminering. Detta lager skyddar plattans yta mot fukt och mekaniska skador. Spånskiva används för tillverkning av sängar, garderober, bänkskivor och andra möbler, och denna bräda kan också användas som dekorativa finishpaneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattor från spånskiva har högre kvalitetsegenskaper, som skiljer sig från spånskivor inte bara i utseende utan också har egenskaper med hög temperaturstabilitet. Spånskivor och spånskivor på snittet har en lös struktur, men båda dessa material är lätta att bearbeta.

Möbler av spånskiva kräver mindre underhåll och har ett mer attraktivt utseende jämfört med ett vanligt spånskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av fastigheter

Laminerad spånskiva skiljer sig från konventionella spånskivor endast i närvaro av ett hållbart ytskikt i form av laminering. Båda kategorierna av dessa träbearbetningsprodukter har hög hållfasthet och utmärkta prestandaegenskaper . Spånskivor innehåller formaldehydkomponenter i sin limkomposition, men i den laminerade versionen avger detta ämne inte utåt i form av ångor, därför är spånskivans värde mycket högre än spånskivans.

Skyddsfilmen består av flera ark pappersplast som sitter fast vid varandra . Lamineringsprocessen sker under påverkan av högt tryck och en viss temperaturregim, därför är vidhäftningen av ytbeläggningen till spånskivan i slutändan mycket stark och monolitisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laminerat material är inte rädd för effekterna av fukt, så tillämpningsområdet är mycket bredare än en enkel spånskiva.

Var och en av dessa två material har både fördelar och nackdelar. De positiva aspekterna av spånskivmaterial är följande:

  • bra motståndskraft mot olika mekaniska påverkan;
  • kan behandlas hygieniskt;
  • ändrar inte ytans färg när den utsätts för svaga syra -baslösningar - te, juice, kaffe och så vidare;
  • inte utsatt för de negativa effekterna av ultravioletta strålar, samtidigt som hållbarheten för dess färgfärgning bibehålls;
  • kan ha olika texturer och färger;
  • materialets yta kan avslutas med naturfaner eller dekoreras med en applicerad bild av imitation av natursten;
  • tillhör budgetklassen möbler och byggmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild

De negativa sidorna av spånskivans material är följande:

  • utsatt för fukt, instabil för verkan av starka lösningar av syror eller alkalier;
  • inte resistent mot skärverktyg - utsatt för repor;
  • när ytan värms tenderar den att släppa ut formaldehydångor i den yttre miljön, vilket utgör ett hot mot människors hälsa.

Viktig! Trots ett antal negativa egenskaper är spånskivor utbredda och används i möbelproduktion, liksom för byggbehov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande positiva aspekter av laminerat spånskivematerial bör noteras:

  • ökad, även om den är kortsiktig motståndskraft mot fukt och vatten;
  • motstånd mot blekning under påverkan av solens ultravioletta strålar;
  • motståndskraft mot varmt kokande vatten eller olja;
  • förmågan att behålla sina egenskaper och utseende när de utsätts för höga temperaturer;
  • motstånd mot utseende av bucklor och repor när de träffar och faller uppifrån på ytan av tunga föremål;
  • absorberar inte främmande lukt;
  • har en överkomlig prisnivå och har ett brett utbud av applikationer.
Bild
Bild
Bild
Bild

De negativa sidorna av spånskivans material är följande:

  • benägen att flisa, särskilt i kanter och hörn;
  • på platser där flis eller sprickor uppträder släpps formaldehyd ut i den yttre miljön;
  • utseendet är sämre än naturligt massivt trä;
  • kan inte utsättas för vatten på länge.

Viktig! Spånskivor skiljer sig i kvalitet från spånskivematerial också genom att endast spånskivor av hög kvalitet med hög konsistens används för tillverkning av laminerade produkter.

Bild
Bild

Vad är bättre?

Kostnaden för färdiga möbelprodukter beror på vilket material som används för deras produktion. därför i möbler i budgetklass används billiga spånskivor som endast kan täckas på ena sidan med en fuktskyddsfilm . För tillverkning av möbler är det dessutom viktigt om materialet från vilket det är tillverkat avger formaldehyd. Till exempel kommer ett laminerat spånskivmaterial av högre kvalitet att användas för sängen, eftersom dess skyddande skikt inte tillåter en ånga av en skadlig komponent att passera utanför.

Naturligtvis blir laminerade spånskivemöbler något dyrare än produkter tillverkade av vanlig spånskiva, men materialets kvalitetsegenskaper är ganska kapabla att motivera sådana kostnader.

Bild
Bild

Kostnaden för budgetmöbler av spånskiva påverkas också av typen av material. Det finns flera typer av spånskivor.

  • Jag betygsätter - sågspån av en fin standardfraktion utan närvaro av främmande inneslutningar används som råvara för tillverkning av panelen. Den färdiga spånskivan visar sig vara helt platt, slät, den har inga flisar eller sprickor. Första klassen av spånskiva är föremål för obligatorisk ytterligare dekoration med folie eller faner, och detta görs på båda sidor av spånskivan.
  • II -klass - är tillverkad av högkvalitativa sågspånråvaror i olika fraktioner, låt oss säga en minsta andel föroreningar. Det färdiga brädet kan ha mindre skador i form av chips eller repor. För spånskiva av klass II får dekorativ beklädnad inte användas.
  • III klass - tillverkad av sågspån av olika träslag, kan innehålla en liten andel främmande inneslutningar. Materialet utsätts inte för dekorativ beklädnad, eftersom denna kvalitet inte används vid möbelproduktion. Spånskiva III -klass kan endast användas för konstruktionsändamål.
Bild
Bild

Spånskivans motståndskraft mot fukt beror på om den har en skyddande filmbeläggning. Plattor som inte har en sådan film används inte för tillverkning av möbler, eftersom materialet snabbt förlorar sin attraktivitet och är svårt att komma åt för hygienisk bearbetning.

Enligt typen av skyddande beläggning är spånskivor indelade i sådana huvudtyper som:

  • utan beklädnad - sådant material kallas grovt; det gäller endast vid utförande av byggnadsarbete;
  • laminerad - spånskivan har en hållbar lackbeläggning eller en behandling med melaminfilm;
  • fanerad - spånskiva har en yttre finish med naturligt träfaner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från spånskivor har spånskivematerial en större variation . Lamineringen av brädet kan göras i olika färger, samt skapa en imitation av vilken textur som helst. Möbelprodukter tillverkade av laminerad spånskiva kan harmoniskt integreras i nästan alla interiörkompositioner. De ser solida och eleganta ut, samtidigt som de har en liten, ganska överkomlig kostnad. I vissa typer av laminerat spånskivmaterial kan en brandbeständig film som innehåller kol eller ett material av HLP-klass, som är resistent mot brand, användas som ett lamineringsskikt.

Det är sant att kostnaden för sådana möbler blir flera gånger dyrare än gjord av vanligt spånskivmaterial.

Bild
Bild

Spånskivor av laminerad typ, trots massan av deras fördelar, är benägna att bilda flis och sprickor. Oftast sker detta från att tunga föremål faller på plattans yta eller påverkas av en mekanisk faktor . Det är inte längre möjligt att eliminera en sådan defekt i möbler senare. På grund av denna egenskap hos materialet utsätts det inte för olika behandlingar genom fräsning, därför är det omöjligt att få en avlastningsyta, släta fasningar eller avrundning av en spånskiva.

När ett flis eller spricka dyker upp förlorar spånskivans yta sin säkerhet eftersom formaldehyd börjar fly utåt, spelar därför laminatets kvalitet och dess motstånd en mycket viktig roll för denna typ av spånskiva.

Bild
Bild

För tillverkning av bänkskivor eller köksapparater används inte spånskivor sedan endast laminerad spånskivans yta tål ofta och långvarig kontakt med vatten utan att det påverkar dess utseende . Även om långvarig vätning är oönskad även för laminerade skivor, är en sådan effekt från materialets kanter särskilt farlig.

Under långvarig exponering för vatten absorberar spånskivans struktur fukt, sväller och faller snabbt ihop. Att eliminera effekterna av långvarig exponering för fukt i ett sådant material är redan orealistiskt.

Bild
Bild

Moderna tillverkare använder både träbearbetningsprodukter-spånskiva och laminerade spånskivor för att göra prisvärda, men högkvalitativa och vackra möbler .dessutom används en konventionell spånskiva för att skapa möbelns bärram, medan den främre delen är gjord med hjälp av en laminerad skiva. Möbelprodukter tillverkade av en kombination av material kan användas både för hemmabruk och i kontorslokaler.

Trots sin styrka kräver materialet, som består av flis och en limbas, noggrann hantering och skydd mot fukt.

Rekommenderad: