Vad är Skillnaden Mellan Gips Och Alabaster? Vilket är Bättre, Stuckatur Eller Alabaster? Vad Hårdnar Snabbare Och Vad är Starkare? Hur Skiljer De Sig Annars? Vad Ska Man Välja För

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Gips Och Alabaster? Vilket är Bättre, Stuckatur Eller Alabaster? Vad Hårdnar Snabbare Och Vad är Starkare? Hur Skiljer De Sig Annars? Vad Ska Man Välja För

Video: Vad är Skillnaden Mellan Gips Och Alabaster? Vilket är Bättre, Stuckatur Eller Alabaster? Vad Hårdnar Snabbare Och Vad är Starkare? Hur Skiljer De Sig Annars? Vad Ska Man Välja För
Video: Vad är skillnaden mellan komplext och komplicerat – Och varför bry sig 2024, April
Vad är Skillnaden Mellan Gips Och Alabaster? Vilket är Bättre, Stuckatur Eller Alabaster? Vad Hårdnar Snabbare Och Vad är Starkare? Hur Skiljer De Sig Annars? Vad Ska Man Välja För
Vad är Skillnaden Mellan Gips Och Alabaster? Vilket är Bättre, Stuckatur Eller Alabaster? Vad Hårdnar Snabbare Och Vad är Starkare? Hur Skiljer De Sig Annars? Vad Ska Man Välja För
Anonim

Allt bygg- och renoveringsarbete kännetecknas av användning av olika material. Gips och alabaster är bland dem. De är ganska lika varandra, både externt och i omfattning, och de är mycket ofta förvirrade. I artikeln kommer vi att prata om vart och ett av dessa material, bestämma deras tekniska egenskaper, analysera hur de skiljer sig åt, och vilket är bättre att välja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad fryser snabbare?

Innan vi börjar ta reda på hur dessa två ämnen skiljer sig åt och hur de liknar varandra, låt oss definiera vad var och en av dem är.

Gips tillhör torra byggnadsblandningar, vars grund är naturlig gipssten . Det är ett material utan lukt, det deformeras inte när det utsätts för hög temperatur.

En av dess betydande fördelar är allergivänlighet och miljösäkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsets tillämpningsområde är olika, det används för:

  • tillverkning av gipsskivor av gips;
  • dekorativ ytbehandling;
  • fixering inom sådana grenar av medicin som traumatologi och tandvård;
  • modellering av skulpturer och designelement i byggnadsfasader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alabaster är också en torr byggsubstans baserad på finkornigt gips . Vid tillverkningen används mycket höga temperaturer, på grund av vilka materialets tekniska egenskaper skiljer sig från gipsets.

Alabaster tål exponering för mycket höga temperaturer, hög luftfuktighet i rummet. Avser miljövänliga och säkra material.

Torktiden är en av materialets huvudsakliga egenskaper. Det är denna parameter som konsumenterna uppmärksammar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frysning sker:

  • gips - efter 30 minuter efter applicering på ytan, naturligtvis, om tekniken för att förbereda lösningen och förhållanden upprätthålls;
  • alabaster - efter 5-10 minuter, det vill säga mycket snabbare, på grund av tekniken för bergskjutning.

Av ovanstående skäl väljs alabaster av erfarna byggare som vet hur man arbetar med materialet och hänger med. I arbetet är det ganska svårt. För att öka tiden för dess torkning är det nödvändigt att använda speciella tillsatser och tillsatser under beredningen av lösningen. Dessa ämnen kan bromsa kemiska reaktioner i blandningen, och på grund av detta hårdnar materialet efter 20-30 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är starkare?

Styrka är en annan mycket viktig teknisk parameter för materialet. Ju starkare den är, desto mer tillförlitlig och hållbar är produkten gjord av den.

Med hänsyn till erfarenheten och de många laboratorietester som genomförts kan man med precision säga att alabaster är mycket mer hållbart.

Till skillnad från alabaster härdar gips inte helt. Enligt Mohs -skalan får materialets styrka och hårdhetskoefficient 2 poäng - det betyder att en produkt av gips kan skadas även med en nagel. Hög luftfuktighet i rummet kan få det att smula.

Men alabaster fick 3 poäng, det vill säga det är starkare, kännetecknas av en hög vidhäftning och inre vidhäftning, vilket bidrar till en stark anslutning av materialet till ytan.

Bild
Bild

Hur skiljer de sig annars?

Alabaster och gips som torra byggnadsblandningar har vissa fysiska och tekniska egenskaper. Det är en liten skillnad mellan dem, men det finns fortfarande en skillnad. Förutom ovanstående parametrar (styrka och torktid) finns det andra skillnader.

Miljövänlighet

Både det ena och det andra avser naturmaterial som utvinns ur naturliga råvaror. Men innan de går in på byggmarknaden går de igenom ett antal tekniska behandlingar, vilket resulterar i att deras sammansättning och egenskaper förändras.

Gips kännetecknas av höga miljö- och säkerhetsfaktorer , därför används den både inom medicin och i konstruktion. Alabaster är mindre säker.

Bild
Bild

Elasticitet

Gips är ett mjukt material, det är lättare att arbeta med det, men det är svårt att kalla det elastiskt. Mycket ofta, speciellt i olämpliga och oerfarna händer, sönderfaller materialet.

Alabaster, å andra sidan, är hårdare och mer elastisk, men torkar snabbare. Du kan skulptera allt från det, men du måste arbeta snabbt så att det inte hinner härda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torrhet

Den största skillnaden mellan material är produktionsteknik. Var och en av dem utsätts för värmebehandling, endast låga temperaturer verkar på gips och höga temperaturer på alabaster. Som ett resultat kvarstår en ganska stor mängd fukt i den första, och i framtiden kan mögel och andra mikroorganismer bildas på den. Alabaster, å andra sidan, är nästan helt uttorkad efter bearbetning, varför mögel och mögel inte visas på den.

Förutom ovanstående skillnader finns det några fler

  • Alabasterelement och strukturer är sprickresistenta . På gips uppstår alltid sprickor, vilket bidrar till snabb förstörelse.
  • Ljudisolering … Alabaster kännetecknas av högre ljudisoleringsegenskaper.
  • Alabaster, tack vare sin snabbtorkande, används ofta som tillsats till andra lösningar , för att påskynda torktiden.
  • Blanda lösningen för vidare användning . Att blanda gipsbruk är mycket lättare. Detta beror på att den inte fattar på länge.
Bild
Bild

Som du kan se har dessa material många skillnader. När det gäller likheten kan vi notera den stora omfattningen och brännbarheten för vart och ett av materialen.

Vad är det bästa valet?

Det är svårt att säga vilket ämne som är bättre och vilket som är värt att använda. Allt beror på vilket syfte du vill använda materialet till.

Det är ingen hemlighet att gips används oftare än alabaster. Detta beror på att materialet är lättare att arbeta med. Det finns flera typer av gips.

Byggnad … Det används för att utföra putsarbete. Kalk läggs till lösningen för att öka elasticiteten. Den är idealisk för inredning i torra rum. Gips från Paris kan användas istället för gips.

Bild
Bild

Hög styrka … Idag tillverkas eldfasta skiljeväggar, lergods och porslin. Och även materialet har funnits tillämpning inom medicin.

Bild
Bild

Polymer … Denna typ av gips används ofta inom traumatologi.

Bild
Bild

Skulptural … Oumbärlig för gjutning av olika hantverk - figurer, souvenirer. Inom flyg- och fordonsindustrin används den för tillverkning av delar och konstruktionselement.

Bild
Bild

Akryl … Det används ofta i processen för inredning. Det används för tillverkning av stuckatur, dekorativ sten.

Bild
Bild

Alabaster kan endast användas inom byggbranschen. Detta är ett brandsäkert material, därför är det lämpligt för efterbehandling av lokaler med höga krav på brandsäkerhet. Blandningen kan användas för att utföra elektriska arbeten, till exempel för montering av uttagslådor.

Förutom tillämpningsområdet, när du väljer måste du ta hänsyn till din egen erfarenhet av att arbeta med dessa byggnadsblandningar.

Rekommenderad: