Vilket är Bättre: OSB Eller Spånskiva? Hur Skiljer De Sig åt Och Vad Ska Man Lägga På Golvet? Skillnaden Mellan OSB Och Spånskiva. Vad är Starkare Och Starkare, Mer Skadligt Och Bi

Innehållsförteckning:

Video: Vilket är Bättre: OSB Eller Spånskiva? Hur Skiljer De Sig åt Och Vad Ska Man Lägga På Golvet? Skillnaden Mellan OSB Och Spånskiva. Vad är Starkare Och Starkare, Mer Skadligt Och Bi

Video: Vilket är Bättre: OSB Eller Spånskiva? Hur Skiljer De Sig åt Och Vad Ska Man Lägga På Golvet? Skillnaden Mellan OSB Och Spånskiva. Vad är Starkare Och Starkare, Mer Skadligt Och Bi
Video: Vad är skillnaden mellan ett yrkesprogram och ett högskoleförberedande program? 2024, April
Vilket är Bättre: OSB Eller Spånskiva? Hur Skiljer De Sig åt Och Vad Ska Man Lägga På Golvet? Skillnaden Mellan OSB Och Spånskiva. Vad är Starkare Och Starkare, Mer Skadligt Och Bi
Vilket är Bättre: OSB Eller Spånskiva? Hur Skiljer De Sig åt Och Vad Ska Man Lägga På Golvet? Skillnaden Mellan OSB Och Spånskiva. Vad är Starkare Och Starkare, Mer Skadligt Och Bi
Anonim

Många konsumenter förstår inte tillräckligt bra vad som är bättre - OSB eller spånskiva, hur de skiljer sig åt och vad de ska lägga på golvet. Samtidigt är skillnaden mellan OSB och spånskivor ganska stor. Det är nödvändigt att noggrant förstå vad som är starkare och starkare, mer skadligt och billigare.

Bild
Bild

Vad är starkare?

Styrkan hos träkompositer bestäms av flera sammanhängande indikatorer:

  • böjhållfasthetsgräns;
  • elasticitetsmodul;
  • hur stadigt fästelementet håller.
Bild
Bild

OSB innehåller stora marker. De är tydligt orienterade och bildar en relativt ordnad struktur. Därför kan det teoretiskt förväntas att detta material kommer att vara starkare än en vanlig spånskiva. Men självklarhet i teknik fungerar inte alltid, och därför bör man först och främst uppmärksamma instruktionerna i statliga standarder. GOST föreskriver att följande standarder ska tillhandahållas för spånskivor:

  • böjningsmotstånd - inte värre än 11 MPa;
  • elastisk modul - minst 1600 MPa;
  • förmåga att hålla fästelement - från 35 till 55 N / m.

För OSB är även den minsta böjhållfastheten i längdriktningen betydligt högre - från 18 MPa. Den kan nå 20 MPa. Böjhållfastheten över diametern är dock något mindre (högst 10 MPa, och till och med 9 MPa motsvarar standardindikatorerna).

Bild
Bild

Men enligt alla andra kriterier vinner OSB betydligt . Så, den elastiska modulen i längsplanet är inte lägre än 3500 MPa, och till och med dess lägre värde än spånskivans värde, är värdet i det tvärgående planet fullt motiverat; Dessutom ger även de mest mediokra tillverkarna en fästkraft på minst 80-90 N / m.

Materialresistens mot fukt

En liknande teknik för frigöring tillåter inte, tyvärr, att räkna med identiska indikatorer på fuktmotstånd. De är märkbart högre i OSB. Men du måste förstå att det finns flera kategorier av sådant material samtidigt. Alla är inte särskilt motståndskraftiga mot inträngande av vatten.

Men med spånskiva är allt betydligt värre - alla dess sorter och typer tolereras extremt dåligt av fukt. Även spånskiva skyddas endast av en tunn ytfilm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden mellan OSB och spånskiva?

Spånskiva är billigare än det orienterade alternativet. men med hänsyn till svagheterna hos detta material (och framför allt de dåliga mekaniska egenskaperna), är valet motiverat endast i det mest extrema fallet . Den övergripande tillförlitligheten hos spånskivan är mycket låg. Ja, båda materialen - med tillräcklig anslutning till teknik - kommer inte att delaminera. Men fortfarande är relativt sköra spånskivor benägna att släppa i ändarna.

Bild
Bild

En viktig skillnad mellan de två handlar om bearbetbarhet. Både spånskiva och orienterade strukturer kan vara utan problem:

  • skära;
  • borra;
  • slipa.

Men spånskivor tenderar att smula, och därför är bearbetningen mindre bekväm. Efter slutet måste mer skräp tas bort. Och det är omöjligt att dra åt en skruv eller skruv två gånger i samma hål utan att lägga till epoxiharts.

Bild
Bild

Jämförelse av spånskiva och OSB är möjlig med andra parametrar . Anslutningen av spån enligt den första tekniken tvingar till användning av en större mängd hartser. Därför blir intensiteten av giftiga ångor högre.

I den meningen kan vi bestämt säga att spånskiva är mer skadligt i detta par, och OSB är tvärtom säkrare . Och du bör inte försumma en sådan risk. Vi pratar trots allt inte om någon form av träharts, utan om formaldehyd, som erkänns som ett av de mest giftiga ämnena som används vid träbearbetning. Miljökvaliteter är särskilt viktiga när det gäller användning av strukturer i barnrum, kök, badrum och sovrum.

Bild
Bild

En stor skillnad gäller också utseendet. Orienterat strängmaterial har länge erkänts av alla experter som en mer estetisk lösning . Med sin struktur är det mycket närmare naturligt trä. Ofta används denna beläggning för att dekorera innerväggar och skiljeväggar "under lack". Men spånskiva kan endast användas för dekoration när man använder ett yttre lager (specialfilm).

Tätheten och massan av båda konstruktionerna är ungefär desamma . På samma sätt är resistens mot insekter och mikroskopiska svampar identisk. Om vi också jämför det med plywood, visar sig den orienterade plattan vara mycket billigare.

En mängd olika material används vid tillverkning av spånskiva, inklusive sågspån . Orienterade strängskivor produceras strikt på grundval av högkvalitativa spån. Spånen själva är inte staplade "bara slumpmässigt", utan i en väl utvecklad ordning.

Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Med hänsyn till allt som sagts blir det klart att det är OSB som är mest korrekt att lägga på golvet. Spånskiva är inget annat än ett kompromissalternativ på en stram budget eller i sekundära byggnader. Båda materialen kan läggas ut både på lådan och på betongbeläggningen, därför är de lika mångsidiga i detta avseende.

Bild
Bild

Men det är också värt att notera att det är möjligt att sätta spånskivor på stockarna bara med ett minimiavstånd mellan stängerna; när det gäller en betongbas är det inget sådant problem - fastsättningen utförs med hjälp av pluggar och hålen görs i förväg med en perforator.

Men även med hänsyn till det nästan alltid entydiga valet till förmån för OSB, är det nödvändigt att förstå att detta material kan ha betydande skillnader. För golvdekoration rekommenderas att använda en räfflad typ. Helt platta produkter måste läggas med ett gap och sedan mättas med tätningsmedel. OSB-1, OSB-2 är utformade för att fungera i rum med låg luftfuktighet, där det inte finns några betydande mekaniska belastningar . Mer mångsidig när det gäller motståndskraft mot fukt och mekanisk hållfasthet, men också dyrare, OSB-3 och OSB-4 plattor.

Bild
Bild

Orienterade strukturer tas oftast för att förjustera horisontella ytor . Men under gynnsamma förhållanden används de också för frontbehandling. Enkel planering av undergolv i torra rum innebär vanligtvis användning av OSB-2. Och plattan i den första kategorin är endast acceptabel för taket och väggarna i ett varmt (uppvärmt) rum.

Bild
Bild

Spånskiva och OSB kan användas lika mycket under plattorna i badrummet eller i poolen - förutsatt att de är vattentäta. Med tanke på den inneboende ökade hydrofobiciteten hos det andra materialet är valet dock klart. Om den inte behandlas kan beläggningen infekteras med bon av mögel och andra mikroskopiska svampar. Samma krav gäller för efterbehandling:

  • kök;
  • öppna balkonger;
  • duschkabiner;
  • korridorer;
  • vindar;
  • golv och väggar i källare, källare, källare;
  • skjul;
  • bad.
Bild
Bild

OSB är bra för att lägga upp under:

  • matta;
  • linoleum;
  • laminera;
  • parkett;
  • olika typer av parkettbrädor.
Bild
Bild

Viktigt: för bostadslokaler är en beläggning av kategori E1 bäst lämpad. Det är denna grupp som är den säkraste bland alla chipmaterial. OSB -paneler är lämpliga inte bara för golv, utan också för väggar. I den meningen är de mycket bättre än någon gips. Sådant material används för:

  • fäst dekorativt foder;
  • klädsel med olika andra paneler;
  • färgning med alla typer av färgämnen (utan behandling med kitt, med undantag av leder på enstaka ställen).

Rekommenderad: