Papier-mâché Tallrik: Hur Man Gör En Papier-maché Tallrik Från Tidning Eller Papper Och Limma Med Egna Händer? Hur Tar Jag Bort Pappersmâché Från En Tallrik? Tips För Nybörjare

Innehållsförteckning:

Video: Papier-mâché Tallrik: Hur Man Gör En Papier-maché Tallrik Från Tidning Eller Papper Och Limma Med Egna Händer? Hur Tar Jag Bort Pappersmâché Från En Tallrik? Tips För Nybörjare

Video: Papier-mâché Tallrik: Hur Man Gör En Papier-maché Tallrik Från Tidning Eller Papper Och Limma Med Egna Händer? Hur Tar Jag Bort Pappersmâché Från En Tallrik? Tips För Nybörjare
Video: How To Make Papier Mache Art 2024, Maj
Papier-mâché Tallrik: Hur Man Gör En Papier-maché Tallrik Från Tidning Eller Papper Och Limma Med Egna Händer? Hur Tar Jag Bort Pappersmâché Från En Tallrik? Tips För Nybörjare
Papier-mâché Tallrik: Hur Man Gör En Papier-maché Tallrik Från Tidning Eller Papper Och Limma Med Egna Händer? Hur Tar Jag Bort Pappersmâché Från En Tallrik? Tips För Nybörjare
Anonim

Många människor älskar pappersmakeprodukter för sin enkelhet i tillverkningen. Beroende på skicklighetsnivå kan du göra hantverk, utgående från den enklaste nivån, som kan göras med barn, slutar med hantverk av hög komplexitet, till exempel inredningsartiklar, där mer seriösa färdigheter behövs. Idag ska vi prata om hur man gör en tallrik med denna teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är denna teknik?

Papir-maché-tekniken kom till Ryssland med den lätta handen av Peter I. Trots att namnet är franskt (vilket betyder "sönderrivet papper"), födelsen av papier-maché inträffade i Kina, under Han-dynastin … Sedan gjordes rustning på ett liknande sätt, de var lätta, vilket gjorde det möjligt för kämparna att röra sig fritt under strider, men också väl skyddade från svaga slag från ett svärd och till och med en pil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom blev papier-maché-tekniken populär i andra länder, och i början av 1600-talet började fransmännen göra dockor, som blev enorma populära.

Papier-maché-teknik

Det finns tre huvudsakliga sätt att tillverka produkter.

  • Tidning eller mjukpapper bryts i små bitar och lager för lager appliceras på basen. Varje lager är belagt med PVA -lim eller hemlagad pasta. Denna metod ger den slätaste produktytan.
  • Tjockare papper det blötläggs i kallt vatten i en dag eller i kokande vatten tills det svalnar, pressas sedan torrt, krossas med en mixer. Därefter tillsätts lim och blandas väl tills en homogen massa med konsistensen av flytande gräddfil erhålls. Från denna massa bildas ytterligare ett hantverk. Det bör noteras att ytan inte blir helt slät med denna metod.
  • Denna metod är precis rätt för att göra möbler . Plåtar av tjock kartong limmas ihop under pressen, som plywood. Det är så de enskilda delarna bildas. Vidare monteras hela konstruktionen av ämnet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mästarklass för nybörjare

För att göra en tallrik med egna händer du kommer behöva:

  • tidning;
  • PVA -lim;
  • borsta;
  • basplatta;
  • vatten;
  • akrylfärger;
  • akryllack (vanligt eller craquelure).

Det är nödvändigt att riva tidningarna i små bitar. Ju mindre de är, desto mjukare blir ytan. Detta är särskilt viktigt när basen har en bisarr form, eller det finns utbuktningar på den. I det här fallet, ju mindre bitar av tidning, desto mer exakt blir produktens form.

Bild
Bild

Om plattan, som grund, är vanlig, räcker det med pappersbitar på cirka 5 x 5 centimeter.

Så att du senare enkelt kan ta bort tallriken med papier-maché från basen, bör det första lagret av tidningar blötläggas i vatten och appliceras på ytan. Välj själv vilken sida du vill täcka. Om från insidan kommer produkten att hamna lite mindre än originalet, om från motsatsen, då lite mer. Men nu, efter det första lagret av tidningar, är det värt att applicera PVA -lim med en pensel och smeta ut det väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste du applicera ett andra lager av tidningar. Och så, smörja varje lager med lim, limma pappersbitarna ovanpå de tidigare. Du måste göra minst 10 av dessa lager. Helst måste du göra 100 lager, men det här är väldigt långt och svårt och inte alltid nödvändigt. Tänk bara på att ju fler lager desto starkare produkt. Och sedan beror allt på hur du kommer att använda ditt hantverk.

Bild
Bild

Om detta är en dekorativ tallrik för väggdekoration, räcker det med 10 lager. Och om du vill göra en maträtt för frukt eller godis, var inte lat för att göra 20 eller fler.

Efter torkning kommer plattan att få träets styrka och kan dekoreras.

Vanlig målning med akrylfärger i en viss stil kan fungera som inredning . Det kan också vara målning med hjälp av punkt-till-punkt-tekniken eller ytterligare volym, som görs genom en stencil med en speciell pasta och målas med akryl på toppen. Det sista steget i inredningen bör vara akryllack och appliceras i flera lager. Det bör vara bra torkning mellan var och en av dem. Lack kan användas inte bara vanligt, utan också craquelure, vilket imiterar en sprucken yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få sprickorna att se mer imponerande ut, använd ett lägre färglager antingen ljusare eller mörkare än huvudfärgen, ett par toner. Läs instruktionerna innan lacken appliceras ., eftersom det är skrivet i detalj hur man arbetar med det. Som regel appliceras lacken i en riktning, men det finns också de typer där detta villkor inte krävs. Om ytan under torkning värms upp, till exempel med en hårtork, kommer sprickorna att visa sig vara större.

Steg-för-steg mästarklass (metod nummer 2)

Låt oss nu titta på hur man gör en tallrik på det andra sättet. Låt oss ta äggkartonger i kartong som grund. Nödvändiga material:

  • pappceller;
  • PVA -lim;
  • blandare;
  • basplatta;
  • färger, penslar för målning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Så låt oss komma igång. Först måste du blötlägga kartongförpackningar i kokande vatten. Dela dem i flera bitar, lägg i en skål med varmt vatten och låt stå i 20 minuter. Detsamma kan göras från en tidning. Efter att vattnet har svalnat, vrid ur pappret och lägg i en skål. Mal med en mixer till önskat stadium. Ju mindre, desto bättre och mjukare blir den framtida plattans yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tallriken ska smörjas med vegetabilisk olja, grädde, vaselin eller omslagen med plastfilm . Detta är nödvändigt för att enkelt kunna skilja produkten från basen. Blanda sedan pappersmassan med lim, knåda den som en deg och applicera den sedan på basen i ett jämnt lager, tjockleken kan varieras. Låt det torka och börja dekorera. En sådan tallrik blir inte helt plan, ytan blir lite ojämn.

Du kan färga plattan som du vill eller dekorera enligt rekommendationerna från föregående mästarklass.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns något PVA -lim kan du förbereda en pasta. Den är gjord på mjöl eller stärkelse. Glöm inte att stärkelsepasta förlorar sina vidhäftningsegenskaper efter 3 timmar, så det är bättre att laga det i små mängder. Men mjölpasta kan förvaras i kylskåp i upp till flera dagar, det viktigaste är att stänga det ordentligt med ett lock.

Mjölpasta recept

Du behöver 4 matskedar vetemjöl per liter vatten (innan det sållas genom en fin sil), blandas. Värm sedan i ett vattenbad, häll i ett glas varmt vatten och rör om hela tiden tills det tjocknar. Efter kylning kan limet användas.

Bild
Bild

Recept på stärkelsepasta

Häll en matsked stärkelse i ett halvt glas kallt vatten. Koka 500 ml vatten i en separat skål och häll stärkelsevatten i den kokande vätskan i en ström, under konstant omrörning. Ta sedan över låg värme massan till önskad densitet. När pastan har svalnat kan du börja arbeta.

Rekommenderad: