Plantera Plommon (21 Bilder): Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Hur Långt Ska Man Plantera? När är Det Bättre Att Plantera I Förorten I Det öppna Marken? Kan Jag Plantera Bredvid

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Plommon (21 Bilder): Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Hur Långt Ska Man Plantera? När är Det Bättre Att Plantera I Förorten I Det öppna Marken? Kan Jag Plantera Bredvid

Video: Plantera Plommon (21 Bilder): Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Hur Långt Ska Man Plantera? När är Det Bättre Att Plantera I Förorten I Det öppna Marken? Kan Jag Plantera Bredvid
Video: Plantera ett PLOMMONTRÄD - Vad ska du tänka på? 2024, April
Plantera Plommon (21 Bilder): Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Hur Långt Ska Man Plantera? När är Det Bättre Att Plantera I Förorten I Det öppna Marken? Kan Jag Plantera Bredvid
Plantera Plommon (21 Bilder): Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Hur Långt Ska Man Plantera? När är Det Bättre Att Plantera I Förorten I Det öppna Marken? Kan Jag Plantera Bredvid
Anonim

Att veta allt om plommonplantering och eftervård är den enda garantin för framgång. Du måste i förväg ta reda på hur man planterar plantorna korrekt, på vilket avstånd för att plantera dem mest korrekt. Det är mycket viktigt att ta reda på när det är bättre att plantera ett plommon i Moskva -regionen i öppen mark, liksom om det är möjligt att plantera det bredvid ett äppelträd.

Bild
Bild

När är den bästa tiden att plantera?

Plantering av plommon, liksom andra fruktväxter och buskar, bör tidsinställas till ett strikt definierat ögonblick. Efter att ha gjort ett misstag och valt fel tid kan du möta mycket obehagliga konsekvenser . Under vårmånaderna bör du fokusera på mars eller april. Det är mycket viktigt att fånga ögonblicket när knopparna ännu inte har börjat blomma, men luften värms stadigt upp till 5 grader och högre. Det är mest rationellt att plantera plommon i Moskva -regionen och på Middle Lane i slutet av april.

För bönder i de södra regionerna - Krasnodar, Stavropol -territorierna och andra regioner i Kaukasus - kommer behovet att plantera plommon redan under det sista decenniet i mars . Men för Ural och sibiriska sommarboende är det bättre att flytta motsvarande datum till de första tio dagarna i maj. Men ibland är de engagerade i plantering på hösten. Den mest typiska landningen är i september eller oktober.

Det är nödvändigt att se till att temperaturen når cirka 10 grader under dagen . Det ska vara ca 5 grader på natten. Det är lämpligt att välja det ögonblick då det är cirka 30 dagar kvar innan den långvariga frosten börjar. Sibiriska och Ural trädgårdar och marker i Leningrad -regionen är en annan sak, att plantera plommonträd i dem är högst möjligt till slutet av september, bättre under första halvan av det. I de södra regionerna täcker höstens planteringsperiod september och oktober, men under ett normalt år är det bättre för bönder nära Moskva att avsluta arbetet före den 15 oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av plantor

Men även de mest noggrant efterlevda villkoren hjälper inte om du väljer en plommonplanta planta analfabetiskt, lita på säljarens ord. Ett vanligt misstag är att köpa ett träd i en behållare . Ja, ett potentiellt stängt rotsystem med en jordklump slår rot mer effektivt. Vi får dock inte glömma vilken värld vi lever i, och att för många plantskolor kommer ekonomin först, inte köparnas intressen. Det är bäst att välja de plantor där du själv kan se hur roten ser ut - det är genom det du kan bedöma utsikterna för växten.

Tjocka, stora rötter med ett stort antal grenar kommer att vara det bästa alternativet . Gafflar nära marken är tvärtom kontraindicerade. Bifurcationer av stammen och andra defekter, som inte kan ses på en stängd planta, kan vara kritiska.

Det är viktigt att kontrollera att vaccinet inte är för snett eller snett. Det ska vara cirka 10 cm från ympningsplatsen till marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Ofta är trädgårdsmästare intresserade av om det är möjligt att plantera ett plommon bredvid ett äppelträd eller inte. Dessa grödor visar verkligen hög kompatibilitet . Men det säkerställs bara med rätt tillvägagångssätt. Det är mycket viktigt att båda träden är unga och på ett avstånd av minst 6-8 m. Brott mot denna regel leder till det faktum att en mer utvecklad växt kommer att undertrycka en för låg gröda med sin skugga.

Men det svarta fläderet visar till och med ökad kompatibilitet . Det ansluter inte bara bra till plommonplantor, utan skyddar dem också effektivt från invasion av bladlöss. När det gäller päronet så skadar det själv plommonen och får skada i gengäld. Att odla sådana träd i närheten, och även i samma sommarstuga, kan knappast anses vara en bra idé. Inte överallt är det möjligt att upprätthålla avståndet mellan sådana "fiender" på minst 7-10 m - och om det inte kan säkerställas är det ingen mening att ta risker.

Vinbär är också fientliga mot plommon. Viktigt: denna fientlighet gäller även relaterade fruktgrödor, eftersom vinbärsodlingar mestadels är ensamma.

Grannskap med barrgrödor är absolut oacceptabelt, hur vackert det än ser ut. Fallna nålar försurar jorden för mycket, medan plommon växer bra bara i neutrala områden. Grannskap med valnötter och björkar är också förbjudet.

Bild
Bild

Plommon är mycket skadligt för körsbär . Men körsbär, persikor, aprikoser, körsbärsplommon blir de bästa grannarna. Men det är viktigt att förstå att bara med normala, inte för tjocka planteringar, när det inte finns någon konkurrens om vatten och näringsämnen, är problem helt uteslutna. Om denna regel inte följs bör trädgårdsmästare bara skylla sig själva. Från ytgrödor kombineras ängs bluegrass och vitklöver väl med plommon; men tobak, potatis bidrar till infektion av fruktträd.

Att ta reda på om olika sorter av bärgrödor är kompatibla är bäst från deras officiella beskrivning . Var noga med att ta hänsyn till behovet av pollinering. Men när du väljer en plats i landet för att plantera plommon, bör du vara uppmärksam på andra punkter. Det är mycket viktigt att det inte sker någon stagnation av grundvattnet. Alla platser där de närmar sig ytan närmare än 1,5 m (eller bättre, 2 m eller mer) bör undvikas.

Ett ganska betydande krav är ett överflöd av solljus . Skuggning påverkar trädets tillstånd negativt. Avståndet till en byggnad bör vara minst 3 m. Marken på en skickligt vald plats måste vara lös och bördig. Det är lämpligt att undvika att plantera plommon där en genomborrande vind kan blåsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Bearbetning av plantor

Vissa trädgårdsmästare köper plantmaterial på hösten och använder det på våren. I detta fall säkerställs en bra övervintring endast genom att begrava. Djupet av skyttegraven för vintern bör vara cirka 60 cm. Efter att plantan tagits bort på våren bör den undersökas noggrant och de deformerade rötterna ska skäras av . Alla skärpunkter ska sprinklas med aktivt kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grop

Grävningen av planteringshålet utförs cirka 20 dagar före proceduren. Om det är förberett för sent, kommer jordregimen inte att ha tid att bygga om ordentligt i rätt ögonblick, och resultatet kommer att göra jordbrukarna besvikna. Djupet, liksom värdet längs alla axlar, är 60 cm. Det är mycket viktigt att lägga bördig jord blandad med förbättrade mineralkomplex i hålet på en gång. Samtidigt placeras en insats och förvandlas sedan till ett stöd.

För att applicera gödselmedel som plommon älskar är det nödvändigt att blanda kombinationen med den ursprungligen fyllda jorden:

  • 20 kg humus eller kompost;
  • 20 kg torv;
  • 0,3 kg superfosfat;
  • 0,08 kg kaliumsulfat (på surgjord jord, mängden av alla dessa komponenter fördubblas).
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsplan

Det beror på egenskaperna hos själva växten. Så, för sorter som bara är benägna att växa svagt är det nödvändigt att hålla ett avstånd mellan hålen på 2, 5-3 m . Samtidigt är radavståndet 3-4 m. Om kulturen tenderar att utvecklas aktivt, ökas avstånden till 3-4 respektive 4-5 m.

Enligt lagen måste ett avstånd på 4 m upprätthållas i trädgården från staketet till alla fruktträd (inklusive plommon); det stöds nödvändigtvis både för plantan och för vuxenprovet, med utgångspunkt från extrema punkter.

Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

På hösten

Den viktigaste punkten är att övervägande zonerade hybrider med garanterad kallbeständighet är lämpliga för detta ändamål. Det är bättre att göra en hög i ett hål direkt. Men om det inte var förberett i förväg, skapas det omedelbart före avstigning. Efter att ha placerat plantan på knölen, räta försiktigt ut rötterna. Nästa steg är följande:

  • häll ut den beredda jordblandningen så att trädet håller bra;
  • skaka plantan försiktigt så att inte mindre hålrum kvarstår;
  • kontrollera att rotkragen inte går under markens yta;
  • krossa marken lite och vattna den ordentligt;
  • utför en plantstrumpa;
  • bilda en parapet som inramar cirkeln nära stammen så att vattnet inte sprider sig för aktivt;
  • strö området nära stammen med sågspån eller penselträ (andra typer av mulch visar sig mycket värre).
Bild
Bild
Bild
Bild

Under våren

Även om detta alternativ lämnar mycket mer tid för kulturen att slå rot, måste de viktigaste reglerna fortfarande följas felfritt. I detta fall har planteringshål förberetts sedan hösten. Plommon som grävdes tidigare under den kalla årstiden grävs noggrant upp och deras rötter läggs i en halvvätskande "chatterbox ". För att förbereda en sådan "chatterbox" är det nödvändigt från en kombination av lera med mullein.

Vidare drivs en pinne in i botten av gropen. Det kommer knappast att vara utan det, som på hösten. När insatsen drivs in är det dags att kontrollera rötternas säkerhet och ta bort de deformerade områdena. Fröplantans rötter placerade på tuberkelns yta bör också rätas ut. Ett halvfullt hål vattnas med 30 liter vatten; torv eller sågspån används för mulching, kontrollera noga så att rothalsbandet inte grävs ner.

Bild
Bild

Nyanser av att plantera ett träd med ett slutet rotsystem

I det här fallet är tillvägagångssättet naturligtvis annorlunda. Oftast planteras plantor med slutna rötter på sommaren. Det är mycket viktigt att rotsystemet förblir oförändrat, alla skador är oacceptabla. Unga träd är skuggade under de soligaste timmarna och undviker därmed noggrant övertorkning och brännskador. Det är nödvändigt att odla plantor i:

  • behållare;
  • påsar;
  • nät;
  • specialiserade behållare.

Den optimala tiden för avstigning är i juni. Detta kommer både att förhindra frysning och säkerställa anpassning av träd på en ny plats. Ibland i de södra regionerna planteras plommon tidigt på hösten. I detta fall bildas ett skyddande skydd. För honom använder:

  • nålar;
  • kartong;
  • gran tassar.

Storleken på planteringshålet ska motsvara jordklumpens storlek. Innan avstigning hälls urtaget rikligt med vatten. Men inte enkelt, men med tillägg av läkemedel som undertrycker parasiter. Det är användbart att lösa upp i vatten och insekticider. För att göra det lättare att dra ut plantan ur behållaren måste jorden i den också vattnas ordentligt. Det är nödvändigt att se till att jordklumpen inte sönderfaller. Dess topp ska vara i nivå med gropkanten. Varje plommon vattnas med 20 liter vatten.

Så att det inte finns några tomrum i jorden, strös de med trädgårdsjord och trampas ner ordentligt. 3 pinnar körs in i gropens kanter, och sedan, när de kliver tillbaka från stammen nära stammen 0, 6-0, 7 m, gräver de ett dike som används för bevattning.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att ta hand om dränering i öppna fält är inte särskilt annorlunda när man använder plantor med ett slutet eller öppet rotsystem. Egenskaperna hos en viss sort är mycket viktigare . Men det finns också gemensamma funktioner som inte ens beror på sorten. På hösten är det kategoriskt omöjligt att använda kvävegödselmedel, vilket aktiverar tillväxten av grön massa. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt området nära stammen.

Det är beroende av regelbunden ogräs och lossning. Alla rotskott skördas minst 4-5 gånger under växtsäsongen . Om trädet har växt i mer än 2 år kan ogräset bekämpas med herbicider. Men de ska inte få falla på bladen och stammen på själva plommonet. Efter plantering vattnas trädet varje vecka tills sommarvädret slutar.

Det är att föredra att använda en sprinkler istället för en vattenkanna eller en slang. Vattningsfrekvensen varierar beroende på vädret. Viktigt: när du tömmer stamcirkeln kan du inte göra det utan herbicider alls. För denna procedur, använd:

  • grenar av barrträd;
  • sågspån;
  • sugrör;
  • torv.

Höstvattenpåfyllning bevattning utförs varje vecka. Stoppa det först efter slutet av lövfallet. Det ursprungligen utlovade gödningsmedlet håller vanligtvis i 2 år. När deras tillförsel är uttömd behöver plommonen både mineraler och organiska ämnen. Under det tredje året förses trädet med urea och urea (denna blandning löses i vatten).

Bild
Bild
Bild
Bild

Under sommarens första decennium bör nitrofosfat tillsättas. Koncentrationen av lösningen är 0,3%. Använd den på ett bladformigt sätt. Mellan 10 och 20 augusti används 0, 06 kg superfosfat och samma mängd kaliumsulfat. De löses i 10 liter vatten. I augusti är det också nödvändigt att applicera en rotmatningsblandning, som inkluderar:

  • 0,015 kg kaliumsulfat;
  • 0,015 kg superfosfat;
  • 0,07 kg aska;
  • 10 liter rent kallt vatten.

Att forma plommonträd innebär att beskära dem . Denna procedur utförs endast på friska växter. Plantor det första året skärs till 1 m; med en expanderad kronform bör stammen ha en höjd av 0,7 m och med en pyramidal en - 0,5 m. Plommon under det andra utvecklingsåret förkortas med 1 knopp från tillväxt och nya skott skärs med 0,1 m - så att stammen blir tjockare. Träd under det tredje året har olika form. Stammarna måste rengöras helt från sidoskott. Förra årets tillväxt minskades med 50%. I framtiden är det oönskat att skära av skelettgrenar. Tidig vår är optimal för kronbildning under vilket år som helst, då juicerna ännu inte har börjat röra på sig.

På våren behandlas plommonträd med insekticider . Detta bör göras igen när knopparna öppnas. Men i början av blomningen avbryts behandlingen omedelbart. På sommaren används beprövade säkra medel för att bekämpa svampinfektioner, fästingar och malar.

På hösten måste allt löv samlas och brännas; det är absolut omöjligt att använda det för kompost.

Rekommenderad: