Zucchinis Plantor (22 Bilder): Hur Ser Det Ut Och Vad Ska Man Göra Om Det Sträcks Ut Under Odlingen? Plantera Frön. Varför Blir Hennes Blad Gula Och är Det Möjligt Att Begrava Plan

Innehållsförteckning:

Video: Zucchinis Plantor (22 Bilder): Hur Ser Det Ut Och Vad Ska Man Göra Om Det Sträcks Ut Under Odlingen? Plantera Frön. Varför Blir Hennes Blad Gula Och är Det Möjligt Att Begrava Plan

Video: Zucchinis Plantor (22 Bilder): Hur Ser Det Ut Och Vad Ska Man Göra Om Det Sträcks Ut Under Odlingen? Plantera Frön. Varför Blir Hennes Blad Gula Och är Det Möjligt Att Begrava Plan
Video: 🥒 Why are my zucchini, cucumbers and squash rotting on the vine? 2024, April
Zucchinis Plantor (22 Bilder): Hur Ser Det Ut Och Vad Ska Man Göra Om Det Sträcks Ut Under Odlingen? Plantera Frön. Varför Blir Hennes Blad Gula Och är Det Möjligt Att Begrava Plan
Zucchinis Plantor (22 Bilder): Hur Ser Det Ut Och Vad Ska Man Göra Om Det Sträcks Ut Under Odlingen? Plantera Frön. Varför Blir Hennes Blad Gula Och är Det Möjligt Att Begrava Plan
Anonim

Zucchini är en populär grönsak som odlas av många trädgårdsmästare. Det är opretentiöst i underhåll och är lämpligt för att förbereda många rätter. För att frukterna av denna växt ska mogna före kallt väder planteras redan odlade växter i öppen mark i kalla områden.

Bild
Bild

Vad ser det ut som?

Zucchiniplantor dyker vanligtvis upp 3-6 dagar efter plantering av frön i jorden . Lövverket som kan ses vid denna tidpunkt är i form av zucchinikorn. I de första dagarna verkar plantorna för bleka. För närvarande verkar det för många trädgårdsmästare att växterna är för svaga, vilket innebär att de inte kommer att kunna växa och bli starkare. Men under solens strålar blir plantorna snabbt gröna.

Unga groddar liknar mycket pumpa plantor. Detta är inte förvånande, eftersom dessa växter tillhör samma art . I framtiden ändrar arken lite form och själva plantorna dras upp.

Bild
Bild

Växande

Det är ganska enkelt att odla zucchiniplantor hemma. Enkla tips från mer erfarna människor hjälper nybörjare med detta.

Träning

Först måste du förbereda frön, jord och behållare där gröna plantor kommer att odlas. Det finns flera sätt att plantera zucchinifrön.

I behållare . Många trädgårdsmästare föredrar denna metod, eftersom det är bekvämare att så frön i en stor behållare än i små koppar. Dessutom är det lättare att bära från plats till plats. Den enda nackdelen med en sådan plantering är att växterna behöver plocka. Efter två veckor grävs plantorna försiktigt ur marken och transplanteras i separata krukor. Samtidigt blir trädgårdsmästare av med svaga plantor.

Bild
Bild

Enskilda behållare … För att inte plocka kan växter planteras i separata koppar, krukor eller speciella torvbehållare. Vissa trädgårdsmästare använder till och med tomma burkar med yoghurt eller juice för att plantera växter. Om du odlar plantor på detta sätt blir de mindre skadade.

Bild
Bild

Papperssniglar . Ett annat ovanligt sätt att odla squashfrön är genom att använda papperssniglar. För detta ändamål kan du använda en plastpåse och ett lager toalettpapper. De skärs i remsor 10 centimeter breda och staplas ovanpå varandra. Därefter sprutas pappersytan med varmt vatten från en sprayflaska. Fröna sprids på en fuktig bas. Därefter vrids den förberedda basen tätt och skickas till en behållare med vatten. Efter att de första bladen på växten dyker upp på ytan av "snigeln" måste du dyka. Detta händer vanligtvis efter 3-5 dagar.

Bild
Bild

I förväg måste du förbereda en näringsrik jord . Du kan antingen köpa jordblandning i en trädgårdsbutik eller förbereda den själv. För att förbereda jorden måste torv blandas med humus och näringsjord i ett förhållande 2: 1: 1.

Det är också värt att tillsätta en liten mängd torr sågspån till denna blandning. Efter det är det viktigt att desinficera det. För att göra detta måste det spillas med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Efter det måste du bestämma dig för en lämplig sort. Nybörjare bör uppmärksamma de sorter som är populära både i Ryssland och utomlands.

" Aeronaut ". Det är en kompakt buskväxt. Dess frukter är släta. De är mörkgröna i färgen. Fruktens yta är täckt med ljusa fläckar. Denna sort har ett högt utbyte. Det är därför växten är mycket populär bland trädgårdsmästare. Du kan odla sådan zucchini både i det öppna fältet och i växthus.

Bild
Bild

" Vit ". De flesta trädgårdsmästare älskar denna sort för sin opretentiöshet. Frukterna som visas på buskarna mognar mycket snabbt. De är ovala i formen och ljusa i färgen. De kan användas för att förbereda färska måltider eller konservera.

Bild
Bild

" Gulfruktig " … Detta är en tidig variant av zucchini. Växter producerar gula cylindriska frukter. De har en behaglig smak. De är också rika på karoten. Därför introduceras de ofta i barnens kost.

Bild
Bild

" Svart stilig ". Vuxna squashbuskar är kompakta. De kan växa under nästan alla förhållanden. Frukterna sticker ut för sin mörka, nästan svarta färg. Samtidigt är deras kött vitt och mycket mört. Du kan använda sådana frukter både för konservering och för att förbereda läckra sommarrätter.

Bild
Bild

" Kavili " … Det är en av de tidigaste hybridmärgsorterna. Dess frukter är raka, ljusgröna. Köttet på dessa zucchini är väldigt mört. Dessa squash är mycket resistenta mot de vanligaste sjukdomarna.

Bild
Bild

Frön för sådd måste också förberedas ordentligt. Denna process består av flera huvudfaser.

  1. Kalibrering … Det första steget är att inspektera plantmaterialet och välja frön som ser friska ut. Så inte skadade korn. De kommer inte att gro ändå. Det bör inte finnas några mörka fläckar eller spår av mögel eller ruttna på fröytan. Friska korn bör läggas i ett glas saltlösning. Frön som flyter bör också kastas. Kornen som finns kvar i botten måste sköljas noggrant under rinnande vatten och sedan torkas.
  2. Blöta … För att fröna ska gro snabbare blötläggs fröna i stimulerande lösningar. Du kan köpa något som passar i alla trädgårdsbutiker. Under påverkan av sådana läkemedel mjukas den starka huden på squashfrön. Därför visas groddarna mycket snabbare.
  3. Groning … Ett annat bra sätt att påskynda fröväxten är att gro dem i en fuktig trasa eller gasväv. Vanligtvis är de kvar där i 1-3 dagar. Vid denna tidpunkt bör de vara i ett varmt rum.
Bild
Bild

Vita rötter dyker upp på fröna som har kläckts. Efter att ha märkt dem kan plantorna planteras i jorden.

Om köpta frön används för plantering behöver de inte ytterligare förberedelse. Paketen anger att de redan har förbehandlats.

Landning

Du bör inte skynda dig för att plantera zucchinifrön. Om de sås för tidigt växer plantorna tidigt och hinner försvagas innan de transplanteras till platsen. I centrala Ryssland och i Moskva -regionen planteras vanligtvis frön i maj eller april. I de norra regionerna har dessa termer förändrats något. De börjar förbereda plantor där under andra halvan av maj. När du väljer den optimala tiden för plantering av frön är det värt att komma ihåg att minst 20 dagar måste gå innan plantorna planteras i öppen mark.

Bild
Bild

Frön kan planteras i torvkrukor omedelbart. Men kopparna eller behållarna måste förbehandlas med en lösning av kaliumpermanganat … Dessutom är det värt att göra små hål i dem längst ner. Behållarna måste sedan fyllas med jord. Efter det kan du plantera frön i jorden.

Du måste göra en liten depression i marken. En grodd korn läggs i den. Om fröna inte tidigare grodde läggs två frön i varje behållare. Det är inte nödvändigt att begrava dem för mycket i jorden. Detta kommer att få dem att gro för länge. Efter att ha täckt fröna med ett tunt lager jord måste behållaren täckas med en transparent film. Detta kommer att påskynda frögroning mycket.

Bild
Bild

Zucchiniplantor tål temperaturer upp till 25 grader. Vanligtvis, under de rätta förhållandena, visas plantor om några dagar

Efter groning måste behållarna flyttas till en ljus plats. Vanligtvis lämnas plantor i koppar eller krukor på fönsterbrädan.

Vattning

Zucchini plantor är mycket fuktälskande. För att odla friska växter måste unga plantor vattnas regelbundet. Endast varmt vatten används för detta. De häller det vid roten. Om vattentemperaturen är för låg kan växtrötterna ruttna. Det är inte värt att överfukta växterna. Detta kan också leda till rotröta.

Bild
Bild

Toppdressing

Eftersom unga plantor utvecklas aktivt behöver de en stor mängd näringsämnen för normal utveckling. Därför måste plantorna säkert matas. Gör detta två gånger.

För första gången appliceras gödningsmedel på jorden efter att de första skotten har dykt upp. Vid denna tidpunkt kan du bearbeta planteringarna med organiskt material. För att göra detta odlas mullein i förhållandet 1 till 10. Den resulterande lösningen vattnas med unga gröna. Denna utfodringsmetod har en betydande nackdel. Under lång tid kommer en obehaglig lukt från behållare med plantor. Därför bör de som odlar zucchini i en lägenhet eller i ett hus ersätta organiskt gödningsmedel med köpta.

Bild
Bild

För att göra detta kan du använda ett verktyg som heter "Effekt". Det är värt att mata plantorna efter att ha vattnat det med varmt vatten.

Efter ytterligare 10 dagar matas plantorna en andra gång. I detta skede kan du använda mineralgödsel . Under tiden mellan utfodring bör behållarna behandlas med något tillväxtstimulerande medel. Om du matar plantorna korrekt kommer de att växa friska och starka.

Bild
Bild

Landar i öppen mark

Innan plantor planteras i öppen mark, härdas plantorna. Detta bör göras på vanligt sätt. Behållare med unga groddar tas helt enkelt ut på gatan i flera dagar. Först lämnas plantorna där en mycket kort tid. I framtiden ökar mängden tid utomhus.

Bild
Bild

Plantering av zucchini bör göras på morgonen eller kvällen. Molniga dagar är bäst för denna procedur. Planteringsprocessen består av flera steg.

  1. Till att börja med görs små hål i lös, grävd jord . De bör placeras på ett ganska stort avstånd från varandra.
  2. En planta placeras i var och en av dem .… Om växterna odlades i torvkrukor kan de begravas i marken tillsammans med plantorna. Sådana behållare sönderdelas snabbt. Därför stör de inte rotutvecklingen.
  3. Som stöd för växtstammen måste dess rötter noggrant täckas med jord .… Därefter måste jorden tampas lätt. Begrava inte växtens rötter för mycket. Om du planterar squashplantor på ett större djup utvecklas de långsammare.
  4. Därefter måste växten vattnas väl . Ungefär en liter vatten hälls under en växt. Om jorden i området är dålig kan du också lägga till en liten mängd toppdressing till den. Det är bäst att använda en blandning av organiska och mineralgödselmedel.
Bild
Bild

För att växterna ska utvecklas väl måste de planteras på solens sida av platsen. Dessutom bör varje planta ha tillräckligt med ledigt utrymme för utveckling, eftersom buskarna växer starkt när de mognar. Det är fördelaktigt att plantera zucchini bredvid viburnum, plommon eller vinbär. I det här fallet är det viktigt att se till att plantorna inte skuggar de unga plantorna.

När du väljer en plats för att plantera zucchini är det också värt att överväga vad deras "grannar" kommer att vara.

Som regel placeras unga plantor bredvid kål, potatis eller tomater. Du kan också plantera persilja nära grönsaksgården.

Bild
Bild

Efter plantering i öppen mark behöver plantorna också extra vård. Du måste vara uppmärksam på följande procedurer.

  1. Vattning … Plantor som transplanteras till en permanent växtplats bör vattnas regelbundet. Du måste hälla vatten vid roten. Det är viktigt att se till att jorden inte tvättas ut. Rotsystemet bör alltid täckas med ett lager jord. Det rekommenderas att öka vattningsfrekvensen under fruktperioden. I detta fall kommer zucchinin att växa sig stora och välsmakande.
  2. Ogräs … För att förhindra att en torr skorpa bildas på jorden måste plantorna ogräs och lossas regelbundet. Om jorden är lätt och luftig kommer fukt och näringsämnen att strömma till växterna snabbare. Ogräsningen tar också bort allt ogräs som stör den normala utvecklingen av squashen. Två eller tre gånger per säsong måste buskarna spudda. Detta görs för första gången efter att 5 fulla ark dyker upp på växten.
  3. Toppdressing … Organisk gödsling används vanligtvis för att befrukta zucchini. Örtte är lämpligast för detta ändamål. För beredningen är tunnan fylld med gröna med en tredjedel. Efter det hälls det med varmt vatten. Behållaren med örter lämnas på en varm plats i en vecka. Under denna tid omrörs innehållet regelbundet. Genom att mata växter som odlas från plantor med sådana produkter kan du få en rik skörd av välsmakande frukter.
  4. Behandling av sängar … För att skydda ung zucchini från skadedjur och olika sjukdomar, behandlas sängarna med en blandning av Karbofos och Bordeaux, en vecka efter transplantationen av plantorna. Denna procedur skadar inte grödan på något sätt.
Bild
Bild

Om du gör allt rätt, efter några veckor, kommer stora frukter med välsmakande massa att dyka upp på buskarna.

Möjliga problem

I processen med att odla märgplantor står trädgårdsmästare ofta inför olika problem

  1. Plantorna växer ut . Växter som växer fram blir bleka och svaga. Detta händer vanligtvis när rummet är för mörkt. Därför rekommenderas att lämna plantor i ett väl upplyst rum. En ökad lufttemperatur kan också framkalla en snabb dragning av plantor. Om plantorna sträcks ut kraftigt bör de överföras till en sval plats. Detta kommer att gynna de unga plantorna.
  2. Plantor blommar i förväg … Om fröna såddes för tidigt kan plantorna blomma när de planteras. Först kommer små gröna knoppar att dyka upp på dem. Då blommar blommorna. Om detta fortfarande händer måste plantorna planteras i trädgården inom en snar framtid. Det rekommenderas att klippa blommor före plantering. Ett par dagar efter plantering anpassar plantorna sig till nya förhållanden och blommar igen.
  3. Plantor blir gula och vissnar … Detta beror vanligtvis på brist på kväve i jorden. Att mata växten med urea hjälper till att korrigera denna situation. I vissa fall blir bladen på unga plantor gula på grund av felaktig vattning. Därför måste du vattna växterna ganska ofta, med inte för kallt vatten för detta.
  4. Död av plantor efter plantering på platsen … Detta beror oftast på att plantorna transplanterades för tidigt. Zucchiniplantor tål inte kallt väder. Om greenerna är frysta blir det omöjligt att spara dem. Bladen på unga zucchini blir vita, plantorna sjunker själva till marken. Efter en kort stund dör alla plantor.
Bild
Bild

Med hjälp av dessa enkla tips kan alla trädgårdsmästare odla zucchiniplantor.

Rekommenderad: