Succulenter (55 Foton): Vad är Det? Typer Och Deras Namn. Hur Man Planterar En Blomma? Hur Sköter Jag En Växt Hemma?

Innehållsförteckning:

Succulenter (55 Foton): Vad är Det? Typer Och Deras Namn. Hur Man Planterar En Blomma? Hur Sköter Jag En Växt Hemma?
Succulenter (55 Foton): Vad är Det? Typer Och Deras Namn. Hur Man Planterar En Blomma? Hur Sköter Jag En Växt Hemma?
Anonim

Idag kan detta verka konstigt för många, men det brukade finnas ett yrke som trädgårdsmästare, vars uppgifter innefattade att ta hand om utomhus- och inomhusväxter. Vissa moderna människor är uppriktigt förvånade över varför en sådan person behövs, eftersom det är väldigt enkelt att ta hand om samma inomhusväxter - där växer de på alla kontor och i varje fönsterbräda. De flesta av de nuvarande inomhusväxterna har dock blivit populära just för att de är succulenter. Även om att odla dem har blivit en global trend bara under de senaste decennierna, är du förmodligen bekant med dem - det återstår bara att fylla i luckorna i din egen kunskap.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Suckulenter är ett allmänt namn för en hel grupp växter som kanske inte är släkt med varandra alls, även avlägsna. Det som förenar dem är deras typiska naturliga livsmiljö och hur dessa arter löste problemet - de växer i öken och torra områden, och de kan ackumulera fukt i stora mängder i speciella typer av vävnader. På grund av dessa vävnader får deras stammar och grenar ofta en karakteristisk tjock, köttig form.

Det finns många exempel - först och främst de välkända kaktusarna, liksom aloe, Kalanchoe, agave, euphorbia och många andra liknande växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En typisk beskrivning av succulenter från en oerfaren person innehåller ofta också sådana egenskaper som är nödvändiga för växten som frånvaron av löv till givar för törnen och närvaron av giftig saft. Sådana egenskaper är verkligen inneboende i många typer av succulenter, men i själva verket är de inte obligatoriska för dem .… Dessutom betyder förekomsten av ett eller till och med flera tecken som är karakteristiska för succulenter ännu inte att vi har att göra med en saftig, om det inte finns särskilda vävnader för ackumulering av vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om succulenter inte kräver krav på levnadsvillkoren, betyder det inte att de saknar naturlig skönhet. Många av dessa växter i hemträdgården uppskattas inte bara för sin lätthet, utan också för sin ljusgröna färg, och blomman av många arter av samma kaktus sticker oftast ut i skarpt kontrasterande röda och rosa. Allt detta gör en gäst från torra länder välkommen i våra lägenheter, särskilt på vintern, när du inte kommer att se så ljusa färger på gatan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Suckulenter är en mycket stor grupp växter; de tillhör flera familjer samtidigt, som ofta inte har en nära relation till varandra. Oftast tillhör representanter för denna grupp Tolstyankovs eller Kaktusovs, Agavovs eller Lileyns, Aizoonovs eller Molochainy.

Eftersom tilldelning till succulenter inte är grunden för biologisk klassificering, finns det i någon av dessa familjer en sort som inte kan ackumulera fukt i vävnader, därför bör en eller annan art inte automatiskt tilldelas denna grupp, bara med namnet på familj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla succulenter kan globalt delas in i två kategorier, som används aktivt av moderna trädgårdsmästare . Den första gruppen är löviga succulenter, som ofta inte uppfattas som sådana, eftersom de har löv, och fukt ackumuleras i dem. Det är här som den klassiska tjocka kvinnan och aloe, liksom föryngring (allmänt känd som "stenros") ska tillskrivas.

En annan grupp av succulenter - stjälkar, där ackumulering av vatten sker huvudsakligen i stammen, och bladen är relativt små eller inga alls. Det är här som kaktusar och euphorbia rankas, liksom olika arter av markört.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaktus och Tolstyanka är inte sällsynta, de finns i nästan alla hem, eftersom de också accepterar de mest spartanska villkoren. Bland andra familjer finns det en hel del sällsynta arter som är obekanta för de flesta invånarna. Dessutom, om tidigare succulenter odlades individuellt i separata krukor, är idag ett mycket populärt fenomen en blandning - en hel sammansättning av växter av denna typ i ett kärl. Mycket uppmärksamhet på succulenter har lett till att uppfödare har utvecklat helt nya sorter som inte finns i naturen - till exempel den berömda Crassula "Buddhas tempel ".

Suckulenter anses vara relativt kompakta bordsväxter, men även bland dem finns det rikliga arter - de som är rimliga att växa i hängande krukor och krukor, eftersom plantans långa blad kan hänga ner. Denna typ av växt låter dig dekorera rummet med grönska, inte begränsat till bara en fönsterbräda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

I sin naturliga livsmiljö står succulenter vanligtvis inför ganska svåra förhållanden - det finns vissa problem med vatten, det kan vara väldigt varmt, jordar är vanligtvis inte särskilt bördiga. Paradoxalt nog är det inte nödvändigt att skapa en idealisk komfort för en växt av hårda öknar i vår förståelse - alla organismens mekanismer är anpassade för överlevnad under sådana förhållanden, därför förbättrad vattning eller önskan att tillsätta extra gödningsmedel till jorden vanligtvis leder inte till gott.

Dessutom är alla dessa kaktusar så uppskattade just för att de kan lämnas åt sig själva. Du kan till exempel inte vattna dem på en månad eller till och med två - och de kommer inte att ha något, vilket är mycket bekvämt under förhållandena i den moderna hyperaktiva världen . Samtidigt säger experter att en viss regim fortfarande bör följas. Faktum är att växten blir så vacker som möjligt bara om vi förser den med förhållanden nära dem som är bekanta hemma.

Det är ganska svårt att döda en succulent till döds, men om det går in i ett ekonomiskt läge kommer du inte längre att kunna njuta av all dess skönhet - tills du ändrar din inställning till det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Eftersom succulenter är gäster från längst söder kommer de inte att bli överraskade av starkt solljus - de behöver det för att överleva. Samtidigt är det värt att komma ihåg att några av dessa växter också kan härröra från våra breddgrader, då de, till exempel de flesta av Tolstyankov -familjen, behöver många strålar, men inte direkta, men spridda. Typiska inhemska succulenter som kaktusar, Kalanchoe och aloe kommer ändå från öknar och öppna bergsområden, så för dem är direkt solljus synonymt med komfort. Sådana gröna odlas vanligtvis på södra sidan, på sommaren tas de speciellt ut i det öppna rummet.

Vinter, motsatt alla förväntningar, är inte ett stort problem - även om det är mindre solljus, dör inte växten, utan går helt enkelt i en lång viloläge. Djuret kommer dock inte att överleva utan ljus alls, så försök att välja en relativt upplyst plats för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Det finns inga specifika temperaturrekommendationer för alla succulenter i allmänhet - allt beror på de naturliga förhållanden som denna art vanligtvis växer under. I allmänhet skulle det vara korrekt att säga att sådana växter älskar värme och inte riktigt gillar kyla, men allt är relativt här, därför är det bättre att vara intresserad av lämplig temperatur för varje enskild art.

Till exempel för kaktusar rekommenderas att flytta ute på sommaren, där de kommer att stekas i solen, och på vintern ska de bara förvaras i ett varmt rum.

Några genomsnittliga förhållanden för alla är följande: en sommardag bör det vara 25-30 grader med en nattemperatur sjunka till 15-20 grader, och på vintern tål vissa bara 5 grader av värme, även om det är bättre att begränsa dig till det vanliga hemmet 15-20 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ge hela luften tillgång till anläggningen från alla sidor. Bor i ett ökenområde, andas den typiska saftiga andningen med alla dess delar, inklusive rotsystemet som är under jorden. Det betyder att även jorden måste tillåta luft att strömma till den, så du kan föreställa dig hur obehagligt det är för en sådan växt att vara inomhus . God ventilation anses vara en förutsättning för att odla en vacker och hälsosam växt.

Observera att många succulenter, som växter från torra områden, är mycket förtjusta i fuktig luft. Detta beror på att i avsaknad av nederbörd under en lång period lär sig succulenter att extrahera fukt bokstavligen överallt - inklusive att suga in det direkt från luften. Återigen bör du inte skapa komfort för växten i din förståelse - du kommer inte att kunna kompensera för torr luft med ökad vattning, eftersom vävnader som ligger nära bladens yta kan fokuseras på att få vatten från atmosfärisk fukt.

Med torr luft och riklig vattning riskerar du att övertorka saftens löv, vilket skapar ett onödigt hot om rotrötning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Om vi betraktar alla succulenter som en helhet, finns det fyra olika sätt att plantera ett nytt prov på en gång. Observera att inte alla metoder är lämpliga för absolut alla typer, och vissa, som möjliggör val av planteringsmetod, är mycket lättare att plantera med en specifik metod än någon annan.

Omedelbart noterar vi att en av metoderna - fröproduktion - praktiskt taget inte används i hushållsavel . Denna metod är den bästa för uppfödning av nya sorter, eftersom den ofta används av proffs, men den utmärks också av maximal komplexitet och mödosamhet. Succulenter väljs ofta som hemväxt av dem som vill minska sina egna ansträngningar till ett minimum, så du bör inte bli förvånad över att denna metod inte är populär bland vanliga människor.

De tre andra metoderna är mycket enklare, deras komplexitet är ungefär jämförbar med varandra. Du kan föröka en saftig genom att skära, genom en rotad del av sitt eget blad eller till och med genom speciella dotterformationer - det exakta valet beror på vilken typ av växt du ska plantera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla tre alternativen är något olika delar av anläggningen, men vården för dem alla är ungefär densamma. Den avskurna stjälken eller bladfragmentet torkas i ett par dagar, varefter snittet smörjs med ett tillväxtstimulerande medel och planteras direkt i den fuktade jorden och pressar det något i djupet. Användning av gödningsmedel är inte ens alltid lämpligt, eftersom succulenter klibbar till liv med all kraft, och delar av bladen slår ibland rot i jorden, till och med bara ligger på ytan utan att tappa den. Samtidigt bör man inte vänta på ett mirakel omedelbart - växten rotar vanligtvis efter cirka 2 eller till och med 3 veckor.

Oavsett växt är organiska gödningsmedel vanligtvis inte välkomna. Dessutom bör jorden innehålla mindre organiskt material än genomsnittet. Av denna anledning, undvik användning av ingredienser som humus, chernozem eller torv under beredningen av jordblandningen. En blandning av torv och flodsand, eventuellt med lite lera tillsatt, kan vara den bästa lösningen.

Kom ihåg att jorden ska vara riklig i tomrum och lätt låta luft och fukt passera igenom, därför bör det inte vara mycket lera och stora stenar, men små snäckskal eller småstenar är till och med välkomna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att den saftiga ska växa korrekt och snabbt fylls potten ofta med innehåll i flera lager. Längst ner måste det finnas dränering, själva kärlet måste naturligtvis innehålla hål för tömning av överflödigt vatten. Jorden (blandningen som beskrivs ovan) följer ovanpå dräneringen, ett litet lager av vanlig sand tillsätts ovanför marken, varefter ytterligare ett tunt dräneringsskikt görs på toppen. Från utsidan ser förresten en sådan komposition ganska attraktiv ut, eftersom succulenter ofta odlas i transparenta behållare.

I naturen kan en växt, på jakt efter grundvatten, spendera en betydande del av sin energi på tillväxten av rotsystemet, men vi behöver det inte - om något tillsätter vi bara vatten. Därför planteras en saftig växt vanligtvis i en ganska tät behållare, så den kan (och måste) bygga upp antennen snabbare, eftersom den, som vi minns, också kan suga fukt från luften . När det växer kan provet transplanteras, men du ska inte låta dig dras med för mycket - vanligtvis krävs byte av kärl vart 1-3 år, beroende på storleksökningens typ och produktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Det är inte känt vad som exakt fick de moderna människorna att massivt odla succulenter - deras ovanliga utseende eller fortfarande minsta möjliga vård hemma. Med den ständigt försämrade ekologin upplever mänskligheten ett ökande behov av färsk grönska, och i svala områden känns det ännu starkare - under kall vinter, ofta bara en vintergrön kaktus på fönsterbrädan påminner om sommaren. Lyckligtvis är det snabbt att odla en saftig växt, även om du är en upptagen person . Ovan har vi beskrivit rotprocessen, som visade sig vara mycket enkel, och ytterligare underhåll av anläggningen kommer inte att bli svårare.

När man odlar succulenter är det viktigaste att komma ihåg att denna växt är opretentiös i den meningen att den inte behöver många fantastiska bekvämligheter som den inte hade i sitt hemland. Således är en förmodligen opretentiös växt som kan överleva under alla förhållanden ganska lätt att förstöra och ta hand om den alltför mycket . Därför finns det fortfarande vissa rekommendationer för vård - en person som vårdar en saftig måste veta hur man inte överdriver det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Succulenter är kända som växter som, även med långvarig frånvaro av vattning, kan överleva - det är därför de uppskattas i den moderna världen, eftersom de inte binder sin ägare till huset permanent, så att han kan lämna efter behov. Botaniska arter i denna grupp lagrar inte bara ett överflöd av fukt i sina egna vävnader, utan vet också hur man kan spara det om det behövs, de flesta arter har också lärt sig att få det direkt från luften - om det naturligtvis finns något att få från det.

I praktiken innebär detta att frekvent vattning helt enkelt inte är nödvändig för växten. Allt beror på den specifika arten och vilka förhållanden den är van vid i naturen, men i allmänhet rekommenderas succulenter att vattna i små portioner 1-3 gånger i veckan - det är på sommaren när växten utvecklas aktivt och blommar. På vintern, med en något ovanlig svalka, sover den södra gästen vanligtvis.

Naturligtvis behöver han vatten i detta skede, men stora metaboliska processer sker inte inuti, därför förblir dosen densamma, men frekvensen reduceras kraftigt-bokstavligen upp till 1-2 gånger i månaden.

Bild
Bild

I det här fallet kan du alltid, även på sommaren, säkert lämna några dagar eller till och med några veckor. För att en växt av denna typ ska dö måste du glömma den i många veckor eller till och med flera månader - om du fortfarande behöver en saftig kommer du definitivt tillbaka till detta ögonblick. Samtidigt påverkar det vattenbesparande läget, till vilket gröna har bytts, dess utseende - det kan verka torrt, som om det inte kommer att blomma och bygga upp ny massa, kan skalet bli träigt. Kanske kommer sådana förändringar att göra trädgårdsmästaren något besviken, men i de flesta fall är det möjligt att väcka busken till liv igen genom att återuppta den normala vattningsregimen. Även om inte omedelbart, men kopian ska studsa tillbaka.

Det är mycket värre om det finns för mycket vatten. Den ackumulerade överskottsfuktigheten orsakar ofta ruttnande av växts rotsystem, särskilt de som inte är vana vid kraftig nederbörd . Här är situationen redan mer kritisk - det är inte ett faktum att en minskning av vattningen kommer att hjälpa rötningen att sluta. Suckulenter är vanligtvis inte särskilt beroende av rötter, men de kan inte klara sig utan dem, så växten börjar vissna. Om du är säker på att problemet ligger just i rotsystemets förfall, var noga med att försöka sprida växten om den fortfarande misslyckas.

Var noga med att ta reda på varför problemet uppstod: kanske var vattningen inte överdriven, det var bara att jorden valdes fel och inte tillät fukt att passera väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

De flesta succulenter växer i planetens ökenregioner, där det verkligen inte finns några andra växter förutom dem, och därför är jorden mycket dålig när det gäller organiskt material. Av denna anledning behöver växter i denna grupp inte bara organiska gödningsmedel - de är till och med kontraindicerade för dem, eftersom användningen av humus och torv, traditionell i trädgårdsskötsel, är helt utesluten.

En annan sak är mineralgödsel, särskilt de som innehåller fosfor och kalium . Men även med dem bör man inte vara nitisk, och den exakta dosen för succulenter i allmänhet kan inte uttryckas - denna indikator beror starkt på både växttypen och dess storlek. Vad som gäller för alla arter i denna grupp är att gödningsmedel endast appliceras under perioden med aktiv tillväxt, det vill säga under den varma årstiden, medan det på vintern är bättre att inte röra växten alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

En stor bekvämlighet för trädgårdsarbete i den moderna världen är att för många populära typer av trädgårds- och inomhusväxter produceras speciella mineralblandningar, där alla nödvändiga ingredienser redan har valts ut i optimala proportioner. Sådana produkter produceras med deltagande av specialister, därför listar förpackningen ofta inte bara de växter som blandningen är avsedd för, utan också den rekommenderade användningsfrekvensen samt doseringar.

Om du köpte en sådan produkt från en bra trädgårdsbutik kan du vanligtvis lita på dess instruktioner, bara avvika från de beskrivna rekommendationerna, annars riskerar du att förstöra växten.

Bild
Bild

Invändig användning

De flesta som vill se växande gröna hemma utan att spendera för mycket tid och ansträngning förvärvar bokstavligen en eller två små succulenter i separata små krukor som dekorerar rummet, ganska symboliskt - en ouppmärksam person kanske inte ens märker en sådan inredningsdetalj.

Samtidigt finns det en motsatt metod: de så kallade "kaktusisterna" kan göra sin lägenhet så tät med succulenter att installationen av dem automatiskt blir det centrala elementet i husets inre . Några exempel visar att riktiga konstverk kan skapas av dessa inomhusväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Succulenter som material för kreativitet är bra av den anledningen att de, trots den allmänna likheten med varandra, fortfarande kan skilja sig åt - i storlek, form och nyanser. Deras ägare kan vara extremt långt ifrån att skapa fullfjädrade bilder eller komplexa kompositioner, men den geometriska korrektheten av arrangemanget av enskilda krukor kan redan skapa ett positivt intryck. På bilden ser vi hur små skillnader i utseendet på var och en av raderna kan glädja ögat.

Bild
Bild

Samtidigt liknar vissa succulenter, även om de inte blommar vid ett visst ögonblick, utåt något klassiska blommor. Efter att ha planterat dem korrekt i en trång kruka så att jorden inte syns, kan du skapa en sorts bukett, som kommer att ha en stor fördel jämfört med nuet - den kommer inte att vissna på en vecka eller en månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

En populär lösning är det så kallade florariet. I utseende liknar det något ett akvarium eller ett terrarium, eftersom det i själva verket är en transparent kruka, där marknivån inte ens når hälften, och växterna själva förblir helt inuti, som det var, utan att sticka utåt. Uppgiften för personen som skapar kompositionen för florariet är att försöka skapa en "bit av naturlig natur", även om den art han har valt kanske inte ens växer på samma kontinent.

Om allt görs korrekt, kommer bilden som är sammansatt från succulenter att verka som ett fullvärdigt hörn av de södra länderna, som var noggrant separerat från resten av jorden och fördes till våra breddgrader oförändrat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Florariet imiterar i de flesta fall fortfarande det överflöd av grönska, men föreningen med söder är inte nödvändigtvis täta tjocklekar. Alla dessa kaktusar och agaves växer ofta i ett ökenområde, där det praktiskt taget inte finns annat än dem, och det finns bara sand, men det påminner fortfarande om en varm sommar och skapar en unik smak i söder. För att förmedla en typisk ökenbild kan du använda samma succulenter, noggrant utvalda och planterade på ren sand med tillägg av skal för att förbättra intrycket . Om du fortfarande tvivlar på att det kan se attraktivt ut, ta en titt på kompositionen på fotot.

Bild
Bild

Vanligtvis upptar gröna samlingar horisontella områden i rummet, men vissa "kaktusister" föredrar att samla hela väggpaneler. Det bör noteras att detta är en ganska svår uppgift, eftersom succulenter intar en central position i den, men de är inte den enda detaljen - åtminstone måste du också spendera pengar på några hyllor och krukor som håller greenerna i vikt, eller försök att göra dem själv.

Efter att ha byggt en struktur som liknar den som visas i exemplet nedan, kommer du nästan säkert att uppnå hundra procent unikhet i ditt hem, vilket idag anses vara en indikator på god smak . Det kommer att bli dubbelt trevligt också för att detta inte är en sak som gjorts av någon annans händer, köpt för mycket pengar, utan en personlig skapelse.

Bild
Bild

På fotot från panelen märks det att det är uppdelat i flera fragment - detta är nödvändigt åtminstone för att hålla marken i upprätt läge. Om du använder detta tillvägagångssätt kan varje enskild ram vara en oberoende dekoration för rummet, som om du skapar en bild . Naturligtvis blir det svårt att samla in en välkänd bild från succulenter, därför kommer du troligen att behöva begränsa dig till abstrakta motiv, men då blir nyans ljusstyrka ännu bättre än om du använde de ljusaste färgerna, eftersom en sådan bild kommer att ha en mycket naturlig tredimensionell effekt.

Rekommenderad: