Gurkmeja (44 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Växer Hemma. Hur Sköter Jag Om En Växt Efter Att Ha Planterat Frön I En Kruka?

Innehållsförteckning:

Video: Gurkmeja (44 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Växer Hemma. Hur Sköter Jag Om En Växt Efter Att Ha Planterat Frön I En Kruka?

Video: Gurkmeja (44 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Växer Hemma. Hur Sköter Jag Om En Växt Efter Att Ha Planterat Frön I En Kruka?
Video: How To Repot Houseplants! | Repotting Houseplants 2024, April
Gurkmeja (44 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Växer Hemma. Hur Sköter Jag Om En Växt Efter Att Ha Planterat Frön I En Kruka?
Gurkmeja (44 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Växer Hemma. Hur Sköter Jag Om En Växt Efter Att Ha Planterat Frön I En Kruka?
Anonim

Krukväxter har varit ständiga mänskliga följeslagare i många år. Gröna assistenter dekorerar inte bara interiören, utan förbättrar också klimatet och atmosfären i vardagsrummet. På fönsterbrädorna i många lägenheter kan du se inte bara klassiska växter, utan också exotiska. En av de unika hemblommorna är gurkmeja. Denna växt har framgångsrikt anpassats av uppfödare till hemförhållanden och har vunnit stor popularitet bland många blomsterodlare. Gurkmeja utför inte bara dekorativa funktioner, utan är också en doftande krydda och medicin.

Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Gurkmeja är en ört som tillhör familjen ingefära. På grund av sin unika smak fick växten ett andra namn - indisk saffran. I sin naturliga livsmiljö har biologer mer än 35 arter av denna blomma. Gurkmeja är infödd i Indien, men den kryddiga blomman finns i delar av Filippinerna, Kina, Japan och Indonesien. Den maximala växthöjden kan vara cirka 100 cm.

Bild
Bild

Det starka rotsystemet har apelsinkött och ett brunt toppskikt. Breda löv av mörkgrön färg har långa bladblad och släta kanter. Ljusa blommor ligger på långa stammar och har ljusa skivor. Blommor samlas i en blomställning, vars diameter kan nå mer än 20 cm. En vuxen och frisk planta bildar flera peduncles under blomningen.

Bild
Bild

Blomningsperioden börjar i juli och slutar i oktober. Den blommande växten ser väldigt imponerande ut och kan vara en dekoration för alla växthus.

Uppfödares långa och noggranna arbete har gjort det möjligt att odla sorter i olika färger och storlekar. En flerårig växt används ofta både inom medicin och i matlagning.

Torkade och krossade rhizomer används som en aromatisk och levande krydda som ger rätten en rik färg och unik smak. I livsmedelsindustrin används gurkmeja för att göra likörer. Många tillverkare lägger till pulver till sina chips, ost, senap, margarin och curry.

Bild
Bild

Gurkmeja används också ofta i medicin. Den indiska växten har antibakteriella och desinfektionsegenskaper, förtunnar blodet och förhindrar blodproppar, sänker blodtrycket och blodsockret, stärker blodkärlens väggar, normaliserar matsmältningssystemet, förhindrar utveckling av svamp- och virussjukdomar och tar också bort giftiga ämnen från kroppen.

Bild
Bild

Långsiktiga laboratoriestudier har visat att regelbunden konsumtion av gurkmeja förhindrar utvecklingen av cancer.

Samtidig administrering av läkemedel och apelsinpulver ökar effekten av mediciner kraftigt.

Bild
Bild

Professionella kosmetologer rekommenderar att man lägger till gurkmejepulver i masker och ansiktsformler . I vissa länder i världen används växtens färgpigment som textilfärg, som har hög motståndskraft mot solljus.

Bild
Bild

Vilka arter är lämpliga för odling?

Trots det stora antalet gurkmejsorter kan bara ett fåtal arter användas som krukväxt.

Doftande - ett doftande utseende som har ett köttigt elliptiskt rotsystem. Färgen på massan är gul. Knölarna är fusiforma. Bladplattans höjd är 60 cm och bredden är 20 cm. Skivorna är 5 cm. Denna sort är mycket populär inom konfektyrindustrin.

Bild
Bild

Runda - en populär art som har avlånga rötter. Blomställningarnas form är rund. Rhizomen används för att göra stärkelse.

Bild
Bild

Sumatran Är en prydnadsort som hittades på ön Sumatra. Denna art är hotad och odlas endast som prydnadsväxt.

Bild
Bild

Oysteroid - en hög växt, som har ett andra namn - den siamesiska tulpanen. Den maximala höjden på raka mörkgröna blad är 80 cm. Ett utmärkande drag är närvaron av apikala löv nära stammarna med vita blommor. Färgen på skivorna kan vara rosa, lila och vit.

Bild
Bild

Lång (gul ingefära) - en doftande sort som har tvåradiga blad. Diametern på huvudrizomen kan vara upp till 40 mm. Formen på de gula blommorna är rörformad, treflikig. Rhizomens kemiska sammansättning inkluderar curcumin, stärkelse, eterisk olja, phellandrene och tsingiberen.

Bild
Bild

Cytvaric (cydoaria) - en ljus och ovanlig vy, som med hjälp av apikala löv skapar en ovanlig tratt nära stången. Denna komposition är mycket vacker och ovanlig och har också gemensamma drag med lotusblad. Bladbladens spiralarrangemang ger blomman ett icke-standardiserat utseende. Formen på toppen av porslinsbladen är spetsig. Det maximala antalet blomställningar är 7. Inomhus kan växten växa upp till 50 cm i höjd. Ett särdrag hos arten är närvaron av en böjning i ändarna av långa och breda löv .

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper en växt du gillar är det viktigt att studera dess särdrag och vårdregler.

Villkor för frihetsberövande

Gurkmeja är en värmeälskande blomma som har en negativ inställning till direkt solljus. Högsta temperaturen under sommarperioden bör inte överstiga +27 grader, och under vintervilan ligger temperaturnivån i intervallet från +10 till +15 grader. Florister rekommenderar att man odlar gurkmeja på fönsterbrädorna som vetter mot söder eller öster.

Bild
Bild

Fuktnivån nära blomman bör inte vara lägre än 60%. Blomman har en negativ inställning till skarpa temperaturförändringar och förekomsten av drag i rummet. Under bekväma förhållanden kan blomningstiden för en peduncle vara mer än 2 månader, och mer än 5 peduncles kan växa från en rot.

Bild
Bild

När blommorna har vissnat måste alla blomställningar tas bort tillsammans med pedunclesna.

På senhösten försvinner hela luftdelen av gurkmejan. Under denna period, ta bort hela rotsystemet från blomkrukan och lägg den i en behållare med torr sand. För övervintring av rotsystemet måste du lägga en behållare med sand på kylskåpets nedre hylla, där lufttemperaturen är +10 grader. Det är inte nödvändigt att fukta jorden under viloperioden.

Bild
Bild

I början av våren måste du plantera rhizomerna i en ny kruka med näringskomposition och börja utföra alla standardprocedurer för vård av växten. Huvuddragen i blomman är en snabb uppsättning grön massa och färgens utseende i början av juli . Botaniker noterar det faktum att hemma är det mycket sällsynt att samla frö från gurkmeja.

Bild
Bild

Om reglerna för vård och underhåll av blomman inte följs, följande problem:

  • låg ljusnivå - bromsa tillväxten och bildandet av grön massa, ändra nyans på bladplattan;
  • låg luftfuktighet och tidig vattning - gulnar och dör av bladens ändar;
  • plantera en liten rhizom - bildandet av ett litet antal peduncles;
  • kränkning av temperaturregimen under viloperioden - fullständig frånvaro av blomning.
Bild
Bild

Landning

Planteringsprocessen består av flera steg:

  • valet av landningskapacitet;
  • näringsformelberedning;
  • beredning av planteringsmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedda skott av rhizomen måste begravas i den valda blomkrukan och vattnas rikligt.

När man växer en växt från frön är det nödvändigt att lägga ut plantmaterialet på jordytan och strö över det lite med jord. Fuktning av markytan bör endast utföras från en sprayflaska. En förutsättning för snabb och massiv groning av frön är närvaron av ett filmomslag som kommer att skapa en växthuseffekt . Nybörjare bör komma ihåg att ventilera krukan och fukta jorden i tid. Först efter uppkomsten av skott kan filmen tas bort. I bildningsstadiet av 2-3 löv rekommenderar uppfödare att plocka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gurkmeja kan odlas inte bara hemma i krukor, utan också på det öppna fältet på landet och i trädgården … De mest gynnsamma klimatförhållandena för att odla gurkmeja utomhus är i de södra regionerna, där det är tidig vår och sen höst. Vid svårare förhållanden kan växten på sommaren helt enkelt tas ut till balkongen eller sommarterrassen. Den mest gynnsamma tiden för plantering av rhizomer är slutet av mars eller början av april.

Bild
Bild

För att plantera rhizomer är det nödvändigt att välja områden med penumbra, som har en lös sandig jord. Innan du planterar är det viktigt att gräva upp området och jämna ut det. I den förberedda jorden är det nödvändigt att bilda plantgropar med ett djup av högst 20 cm, där 2-3 rhizomer ska läggas. En förutsättning är riktningen uppåt när du planterar njurarna. Jordens tjocklek ovanför rötterna bör inte vara mindre än 2 cm.

Planteringshål måste spillas rikligt med vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om en kryddig växt hemma består av följande manipulationer:

  • fukta jorden;
  • sprutning av lövverk;
  • befruktning;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På sommaren måste växten ge tidig och regelbunden vattning … Vattningsfrekvensen beror på torkningshastigheten för matjorden. På hösten behöver växten inte ofta fuktas av jorden, och på vintern är det strängt förbjudet att vattna blomman.

Bild
Bild

För att skapa en bekväm luftfuktighet rekommenderar erfarna blomsterhandlare att utföra spruta en blomma . Denna procedur förhindrar att bladen torkar ut och förhindrar också att spindelkvalster uppträder.

Bild
Bild

Under sommarmånaderna är det nödvändigt att mata växten med mineraliska och organiska gödningsmedel en gång var 14: e dag. Vid odling av gurkmeja utomhus är det nödvändigt att regelbundet ta bort torra stammar, vatten och ogräsplantor i tid, samt ta bort allt ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantation och reproduktion

Gurkmeja tillhör en grupp växter som kräver en årlig rhizomtransplantation.

Efter en vilande period på våren bör rhizomen planteras i en ny planteringsbehållare med en näringsblandning. Den jordiga kompositionen bör ha en lös struktur och en låg surhetsgrad. Erfarna blomsterhandlare rekommenderar att köpa näringsrik jord för citrusfrukter och blanda den med flodsand . När du gör din egen jordblandning är det nödvändigt att tillsätta torv och lövhumus till jorden.

För att förhindra sönderfall av rotsystemet är det nödvändigt att lägga dräneringsmaterial på krukans botten.

Bild
Bild

För att få nya växter hemma kan du använda två avelsmetoder:

  • uppdelning av rotsystemet;
  • frön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar på våren är det nödvändigt att skära förra årets rhizom i flera delar med ett skarpt blad. Varje del måste ha minst en tillväxtpunkt och mer än två sidorötter.

För att förhindra att delar av rhizomen infekteras med svamp- och virussjukdomar är det absolut nödvändigt att strö de nedskurna platserna med krossat aktivt kol och torka dem i det fria. Endast behandlade delar kan planteras i näringsjord.

Experter rekommenderar inte att dela rötterna i små delar som inte kommer att kunna bilda peduncles under en lång tid. Växtförökning med frön är en lång och noggrann process som endast erfarna uppfödare inom professionella plantskolor använder.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vid odling av en exotisk växt rekommenderar experter att uppmärksamma ett antal sjukdomar och några farliga skadedjur som inte bara kan förstöra utseendet på en blomma utan också kan leda till dess död.

Bland de farligaste skadedjuren skiljer biologer följande insekter:

  • skydda;
  • trips;
  • spindelkvalster;
  • bladlus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När de första tecknen på skador på växten av skadedjur visas är det nödvändigt att behandla gurkmeja med speciella kemikalier.

Kränkning av odlings- och vårdförhållanden kan provocera utvecklingen av svampsjukdomar. De vanligaste sjukdomarna är putrefaktiva processer i rotsystemet. För att förhindra dem är det nödvändigt att ge anläggningen högkvalitativ dränering och måttlig vattning.

Under många år har exotiska växter vunnit stor popularitet, som används inte bara i landskapsdesign, utan också i utformningen av bostadslokaler. Professionella uppfödare arbetar med att anpassa dessa växter till andra klimatförhållanden.

Rekommenderad: