Beskär Pelargoner För Frodig Blomning (20 Bilder): Hur Man Beskär Pelargonium Hemma På Våren Så Att Det Blommar Och är Fluffigt? Är Det Möjligt Att Nypa En Blomma På Vintern I Janu

Innehållsförteckning:

Video: Beskär Pelargoner För Frodig Blomning (20 Bilder): Hur Man Beskär Pelargonium Hemma På Våren Så Att Det Blommar Och är Fluffigt? Är Det Möjligt Att Nypa En Blomma På Vintern I Janu

Video: Beskär Pelargoner För Frodig Blomning (20 Bilder): Hur Man Beskär Pelargonium Hemma På Våren Så Att Det Blommar Och är Fluffigt? Är Det Möjligt Att Nypa En Blomma På Vintern I Janu
Video: Då vet du att det är dags ! Krukväxter plantera om beskär ta sticklingar från pelargoner 2024, April
Beskär Pelargoner För Frodig Blomning (20 Bilder): Hur Man Beskär Pelargonium Hemma På Våren Så Att Det Blommar Och är Fluffigt? Är Det Möjligt Att Nypa En Blomma På Vintern I Janu
Beskär Pelargoner För Frodig Blomning (20 Bilder): Hur Man Beskär Pelargonium Hemma På Våren Så Att Det Blommar Och är Fluffigt? Är Det Möjligt Att Nypa En Blomma På Vintern I Janu
Anonim

Geranium är en mycket vanlig krukväxt som finns på fönsterbrädorna i många lägenheter och hus. Dess känsliga färgschema kan komplettera alla rumsstilar. Florister visar ett särskilt intresse för pelargon, vet om dess anspråkslöshet. Men även frånvaron av en nyckfull karaktär betyder inte att växten inte behöver ordentlig vård. Ett viktigt steg för att behålla ett rums skönhet är beskärning. Denna procedur kräver särskild uppmärksamhet från ägaren av växten, som vill ha en frodig och blommande buske.

Bild
Bild

Varför behöver du beskära?

Erfarna blomsterodlare och ägare av stora trädgårdstomter finns ganska ofta med pelargonium, även om det för de flesta är känt som inomhus pelargon. I den botaniska miljön klassificeras pelargonium som en pelargonfamilj, även om det är ett separat släkte. Uppfödare säger att pelargon och pelargonium är synonyma ord.

För varje odlare är beskärning av växter en vanlig blomvårdsrutin . Denna åtgärd är utformad för att ta bort gamla stjälkar och förkorta långa skott. Ett väl utfört förfarande gör att växten kan bilda nya frodiga blomstjälkar, samt få en otroligt vacker form.

Om du försummar beskärningsförfarandet faller bladen som ligger längst ner på växten. Buskens grenar kommer att vara nakna, och själva blomman kommer att förlora sin naturliga skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos pelargon är närvaron av "vilande" knoppar, som finns i nästan varje knutband. Utan mänsklig hjälp kan de inte gro. Därför kommer beskärningsförfarandet att väcka de frysta knopparna, varefter de kan ge unga skott.

Förutom bildandet av peduncles och tillväxten av skott har beskärningsförfarandet särskilda samtidiga effekter:

  • en snabb utförd procedur stimulerar växten för lång och riklig blomning;
  • blomman får en jämn miniatyrform;
  • den metaboliska processen accelereras;
  • snabb beskärning gör att pelargoner kan må bättre på vintern;
  • anläggningen har förbättrat luftning, ökad ljuskänslighet;
  • ett väl utfört beskärningsförfarande är en förebyggande åtgärd vid sjukdomar i en blomma.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att genomföra proceduren för beskärning av pelargoner kommer blomsterhandlaren att kunna få flera planteringsmaterial i form av unga sticklingar, som senare kan odlas till oberoende buskar.

Stora pelargoner efter beskärningsförfarandet kommer att leda alla tillgängliga krafter till växande nya löv och stjälkar . Av denna anledning kommer blomställningarna att visas för sent eller inte alls. För att undvika en sådan situation behöver odlaren bara förkorta sjuka och långsträckta grenar utan löv i stora buskar.

I sällsynta fall kanske blomsterhandlaren inte har tid att utföra beskärningsförfarandet, busken kommer att förlora sitt snygga utseende och de unga skotten börjar likna stjälkarna på en vuxen blomma. Beskärning av några sticklingar från toppen av busken hjälper till att korrigera situationen och föryngra pelargonen.

För att pelargonen ska bli fluffig och tjockare måste beskärningsförfarandet göras flera gånger om året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt tid

Beskär pelargoner i första hand beror på målet som blomsterhandlaren strävar efter.

  • Våren, den är också den viktigaste . Huvudmålet med proceduren är att få en frodig blomma och bilda en jämn och snygg buskform. Förfarandet bör utföras omedelbart efter plantans övergång från vilande period till återställande av vitalitet. Oftast händer detta med början av den sista veckan i februari och fram till mitten av mars, närmare bestämt före början av växtsäsongen. Efter beskärning på våren börjar pelargon blomma lite senare än naturen antyder. Blomningsperioden varar dock mycket längre, och storleken och antalet blommor ökar betydligt.
  • Höst . Detta beskärningsförfarande sker efter att pelargonen har bleknat. Proceduren utförs runt mitten av hösten och förbereder blomman för vintervila. Torkade och gulnade blad skärs upp från toppen, vilket senare kommer att påverka den dekorativa formen. De långsträckta delarna av skaftet skärs av i området med den primära bladnoden. Om odlaren vill att snittet, långsträckt stjälk ska bära frukt i framtiden, måste ett snitt göras ovanför knoppknoppen. Växtens huvudstam förkortas med en tredjedel.
  • Garnering . Denna procedur utförs nästan när som helst på året, förutom vinterperioden, eftersom växten inte kan störas med kallt väder. Ganska ofta, med vinterns ankomst, på grund av brist på ljus, förlängs pelargonets huvudstam i höjd. Och detta påverkar plantans utseende negativt. Det är strängt förbjudet att klippa av en långsträckt stjälk på vintern, eftersom växten har en mycket negativ inställning till sådana effekter under den kalla årstiden.
Bild
Bild

Oerfarna odlare som just har tagit med sig flera blommor till sin trädgård hävdar att man kan klämma eller beskära pelargoner i januari. Trots att växten är inomhus och van vid varma livsmiljöer, är vintermånaderna för den en tid för vila och sömn. Och på våren måste odlaren börja bearbeta busken.

Det är bäst att inte bryta tidpunkten för beskärning av pelargoner, annars kommer växten att förlora sin form, skönhet och hälsa.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Geranium är en opretentiös växt, och kräver ändå lite förberedelse före beskärningsförfarandet. Det verkar för nybörjare att det är extremt obekvämt att utföra sådana procedurer hemma. Faktum är att beskära en blomma i en lägenhet är mycket lättare än i ett privat hus, eftersom alla nödvändiga tillbehör finns till hands.

Förutom själva blomman genomgår utrustningen som används en speciell förberedelse

  • Geraniumstammar måste rengöras från gulnade och vissna bladplattor.
  • Beskärningsverktyg ska desinficeras med kokande vatten, alkohol eller en specialprodukt som köps från en blomsterbutik. En prästkniv med ett tunt och vass blad lämpar sig bäst för proceduren. I det här fallet bör du inte använda sax, eftersom verktygets ändar kan skada stammen och störa växtstrukturen hos växten.

För att få en snygg dekorativ form måste pelargonen klippas av direkt efter plantering. Glöm inte samtidigt att utföra höst- och vårbearbetningsprocedurerna, samt nypa i tid.

Uppfödare noterar att unga skott måste klämmas för att stimulera deras tillväxt.

Bild
Bild

Vidare föreslås att du gör dig bekant med den detaljerade klämprocessen, som låter dig skapa ett dekorativt utseende:

  • två veckor efter plantering måste den övre knoppen fästas på en ung skott;
  • de övre stjälkarna bör avlägsnas efter att tre eller fyra löviga noder uppträtt på dem;
  • för att undvika de omfattande lövskårorna är det första steget att skära av skotten som växer inuti busken;
  • efter att busken har fått den önskade formen bör klämproceduren stoppas.

Om pelargonen har vuxit från en separat skärning, bör växten nypas i nivå med det tionde bladet. En ung skott, odlad från ett frö, kläms i nivå med det åttonde bladet. Viktigast av allt, kom ihåg att varje slags beskärning måste följa ett visst resultat, till exempel att få en blommande boll. I detta fall är det inte tillräckligt med stimulering av sidostammarna; regelbundet avlägsnande av grenar som förstör plantans utseende och form kommer att krävas.

Du behöver också konstant kontroll över toppen av blomman, vid behov är det värt att klippa av skotten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bekantat dig med klämproceduren och dess funktioner kan du gå vidare till steg-för-steg-studien av beskärningsanvisningarna, vars syfte är att få en frodig blomning

  • För att undvika den ökade tätheten och uppkomsten av nya skott måste du använda ett skarpt verktyg och klippa stjälkarna över bladnoden och titta på buskens utsida.
  • Så att stjälken inte visar sig vara bar, skärs skottet över bladplattan.
  • Stammarna som växer inuti busken skärs noggrant med ett skarpt blad.
  • För att pelargonen ska rikta alla sina krafter till bildandet av huvudstammarna krävs det att man nypar rotdelen av groddarna.
  • De sammanflätade stjälkarna ska klippas av. Detsamma gäller för sjuka och rena processer.
  • Friska stjälkar skärs i nivå med den femte bladnoden.
  • Huvudskotten skärs till en tredjedel av den totala längden.
  • För att förhindra att den skurna växten blir sjuk måste klippningsställena behandlas med en lösning av aktivt kol.
  • Efter beskärningsförfarandet är det viktigt att mata pelargonerna med kvävehaltigt gödselmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nypningsprincipen hjälper också till att öka blomningen och skapa ett frodigt utseende. Även om busken efter flera förfaranden kan få en ökad densitet och en mycket bred form, som skiljer sig mycket från den önskade.

Erfarna blomsterhandlare utvecklar i förväg scheman för utformningen av pelargonens dekorativa utseende. Baserat på idén kläms växten och stjälkarna skärs enligt den avsedda bilden.

Bild
Bild

Ytterligare vård

För att konsolidera resultatet måste pelargonerna flyttas till ett svalt rum efter beskärningsförfarandet. Epicentret och avskurna områden måste behandlas med ett speciellt desinfektionsmedel och läkemedel. I avsaknad av sådant används krossat aktivt kol eller kanel.

Skuren pelargon kräver ingen särskild omsorg och uppmärksamhet . Det är tillräckligt för att minska antalet vattning och sprutning. Annars tål blomman inte hög luftfuktighet och dör. Belysningen av den skurna anläggningen bör spridas. En blomma som just har genomgått att skära sina stjälkar vill få en liten mängd solljus, men inte direktstrålar. Vid grumligt väder bör pelargonen placeras under en konstgjord lampa.

Efter beskärning måste pelargoner matas med gödningsmedel så att växten får styrka och växer sig starkare.

Odlare måste veta att vårbeskärning är påfrestande för pelargoner. Det är därför som växten måste lämnas ensam efter procedurens slut och ge den särskild omsorg. Restiden för en snittblomma är två veckor. Under denna period bör rummet där krukan med pelargoner står ha en acceptabel blomstertemperatur och luftfuktighet.

Rummet måste ventileras i tid, annars börjar rotsystemet ruttna och själva blomman dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta misstag

Förfarandet för beskärning av pelargoner är inte svårt att utföra. Med förbehåll för alla regler och steg-för-steg-sekvens kommer resultatet att överträffa alla förväntningar. Nybörjare som står inför att ta hand om pelargoner för första gången kan emellertid göra fel handlingar, på grund av vilka busken dör.

Bild
Bild

Nedan är en lista över de vanligaste misstagen som ofta uppstår vid beskärning av pelargoner

  • Om huvuddelen av pelargonens liv äger rum utomhus - på balkongen eller på fönstret - före höstbeskärningen, ska blomman stå i huset en tid. Själva beskärningsförfarandet anses vara en betydande påfrestning för pelargoner, och utöver detta en kraftig förändring av klimat och miljö. Blomman måste acklimatisera sig efter att potten har överförts till rummet, sedan efter ett par dagar kommer den stadigt att uthärda de föreskrivna procedurerna. Nybörjarodlare försummar detta råd och omedelbart efter att ha tagit blomman in i rummet börjar de klippa av det. Konsekvenserna av brist på mänskligt tålamod kommer att bli blommans gulhet, vilket är extremt svårt att bota.
  • Innan trimningen påbörjas måste alla instrument som är avsedda för proceduren genomgå flera steg av desinfektion. Efter arbete genomgår skärutrustningen också ett särskilt rengöringsförfarande. Varje föremål relaterat till blomsterodling bör torkas före och efter procedurer. Ignorera detta råd kan blomsterhandlaren införa en infektion i pelargonets skarsår, varefter växten blir sjuk och kan dö.
  • Nästan alla nybörjare som har utfört maximal beskärning av pelargoner på hösten, sätter en kruka med en blomma på fönstret och ökar antalet vattningar flera gånger och tror att den naturliga livsmiljön kommer att kunna fördela fukt jämnt mellan blomman och jordens sammansättning. Det slutliga resultatet av dessa åtgärder kommer att bli pelargonrotsystemets förfall, i vetenskapliga termer kommer växten att plocka upp "det svarta benet" -sjukdomen. Vattna den klippta växten bör göras sällan och i små mängder. Överdriven avdunstning av fukt från markskiktets övre del bör uteslutas.
Bild
Bild

Genom att lyssna på uppmaningarna kan alla blomsterhandlare odla den största, vackraste och tätaste pelargonbusken i sin trädgård. Och om blomman växer mer än en, kan du på sommaren göra en fantastisk komposition i trädgården.

Rekommenderad: