Trädgårdsbalsam (42 Bilder): Regler För Att Plantera En Blomma, Vårdens Egenskaper. Är Det Möjligt Att Plantera Gatubalsam I Januari För Plantor?

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdsbalsam (42 Bilder): Regler För Att Plantera En Blomma, Vårdens Egenskaper. Är Det Möjligt Att Plantera Gatubalsam I Januari För Plantor?

Video: Trädgårdsbalsam (42 Bilder): Regler För Att Plantera En Blomma, Vårdens Egenskaper. Är Det Möjligt Att Plantera Gatubalsam I Januari För Plantor?
Video: Adrians trädgård: Plantera träd 2024, April
Trädgårdsbalsam (42 Bilder): Regler För Att Plantera En Blomma, Vårdens Egenskaper. Är Det Möjligt Att Plantera Gatubalsam I Januari För Plantor?
Trädgårdsbalsam (42 Bilder): Regler För Att Plantera En Blomma, Vårdens Egenskaper. Är Det Möjligt Att Plantera Gatubalsam I Januari För Plantor?
Anonim

Trädgårdsbalsam är ett koncept, kanske inte särskilt känt, men även inhemska trädgårdsmästare av den äldre generationen kommer säkert att förstå vad det handlar om, om vi nämner dess andra, lite ovanliga namn - "Vanka wet". I minst ett sekel har denna växt varit ett integrerat attribut för fullfjädrade trädgårdar, små rabatter eller till och med fönsterbrädor, och det är på något sätt fel för en älskare av hembotanik att inte veta om det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Trädgårdsbalsam är en buske med en höjd av 25-50 cm. I trädgårdsodling befann den sig tack vare sina vackra blommor, som, även i naturen, kännetecknas av en mängd olika nyanser: från rosa till lila. Under de senaste decennierna har uppfödare arbetat intensivt med blomman, så att den kan ha nästan vilken ton som helst, förutom gul och blå.

Bild
Bild

Till skillnad från många andra moderna trädgårdsväxter är balsam en gäst inte så långt bort att det var nödvändigt att skapa förutsättningar som var lämpliga för honom med avsikt. I mittfältet och i söder odlas det ofta som en gatuväxt och börjar blomma i slutet av maj och glädjer ägarna med ljusa blommor fram till den första frosten. Om du vill kan du odla den i krukor inomhus - då kan blomningen komma tidigare och hålla längre.

På grund av dess anpassningsförmåga till våra förhållanden anses en sådan blomma vara ganska enkel att odla och ta hand om.

Bild
Bild

På grund av sin nästan året runt -blomning blev denna vackra växt tidigt förälskad i europeiska damer, bland vilka den blev berömd som den mest populära inomhusväxten för femhundra år sedan - på grund av dess utbredning kunde den ses även på fattiga fönsterbrädor.

Mode för balsam nådde inte Ryssland för snabbt, men det finns bevis enligt vilka inhemska fönsterbrädor dekorerades med sådana blommor så tidigt som förra seklet. Under 1900 -talet gjorde intensivt avelsarbete det möjligt att utveckla sorter för gatan (även för regioner med ett hårt klimat), samt att växtvarianterna blev mycket diversifierade, vilket gjorde den ännu mer populär.

Bild
Bild

Busken fick sitt andra namn "Vanka våt" på grund av att små fuktdroppar ständigt bildas på dess blad av en karakteristisk långsträckt form . Intressant nog praktiserade inte bara vårt folk, utan även britterna alternativa namn. Där kallas balsam också "Zealous Lisa" eftersom den slutar blomma bara under en kort, kallaste period på året.

Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns massor av olika typer och sorter av balsam idag, eftersom Sydostasien anses vara dess ursprungliga hemland, liksom andra tropiska regioner på planeten, varefter den framgångsrikt rotade sig i Europa och Nordamerika, där de intensivt arbetade med det i för att utveckla nya arter.

Bild
Bild

Den ursprungliga Nya Guinea trädgårdsbalsam kan inte överleva vår vinter på gatan, därför är det en årlig växt. Ett slående exempel på hur människor gjorde förändringar i den naturliga designen är en speciell rumsbalsam, tilldelad av många specialister, som är rädd för temperaturer under +6 grader, men under normala rumsförhållanden visar det sig vara långsiktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till att börja med är det värt att prata om de mest kända arterna och deras funktioner

Hawker's Balsam ursprungligen odlad i Nya Guinea, kännetecknas den av vackra lila blommor, vars mitt är nästan vit. Blad av denna typ är elliptiska och är markerade med beige vener.

Bild
Bild

Storblommig balsam kommer från Sri Lanka, dess stjälkar och blad är köttiga, uttalas gröna. Denna art är vördad av trädgårdsmästare för stora blommor, men färgen kan vara från vit till ljusröd.

Bild
Bild

Balsam kryper - en av de kortaste sorterna, dess stjälkar kännetecknas av en något ovanlig rödbrun nyans, medan blommorna sticker ut med en karakteristisk gyllene ton. I våra trädgårdar är detta fortfarande en sällsynthet.

Bild
Bild

" Touchy Waller " Är en afrikansk växtsort med många sorter, inklusive Arabesque, Supernova och Pink Star … Många sorter har sin egen beskrivning i varje fall, så det kan vara svårt för en icke-specialist att förstå att de är en och samma art. Det var Wallers Touchy Meat som blev grunden för de flesta av de moderna hybridsorterna som har spridit sig över hela världen.

Bild
Bild

" Balsamisk touch-up " Är en annan mycket känd art som kom till oss från Bengal. I vårt land används det förmodligen uteslutande för dekorativa ändamål, men hemma odlas det också i trädgården, eftersom vackra blomställningar är ätbara och kan ge en "zest" till salladen.

Bild
Bild

I vårt område, även i naturen, kan du också hitta skogsbalsam , men från trädgårdsmästares synvinkel är det knappast alltför attraktivt: med en betydande tillväxt upp till en meter i höjd blommar växten med relativt oexpressivt blekgula små blommor. Bland annat är denna art också giftig.

Bild
Bild

Om vi pratar om specifika sorter som är mycket populära, bör det först och främst lyftas fram " Kamelia " … Sorten fick sitt namn av en anledning, eftersom dess blommor verkligen påminner om en riktig kamelia, och utbudet av nyanser är mycket brett: från vitt till lila. Bland andra populära sorter är det nödvändigt att nämna också " Carmelita", "Fashionista" och "Tom Tamb ".

Bild
Bild

Avstigningsregler

Eftersom vi pratar specifikt om balsams trädgårdssortiment, kommer vi att fokusera på hur man planterar det på det öppna fältet. Hela odlingsförfarandet är ganska enkelt, du behöver bara förstå när kraven ställs av denna växt för normal tillväxt och försök att inte kränka dem.

Bild
Bild

Först och främst måste du välja rätt webbplats . Busken älskar starkt, men diffust ljus, därför måste du fokusera på det västra eller östra hörnet av platsen när du väljer en plats för det. Om du har valt rätt plats blir det inga problem med blomningen. För jämförelse: på en starkt skuggad plats kommer balsam plötsligt att sträcka sig starkt, men det blir mindre styrka för blomning, eftersom antalet blommor kommer att halveras. Det är också bättre att inte plantera växten i öppen sol. Om du inte har något val, hitta ett sätt att skugga busken mitt på dagen.

Bild
Bild

När det gäller att välja grannar är trädgårdsbalsam kräsen, men för dekorativa ändamål planteras den vanligtvis i omedelbar närhet av fuchsia, ageratum, verbena eller begonier.

Som regel är det vanligt att plantera redan något odlade plantor i öppen mark, som planteras i förväg, eftersom flyttning till gatan kan utföras nästan omedelbart efter den sista frosten. Samtidigt kommer en kraftig förändring av förhållandena från inomhus till utomhus plantor inte att fungera, därför lärs de gradvis till nya förhållanden och utsätter krukorna för friluft i flera timmar om dagen före plantering.

Bild
Bild

Balsamer planteras inte en efter en, men de ska inte växa särskilt tätt heller. Om avståndet mellan groparna är mindre än 30 cm kommer enskilda buskar att störa varandra. I allmänhet är den genomsnittliga trädgårdsjorden för att odla en sådan växt ganska lämplig, men om du tvivlar på dess näringsvärde är det bättre att omedelbart lägga till lite humus, torv och sand i hålet.

Bild
Bild

Transplantationen ser väldigt enkel ut: du måste ta bort plantorna från kärlet och placera dem i ett hål, täck dem sedan med trädgårdsjord eller blandningen som beskrivs ovan. För att busken ska rota normalt vattnas den omedelbart och jorden runt stammen täcks omedelbart med mulch för isolering. Om du misstänker att busken kommer att sträcka sig och förlora all sin styrka på detta och inte lämnar något för blomning, kan du nypa toppen direkt.

Bild
Bild

Vårdverksamhet

Den stora fördelen med denna växt är att den tolererar vårt klimat normalt, så att ta hand om den är inte särskilt svårt. Å andra sidan kan balsam inte klassificeras som ett typiskt ogräs som kommer att växa även utan hjälp av människor, så du måste arbeta för att få ljusa och attraktiva färger.

Bild
Bild

Först och främst bör du förstå vattningsregimen. Trädgårdsbalsam älskar vatten, därför vattnas det ofta, men du måste komma ihåg att denna växt fortfarande inte är en kärrväxt, i detta avseende är det viktigt att inte överdriva det. Det är bättre att vattna balsam ofta och lite efter lite, snarare än ibland, men rikligt . I allmänhet behöver du bara se till att det översta lagret av jorden alltid förblir fuktigt, men glöm inte att en ung, snabbt växande växt kräver mer fukt, därför vattnas det oftare. På varma dagar behövs mer vatten också, men det är vettigt att inte öka frekvensen så mycket som mängden vatten åt gången.

Mitt i sommarvärmen, för att bibehålla en normal mängd fukt i växtkroppen, bör den också sprutas.

Bild
Bild

Om vattningen fortfarande är otillräcklig kommer du att märka det ganska snabbt: busken reagerar genom att vika lövverket i ett rör, då kommer de att förlora sin ursprungliga färg, vissna och falla av. Om du ignorerar dessa uppenbara tecken på övertorkning kommer anläggningen att dö helt, men med en snabb reaktion kan problemet åtgärdas genom att upprätta rätt vattningsregim.

Observera att du bara kan vattna busken på kvällen, efter solnedgången, annars kan direkt solljus, brytas i fuktdroppar, bränna växten och förånga fukt snabbare än balsam hinner bli full.

Med ett stort växtbehov för vatten ska jorden inte få flyta över och fukten stagnera. Så om det regnade under dagen vattnas balsamer ofta inte alls. Regelbunden lossning av jorden runt stammen är också av stor betydelse för att förhindra vattenloggning. Denna procedur bidrar inte bara till en mer effektiv torkning av jorden utan vattendämpning, men gör det också möjligt att etablera normal syretillförsel för buskens rotsystem.

Bild
Bild

Vilken trädgårdsbalsam är i stort behov av gödselmedel. Frodig blomning tar en enorm mängd energi från växten, och i själva verket växer de en buske just för detta ändamål, var därför beredd att applicera kalium- och kvävegödselmedel i jorden varannan vecka. Alternativt kan du också använda ett komplext gödselmedel för blommande växter.

Observera att även vissnade blommor fortfarande drar några av näringsämnena för sig själva, därför måste gamla blomställningar ständigt klippas av för en ständigt fräsch och riklig blomning.

Bild
Bild

Om din trädgårdsbalsam fortfarande lever inomhus och är redo för vintern, observera att på vintern (runt januari, den exakta varaktigheten - beroende på klimatet i regionen och förhållandena i byggnaden), kommer den inte att blomma och falla kort in i en slags viloläge. Eftersom de viktigaste livsprocesserna saktar ner under denna period är det vettigt att minska både vattning och befruktning ., eftersom de viktigaste resurserna, minns vi, går åt just till riklig blomning.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

"Vanka wet" reproducerar hemma på två huvudsakliga sätt: frön och sticklingar.

Om du valde det första alternativet kan du naturligtvis köpa frön i butiken, men det skulle vara mer logiskt att använda resursen från gamla växter . Samlingen av frön utförs ungefär i augusti, de bildas i gröna lådor. Det rekommenderas att välja omogna lådor, eftersom övermogna sådana från en lätt beröring kan spricka och materialet går förlorat. Inomhus kommer lådan att mogna om du förvarar den i ett torrt rum. Ta sedan bort fröna från den och förvara vid temperaturer från 0 till 10 grader till nästa vår. Den bästa förpackningen för detta skulle vara kartonger eller papperspåsar.

Bild
Bild

Fördelen med att växa från frön är att de odlade buskarna börjar blomma tidigare. Du bör börja med plantor - för detta, redan i februari eller början av mars, planteras de samlade fröna i små krukor fyllda med en lös blandning av samma mängd grov sand, torv och enkel trädgårdsjord. Fröerna tillsätts inte ens droppvis, eftersom de behöver ljus för groning - de vattnas helt enkelt med en liten mängd varmt vatten, avståndet mellan dem bör vara 3-4 cm.

Därefter skapas typiska växthusförhållanden: disken skickas till en varm plats och tätt täckt med glas eller polyeten. I kombination med daglig kortluftning kommer detta att ge bra groning.

Bild
Bild

När groddar uppträder måste plantor förses med rikligt med ljus och regelbunden vattning. När groddarna får de första 2-3 bladen är det dags att plantera dem i enskilda kärl. Dykningen utförs mycket försiktigt för att inte skada den ömtåliga växten. 5-7 löv på varje grodd är en indikator på att växterna redan kan klämmas för att växa i bredd, och efter den sista frosten kan den unga busken planteras i öppen mark enligt schemat som beskrivs i avsnittet om plantering.

Om du inte har bråttom att skaffa blommor och du inte vill pyssla med plantor, du kan bara plantera frön i öppen mark omedelbart efter att frosten har slutat.

Jorden blandas enligt ovan, för isoleringens skull, var inte för lat för att täcka jorden med akryl eller polyeten. Om det görs korrekt visas de första resultaten om ungefär en vecka.

Bild
Bild

Förökning med sticklingar ser ännu enklare ut , dess främsta plus är att proceduren kan utföras oavsett årstid. En skärning bör betraktas som en frisk kvist ca 5 cm lång, som har minst 3-5 egna blad. En sådan kvist separeras från moderplantan, bladen avlägsnas i den nedre delen (kom ihåg, 3-5 ska fortfarande vara kvar) och placeras i en behållare med vatten någonstans på en skuggad plats.

Efter en eller en och en halv vecka ska skärningen slå rot, sedan kan du plantera den även i en kruka, även i öppen mark. Att ta hand om en planterad grodd kräver samma förhållanden som en vuxen växt behöver: ljus belysning, reglerad vattning och värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom de flesta arter av levande organismer på jorden har trädgårdsbalsam naturliga fiender och sjukdomar. I många fall kan emellertid problem med växten orsakas av felaktig vård, kontrollera därför först och främst just detta ögonblick - plötsligt är du själv skyldig för det som händer.

Om vårdplanen erkänns som korrekt och balanserad och det inte finns några skadedjur att se, är det möjligt att busken är sjuk. Han kan bli sjuk med följande sjukdomar:

  • viral mosaik ger bladen en vågig form, gulaktiga områden bildas på dem;
  • brons kännetecknas av långsam tillväxt av växten som helhet, deformeras bladen, rynkor och faller av;
  • ringmosaik leder till sprickbildning av bladen, liksom till utseendet på fläckar på dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Problemet som ett resultat av alla dessa svampsjukdomar är detsamma (bladen påverkas), därför blir normal fotosyntes omöjlig och busken dör. Men med ett snabbt svar kan alla dessa hemska saker botas genom att spraya med fungicider.

Växande på gatan, trädgårdsbalsam är helt försvarslösa mot invasion av insekter. En särskild fara utgörs av spindelmider , vars närvaro kan bestämmas även av spindelnätet som han lämnar. Denna fiende livnär sig på buskens saft, på grund av vilken den senare helt enkelt torkar. Bladlöss och thrips de dricker inte bara saften, utan gnager också på bladen, vilket återigen minskar plantans förmåga att fotosyntetisera. I båda fallen bör du beväpna dig med insekticider som säljs i alla trädgårdsbutiker.

Samtidigt är det lämpligt att förstå vilken typ av fiende som orsakade balsams nedgång. Detta hjälper dig att välja ett mer effektivt skydd mot det.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Att dekorera både trädgårdar och rum med blommande balsam är ett vinn-vinn-alternativ, som ofta används av moderna älskare av gröna dekorationer.

Bild
Bild

Till exempel, på en rabatt, ser dessa växter särskilt vackra ut i sällskap av sitt eget slag. Med tanke på det stora utbudet av möjliga nyanser av dessa blommor kan du leka med paletten och glädja ögat med en kombination av sådana liknande men flerfärgade blomställningar. Du kan se hur det ser ut på bilden nedan.

Bild
Bild

Om du gillar traditionella Medelhavsbalkonger, tätt bevuxna med blommor, är det balsamer som kan hjälpa till att imitera detta i vår miljö. Arkitekturen är naturligtvis inte så lätt att göra om, men du måste erkänna att stämningen från ett sådant tillägg klart förbättras.

Bild
Bild

Med tanke på att balsambusken är liten och lätt är detta ett bra val för krukor, tack vare vilket du kan göra en bra vertikal installation från enstaka kärl. En romantisk stämning tack vare denna dekoration garanteras.

Bild
Bild

Hur man odlar trädgårdsbalsam beskrivs i videon.

Rekommenderad: