Aloe Vera (39 Bilder): Hur Ser En Blomma Ut? Hur Sköter Jag En Växt Hemma? Hur Transplanteras Och Sprids Aloe Vera?

Innehållsförteckning:

Video: Aloe Vera (39 Bilder): Hur Ser En Blomma Ut? Hur Sköter Jag En Växt Hemma? Hur Transplanteras Och Sprids Aloe Vera?

Video: Aloe Vera (39 Bilder): Hur Ser En Blomma Ut? Hur Sköter Jag En Växt Hemma? Hur Transplanteras Och Sprids Aloe Vera?
Video: Aloe vera - skötsel förökning sticklingar användning - hur gör man 2024, April
Aloe Vera (39 Bilder): Hur Ser En Blomma Ut? Hur Sköter Jag En Växt Hemma? Hur Transplanteras Och Sprids Aloe Vera?
Aloe Vera (39 Bilder): Hur Ser En Blomma Ut? Hur Sköter Jag En Växt Hemma? Hur Transplanteras Och Sprids Aloe Vera?
Anonim

Aloe vera -växten har länge varit känd för sina medicinska egenskaper och är därför mycket populär. Det är unikt genom att det kan odlas hemma. Hur du gör detta, vad du behöver veta om vårdreglerna, hur en blomma ser ut, kommer den här artikeln att berätta för dig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

I allmänhet översätts namnet på blomman från det latinska språket som "äkta aloe". Växten har andra namn, det är också en medicinsk växt, indisk, Barbados, riktig aloe, Lanza, Barbdensis. Dess hemland anses vara Centralafrika, även om det nu växer i olika länder i världen. Idag anses den vara en krukväxt, även om den också odlas som en utomhusväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Aloe vera är en medicinsk växt som kan överleva under ogynnsamma förhållanden. Den tillhör kategorin succulenter, Asphodel -familjen. Skillnaden mellan denna art är den svaga utvecklingen av rotsystemet. Antennen består av långa blad med en taggig kant på vardera sidan av varje blad.

Bladens form är långsträckt och ser mer ut som tjocka, böjda stjälkar . Dessutom är varje blad, som har en mörkgrön nyans, mättat med juice, vilket gör det köttigt. Växtens saft har en geliknande konsistens och en svagt gröngul färg. I höjden kan peduncle nå 70-80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe vera blommor samlas ofta i en blomställning, deras färg kan vara gulaktig eller röd . Den andra tonen är mindre vanlig i naturen. Blommande Barbadensis Miller inomhus är mer sällsynt än när den odlas utomhus. Om det hemma blommar en gång vart tionde år, så sker det under naturliga förhållanden en gång vartannat år.

Aloe vera är en av de mest populära aloe -typerna, den ingår i blommans 500 sorter. Den växer som en buske, har blad som tenderar uppåt. Dess skillnad från andra typer är möjligheten till intern användning. När det gäller gradering av underarter har aloe vera dem inte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Det är nödvändigt att börja blomma reproduktion i början av våren. Det är under denna period som växten börjar röra sig från vintersömnen. Därför börjar vitala processer aktiveras i den, som har en gynnsam effekt på utvecklingen av rötter. Just nu är den redo att anpassa sig till nya förutsättningar.

För att plantera en växt väljs en behållare . Växten är anspråkslös mot behållaren, men det är att föredra att välja en keramisk kruka för odling av succulenter. En leranalog fungerar inte, eftersom en sådan produkt kommer att absorbera all fukt från jorden till sig själv. När behållaren är beredd hälls ett högt dräneringsskikt i den. Det är nödvändigt för att utesluta stagnation av fukt.

Bild
Bild

Några småstenar kan lämnas för att säkra aloe, eftersom det med tiden kan falla åt sidan under vikten av dess vikt . Efter att dräneringsskiktet har placerats i krukan fylls det med jord. För att hjälpa den saftiga att slå rot snabbare kan jorden köpas i en specialaffär och välja alternativet för att odla aloe. Om detta inte är tillgängligt, bered blandningen själv.

För att göra detta, blanda grov sand, humus, expanderat lergrus, perlit och lövjord. Komponenterna tas i identiska proportioner och placeras på dräneringsskiktet. Först hälls ett lager blandad jord över stenarna, varefter sand tillsätts. Torv används inte för att plantera aloe vera. Efter beredning av jorden planteras växten.

Det är nödvändigt att ta mogna frön för plantering, plantera dem i förberedda behållare . När groddarna gror och blir starkare kan de transplanteras i andra behållare och med en identisk jordkomposition.

Mer än en växt bör inte växa i en behållare, eftersom den kommer att behöva mer jord när den utvecklas. För att göra jorden med planterad aloe näringsrik och lös kan du lägga till kol- eller tegelflis till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Trots att anläggningen anses opretentiös att ta hand om kan du ta del av flera rekommendationer. Detta kommer att göra det lättare att odla din saftiga hemma och gör att du kan odla en hälsosam växt.

  • För korrekt utveckling och tillväxt av aloe vera, behövs solljus, och därför måste blomkrukan placeras på en solig plats efter spiring.
  • På sommaren måste krukan tas ut, så att saftiga mättas med frisk luft.
  • Om aloe odlas i rumsförhållanden är det nödvändigt att ge den en temperaturregim med de mest gynnsamma utvecklingsförhållandena, som uppnås vid en temperatur på + 22 … + 25 grader.
  • Den lägsta temperaturmärke vid vilken växten kommer att växa på vintern är minst +12 grader.
  • Att vattna växten på sommaren bör kombineras med sprutning så att blomman har tillräckligt med fukt.
  • Vattna aloe vera på vintern bör doseras och mängden fukt bör vara mindre jämfört med sommarvattning.
  • Vi får inte glömma mineraliska och organiska gödningsmedel. Toppdressing bör göras högst en gång i månaden på sommaren.
  • En saftig som odlas hemma måste skyddas från kylan under vintersäsongen. Du kan inte öppna ett fönster med en blomma på fönsterbrädan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att vattna en växt har sina egna egenskaper. Till exempel kan överfyllning av aloe vera med vatten få sina löv att vissna och bleka. Dessutom kommer vattenmängden att orsaka ruttning av rotsystemet och stammen. Om sådana tecken bara skisseras måste växten omedelbart avlägsnas från krukan och transplanteras till en ny plats med torr jord. I det här fallet är det viktigt att noggrant undersöka rötter och stjälk: allt som har ruttnat måste tas bort.

Du kan inte vattna växten i värmen, och inte ens under dagen . Av detta kan det dö. Vi får inte glömma att vattna, det måste vara i tid och regelbundet. Medan växten är liten, sprutas den oftare, eftersom uttorkningen av stammen kommer att leda till dess död. När du lämnar måste du ta bort damm från bladen genom att torka dem med en fuktig trasa.

Det är omöjligt att starta aloe, eftersom det reagerar på den tidiga vården. I allmänhet är alla regler grundläggande och inte komplicerade: optimal temperatur, ljus, vattning, utfodring. Att ta bort bladen för behandling skadar honom inte, efter separationen av barnen eller transplantation behöver han tid att rota. Aloe växer i mörkret och kanske inte blommar alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Aloe vera kan förökas på olika sätt: sticklingar, frön, skott, barn. Tänk på de tekniker som används av trädgårdsmästare.

Barn

Om alternativet att använda barn eller rotskott väljs som grund, är det värt att överväga att denna metod är mer hållbar i jämförelse med andra avelsmetoder. Det är dock också det mest effektiva, efter vilket det är efterfrågat bland blomsterodlare. Denna typ av reproduktion består i att utföra flera sekventiella steg:

  • välja barn med ett utvecklat rotsystem som kan utvecklas självständigt;
  • vattna behållaren med en blomma rikligt för att göra det lättare att ta ut barnen;
  • med hjälp av en spetsig trädgårdsspatel separeras bebisarna från moderplantan;
  • de separerade rotskotten placeras i en tidigare beredd behållare med vatten för vidare rotutveckling;
  • två veckor senare är den nya växten klar för transplantation, du måste ta skottet och placera det i en separat kruka med fuktad jord.

När man förökar en växt med rotskott är det viktigt att ta hänsyn till att behållaren för den saftiga måste ha tillräcklig volym för utvecklingen av rotsystemet. Om plötsligt, när du skär, en del av skiktet är skadad, kan du inte plantera det omedelbart. Du måste vänta minst 3-4 dagar tills pausen torkar lite.

Bild
Bild

Frön

För att öka grobarheten av frön måste du ta de färskaste av dem som har mognat i år för reproduktion. För att förhindra olika sjukdomar bör fröna förberedda för plantering blötläggas i en svag valerianlösning. Förbered sedan behållaren och substratet. Behållaren måste väljas platt, jorden måste vara våt men inte översvämmas med vatten.

För att öka risken för korrekt blomutveckling kan jorden beredas genom att behandla den med en svag lösning av kaliumpermanganat . Fröna fördjupas i marken med cirka 1-2 cm, samtidigt som de behåller ett avstånd på 2 cm mellan dem, vilket är nödvändigt för en bekväm tillväxt av plantor. Efter plantering av fröna är det nödvändigt att skapa en växthuseffekt, för vilken behållaren är täckt med plastfolie eller vanligt glas.

Det är oönskat vid denna tidpunkt att placera behållaren på en mörk plats, eftersom plantorna omedelbart sträcker sig uppåt på jakt efter solljus. Så snart alla skott dyker upp, vilket vanligtvis tar en vecka, tas filmen bort. Om huset är för torrt kan det användas för att täcka behållaren på natten för första gången så att plantorna inte torkar ut. När de blir starkare behövs inte filmen, och det blir möjligt att spruta aloe som en vuxen växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att föröka aloe med denna metod är mödosamt: då måste du transplantera groddarna i en separat behållare med identisk jord och efter ett år plantera den förstärkta växten i en enskild kruka. Om jorden från platsen är lerig och tung måste den blandas med ett speciellt underlag genom att köpa den i en blomsterbutik.

Genom blad eller sticklingar

För att kunna plantera en saftig med ett rotlöst blad måste ett bra blad väljas med stor omsorg. Du måste välja inte så mycket den största som den friska, eftersom detta kommer att vara avgörande för dess högkvalitativa och snabba utveckling. Det är dock inte nödvändigt att välja friska blad av minsta storlek för att undvika degeneration av kulturen. Denna metod är komplicerad genom att fukten i bladen kan få växten att ruttna, vilket i sin tur minskar risken för reproduktion.

För att rota ett blad eller en stjälk och föröka aloe vera måste du följa ett antal regler . Till exempel kan du inte omedelbart klippa av sticklingar eller löv och sticka dem i marken. Du måste vänta tills de dras upp något för att bli av med överflödig fukt. Först efter det kommer det att vara möjligt att fördjupa dem i underlaget, inte glömma att stärka dem med ett stöd (till exempel genom att binda dem till en liten gren).

Vissa trädgårdsmästare bearbetar lövsnitt med krossat aktivt kol, håller sticklingarna i ett dygn och rotar dem sedan i marken. I det här fallet är det viktigt att inte överfukta växten, och därför är det inte nödvändigt att vattna den för första gången, men du kan skapa en växthuseffekt. Någon använder aska för att bearbeta snittet, linda in ett ark eller skära i tunt papper och ställ det i kylen i 24 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra odlare, efter att ha klippt bort bra löv, väntar tills en skyddande film visas på snittplatsen . Enligt denna reproduktionsteknik måste bladet efter skärning avlägsnas på ett mörkt ställe i en vecka, eller till och med två. Innan du planterar kan du bearbeta inte bara snittet, utan också själva behållaren. Det kan till exempel tvättas med vatten och tvål.

Ett ark placeras i det förberedda substratet och fördjupar det med ungefär en femtedel av hela dess längd. I detta fall måste jorden fuktas, men inte för våt, annars kommer bladet att ruttna. Nu kan du vänta på att rota, kom ihåg att spraya växten efter behov. Efter att bladet är rotat kan vattningsfrekvensen minskas.

Någon förökar aloe genom sticklingar, sänker dem i vatten med ett djup av 2 cm för att bilda rötter , eller de läggs i våt sand för groning. Samtidigt försöker de använda apikala sticklingar eller blad. När du väljer en skärning övervakas antalet blad: det bör vara minst 4-6 av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Med tiden kan växten bli trång i potten . Detta kan vara en av anledningarna till dess död, eftersom över tiden kommer avlägsnandet av näringsämnen från plantens rotsystem från jorden att ske. Och inte ens den ständiga appliceringen av gödningsmedel kommer inte att rädda saken: det kommer inte att vara möjligt att undvika att transplantera, för med tiden kommer de humiska och enzymkomponenterna att försvinna från jorden, som inte kan fyllas på på något sätt. De första tecknen på detta kommer att vara markens lätthet och skorpan av bevattningsfältet.

När det gäller unga växter måste de planteras om varje år och ändra jorden. När aloe vera är 5 år kan du förkorta frekvensen. Nu kommer det att räcka för honom att byta mark och kapacitet vart 2-3 år. Du måste göra en transplantation under vår- eller sommarperioden på året: detta är den bästa tiden för växten att slå rot snabbt.

För dräneringsskiktet kan du använda flodstenar, små skal och lerskärvor. Enligt normerna för behållaren ska den nya krukan vara ungefär en fjärdedel större än den föregående.

Du kan inte köpa trånga rätter, eftersom detta bromsar tillväxten och utvecklingen av saftiga, de nedre bladen torkar. Rötterna ska inte vidröra grytans kanter utan att nå cirka 4 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att transplantera aloe enligt alla regler måste du ta hänsyn till rekommendationer från specialister

  • Innan transplantation måste jorden i en blomkruka vattnas och lossas. Detta kommer att säkerställa ett mindre traumatiskt avlägsnande av rötterna tillsammans med jordkulan.
  • Dräneringsskiktet i den nya behållaren ska vara minst en femtedel av krukans totala höjd. Det minsta lagret är i genomsnitt 10 cm.
  • För att extrahera växten placeras krukan på sidan, blomman tas ut tillsammans med en jordklump utan att dra ut något.
  • Rötterna avlägsnas från överflödigt substrat, sedan läggs aloe i en ny kruka och strös med jord.
  • Du kan begrava växten i jorden på samma nivå som rotkragen som i den gamla krukan.
  • Det är nödvändigt att vattna på ett sådant sätt att jorden kan hålla sig till rötterna. Resterande jord fylls upp och komprimeras något.
  • Ovanifrån kompletteras jorden med ett lager expanderad lera eller småsten (grov sand).
  • Grytan avlägsnas till en skuggad plats och vattnas inte på ett par dagar. Vid den här tiden ska den transplanterade saftiga inte sprutas.
  • Efter rotning placeras blomman på en solig plats och övervakas för tidig vattning.
Bild
Bild

Möjliga problem

Under utvecklingen och tillväxten av aloe vera kan lekmannen stöta på vissa problem. Låt oss notera de viktigaste.

Om ändarna på bladen blir brunaktiga under plantans tillväxt, indikerar detta otillräcklig luftfuktighet. I det här fallet behöver du bara ventilera rummet där blomman växer oftare

Bild
Bild

När en växt är långsträckt i tillväxt indikerar detta otillräcklig belysning av platsen där den ligger. Om fönstren i lägenheten vetter mot norra sidan kan du ge blomman ytterligare (konstgjord) belysning med hjälp av speciella fytolampor

Bild
Bild

Om mörkbruna fläckar började dyka upp på bladen ovanpå, indikerar detta en växtskada med ett skida. Här måste du först ta bort skadedjuren med en trasa fuktad i alkohol. Därefter behandlas den saftiga med en insekticid

Bild
Bild

Ibland attackeras blomman av en spindelkvalster, som också avlägsnas med en kemikalie. Förebyggande av dess utseende kommer att vara frekvent luftning av rummet

Bild
Bild

Om plantan plötsligt torkar (de nedre och sedan de övre bladen torkar), indikerar detta dess nederlag genom torr ruttning. I det här fallet kommer det inte att vara möjligt att rädda aloe vera, denna sjukdom manifesterar sig nästan omärkligt och flyktigt. För att förhindra detta måste du först följa alla regler för plantering och lämning

Bild
Bild

Blommande hemma är mindre vanligt, och därför kan du ofta ta ut aloe ute på sommaren. Om du skapar alltför sparsamma förutsättningar för utveckling för det kommer det att försvagas, och du kanske aldrig ser blommorna

Bild
Bild

För att märka den saftiga sjukdomen i tid måste du undersöka den: varje förändring i bladens färg eller deras tillstånd indikerar en utvecklingsstörning. Fördröjning för senare kan vara skadligt för växtens hälsa.

Det vattnas inte då och då: du måste ta hand om och vattna i tid, samt övervaka jordens och bladens tillstånd.

Rekommenderad: