Aloe (43 Foton): Vad är Det? Hur Sköter Jag Om En Blomma Hemma? Hur Man Planterar Och Odlar En Växt?

Innehållsförteckning:

Video: Aloe (43 Foton): Vad är Det? Hur Sköter Jag Om En Blomma Hemma? Hur Man Planterar Och Odlar En Växt?

Video: Aloe (43 Foton): Vad är Det? Hur Sköter Jag Om En Blomma Hemma? Hur Man Planterar Och Odlar En Växt?
Video: så planterar du ett avokadoträd 2024, April
Aloe (43 Foton): Vad är Det? Hur Sköter Jag Om En Blomma Hemma? Hur Man Planterar Och Odlar En Växt?
Aloe (43 Foton): Vad är Det? Hur Sköter Jag Om En Blomma Hemma? Hur Man Planterar Och Odlar En Växt?
Anonim

Bland alla succulenter som är populära bland inhemska blomsterodlare har aloe en speciell plats. Detta är ett stort släkte, som inte bara inkluderar dekorativa, men också medicinska arter. De förstnämnda används för att omvandla bostäder och kontorslokaler, medan de senare har ett antal användbara egenskaper och används framgångsrikt för medicinska ändamål.

När det gäller korrekt vård av aloe skiljer det sig inte i komplexitet: det räcker att bekanta sig med växtens huvudkarakteristik och tips för dess odling, vilket gör att du kan uppnå det bästa resultatet.

Bild
Bild

Beskrivning

För närvarande har biologer beskrivit mer än 500 arter av växten i fråga, varav de flesta är afrikanska, medelhavs- och arabiska ursprung. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt aloe blad, vars funktioner är listade nedan:

  • stor tjocklek och xiphoid form;
  • arrangemang i en spiral med bildning av täta rosetter;
  • imponerande längd, karakteristisk för många arter;
  • släta eller ojämna kanter;
  • närvaron av skarpa taggar eller mjuka cilia;
  • en betydande mängd vätska som ackumuleras i de inre cellerna;
  • närvaron av stängande porer som minskar intensiteten av fuktavdunstning vid bristande förhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om växten står inför en alltför allvarlig brist på vatten kan den kasta de nedre bladen . De rörformiga blommorna av aloe, som är små i storlek och varierade i färg, är också värda att nämnas.

Oftast kännetecknas det av ljusa färger - gul, orange eller röd. Särskilt anmärkningsvärt är uthålligheten hos den beskrivna saftiga, som gör att den kan överleva under förhållanden som är skadliga för många andra växter. På grund av dess särdrag kan den tåla värme och torka, och dess bittra smak skyddar den framgångsrikt från de flesta växtätare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Som nämnts ovan är mer än 500 arter av aloe kända för vetenskapen, men bara några dussin av dem kan skryta med popularitet. Därefter kommer vi att överväga de mest anmärkningsvärda sorterna av denna saftiga växt, villkorligt uppdelad i medicinsk och dekorativ.

Bild
Bild

Terapeutisk

Praktiken visar att mänskligheten använder cirka 15 arter av aloe för medicinska ändamål. När det gäller de mest populära växterna som tillhör denna kategori är deras lista följande.

Aloe Vera (Barbadian, present) . Den kännetecknas av en kort stjälk och stora, köttiga blad som har en varierad färg och innehåller en stor mängd gel. På grund av dess egenskaper används den i stor utsträckning inom medicin och parfymeri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe träd (agave) . En opretentiös och välkänd saftig, vars höjd hemma sällan når en meter. Den har böjda löv, grenande skott och extremt sällsynt blomning, för vilken den fick sitt andra namn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe är skrämmande . En av de största arterna, växer upp till 3-5 meter i sin naturliga livsmiljö. Det kännetecknas av stora och tunga (upp till 2 kg) tråkiga gröna blad, "beväpnade" med skarpa rödbruna taggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe sokotrinskoe . Denna växt, som är infödd till den halvöken ön Socotra, anses ofta vara en mängd av de saftiga som beskrivs i föregående stycke. Det är mindre populärt, men det har varit känt för läkare i Mellanöstern sedan antiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan art som är särskilt värd att nämna är tvålaloe, även kallad tvål. Det kännetecknas av inte för breda och långa blad, som innehåller en stor mängd gel och täckt med små ljusfläckar.

Dekorativ

Denna grupp är främst intressant för utseendet på de arter som ingår i den, vilket bidrar till den spektakulära utsmyckningen av bostäder och kontorslokaler. De mest anmärkningsvärda succulenterna i denna kategori är följande.

Aloe är brokig . Det är en buskig växt med en kort stamlängd som når 30 cm i höjd. En karakteristisk egenskap är den fläckiga färgen på triangulära löv, på grund av vilken denna saftiga kallas ofta tiger och randig. En annan egenskap hos arten är dess vackra apelsinrödblå blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe vikt . Det ser ut som ett fint miniatyrträd med en kort och ganska tjock stam. Dessutom är sorten i fråga känd för bladens ursprungliga form och placering, för vilken den kallas fläktformad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe Marlota . Denna saftiga, som i naturen når 4 meter i höjd, är uppkallad efter den tyska forskaren av Sydafrikas flora. Bladen på aloe Marlota kännetecknas av en stor bredd och närvaro av taggar, och dess blommor är diminutiva och gulorange i färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe är knäböj . Denna buskiga art kännetecknas av liten storlek, grågröna eller grönblå löv och ljusa taggar, presenterade i stort antal. När det gäller blommorna i den beskrivna saftiga har de en rödaktig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe spinous . En annan sort som ser ut som en miniatyrbuske. Aloe-bladen i fråga har en mörk sallad eller grågrön färg, och deras huvudsakliga dekorationer är många ljusa fläckar. Anmärkningsvärda är också de spinniga aloe -blommorna, som glädjer estetikerna med sin blekorange färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista dekorativa arten värd att nämna är aloe haworthy . Denna stamlösa växt liknar utåt Haworthia - en relaterad saftig från Asphodelica -familjen. De karakteristiska egenskaperna hos aloe i fråga är många ljusa taggar och hårstrån som prickar dess grågröna blad längs hela längden och blommor i pastellfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Huvudkriteriet som bestämmer valet av aloe -sort är ägarens preferenser (nämligen för vilka ändamål han ska använda den förvärvade saftiga - medicinsk eller dekorativ). Om vi pekar ut de krav som bladen på växten av intresse för odlaren måste uppfylla, kommer deras lista att se ut så här:

  • köttighet och fasthet;
  • rik färg;
  • ingen skada.
Bild
Bild

Dessutom bör det inte finnas några tecken på parasit och / eller patogen mikrofloraktivitet på aloe -bladen. Om säljaren erbjuder en saftig växt, vars blad vissnar, krullar och sjunker starkt, är det lämpligt att vägra köpet. En sådan växt försvagas, och det är långt ifrån alltid möjligt att få den i rätt skick.

Valet av aloe -sticklingar som används som plantmaterial är också värt att uppmärksamma . Denna del av saftiga bör vara tillräckligt lång (minst 5 cm) och starka köttiga blad (minst 2-3 bitar).

Bild
Bild

Hur växer man?

Trots att många typer av aloe är påfallande olika från varandra innebär det att ta hand om samma grundregler. Efterlevnad av den senare låter dig odla en vacker och hälsosam saftig som kan glädja ägaren i 5, 10 och till och med 20 år, beroende på egenskaperna hos den valda sorten.

Bild
Bild

Belysning

Med tanke på den ljuskrävande aloe bör den placeras på platser som inte lider av brist på solljus. Det bästa alternativet är en tröskel orienterad söder, sydost eller sydväst: det säkerställer att plantans löv inte sträcker sig ut och behåller sin rika färg. Med början av den kalla årstiden kan den beskrivna saftiga behöva ytterligare belysning från fytolampor.

Om aloe har varit i skuggan länge och ägaren bestämde sig för att flytta den till en ljusare plats, önskar växten en gradvis anpassning till nya förhållanden.

Temperaturregim

Maj till september övervägt succulenter är lämpliga för temperaturer runt 25 ° C . På vintern ska rummet vara mycket svalare, vilket gör att aloe kan gå i viloläge (det bästa alternativet är inte högre än 14 ° C, även om högre värden är acceptabla). När det gäller den lägsta tillåtna temperaturen tolererar de flesta arter smärtfritt kortsiktiga kalla snaps upp till 6 ° C.

Det bör noteras att för vissa sorter är detta värde oacceptabelt (för att undvika problem bör denna punkt förtydligas innan du köper en växt).

Bild
Bild

Jorden

För hela utvecklingen av det presenterade saftiga behöver det en lös, luftgenomsläpplig jord som har en neutral eller svagt sur reaktion (pH 6,5-7,0). Sammansättningen av en sådan jord bör innehålla 4 huvudkomponenter:

  • torvmark;
  • grov sand;
  • lummigt land;
  • humus.
Bild
Bild

Dessa komponenter bör tas i ett förhållande av 2: 1: 1: 1, vilket är optimalt för de allra flesta aloe -arter . En alternativ lösning är att köpa färdig jord avsedd för odling av succulenter. Som tillsatser är det lämpligt att använda sönderdelningsmedel - vermikulit, fint grus, tegelflis eller krossat kol (deras andel bör inte överstiga 1/3 av substratets totala volym).

Bild
Bild

Vattning

Under den varma årstiden måste aloe vattnas tillräckligt ofta - 1-2 gånger i veckan. Med kallt väder bör denna procedur utföras mycket mindre ofta med lite uppvärmt vatten. Dessutom måste du ta hänsyn till följande enkla rekommendationer:

  • innan du vattnar den saftiga bör du se till att jordklumpen är torr;
  • för att undvika sönderfall måste vatten undvikas i uttagen;
  • gallring av aloe löv indikerar ett fuktunderskott och kräver mer intensiv vattning av växten.
Bild
Bild

Om det saftiga rotsystemet upptar hela potten kan vattning göras annorlunda - genom att placera en behållare med aloe i en kastrull med vatten. Varaktigheten av ett sådant förfarande bör vara 30 minuter, varefter den återstående vätskan avlägsnas.

Luftfuktighet

Som en saftig aloe upplever inga problem på grund av bristen på fukt i rumsluften . Undantagen är situationer när anläggningen är nära batterier och andra värmeenheter. För att undvika accelererad uttorkning av aloe, fuktas omgivande luft med en sprayflaska, utan att spruta sprayen mot den saftiga.

Även ibland den beskrivna anläggningen behöver rengöras från damm - ett förfarande som också innebär sprutning av vätska. Den optimala tiden för det är början av hösten.

Bild
Bild

Gödselmedel

Om aloe nyligen har planterats i marken behöver du inte mata den. Det är lämpligt att applicera de första gödningsmedlen efter 6 månader eller senare, med tonvikt på användningen av mineralpreparat . Denna procedur bör utföras under den varma årstiden, observera ett 4-veckors intervall mellan förband.

Aloe är särskilt positiv till fabriksgödsel, som säljs med märket "för succulenter". Dessutom rekommenderar vissa odlare att mata växten med kaffemassa eller teblad, av vilka ett tunt lager fördelas över markytan.

Innan du använder dessa gödningsmedel måste de torkas noggrant (annars kan midger börja i jorden).

Bekämpa sjukdomar

Som regel är aloe mycket resistent mot de flesta sjukdomar och skadedjur. I vissa situationer, när växten inte är ordentligt omhändertagen, kan den drabbas av följande olyckor.

Rotröta . Oftast utvecklas det på grund av överdriven vattning av det saftiga. De viktigaste manifestationerna är mjukhet, blekhet och förlust av löv, vilket resulterar i att aloe gradvis försvinner. För att återanlägga växten måste du ta bort den från krukan, bli av med problemområden, behandla sektionerna med ett antiseptiskt medel och transplantera in i ett nytt substrat. Om rötterna är helt ruttnade kommer de inte att kunna växa, och aloe måste räddas genom sticklingar.

Bild
Bild

Uttalad blekhet av löv . I de flesta fall är orsaken till symtomen brist på solljus. För att lösa problemet är det nödvändigt att placera växten på en ljusare plats eller förlita sig på användningen av en fytolamp.

Bild
Bild

Fallande löv . Oftast observeras symtomen i situationer där aloe lider av hypotermi. För att hjälpa den saftiga måste den placeras på en varmare plats och vattnas med vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Av aloe skadedjur störs i vissa fall skabb, mjölk och spindelkvalster. Den optimala lösningen på detta problem är tvåfaldig behandling av växten med ett bredspektruminsekticid.

Beskärning

För att stimulera utseendet på nya och friska löv är det nödvändigt att utföra obligatorisk och regelbunden beskärning av aloe. Under denna procedur, ta bort:

  • torkad, skadad, mycket blek, liksom löv som påverkas av sjukdomar och skadedjur;
  • extra sidoskott som bromsar utvecklingen av moderplantan;
  • friska blad, vars närvaro påverkar utseendet av aloe negativt (bli av med dem, du kan bilda en växt efter eget gottfinnande).
Bild
Bild

Dessutom, om den saftiga används för medicinska ändamål, kan dess ytterblad, som är de mest mogna och innehåller den maximala mängden massa, klippas av.

Fortplantning

Det optimala sättet att reproducera aloe är vegetativt. Det innebär användning av apikala eller rotsticklingar och kräver följande sekvens av åtgärder:

  • välj de friskaste delarna av växten och skär dem försiktigt;
  • bearbeta de skurna platserna med krossat aktivt kol;
  • torka sticklingarna i flera dagar;
  • placera plantmaterialet i sanden med en nedskärning, fördjupa det med högst 4 cm;
  • vattna unga växter regelbundet, förhindra att jorden torkar ut;
  • hålla temperaturen vid 20 ° C.
Bild
Bild

Så snart groddan förvärvar sina egna rötter kan den transplanteras in i det aloe -substrat som beskrivs ovan, där den rotar mest villigt.

Ett alternativ är fröförökning . För att lösa detta problem behöver du en behållare fylld med jord (substratets sammansättning är torv och lövmark med tillsats av sand i förhållandet 1: 1: 1). Efter att de unga aloesna har grott måste de planteras i separata behållare med samma jordkomposition, kompletterat med bakpulver blandat i lika stora mängder - krossat kol och tegelstenar.

Bild
Bild

Floristtips

Sammanfattningsvis återstår att lista några rekommendationer, bidrar till en framgångsrik odling av aloe hemma:

  • jorden avsedd för den beskrivna saftiga, är det önskvärt att genomgå en desinficerande värmebehandling;
  • vid plantering av aloe är det nödvändigt att utrusta ett dräneringsskikt (till exempel från expanderad lera);
  • den optimala frekvensen för transplantation av unga växter - en gång om året, vuxna - tre gånger mindre;
  • på sommaren är det lämpligt att placera saftiga i fråga i frisk luft för att förhindra att regnvatten kommer på blad och jord;
  • om anläggningen ligger nära ett fönster, en dörr eller annan dragkälla, bör den placeras på en plats skyddad från penetrerande luftströmmar.
Bild
Bild

Dessutom kan aloe i vissa fall drabbas av brännande solstrålar (ett karakteristiskt symptom är gulnande blad). Det finns två lösningar på detta problem - ordna skydd mot för starkt ljus eller välja en annan plats för växten.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att populariteten för aloe är fullt förtjänad. Hardy och krävande att ta hand om, den uppfyller förväntningarna hos de allra flesta blomsterodlare, som regelbundet finner sin praktiska bekräftelse.

Rekommenderad: