Vilket är Bättre - Spånskiva Eller MDF? Vad är Skillnaden Och Vad Ska Man Välja För Möbler? Hur Skiljer De Sig åt I Sammanhanget? Skillnader I Egenskaper, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Vilket är Bättre - Spånskiva Eller MDF? Vad är Skillnaden Och Vad Ska Man Välja För Möbler? Hur Skiljer De Sig åt I Sammanhanget? Skillnader I Egenskaper, Recensioner

Video: Vilket är Bättre - Spånskiva Eller MDF? Vad är Skillnaden Och Vad Ska Man Välja För Möbler? Hur Skiljer De Sig åt I Sammanhanget? Skillnader I Egenskaper, Recensioner
Video: Vad är skillnaden mellan ett yrkesprogram och ett högskoleförberedande program? 2024, April
Vilket är Bättre - Spånskiva Eller MDF? Vad är Skillnaden Och Vad Ska Man Välja För Möbler? Hur Skiljer De Sig åt I Sammanhanget? Skillnader I Egenskaper, Recensioner
Vilket är Bättre - Spånskiva Eller MDF? Vad är Skillnaden Och Vad Ska Man Välja För Möbler? Hur Skiljer De Sig åt I Sammanhanget? Skillnader I Egenskaper, Recensioner
Anonim

Spånskiva och MDF - 2 populära material som används vid möbelproduktion och konstruktion. Visuellt är de väldigt lika, men det finns betydande skillnader i tekniska egenskaper och egenskaper.

Bild
Bild

Vad det är?

MDF får sitt namn från den engelska förkortningen MDF , som översatt till ryska betyder "finfördelad fraktion". Avkodning laminerad spånskiva - laminerade spånskivor. Material tillverkas med olika teknologier, på grund av vilka de har olika egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spånskiva

Detta är en vanlig spånskiva (spånskiva) täckt med en laminerad film. Den viktigaste råvaran för sin produktion - avfall från träförädlingsföretag. Det kan vara:

  • krokiga stammar;
  • knop;
  • grenar;
  • rester som genereras vid sågning av stockar och vid trimning av sågat virke.

Virket rengörs från bark och matas till strimlingsenheter , till exempel roterande knivförstörare. Så här erhålls spån. Dess genomsnittliga tjocklek är 0,5 mm, bredden är högst 5 mm och dess längd är cirka 40 mm.

Under produktionsprocessen utsätts spånen för torkning i speciella celler, och sedan kalibrering … Efter beredning matas råvarorna in i blandarna som arbetar kontinuerligt. Där blandas det med pärmar. Nästa steg - inträde av viskös massa i formutrustning som bildar en matta med 1-3 lager. Han går till pressning. På klämma på arbetsstycket ett tryck på 40 kg / cm3 och en temperatur på upp till 220 grader appliceras.

Bild
Bild

Formas och torkas på detta sätt plattor går till kylkammare … Därefter jämnas materialets kanter ut, snittet görs enligt de angivna måtten. Spånskivor polerad , tack vare vilka de blir jämna och släta.

Nästa steg - laminering . Det utförs i en specifik sekvens:

  • limning 1-2 lager papper på basen (det första bör ha en maximal tjocklek på cirka 0,5 - 1 mm, så att det i framtiden kommer att vara möjligt att skjuta ritningen);
  • lägga ett lager av transparent papper och blandade hartsartade ämnen;
  • lägga huvudskiktet på spånskivan och trycka på det med en stämpel med ett mönster, limma det dekorativa lagret på samma sätt;
  • limning med en stämpel av ett skyddande lager som skyddar produkten från olika föroreningar.

När den utsätts för högt tryck och temperatur, vidhäftar filmen tillförlitligt till plattan och bildar en hållbar laminerad beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF

För tillverkning av MDF -skivor framställs råvaror på samma sätt som vid tillverkning av laminerad spånskiva

  1. Flis är tillverkat av träavfall, torkat till en fukthalt på 9%.
  2. Vidare kommer den in i speciella cykloner, där stora chips avskärms på grund av luftseparation.
  3. De kalibrerade chipsen värms upp och pressas under högt tryck.
  4. På grund av den starka uppvärmningen av träfibrerna frigörs naturliga hartser (lignin). Tack vare dessa ämnen fäster chipsen fast vid varandra.
  5. MDF -skivorna som erhålls efter pressning kyls och poleras för att ge ytan jämnhet.
  6. Därefter genomgår produkterna ytterligare bearbetning - de slipas, lamineras eller lackeras.

Och även tillverkare producerar dyrare material - fanerad … Det handlar om att limma ett tunt lager av naturligt trä på plattornas yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med material

MDF och spånskiva har flera liknande fördelar

  1. Olika färger. Båda materialen kan ha olika färger, från ljus känsligt till ljust. De imiterar naturlig och konstgjord sten, trä och andra naturmaterial.
  2. Mångsidighet. Dessa två typer av plattor används för tillverkning av möbler, de används för att trimma fasaden på byggnadskonstruktioner och används för invändig beklädnad.
  3. Hygien. Båda plattorna är resistenta mot svampbildning, mikroorganismer som kan förstöra materialets bas kommer inte att starta i dem.

Till deras nackdelar inkluderar lätt brandfarlighet. Produkter tillverkade av MDF och laminerad spånskiva kan ta eld vid långvarig kontakt med heta föremål, med kortvarig exponering för öppna eldkällor. Ofta är orsaken till bränder felaktiga ledningar nära spånskivemöbler. En annan "vanlig" nackdel är dåligt motstånd mot mekaniska skador. Om tunga föremål träffas eller tappas på plattorna, bildas bucklor på plattorna.

Nackdelar med laminerad spånskiva - omöjlighet att fräsa, låg hållfasthet, risk för flis under bearbetning.

Nackdelarna med MDF är dess komplexa bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man visuellt?

MDF och spånskiva skiljer sig utåt från varandra . Om du tittar på dem i sektion kommer den fina fraktionen att se homogen och tätare ut. Små hålrum och stora fragment av chips är synliga i laminerad spånskiva.

De viktigaste skillnaderna i egenskaper

Trots den yttre likheten har laminerad spånskiva och MDF en signifikant skillnad i vissa tekniska parametrar och prestandaegenskaper. För att ta reda på skillnaderna måste du göra jämförelse med olika indikatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrka och densitet

Spånskiva är lättare än MDF . Den har en låg densitet - från 350 till 650 kg / m3. Indikatorns värde påverkas av typen av råmaterial och andelen sågspånmassa till limkomponenter. MDF -skivor har en densitet av 700 till 870 kg / m3.

På grund av deras högre prestanda är de starkare och starkare än laminerade spånskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktmotstånd

Spånskiva utan yttre skyddshölje är inte resistent mot hög luftfuktighet. Vid kontakt med vatten blir materialet vått och sväller - i detta fall kan volymen öka upp till 25-30%. Det deformerade materialet återhämtar sig praktiskt taget inte när det torkar. Laminerad spånskiva är mer motståndskraftig mot fukt, men om skyddsskiktet skadas och det blir blött kan skador på produkten inte undvikas … MDF har bättre fuktbeständighet.

Obehandlat material kan bli blött och inte svälla på grund av det höga volymetriska innehållet av naturliga hartsartade ämnen.

Bild
Bild

Varaktighet

Möbler av laminerad spånskiva och MDF skiljer sig åt när det gäller livslängd . Produkter tillverkade av fint spridda plattor kommer att hålla längre. De tål hög luftfuktighet, kortvarig exponering för heta föremål och olika negativa miljöfaktorer. När möbler är gjorda av laminerad spånskiva, bildas skarvar mellan laminatfilmen och skivans kant.

Med tiden, på dessa platser, sönderfaller möbler, vilket kan kräva byte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Miljövänlighet

I produktion Laminerad spånskiva lim används, som innehåller formaldehyd … Detta ämne släpper ut skadliga komponenter i miljön, och vid uppvärmning ökar intensiteten av deras avdunstning. MDF tillverkas med naturliga hartser , gör materialet säkrare för hälsan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista jämförda indikatorn är pris … MDF är av högre kvalitet, tätare och starkare än laminerad spånskiva, respektive dyrare.

Vad är det bästa valet?

För möbeltillverkare är laminerad spånskiva och MDF i nästan samma efterfrågan. Men när du väljer produkter från ett visst material, det är nödvändigt att ta hänsyn till de kommande driftförhållandena (förväntade effektbelastningar, fuktighet, temperatureffekter).

Bild
Bild

För kök

Moderna kök kan tillverkas av spånskiva eller träfiberpaneler. Möbler av laminerad spånskiva anses vara av dålig kvalitet . Under påverkan av fukt kommer det snabbt att förlora sin visuella attraktion. Finkorniga kök är mer pålitliga, starkare och mer hållbara, men de är för dyra.

För att göra headsetet billigare rekommenderas det att köpa en kombinationsprodukt. Det är bäst om fasader, fåfänga och skjutdörrar var gjorda av MDF.

Sådant material deformeras inte och kommer att hålla länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

För badrum

MDF och laminerad spånskiva är träbaserade brädor av vilka budgetmöbler är gjorda . Av denna anledning används de ofta vid tillverkning av badrumsprodukter. Varken MDF eller spånskivor är dock lämpliga för användning i badrummet. Alltför svåra förhållanden noteras i detta rum - överdriven luftfuktighet, temperaturfall, regelbunden exponering för vatten. Även en fuktbeständig finkornig spis under sådana förhållanden kan snart förlora sin perfektion i utseende.

Om det inte finns något annat val, experter rekommendera att välja MDF -möbler … Samtidigt är det värt att ge företräde åt produkter av hög kvalitet med bearbetade kanter och ändar. Produkter med en tunn melamintejp är inte lämpliga för badrummet - vid användning bildas lätt sprickor på det, genom vilka fukt tränger in. Att komma under skyddsfilmen leder till deformation av möblerna.

Samvetsgranna tillverkare vid tillverkning av kvalitetsmöbler använder ett tjockt och hållbart PVC -hölje, vilket är svårt att skada. Om budgeten är begränsad kan du titta närmare på spånskivemodellerna, men i det här fallet måste du vara uppmärksam på märkningen . Badrumsprodukter bör tillverkas av spånskiva med ökad fuktbeständighet. Sådana material är märkta "B". De tillverkas med paraffinvax.

Komponenten bidrar till skapandet av en skyddsfilm på brädans yta, vars uppgift är att skydda möbler från vatteninträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För barnkammaren

Att ordna ett barnrum, det är bäst att stanna på möbler av säkert MDF -material . Byråer, garderober, hyllor, skrivbord, sängar eller soffor är gjorda av det. På grund av avdunstning av formaldehyd kan möbler av spånskiva orsaka allergier, yrsel och andra hälsoproblem hos ett barn. Det rekommenderas inte att köpa möbler av spånskiva för barn under 7 år.

Om barnet är över 7 år kan du utrusta rummet med kombinerade möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sovrum

I det här rummet tillbringar en person mycket tid på natten, därför är det värt att först och främst ta hänsyn till dess hälsa när man väljer möbler. MDF -produkter är mer miljövänliga, varför de är att föredra . Men för att spara budgeten föredrar många människor spånskivemöbler. I det här fallet måste du titta på kvalitetscertifikatet för plattorna. De kan ha två klasser - E1 och E2.

Möbler med E1 -klass anses säkrare på grund av lägre formaldehydhalt.

Vid tillverkning av E2 -paneler används en större volym formaldehydföreningar, varför de mer intensivt avger skadliga ämnen i miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

För vardagsrum och hall

I dessa rum installeras ofta garderober, bord, rutschkanor och möbler för avkoppling av MDF eller spånskiva. Om du inte behöver spara pengar kan du möblera korridoren och vardagsrummet med inredning från MDF -paneler.

Med en begränsad budget är det värt att titta närmare på kombinerade alternativ eller produkter från laminerad spånskiva med klass E1.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Möbler av MDF och laminerad spånskiva är populära på grund av sin budget och goda prestandaegenskaper . Sådana produkter, i jämförelse med analoger av naturligt trä, kommer att kosta betydligt mindre. Andra fördelar för konsumenterna inkluderar:

  • ett bra utbud av färger av PVC -filmer, saftiga och ljusa färger;
  • enkel montering (fästelement skruvas fast i materialet utan ansträngning med hjälp av en skruvmejsel);
  • snabb installation;
  • enkel skötsel - för att upprätthålla renheten räcker det med att torka av dammet från ytan med en mjuk trasa; vid kraftig smuts är det tillåtet att använda tvättmedel utan slipande partiklar;
  • brist på obehaglig lukt.

Från nackdelar konsumenter lyfter fram bräckligheten och opålitligheten hos för billiga möbler. Till exempel noterar många att skalet, som klistras över fasaderna på billiga köksuppsättningar, skalas av när det utsätts för höga temperaturer och snabbt absorberar smuts. En annan nackdel är omöjligheten att göra möbler med konvexa ytor. Fasader av laminerad spånskiva och MDF är plana, utan konkava eller vågiga fasader.

Rekommenderad: