Cyklamen Vård Hemma (46 Bilder): Odla En Blomma Hemma I En Kruka. Hur Sköter Jag Om En Krukväxt Efter Köpet? Hur Man Matar För Att Få Det Att Blomma?

Innehållsförteckning:

Video: Cyklamen Vård Hemma (46 Bilder): Odla En Blomma Hemma I En Kruka. Hur Sköter Jag Om En Krukväxt Efter Köpet? Hur Man Matar För Att Få Det Att Blomma?

Video: Cyklamen Vård Hemma (46 Bilder): Odla En Blomma Hemma I En Kruka. Hur Sköter Jag Om En Krukväxt Efter Köpet? Hur Man Matar För Att Få Det Att Blomma?
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Cyklamen Vård Hemma (46 Bilder): Odla En Blomma Hemma I En Kruka. Hur Sköter Jag Om En Krukväxt Efter Köpet? Hur Man Matar För Att Få Det Att Blomma?
Cyklamen Vård Hemma (46 Bilder): Odla En Blomma Hemma I En Kruka. Hur Sköter Jag Om En Krukväxt Efter Köpet? Hur Man Matar För Att Få Det Att Blomma?
Anonim

Det finns ingen mer harmonisk och attraktiv inredning än färska blommor. De gör miljön mer färgstark och ljus. Det är sant att de måste vårdas ordentligt så att de fortsätter att glädja ögat med sin skönhet. Idag kommer vi att prata om hur man odlar cyklamen korrekt. Denna utbredda växt har ett intressant utseende som är svårt att förväxla med andra inomhusgröna "husdjur".

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Låt oss analysera flera av de mest populära typerna av cyklamen (aka alpinfiol).

  • Europeisk (eller lila) . En av de vackraste och mest spektakulära växterna på de alpina ängarna. Har läderartade blad. Den når en höjd av 10-15 cm. Blommorna är lila till ljusrosa. En behaglig, diskret doft är karakteristisk.
  • Fatransky . På många sätt liknar den den europeiska arten. Det skiljer sig bara i blad, på vars yta det inte finns något vitt tryck.
  • Kosky . En blomma med mörkbruna knölar. Knölarna är sammetslen. Lövverket visas under höstsäsongen, och på vintern "gömmer" det sig under snölagret. Blommorna är vanligtvis blekrosa.
  • Napolitansk . Skiljer sig i mycket vackra blad, liknar murgröna lövverk. De är dekorerade med ett silvermönster. Blommorna blir rosa. I naturen visas denna växt på hösten.
  • Persiska . En av de största cyklamen - den kan nå en höjd av 25 cm. Den har oval lövverk. Blommornas färg är mycket varierande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor efter köp

Cyklamen tillhör släktet med örtartade fleråriga växter av Marcin -familjen. Visserligen tror vissa forskare att han kommer från släktet Primroses. Utåt är denna blomma en platt knölkula, vars diameter bara är 15 cm. Det finns bara en tillväxtpunkt.

Bild
Bild

Man tror att cyklamen är en ganska krävande och nyckfull blomma som måste förses med perfekt och aktuell vård. I själva verket är detta inte fallet. Det kan inte sägas om denna anläggning att det tar mycket ansträngning, tid och pengar från dess ägare. Även om cyklamen naturligtvis fortfarande behöver lite vård.

Bild
Bild

Belysning

Cyklamen är en växt som "älskar" väldigt mycket när den är omgiven av starkt ljus. Det är dock bättre att inte tillåta direkta UV -strålar att träffa den. Denna faktor måste beaktas när du väljer en lämplig plats för en blomkruka.

Bild
Bild

Det bästa stället för cyklamen är de västra och östra fönstren . Om du ska sätta en blomma på södra sidan måste den skyddas ordentligt från solljus. Om denna regel försummas kan växten skadas allvarligt.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Rätt temperaturregim är extremt viktigt för cyklamen. Denna växt skiljer sig genom att den rotar sig bättre i ljus svalhet. Idealiska temperaturvärden för dessa gröna skönheter är 14-16 grader.

Under sommarsäsongen är det inte så lätt att hålla rummet där cyklamen hålls svalt. Under sådana omständigheter måste man se till att temperaturen i rummet inte överstiger 25 grader.

Bild
Bild

När det gäller de kalla årstiderna - under dem måste cyklamen tas bort så långt som möjligt från batterier och andra uppvärmningsanordningar som värmare. Alla värmekällor bör placeras bort från denna blomma. Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att cyklamener "inte gillar" drag mycket. Försök att ge den här anläggningen sådana förhållanden under vilka den kommer att vara i en ventilerad miljö, men under inga omständigheter ska den visa sig.

Bild
Bild

Även om rummet håller en ogynnsam och obekväm temperatur på 6-12 grader för en person, kommer cyklamen att må mycket bra under sådana förhållanden. Det viktigaste är att det inte finns någon värme och täppa runt.

Det är lika viktigt att ägna vederbörlig uppmärksamhet åt luftfuktigheten i utrymmet där blomkrukan ligger . Cyklamen känns bekväm i förhållanden med hög luftfuktighet. Under perioden då detta gröna husdjur går in i blomperioden behöver det dock inte störas och sprutas med vatten.

Om du köpte cyklamen vid denna tidpunkt, följ sedan denna regel för att inte skada växten.

Bild
Bild

Enligt erfarna blomsterhandlare, om vatten kommer på knölar, blommor och skott av cyklamen kan det förlora sitt attraktiva utseende … Dessutom kan sådana manipulationer helt förstöra växten. Om rummet där cyklamen förvaras är för täppt och varmt, måste du fukta utrymmet runt blomman med en sprayflaska fylld med vatten. På så sätt hjälper du den”gröna vännen” effektivt att stå emot effekterna av höga temperaturer, vilket är dåligt för honom.

För att öka fuktighetsnivån för cyklamen är det tillåtet att bilda ett slags vattendimma bredvid växten.

Bild
Bild

Omedelbart efter köpet är det lämpligt att lägga grytan med cyklamen på våta stenar eller expanderad lera . Om du utför en så enkel manipulation anpassar blomman sig mycket lättare och snabbare vid torra luftförhållanden, som vanligtvis hålls i vanliga stadslägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kruka och jord

Efter köpet måste cyklamen transplanteras korrekt. För att göra detta måste du hitta den perfekta potten. Om du väljer en för liten behållare för vidare odling av denna blomma, växer cyklamen -rhizomsystemet i den för snabbt. Nästa transplantation måste göras efter en kort tid, och detta är en allvarlig stress för växten. Det är därför det rekommenderas att välja större krukor till blomman, där det kommer att finnas tillräckligt med utrymme för rötterna.

Bild
Bild

Om du tog hem en cyklamen som är cirka 3 år gammal kan du använda en kruka med en diameter på 14 till 16 cm för den. För yngre blommor mellan 1 och 2 år är en kruka med en diameter på cirka 8 cm idealisk . Se till att det finns ett litet mellanrum på 2-3 cm mellan rötterna och behållarens väggar.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att använda en begagnad kruka för den första transplantationen av cyklamen, måste du definitivt desinficera den först. Tänk på att det måste finnas dräneringshål i botten av krukorna.

Bild
Bild

Innan du transplanterar en cyklamen som just har hämtats hem måste du ta reda på vilken jord som är mest lämplig för den. Blomman kommer att slå rot mycket väl i en lätt alkalisk jord. Erfarna odlare som är väl bekanta med denna växt hävdar att lite sura och neutrala jordarter är bra för cyklamen.

Jordblandningens sammansättning för cyklamener kan vara nästan vilken som helst, men ett viktigt villkor måste iakttas - efter torkning bör den inte torka ut i onödan, men bevattningsvätskan ska inte stagnera i den heller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Befruktningsregler

Att odla cyklamen hemma kräver viss kunskap från ägarna om att ta hand om den. Till exempel måste du ta reda på hur du kan befrukta denna charmiga blomma korrekt.

Toppdressing är nödvändig för denna växt så att den utvecklas korrekt och snabbt . Vanligtvis används speciella gödningsmedel med komplex verkan för detta. Det viktigaste är att ta hänsyn till det faktum att under sommarsäsongen, när växten är i vila, är det inte nödvändigt att mata den.

Bild
Bild

Den ideala frekvensen för att mata cyklamen är en gång i månaden. Oftast matas det med ett speciellt preparat som kallas "Floretta". Tidigare späds detta verktyg (en halv kapsyl) ut i ett par liter sedimenterat vatten.

Erfarna blomsterhandlare hävdar det Du ska under inga omständigheter mata cyklamen med gödningsmedel som innehåller klor . Eftersom denna hemblomma inte tål kontakt med salter särskilt bra måste mineralförband appliceras mycket noggrant och i strikt begränsade mängder. Annars riskerar du att allvarligt skada ditt gröna husdjur.

Om du planterade ett frö för att odla en blomma, med de första skottens utseende, är det lämpligt att mata det rikligt med speciella tillväxtaktivatorer.

Bild
Bild

Tänk på flera alternativ för att befrukta cyklamen hemma

  • Plantor. Vanligtvis matas de med en låg dos av gödningsmedel baserat på beräkningen av EC 0, 7-1, 0. Efter en månad ökas detta värde till 1, 5.
  • När växten slår rot måste du lägga till annat gödningsmedel - med ett högre innehåll av nödvändig fosfor. Om koncentrationen av sådant gödningsmedel till en början kommer att vara 0,2 g / l, då lite senare blir det 0,9 g / l. Det är nödvändigt att följa detta schema för att blomman ska slå rot ännu bättre.
  • När blomman är välformad kan kvävegödsel inte längre användas. Annars kan cyklamen -rotsystemet allvarligt lida av dem - det kommer att ruttna och märkbart försvagas.
  • Efter 6 veckor kan du redan kombinera ett par förband - NPK 12: 12: 36 och NPK 15: 5: 30, 0,5 g vardera per 1 liter vatten. De ska endast användas i en vecka, tills koncentrationen ökas till 1,5 g per liter. Försök att inte hoppa över denna toppdressing, annars blir blomningen av cyklamen problematisk. Du bör också lägga till nödvändiga spårelement i kompositionerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kalciumnitrat är ett annat vanligt gödningsmedel som, när det gäller cyklamen, kommer att behöva appliceras var tionde dag medan blomman växer. Denna toppdressing måste spädas i en koncentration av 1,3 g per liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall följer odlarna inte ett standardgödslingsschema. Istället försöker de balansera blommans kost baserat på säsong, jordtyp och omedelbart utvecklingsstadium. Dessutom försöker blomsterodlare i sådana fall att skydda växten från onödiga stressiga situationer maximalt. Om du följer samma plan finns det några viktiga överväganden att tänka på.

  • Om kväve inte räcker, blir cyklamenens löv små. Om det finns för mycket kväve, kommer cyklamen aktivt att få vegetativ massa, men njurarna kommer under sådana omständigheter inte att utvecklas ordentligt.
  • Om det inte finns tillräckligt med kalium kommer plantans lövverk inte att ha den vanliga friska färgen.
  • Om det finns en obalans i näringsämnen kan märkbara fläckar visas på cyklamen.
  • Ojämn tillväxt av löv uppstår på grund av oregelbunden matning och vattning av blomman.
  • Cyklamenens löv blir gult om det saknar bor.
Bild
Bild

Transplantation och reproduktion

När blomningsperioden stoppas och du ser att cyklamenens lövverk gradvis har fått en gul färg, kommer detta att indikera att växten förbereder sig för tillfällig viloläge. Vid denna tidpunkt kan den transplanteras, beroende på överföringsmetoden till en ny kruka med större diameter med torvmark och torvsubstrat. Samtidigt är det mycket viktigt att vara uppmärksam på var blomknölarna ligger - de måste placeras på samma nivå med underlaget eller sticka ut mycket lätt ovanför det.

Bild
Bild

Om vi pratar om att transplantera en nyinköpt blomma, måste du vänta här tills den går i viloläge. Om du har köpt en hälsosam blommande växt måste du vänta tills den bleknar och vilar lite . Först efter det kommer det att vara möjligt att fortsätta till dess transplantation.

Med en planerad transplantation kommer det först att vara nödvändigt att lägga ett dräneringsskikt av expanderad lera i krukan, följt av ett lager färskt substrat i sådana mängder att knölen sänks ner i den med cirka 2/3. Marken kommer att behöva pressas ner lite. De transplanterade cyklamen kan befruktas först efter en månad, men inte tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna blomma kommer att behöva transplanteras till ett nytt substrat ungefär en gång vartannat år om krukan där den ligger har blivit för liten. Den bästa perioden för att genomföra dessa procedurer är början på en aktiv växtsäsong.

Bild
Bild

När det gäller reproduktion av cyklamen sker det av frön eller knölar . Den andra metoden har bra recensioner från erfarna blomsterhandlare. Det måste dock komma ihåg att omplantering av cyklamen med knölar kan vara riskabelt. Klippning av knölen kan få blomman att drabbas av en allvarlig infektion och dö. Tyvärr händer sådana situationer ganska ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en stadslägenhet kan odling av cyklamer pågå i 7 år. När denna period löper ut är denna blomma inte längre lämplig för reproduktion. Det är därför det rekommenderas att skaffa nya växter, och inte de som är flera år gamla. Man bör komma ihåg att reproduktion av cyklamen är en mycket besvärlig uppgift.

I industriell skala förökas det vanligtvis med frö. Detta görs hemma när knölen öppnas - den måste delas noggrant.

Bild
Bild

Beroende på den specifika sorten som blomman tillhör kan såddens längd fram till blomningen variera markant . I de flesta fall tar detta 7 till 11 månader. Det rekommenderas att så frön under de sista dagarna av mars. På grund av detta, under tillväxtperioden, kan cyklamen perfekt "leva" utan hjälpbelysning och kommer att börja blomma under de första dagarna av höstsäsongen.

Bild
Bild

För att fröna ska gro bra måste de tillhandahålla alla förutsättningar för detta . Lufttemperaturen ska vara cirka 18 grader Celsius. Hög luftfuktighet bör helst vara närvarande. Ljus i det beskrivna fallet kommer inte att behövas alls. Så att grödorna förblir i mörkret bör de täckas med svart film i 3 veckor - det här är den mest praktiska lösningen. Om temperaturvärdena är under de angivna, kommer cyklamener att gro lite senare. Om temperaturen är mer än 20 grader är spiring inte den snabbaste. Du måste börja plocka plantor efter bildandet av de första 3-4 bladen. Under sådant arbete måste den unga knölen täckas helt med jord.

Bild
Bild

Blomma

Vanligtvis blommar cyklamen på sommaren eller vintern. Dessutom är varaktigheten av denna process i direkt proportion till hur du tog hand om blomman. Det är värt att påminna om att de idealiska förhållandena för denna växt kommer att vara följande:

  • mycket starkt ljus, men inga direkta solstrålar;
  • den idealiska temperaturen är inte lägre än 10 grader och inte högre än 20;
  • vattning - botten eller i en kastrull, så att vatten inte kommer in i varken tillväxtpunkten eller lövverket med blommor.

De döda blommorna måste klippas av i tid.

Bild
Bild

Det finns situationer när cyklamen "inte vill" blomma hemma. Många blomsterodlare, särskilt nybörjare, är intresserade av vad man ska göra under sådana omständigheter och hur man får växten att blomma. Låt oss ta reda på det.

  • Det första som krävs av dig är att förstå vad som är huvudorsaken till bristen på blommor. Detta beror ofta på att växten är för varm under förhållandena där den hålls. Prova att flytta cyklamen potten till en ny, mer lämplig plats. Kanske efter det kommer blomningssituationen att förändras.
  • Ta en närmare titt på plantans löv, liksom jorden där den ligger. Om du inte har märkt några förändringar (till exempel spår av mögel), kommer det att innebära att blomman sannolikt är frisk. Då måste du vänta en stund och titta på cyklamen.
  • Om situationen inte förändras antingen efter dina manipulationer eller efter väntetiden, ligger problemet i fel plantering av blomman. Orsaken kan vara en kruka av fel storlek, fel planteringsdjup av rötter. I sådana situationer är den enda lösningen att transplantera en växt.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Nästan alla typer av cyklamen kan hållas hemma. Det kan vara ett vackert dubbelblommigt utseende, småblommiga eller minicyklamen, eller kanske du föredrar en blandning eller en Fatran-blomma. Oavsett den specifika typen av denna växt, kommer han att behöva ge ordentlig vård om den blir sjuk eller får någon infektion. Ingen av de existerande typerna av cyklamen är immun mot sådana problem.

  • Blommodlare står ofta inför det faktum att blomman börjar vissna och kasta sitt lövverk. Ofta märks detta fenomen om mikroklimatet i rummet ändras kraftigt eller om växten vattnas för mycket. Detta kan också hända på grund av att jorden torkar ut. Det är bara nödvändigt att komma ihåg att sådana fenomen kommer att vara normala när det gäller blommans vilande period.
  • Ett allvarligt problem är utseendet på röta. Vanligtvis händer denna sjukdom om för mycket dressing applicerades eller överdriven vattning utfördes. Om du ser grå blomma eller bruna fläckar på bladen måste de drabbade områdena tas bort omedelbart. Därefter måste du transplantera blomman i en ny kruka och bearbeta den med ett speciellt medel - en fungicid.
  • Sen ruttna låter inte de nedre bladen utvecklas och pedunklarna växa. Om det sker kommer det att vara möjligt att märka att bladen torkar. Eller så ser du att själva knölen är nästan torr. För att återuppliva och återuppliva växten i en sådan situation är det nödvändigt att använda medel från fungicidgruppen - "Ridomir" eller "Previkur".
  • Växten kan vissna på grund av fusarium. Detta är ett mycket obehagligt fenomen som framkallar gulning och torkning av bladen, eftersom rötterna påverkas. En blomma kan fånga denna sjukdom om tillståndet i jorden där den växer drastiskt förändras - efter riklig vattning, långvarig uttorkning.
  • Antraknos är en allvarlig svampsjukdom hos växter, som är särskilt aktiv under blomningen av cyklamen. Det manifesteras av nederlag av lövverk och peduncles. För att bli av med denna sjukdom måste du använda ångad jord. Luftfuktigheten måste hållas låg. Alla skadade områden måste tas bort. Behandling med fungicider kommer att krävas minst 2-3 gånger.
Bild
Bild

I de flesta fall kan växten återanimeras om den blir sjuk med något. Det viktigaste är att återupplivning utförs i tid. Slösa aldrig tid om du märker att cyklamen är sjuk - vidta nödvändiga åtgärder omedelbart.

Bild
Bild

Men sjukdomar är inte alltid orsaken till dålig tillväxt och tillståndet för denna blomma. Fallet kan också ligga i farliga parasiter som kan orsaka allvarliga skador på cyklamen.

  • Kvalster . Denna parasit kommer att likna ett lager av sedimenterat damm. Vanligtvis sätter sig en kval på baksidan av bladen, på grund av vilken de först genomgår märkbar deformation och sedan dör helt.
  • Trips . Dessa parasiter kan ses med blotta ögat. Synliga vita prickar kommer att visas på bladen, liksom torra kanter på bladbladen. Det är inte så lätt att övervinna denna parasit, eftersom thrips ofta går ner. Här kommer det att vara nödvändigt att tillgripa behandling av blomman med insekticider. Blommans karantän kommer också att vara en nödvändig åtgärd.

Om den här växten i ditt hus är sjuk, men du inte vet hur du ska behandla den eller är rädd för att göra misstag när du behandlar den själv, är det bättre att vända sig till erfarna blomodlare som kommer att berätta hur du ska agera korrekt för att hjälpa blomma.

Bild
Bild

Användbara tips

Det är inte nödvändigt att köpa en för liten kruka för cyklamen, men den ska inte vara för stor heller. I en alltför rymlig behållare kan jorden börja sura, vilket kommer att medföra utseendet av rotröta . Under sådana förhållanden kommer blomman inte att växa bra.

När du placerar jorden i en kruka behöver den inte tampas för hårt, eftersom den ska vara något lös och låta syre passera igenom. När du planterar om denna blomma får du inte glömma dräneringsskiktet i kruka. Den kan tillverkas av grus, småsten eller expanderad lera.

Bild
Bild

Cyklamen är en växt som är mycket mottaglig för alla slags sjukdomar och attacker av skadliga parasiter. Det är därför erfarna blomsterhandlare rekommenderar starkt att du alltid steriliserar jorden för sådana blommor. Vatten för bevattning rekommenderas också att använda steriliserat vatten.

När denna växt är i ett lugnt tillstånd och inte blommar, behöver du inte vattna den mycket . Vattna mindre ofta. Håll alltid koll på jordens skick bredvid blommans rötter. Det är nödvändigt att vattna cyklamen med en vätska som är något kallare än omgivningstemperaturen.

Observera att cyklamenfrön anses vara av högsta kvalitet, som har bibehållit sin integrerade struktur. De minsta kränkningarna kan leda till att fröet helt enkelt inte kommer att gro.

Bild
Bild

För delning under reproduktion av cyklamen är det tillåtet att endast använda de knölar som har hela knoppar. De ska inte skadas. Förebyggande åtgärder som skyddar blomman från att många tidigare sjukdomar återkommer är att minska vattning och utfodring.

Cyklantransplantation bör utföras så noggrant och noggrant som möjligt . Gör allt för att inte av misstag skada de tunna rötterna på denna växt. Du bör inte skynda dig att transplantera en blomma.

Bild
Bild

För att säkerställa att din växt får tillräckligt med vatten kan du använda bottenvattningsmetoden . Det förutsätter följande åtgärder: du måste lägga grytan med cyklamen i en skål med vatten och hålla den där tills det översta jordlagret blir blött. Därefter måste kärlet med blomman tas ur vätskan och få smälta ihop med dess rester. Denna metod är mycket populär eftersom den inte tillåter fukt att tränga till toppen av knölen, där odlingspunkten ligger. Därmed minimeras risken för växtruttning.

Bild
Bild

Var inte alltid rädd för gulnade cyklamenblad. Om detta hände efter att blomman blommat, kommer det att vara en signal om att den förbereder sig för en lugn period.

Rekommenderad: