Hur Skiljer Sig Mock-orange Från Jasmin? 26 Foton Vad är Skillnaden Mellan Buskar? Hur är De Lika? Hur Skiljer Man Mock-orange Från Trädgårdsjasmin?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Sig Mock-orange Från Jasmin? 26 Foton Vad är Skillnaden Mellan Buskar? Hur är De Lika? Hur Skiljer Man Mock-orange Från Trädgårdsjasmin?

Video: Hur Skiljer Sig Mock-orange Från Jasmin? 26 Foton Vad är Skillnaden Mellan Buskar? Hur är De Lika? Hur Skiljer Man Mock-orange Från Trädgårdsjasmin?
Video: How to Plant Mock Orange (Philadelphus): Summer Garden Guide 2024, April
Hur Skiljer Sig Mock-orange Från Jasmin? 26 Foton Vad är Skillnaden Mellan Buskar? Hur är De Lika? Hur Skiljer Man Mock-orange Från Trädgårdsjasmin?
Hur Skiljer Sig Mock-orange Från Jasmin? 26 Foton Vad är Skillnaden Mellan Buskar? Hur är De Lika? Hur Skiljer Man Mock-orange Från Trädgårdsjasmin?
Anonim

Trots att chubushnik ofta populärt kallas trädgårdsjasmin tillhör dessa två buskar helt olika familjer. På grund av den yttre likheten kan de dock lätt förväxlas. Du bör ta reda på hur de skiljer sig åt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man mellan buskar?

Lusten att plantera en chubushnikbuske på din webbplats är ganska begriplig. Trädgårdsmästare väljer det för sin rikliga blommande och behagliga doft. Men en oerfaren växtförädlare kan omedvetet förvärva en helt annan liknande buske och tror att han har förvärvat en mängd olika chubushnik. Trots allt även i specialiserade plantskolor och butiker förvirrar själva säljarna dem ofta, så du måste vara mycket försiktig när du köper plantor.

Bild
Bild

Chubushnik fick sitt ryska namn på 1600 -talet. Vid den tiden började skaften skäras ur stammen - delar av enheter för ett rökrör och munstycken.

Bild
Bild

Det första du ska hålla utkik efter är plantans latinska namn, som vanligtvis står på prislappen. Ofta bifogas en bild eller ett fotografi av en växt till prislappen, men du kan knappt se på dem om det är en jasmin eller en apelsin. Ordet Philadelphus, som ingår i namnet, kommer att betyda att precis framför dig är en skenorange , även om det i plantskolan kan kallas "trädgårdsjasmin" eller "falsk jasmin". Hans latinska namn kommer från den egyptiska kungen Ptolemaios Philadelphus.

Bild
Bild

För jasmin innehåller det latinska namnet ordet Jasminum . Enligt legenden fick busken sitt namn för att hedra den indiska prinsessan Jasmine, som blev kär i solguden, men inte gillade honom. Den avvisade prinsessan begick i förtvivlan självmord, och den irriterade solguden samlade askan och gjorde den till en vacker buske, som han gav namnet Jasmine.

Bild
Bild

Faktum är att dessa 2 buskar har mycket fler skillnader än likheter . Det verkar bara vid första anblicken att endast professionella eller mycket erfarna trädgårdsmästare kommer att kunna skilja dem åt. Tänk på kriterierna för vilka amatörträdgårdsmästare kan göra detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande skillnader

Du kan förstå och se skillnaderna inte bara genom namnet, utan också genom ett antal andra karakteristiska egenskaper.

Bild
Bild

Egenskaper

För att förstå skillnaden är det värt att veta att den orangea apelsinen tillhör familjen Hortensia, medan jasmin tillhör familjen Solanaceae. Chubushnik är av lövtyp, och jasmin är av vintergrön typ . Planteringsförhållandena är också olika. Chubushnik buskar, även om de älskar soliga platser, tolererar också halvskugga och skugga bra. Men man bör komma ihåg att buskens grenar i skuggan blir längre och försöker nå ut till solen, och blomningen blir mer knapp än om den växte på en upplyst plats. Tål extrema temperaturer, vindbyar och frost.

Bild
Bild

Jasmine är en sydlig växt och är van vid soliga platser. Det kommer att bli svårt för honom i skuggan. Tål dåligt blåsväder. Om klimatet är svalt, odlas jasmin bäst som en krukväxt. Öppen mark är lämplig i regioner där klimatet är varmt eller varmt.

Bild
Bild

Beroende på olika chubushnikbuskar kan lukten av blommor vara ganska varierad: från behaglig doft till motbjudande. Om du planterade jasmin, och det utstrålar en skarp obehaglig lukt under blomningen, se till att detta inte är jasmin, utan en sort eller hybrid av mock-orange. Alla sorter och sorter av jasmin har nästan samma söt-honungsdoft av blommor.

Bild
Bild

Jasmine älskar lätt, bördig jord, medan chubushnik kan växa i både bra och tung lerjord. Träet i chubushnikstammen är mycket tätare och hårdare än det hos flexibel jasmin . Dessutom skiljer de sig åt i barkens färg. Chubushnik har en grå bark, och i ettåriga grenar blir den brun och flagnar av. Jasmines bark är grön och träig mycket sent, när växten blir gammal.

Bild
Bild

Jasmin kan vara skadligt för närliggande växter som har svaga rotsystem . Den suger ut alla näringsjuicer och fukt från jorden runt den. Därför är det nödvändigt att mata och vattna både jasminen själv och dess "grannar" oftare än vanligt. Chubushnik, å andra sidan, skadar inte andra växter som det komponerar på webbplatsen. Därför kan trädgårdsmästare säkert plantera det i företaget med alla andra representanter för floran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Det enklaste sättet att skilja mock-orange från jasmin är genom sin blomma och blomningstid. Jasmine blommar under det andra året av livet, och chubushnik - i det tredje eller fjärde. Blomställningarna hos dessa 2 växter har en annan struktur. Jasminblomman har en tubulär avlång corolla, från vilken två ståndare med korta ståndare växer, och den mockorange blomman har en bägare med 4-6 kronblad och många ståndare . Oftast finns det 20-25, och ibland når antalet från 70 till 90 stycken. Efter blomningen, i jasmin, förvandlas äggstocken till ett bär när det är moget, och i en häftig apelsin förvandlas det till en frölåda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kronbladen på båda växterna är vanligtvis vita, men det finns också beige, grädde, blekgula färger, beroende på olika buskar . Terry eller halvdubbla blommor finns bara i den orangea av vissa sorter. Mestadels finns det arter med enkla, släta blommor, som jasmin. I mock-orange samlas blommor i blomställningar i form av en pensel, 3-9 bitar, i jasmin, blomställningarna är corymbose med tunna corollas i form av tubuli.

Bild
Bild

Blomningsperioden för dessa buskar är påfallande annorlunda . Den genomsnittliga blomningstiden för en mock-apelsin är cirka 3 veckor. Blommar första sommaren (juni-juli). För jasmin, beroende på sort, är den genomsnittliga blomtiden 60 till 90 dagar. De flesta jasminarter börjar blomma från mars till juli, och slutet av blomningen sker på hösten, slutet av september - början av oktober.

Bild
Bild

Det finns också en typ av vinterjasmin som blommar i januari och slutar i april.

Bild
Bild

Doften av chubushnikblommor beror inte på tiden på dagen, och jasmin utstrålar en söt, subtil och behaglig lukt närmare solnedgången, eftersom det är vid denna tidpunkt som blommorna öppnas. Formen på bladen på dessa buskar skiljer sig också åt. I en chubushnik, förutom plattans enkla form, kan bladen fortfarande vara äggformade, långsträckta eller ovala . I jasmin, förutom sin enkla form, kan bladen vara pinnade och trifoliera.

Bild
Bild

Växande område

Distributionszonerna för dessa växter under naturliga förhållanden är så olika att de inte ens skär varandra. Jasmine är infödd till tropikerna på båda jordklotets halvklot och subtropen. I naturen kan den ofta hittas i södra och sydvästra delen av Asien och Mellanöstern . I vårt land växer den på Krim och Kaukasus.

Bild
Bild

Chubushnik är en ganska frostbeständig växt, som är mycket vanlig i Fjärran Östern ., på det europeiska norra halvklotet och Nordamerika. Busken anpassades därefter till olika klimat. Sorterna som lugnt tål frost har utvecklats av den franska uppfödaren Lemoine. Det finns också typer av chubushnik som tål sibirisk frost upp till 40 °.

Bild
Bild

Dessa frostbeständiga sorter föddes under strikt ledning av den ryska uppfödaren N. K. Vekhov i början av 1900-talet.

Bild
Bild

Likheter mellan chubushnik och jasmin

Likheterna med dessa prydnadsbuskar inkluderar det faktum att några av de vanligaste sorterna av mock-orange luktar exakt som jasmin och har en söt behaglig doft. Det är därför många hobbyodlare förvirrar dem. Förutom, om du inte tittar noga så verkar båda dessa buskar vara tvillingar, särskilt om du står på ett avstånd från dem.

Bild
Bild

Förutom lukten har blommorna i sig också vissa likheter . De är stora och kan bli upp till 7 cm i diameter. Båda växterna är honungsväxter och bin pollinerar dem gärna. En annan likhet är att både chubushnik och jasmin kan odlas som en häck.

Rekommenderad: