Nyårscypress: Reglerna För Plantering Och Vård Hemma. Till Vilken Storlek Växer En Blomma I En Kruka? Är Det Möjligt Att Plantera Det På öppen Mark I Landet?

Innehållsförteckning:

Video: Nyårscypress: Reglerna För Plantering Och Vård Hemma. Till Vilken Storlek Växer En Blomma I En Kruka? Är Det Möjligt Att Plantera Det På öppen Mark I Landet?

Video: Nyårscypress: Reglerna För Plantering Och Vård Hemma. Till Vilken Storlek Växer En Blomma I En Kruka? Är Det Möjligt Att Plantera Det På öppen Mark I Landet?
Video: Plantera i kruka - hål i botten eller inte - och andra krukodlingstips 2024, Maj
Nyårscypress: Reglerna För Plantering Och Vård Hemma. Till Vilken Storlek Växer En Blomma I En Kruka? Är Det Möjligt Att Plantera Det På öppen Mark I Landet?
Nyårscypress: Reglerna För Plantering Och Vård Hemma. Till Vilken Storlek Växer En Blomma I En Kruka? Är Det Möjligt Att Plantera Det På öppen Mark I Landet?
Anonim

Fram till nyligen var det svårt att föreställa sig att det är möjligt att odla ett barrträd hemma. Olika typer av dvärgväxter har nu odlats, idealiskt anpassade för detta. Den dekorativa barrkulturen Nyårscypress anses vara en riktig inredning. Dessutom tar lukten av tallnålar hemma bort skadliga bakterier och bakterier från luften.

Bild
Bild

Beskrivning

I den naturliga miljön växer nyårscypressen upp till 70 cm. Om den odlas hemma kommer växthöjden inte att överstiga 40 cm. Detta barrträd har en intressant konisk form. Stammen är standard för alla representanter för arten - en fjällande bark av brun eller brun färg.

En dvärgcypressort tolererar kallt väder och växer bekvämt i värme . Därför kan den växa både hemma och på gatan.

Det tål till och med frost på cirka -20, men för vinterperioden på norra breddgrader är det nödvändigt att täcka det med lager av grenar och strö det med snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom andra barrträd utvecklas cypressen i långsam takt. Under året växer stjälkarna bara några cm. Mjuka, tunna nålar visas på unga växter, som under plantans tillväxt blir spetsiga i ändarna med ljusgröna blad som liknar skalor. För att hålla cypressen kompakt i storlek rekommenderas att beskära sina rötter på våren.

Bild
Bild

Landning

I en kruka kanske en nyårscypress inte har tillräckligt med mark. Det reagerar också dåligt på torr luft. När värmen börjar börjar en barrväxt som framgångsrikt har övervintrat inomhus börja bli gul och till och med torka ut. Den kan planteras i öppen mark efter att ha väntat på att marken ska tina.

Varje växtkultur utvecklas mer framgångsrikt i marken utomhus och inte på en inomhus fönsterbräda

Florister med erfarenhet av odling vet detta, transplanterar kulturen från krukan till sin trädgård tillsammans med en jordklump under en varm period och tar den tillbaka till rummet på hösten.

Bild
Bild

Gatecypresser måste planteras på hösten . Han behöver inte tas tillbaka till huset, eftersom han kan övervintra under ett lager snö. För att plantera den behöver du en spade och en liten mängd gödselmedel.

Bild
Bild

Träning

Du kan plantera ett träd var som helst där tillräckligt med snö ackumuleras under vintermånaderna. Detta kan vara den norra, södra och vilken annan sida som helst, eller en plats i rabatten där en stor plantering av fleråriga blommor, till exempel pioner, växer. Som ni vet kan de hålla snö på sig själva.

Dvärgcypress är helt inte nyfiken på jordens sammansättning . På grund av sina små rötter kommer det inte att skadas av det närliggande grundvattnet.

Bild
Bild

Landning

Att transplantera en nyårscypress från en blomkruka till trädgårdsjord är en helt enkel uppgift. Trädet vattnas, tas bort från krukan, flyttas till ett litet hål i jorden, på vars botten hälls 1 msk. sked universalgödselmedel. Innan du placerar den i hålet måste toppdressingen först blandas med en liten mängd jord.

Det är mycket viktigt att hålla en jordkula runt växten . Miniatyrcypresser svarar inte bra på rotskador. Därför överförs cypresser till ett nytt hål och transplanteras inte. Efter att växten inte är tätt strös med trädgårdsjord.

Bild
Bild

Det transplanterade trädet bör förbli på sin vanliga nivå i förhållande till jordens yta. I slutet av planteringen återstår att hälla vatten på stamcirkeln.

I butiker säljs cypresser i torvjord med ökad fuktgenomsläpplighet. Den saknar de nödvändiga näringsämnena och torkar snabbt. I ett sådant underlag kan ett "nyår" cypress växa utan att vissna bara till våren. Då måste den transplanteras till en tätare jord, mättad med mikronäringsämnen. Denna process går så här:

  • ta försiktigt bort blomman från krukan;
  • försiktigt frigöra rötterna från en del av jorden;
  • ordna om cypressen till en ny behållare som täcker det lediga utrymmet med lerjord.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste ta hand om blomman på samma sätt som för resten av inomhusväxter. På våren måste du mata den eller transplantera den i ny jord, vattna den året runt utan att vänta på att kruksubstratet torkar ut. Inomhus cypress transplanteras vartannat år.

Du kan odla en nyårscypress på egen hand. Reproduktion av denna representant för barrträd är möjlig på flera sätt.

Frön . Detta är det längsta sättet. Fröna extraheras från kottarna. Det finns vanligtvis två frön i en kon. De måste sås på hösten och fördjupa fröet något i den tidigare beredda jorden. Det bör utformas speciellt för plantering av barrträd. Därefter lämnas behållaren på en kall plats och väntar på stratifiering för ett mer framgångsrikt resultat av frögroning. På våren överförs växten till ett varmt rum och vattnas efter behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar . En bra tid för förökning av sticklingar är på våren. Sticklingar är klippta toppar av växten från sidoskotten. De planteras omedelbart i bördig jord, spillts med vatten. Efter vattning utförs det när substratet torkar, det viktigaste är att inte översvämma det.

Bild
Bild

Skikten . Under vårsäsongen skärs de nedre skotten lätt och böjs till marken och bildar skikt. En liten sten placeras där snittet är placerat, och så att skiktet inte räcker ut fixeras det med en konsol. Rötterna dyker upp på hösten, och det är dags att separera skikten från moderns skott och plantera dem i krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Gatecypressen har en attraktiv funktion - trädvård minimeras. I mittfältet behöver gatanläggningen inte vattnas alls - måttliga regn kommer att göra det åt dig. Gödsel behövs inte heller.

Den icke-nyckfulla dvärg efedran är idealisk för lata sommarboende och växtälskare inomhus . På grund av sin långsamma utveckling nöjer den sig med minimal näring, återfuktning och uppmärksamhet. Han är helt nöjd med fukten och gödningsmedlen som förs in i grannväxterna som växer i trädgården.

Men hemma måste en dvärgcypress få lite vård.

Om du tar hand om ett krukprov och följer vissa regler, kommer det att glädja dig med sin skönhet och dekorativitet under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning och inomhus layout

Nyårscypress är en sydlig kultur, därför behöver den full naturlig belysning. Om du lämnar krukan i skuggan eller skapar halvskugga runt, kommer ephedra att stoppa tillväxt och utveckling.

Det bästa alternativet skulle vara att placera det under diffust ljus, men inte på fönsterbrädan på södra sidan. Direktstrålar kan bränna nålarna. Den mest gynnsamma platsen för anläggningens placering är husets östra eller västra sida. Det är också tänkt att skydda hemmacipressen från kyliga drag.

På vintern kan blomkrukan flyttas nästan nära glaset, och så att busken inte blir krokig rekommenderas det att rotera den 45 grader då och då.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

På vintern placeras en barrminikopia av cypress på en sval plats i huset. Omgivningstemperaturen bör inte överstiga +15 grader. Optimalt - + 5-8 grader. På sommaren är det lämpligt att hålla trädet svalt . Det är att föredra att det inte överstiger +20 grauss.

Om växten är varm i rummet och dess nålar blir gula, är det nödvändigt att bevattna den tre gånger om dagen med kallt, sedimenterat vatten.

Det rekommenderas inte heller att placera ephedra nära uppvärmningsanordningar - varmluftens påverkan skadar cypresser.

Bild
Bild

Vattning

I landet kan vattning av växterna tilldelas regnet. Du måste vattna inomhuskopian regelbundet, men med måtta och på vintern, minska antalet vattningar. Stagnation av vatten i en kruka med en växt är oacceptabelt i alla fall. Överskott av fukt är skadligt för växten. Men ännu värre för honom är uttorkningen av jorden. Barrträd vattnas uteslutande med långvarigt vatten.

Hur undviker man sjukdomar och skadedjur?

Nyårets cypressart är resistent mot sjukdomar och små skadedjur. Men om trädet börjar bli gult är detta en signal om att jorden torkar ut. I det här fallet måste växten akut vattnas eller för att kontrollera om för mycket ljus faller på den från solen.

Bild
Bild

Ibland sätter sig en skida och irriterande spindelkvalster på cypresser, och ibland visas röta på rötterna . Från att de löser sig med spindelmider blir nålarna gula och till och med faller av. Detta tecken är en säker signal för omedelbar åtgärd för att läka växten.

För att bli av med skadedjur behöver du behandling med ett akaricidmedel flera gånger med en paus i veckan. Lämpligt läkemedel "Neoron", "Nissoran" eller "Apollo".

Bild
Bild
Bild
Bild

Scabbards suger livgivande saft från barrträdet, vilket gör det torrt och kasta nålarna. Anläggningen kan också hjälpas av behandling med Nuprid i flera spridningssteg.

I sällsynta fall, om infektionsprocessen är för avancerad, är det bättre att offra trädet, gräva upp det och bränna det. På grund av det kan alla växter i grannskapet smittas av skadedjur.

Stagnation av vatten kan leda till att svampen uppträder och rötterna ruttnar.

Ett utmärkt förebyggande av denna sjukdom är skapandet av hög dränering i hålet, som bildas när växten planteras.

Om sjukdomen inte upptäcks i tid kan du förlora trädet . Det rekommenderas att noggrant gräva upp en cypress som drabbats av en svamp, rengöra rötterna från fuktig jord och skära av ruttna områden. Rhizomer måste behandlas med ett fungicidmedel i form av sprutning, och trädet måste planteras på en annan plats som är lämplig för alla agrotekniska krav. Om hela rotsystemet är skadat måste cypressen säga adjö.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Barrträd började dyka upp allt oftare på hushållstomter. Nyårscypressens spektakulära dekorativa utseende passar bra med andra växter.

Med hjälp av miniatyrvarianter av denna barrkultur är alpina rutschbanor stilfullt inredda. I enstaka kompositioner ser medelstora cypressvarianter original ut.

En häck bildas också av en växt.

Bild
Bild

De mjuka och fluffiga nålarna på det vintergröna dvärgträdet kan inte stickas. Men du kan njuta av växten till fullo och förkroppsligar med hjälp på plats de mest ovanliga lösningarna inom landskapsdesign.

Bild
Bild

Dvärgcypresser planteras i klippträdgårdar och kombineras med liknande grödor i mixborders. Tack vare de små universella buskarna kommer alla kompositioner med cypresser att se fördelaktiga ut i landskapet.

Rekommenderad: